Bedwantsvallen: verschillende soorten in één oogopslag

Bedwantsvallen kunnen helpen om een bedwantsbesmetting onder controle te krijgen in combinatie met andere middelen tegen bedwantsen. In dit bericht leer je welke verschillende soorten bedwantsvallen er zijn en hoe je ze kunt toepassen.

In principe kunnen twee soorten bedwantsvallen worden onderscheiden. Aan de ene kant vallen deze, de bedwantsen actief aantrekken door een soort lokstof. Aan de andere kant zijn er ook vallen die nogal passief werken en bedwantsen vangen op weg naar hun volgende bloedmaaltijd.

Op dit punt wil ik u graag in meer detail kennis laten maken met beide typen.

Bedwantsvallen overzicht

Actieve bedwantsvallen

Deze bedwantsvallen gebruiken een of meer lokstoffen om de bedwantsen in de val te lokken. In dit type val omvatten deze vooral: Uitstoot van kooldioxide en Hitte.

In de toekomst vallen andere bedwants met andere lokstoffen zoals Feromonen op de markt. Ook zijn deze vallen ontworpen om actief bedwantsen aan te trekken en ze in een val te lokken.

Eenmaal gevangen, kunnen de bedwantsen niet langer ontsnappen vanwege een glad oppervlak of lijm.

De grote vraag met de actieve vallen blijft of je als ‘slachtoffer’ in de kamer kunt blijven slapen. Omdat sommige van deze actieve bedwantsvallen momenteel alleen goed werken als er geen mensen in de kamers slapen terwijl ze zijn opgezet.

Want als de beestjes zich aangetrokken voelen tot CO2 (bijvoorbeeld door je ademhaling) en warmte (je lichaam), kunnen ze altijd voor jou kiezen in plaats van voor de valstrik. Tenminste als zowel de actieve bedwantsval als jij in dezelfde kamer zitten.

Lees ook:   Miele Blizzard CX1 PowerLine Techblauw

In de regel worden actieve bedwantsvallen als effectiever beschouwd in het professionele veld, omdat ze actief de bedwantsen aantrekken en niet alleen wachten tot ze er per ongeluk in vallen (= passieve vallen). Maar ze zijn meestal duurder om te kopen.

Actieve bedwantsvallen gebruiken een lokstof om bedwantsen aan te trekken. De lokstoffen omvatten voornamelijk:

 • CO2
 • Hitte
 • Feromonen
 • Andere chemische lokstoffen
 • Combinaties van verschillende lokstoffen

Voorbeeld van een actieve val

Momenteel zijn er niet echt veel actieve bedwantsvallen die commercieel door particulieren kunnen worden gekocht. Misschien komt daar in de toekomst verandering in. Want het aanbod voor CO2-vallen, feromoonvallen en andere tegen bedwantsen kan zeker worden uitgebreid.

Bedwantsmonitor van Frowein

Een voorbeeld van een actieve val is de bedwantsmonitor van Frowein. Dit product wordt echter voornamelijk gebruikt voor “monitoring”, d.w.z. het controleren van het succes van andere bestrijdingsmaatregelen tegen bedwantsen.

Vanwege de prijs is dit type val meer geschikt voor professionele ongediertebestrijders. Want je kunt de bedwantsmonitor natuurlijk ook regelmatig gebruiken voor meerdere hotelkamers e.d.

De Frowein bedwantsmonitor werkt als volgt: het apparaat geeft warmte en CO2 af, waardoor het menselijk lichaam wordt nagebootst. De bedwantsen kruipen naar de val, waar ze vast komen te zitten op een kleefoppervlak.

Belangrijk: De val werkt alleen als er geen andere mensen in de kamer zijn.

Laatste update van prijzen op 12.10.2022 / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API / Affiliate Partner Links

Passieve bedwantsvallen

In tegenstelling tot actieve bedwantsvallen, werken passieve bedwantsvallen enigszins anders. Omdat, zoals de naam al doet vermoeden, de bedwantsen in een passieve val niet aangetrokken door een lokstof.

Het doel van passieve bedwantsvallen is om de bedwantsen op weg van hun schuilplaats naar hun maaltijd (d.w.z. naar jou) in een val te lokken waaruit ze zichzelf niet langer kunnen bevrijden.

Lees ook:   Dettol Power & Fresh - Allesreiniger - Sprankelende Citroen & Limoen - 1 liter

Omdat deze vallen een soort obstakel zijn, worden de meeste producten van dit type val ook wel Bedwants barrières Aangeduid. Bedwantsen kunnen immers niet springen of vliegen over lange afstanden. Ze kruipen gewoon naar je toe.

Om bij je te komen terwijl je in bed ligt, moeten ze de bedpost van je bed opklimmen of over een muur naar je toe komen, enz.

Daarom omvat deze categorie alles waarmee u de bedwantsen kunt helpen hun weg naar hun volgende maaltijd te vinden.Ik zou de commissaris willen vragen of hij bereid is het voorstel van de Commissie over te nemen.

Houd er op dit moment rekening mee dat deze vallen alleen werken als u uw bedframe en matras al volledig hebt bevrijd van bedwantsen. Daarnaast mag er geen andere manier zijn om (in bed) de bedwantsen bij je te krijgen.

Als je geen bedwantsen in je passieve val vindt of als je gebeten blijft worden, kan dit het volgende betekenen:

 • Er zitten nog bedwantsen in het bedframe of matras
 • De bedwantsen kunnen je op een andere manier bereiken (muur, hangend plafond, …)
 • Je bent al eerder gebeten, maar de jeukende bijtsporen verschijnen laat op je af
 • De bedwantsval werkt niet (bijv. zelfklevend oppervlak te zwak) of wordt niet correct gebruikt
 • Misschien heb je geen bedwantsen en dacht je dat gewoon (is me al overkomen in mijn paranoia na het reizen)

Voorbeelden van passieve bedwantsvallen

a) Eenvoudige passieve bedwantsvallen (zelf bouwen)

Enkele eenvoudige bedwantsvallen die u naast andere besturingsopties kunt gebruiken, zijn onder meer:

Lees ook:   Ecovacs Deebot T10 Turbo

 • palen van het bed met dubbelzijdig plakband (sterk klevend!),
 • vaseline of andere kleverige substantie op bedposten,
 • “Gracht door twee Tupperware blikjes van verschillende grootte per bedpost + diatomeeënaarde / water + vaatwasser of een alternatief

Naast de passieve barrières, die je relatief eenvoudig zelf kunt bouwen, zijn er ook enkele aan te schaffen oplossingen. Deze omvatten bijvoorbeeld de volgende producten:

b) Cross-mind bed bug trap / bed bug barrière

Dit is een eenvoudige bedwantsbarrière die kan worden geplaatst onder bedposten, de poten van banken en fauteuils, enz. Voor de zekerheid zou ik echter wat diatomeeënaarde in de Burgraben stoppen.

Laatste update van prijzen op 12.10.2022 / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API / Affiliate Partner Links

c) Bugo bedwants val

De bedwantsval is bijzonder geschikt op zachte ondergronden en wordt rondom een bedpaal etc. geplaatst. Deze val werkt volgens het lijmprincipe. Dus passerende bedwantsen moeten zich eraan houden bij contact.

Laatste update van prijzen op 1.11.2022 / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API / Affiliate Partner Links

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld bij Amazon nog wat bedwantsvallen. De meesten van hen overtuigden me echter niet echt. Omdat sommige hiervan gewoon lijmvallen zijn die gewoon ergens moeten worden geplaatst en zonder lokstoffen moeten doen. Dat lijkt mij niet erg effectief. Maar misschien zie ik iets over het hoofd.

Al met al hoop ik dat er de komende jaren veel gaat gebeuren op dit gebied en dat er nieuwe producten op de markt komen.

Zodra ik erover hoor, zal ik dit artikel uiteraard updaten.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in: