Beste luchtreinigers met permanente wasbare filters van 2023

Luchtreinigers zijn een uitstekende manier om schone binnenlucht te garanderen, maar ze zijn niet goedkoop. Hoewel de initiële prijs aangenaam kan zijn, kunnen ze na verloop van tijd te duur worden om uit te voeren.

De meeste luchtreinigers zijn uitgerust met HEPA- en actieve koolfilters, die regelmatig moeten worden vervangen. Deze kunnen snel duur worden. Dus, het hebben van een luchtreiniger met een wasbaar, herbruikbaar permanent filter kan u op de lange termijn geld besparen.

We hebben uren besteed aan het onderzoeken van echte klantrecensies en deskundig advies om de zes beste luchtreinigers met permanente wasbare filters te vinden. We hebben gekeken naar cruciale functies zoals het type filters, wat ze doen, de kamerdekking van het apparaat en de CADR-classificatie. Daarover later meer. Laten we er eens op ingaan.

Onze topkeuzes

Oh So Spotless verdient een commissie via de volgende onafhankelijk gekozen links zonder extra kosten voor u.
Beeld
Model
Productvergelijkingstabel
Functies
Productafbeelding van de Hamilton Beach TrueAir-luchtreiniger met permanent HEPA-filter voor thuis of op kantoor en huisdieren, Whisper Quiet, 160 sq ft, zwart
Beste compacte luchtreiniger
Hamilton Beach TrueAir HEPA Filter
 • Compact
 • Eenvoudig onderhoud
 • Drie snelheden
Prijs controleren
Productafbeelding van de OION Technologies B-1000 Permanent Filter Ionische Luchtreiniger Pro Ionisator met UV-C Sanitizer, Nieuw (Zwart)
Beste Ionische luchtreiniger
OION Technologies B-1000
 • Eenvoudig onderhoud
 • Ultrastil
 • Geurreducerend filter
Prijs controleren
Productafbeelding van de Airdog X5 luchtreiniger voor thuis grote kamer, tot 1614ft2, ionische luchtreiniger met afwasbaar filter, verwijder 99,9% tot 14,6 nm, 360 ° filtratie, PM2,5-sensor, stille luchtreiniger, huisdier, allergieën, verontreinigende stoffen
Beste vijftraps luchtreiniger
Airdog X5 Luchtreiniger
 • Vijftrapssysteem
 • Gemakkelijk te onderhouden
 • Eenvoudige bediening
Prijs controleren
Productafbeelding van de Envion door Boneco - Therapure TPP240 - Eenvoudig te reinigen HEPA Type Luchtreiniger Toren - UV Kiemdodende Hemisferische Zuivering - Verwijdert Geuren, Rook, Schimmel, Huidschilfers van huisdieren & Meer - 343 Sq Ft Capaciteit
Beste luchtdesinfecterend middel
Boneco Therapure Envion Luchtreiniger
 • Ontsmet en reinigt
 • Slimme functies
 • Permanent filter
Prijs controleren
Productafbeelding van de Honeywell HFD320 Air Genius 5 luchtreiniger, grote kamers (250 sq. ft.) Zwart
Het beste met permanente voorfilters
Honeywell Luchtreiniger
 • Meerdere voorfilters
 • Vijf reinigingsinstellingen
 • Energy Star-classificatie
Prijs controleren
Productafbeelding van de Winix AM80 True HEPA-luchtreiniger met wasbaar geavanceerd geurcontrole (AOC) koolstoffilter, 360sq ft kamercapaciteit, donkergrijs, groot
Het beste voor ’s nachts
Winix Luchtreiniger
 • Effectief
 • Slimme sensoren
 • 4-traps zuivering
Prijs controleren
Inhoudsopgave
 • Onze topkeuzes
 • Product beoordelingen
 • Productvergelijkingstabel
 • Waarom permanente wasbare filters gebruiken?
 • Waar moet je op letten?
 • Veelgestelde vragen


Product beoordelingen

We hebben de beste luchtreinigerkeuzes op de markt bekeken en echte klantrecensies onderzocht. Na het meten van het gebruiksgemak en de effectiviteit, zijn dit onze top vijf luchtreinigers met permanente wasbare filters.

1. Hamilton Beach TrueAir Permanent HEPA-filter

Beste compacte luchtreiniger

Productafbeelding van de Hamilton Beach TrueAir-luchtreiniger met permanent HEPA-filter voor thuis of op kantoor en huisdieren, Whisper Quiet, 160 sq ft, zwart

Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op BestBuy

Deze veelzijdige luchtreiniger is een compacte eenheid die een oppervlakte van maximaal 160 vierkante voet beslaat.

Wat het zo veelzijdig maakt, is het vermogen om overal te worden geplaatst waar je het nodig hebt. De meeste luchtreinigers moeten verticaal staan, maar deze werkt ook horizontaal.

Het HEPA-filter vangt tot 99 procent van de deeltjes in de lucht op ter grootte van 3 micron. Dit is niet zo effectief als een True HEPA-filter, maar het geeft uw lucht een grondige reiniging.

Er zijn drie ventilatorsnelheden om uit te kiezen, afhankelijk van hoe vervuild je lucht is. De TrueAir is uitstekend in slaapkamers vanwege de stille werking.

Wat we leuk vinden

Compact formaat past bij de meeste kleine kamers

Het compacte formaat van deze luchtreiniger maakt het de perfecte aanvulling op elke kinderkamer, slaapkamer of kantoor. U kunt het horizontaal of verticaal plaatsen om aan de locatie te voldoen – vier zelfklevende voetjes voorkomen uitglijden wanneer u op een bureau staat.

Vanwege het kleine formaat moet je niet verwachten dat het grote kamers schoonmaakt. Het werkt het meest effectief in een kamer van maximaal 160 vierkante voet.

Eenvoudig onderhoud

Wanneer u het gevoel heeft dat de efficiëntie van dit apparaat is verminderd, kan het tijd zijn voor een reiniging. U kunt eenvoudig de achterklep openen en het HEPA-filter stofzuigen. Gebruik een zachte borstelbevestiging of bekledingsbevestiging voor optimalle resultaten.

Het schoonhouden van het HEPA-filter is cruciaal voor de goede werking van de luchtreiniger. Het zal veel verontreinigende stoffen opvangen, zoals schimmel, stof, pollen en huidschilfers van huisdieren.

Drie opties voor ventilatorsnelheid

Ondanks het compacte formaat heeft hij de optie van drie ventilatorsnelheden. Zo kun je snel schoonmaken als de lucht extra vervuild lijkt, of deze tijdens stille uren op een lage snelheid zetten.

Handig HEPA-grade filter

Hoewel het niet hetzelfde is als een echt HEPA-filter, doet het goed werk voor wat het is, vooral gezien de serieus lage prijs! Dit filter kan huisstofmijtafval, schimmel- en meeldauwsporen, pollen, rook, stof en nog veel meer opvangen.

Wat we niet leuk vinden

Niet zo grondig als andere filters

Hoewel deze luchtreiniger je lucht reinigt, is hij niet zo effectief als anderen. Dit komt voornamelijk door het HEPA-filter, dat niet zoveel opvangt als een True HEPA-filter.

Drie micron opnamevermogen

Je zult zien dat veel echte HEPA-filters deeltjes zo klein als 0,3 micron kunnen vangen. Deze kan drie micron vastleggen, wat misschien niet klinkt als een groot verschil, maar dat is het wel. Dit filter kan bijvoorbeeld bepaalde bacteriën, metaaldampen of tabaksrook niet opvangen. In plaats daarvan is het beter voor items ter grootte van stof en huidschilfers. Houd daar dus rekening mee.

Het is luid en afleidend

Klanten vonden deze machine te luid, vooral op de hoge stand. Het is afleidend en frustrerend, vooral als je probeert te ontspannen.

Productspecificaties

Reinigingsmethode U kunt vacuüm filteren
Ionisator Nee
Energy Star Nee
Stof CADR Niet gespecificeerd
Aanbevolen kamerdekking 160 vierkante voet

2. OION Technologies B-1000 Ionische luchtreiniger Pro

Beste Ionische luchtreiniger

Productafbeelding van de OION Technologies B-1000 Permanent Filter Ionische Luchtreiniger Pro Ionisator met UV-C Sanitizer, Nieuw (Zwart)

Bekijk op Amazon
Zicht op Oionair

De constructie van de OION luchtreiniger is wat het zo efficiënt maakt. Het trekt aanzienlijke lucht aan en maakt gebruik van een elektrostatisch geladen metalen filter. Deze UVGI-technologie en koolstoffiltratie vangen tot 99 procent van de luchtverontreinigende stoffen op vanaf slechts 0,1 micron.

U kunt deze luchtreiniger gemakkelijk gebruiken zonder uw energierekening te verhogen. Het verbruikt minimaal 7,5 watt elektriciteit. De unit kan effectief tot 1000 vierkante voet vloeroppervlak reinigen.

Foto van OION Technologies B-1000 Ionic Air Purifier Pro

Wat we leuk vinden

Eenvoudig onderhoud; Was- en vacuümfilters

In plaats van de filters te vervangen, kunt u ze eenvoudig verwijderen en ze stofzuigen of schoonwassen. Dit bespaart u op de lange termijn geld en helpt de levensduur van uw luchtreiniger te verlengen.

Ultrastille Operatoin

Veel gebruikers hebben gecomplimenteerd hoe stil het was, zelfs tijdens het gebruik van de machine. Het kan worden toegeschreven aan zijn fluisterstille ventilator.

Geurreducerend filter

Als je vaak slechte geuren in je huis ervaart als gevolg van huisdieren of andere factoren, kan deze luchtreiniger helpen. Het absorbeert effectief slechte geuren en gassen die in de lucht aanwezig zijn.

Elektrostatische ionisator zuivering

Deze geweldige technologie maakt gebruik van negatieve ionen om deeltjes zo klein als 0,01 micron te verwijderen, wat serieus indrukwekkend is. Elimineer huidschilfers, rook, stof, pollen en andere geuren uit uw huis. De UVGI-technologie zorgt voor ziekten die deeltjes veroorzaken zoals ziektekiemen, bacteriën en virussen.

Wat we niet leuk vinden

Niet voor allergenen

Dit filter verwijdert een aanzienlijke hoeveelheid luchtverontreinigende stoffen. Verschillende klanten met allergieën beweerden echter dat het niet veel verschil maakte met betrekking tot fijn stof.

Echt HEPA-filter

Echte HEPA-filters zijn meestal te vinden in eenheden met vervangbare filters die er geen hebben.

De eenheid geeft ozon af

Dit product produceert een kleine hoeveelheid ozon, wat uw gezondheid kan schaden (1). U moet het gebruik van het ozonfilter beperken wanneer u, uw gezin of uw huisdieren thuis zijn.

Productspecificaties

Reinigingsmethode Wasbaar
Ionisator Ja
Energy Star Nee
Stof CADR N.V.T
Aanbevolen kamerdekking 1000 vierkante voet

3. Airdog X5 luchtreiniger met wasbaar filter

Beste Five-Stleeftijd Luchtreiniger

Productafbeelding van de Airdog X5 luchtreiniger voor thuis grote kamer, tot 1614ft2, ionische luchtreiniger met afwasbaar filter, verwijder 99,9% tot 14,6 nm, 360 ° filtratie, PM2,5-sensor, stille luchtreiniger, huisdier, allergieën, verontreinigende stoffen

Prijs controleren

De Airdog X5 is de perfecte aanvulling op grotere kamers en woonruimtes. Het is uitgerust met een vijftraps filtratiesysteem en een ionisator die helpt om verontreinigende stoffen in de lucht verder te elimineren.

De filters zijn volledig wasbaar en zijn zelfs vaatwasmachinebestendig – een belangrijk pluspunt voor drukke gezinnen. In tegenstelling tot andere luchtreinigers heeft dit apparaat geen HEPA-filters. In plaats daarvan heeft de Airdog een voorfilter, ionisator, verzamelplaten en een ozongenerator.

Het heeft een modern ontwerp en slimme functies, zoals een app-bediening. Bij lage snelheid is het erg stil, uitstekend geschikt voor gebruik ’s nachts.

Foto van de Airdog X5 luchtreiniger met wasbaar filter

Wat we leuk vinden

Vijftrapssysteem

Het vijftrapssysteem elimineert effectief een aanzienlijke hoeveelheid verontreinigende stoffen uit de lucht. Het voorfilter vangt grotere deeltjes op, zoals huidschilfers van huisdieren en haar. Emitterdraden verspreiden elektronen in de lucht, wat bacteriën doodt.

Ionic Field pakt stof en rook aan

Een ionisch veld produceert negatief geladen ionen die zich binden met positieve deeltjes, zoals stof en rook. De deeltjes zijn dan veel dichter en kunnen niet in de lucht zweven – deze worden vervolgens verzameld op speciale platen. Airdog beweert dat dit veel effectiever is in vergelijking met HEPA-filters.

Het laatste deel van het systeem is een ozongenerator. Het genereert elke 24 uur een veilige hoeveelheid ozon (0,01 delen per miljoen).

Eenvoudig te onderhouden en vaatwasmachinebestendige filters

Indien nodig kan het voorfilter eenvoudig met de hand of in de vaatwasser worden gewassen. Dit maakt het onderhoud gemakkelijk voor zelfs de drukste ouder. Zodra het filter volledig is gedroogd, kunt u het veilig weer op zijn plaats zetten.

Eenvoudige bediening met één knop

Het bedienen van dit apparaat is supereenvoudig – er is één knop om in te drukken, dus het is snel om te leren en erachter te komen. U kunt het apparaat ook verbinden met de Airdog Smart App – hiermee kunt u het overal bedienen. Stel de gewenste modus in, schakel het kinderslot in of volg de luchtkwaliteit vanuit de palm van uw hand. Houd er rekening mee dat de app niet altijd werkt.

Wat we niet leuk vinden

Produceert ozon

Hoewel een ozongenerator een belangrijk onderdeel van deze eenheid is, is het nog steeds een zorg. Hoewel het kleine ozonniveaus produceert, is het nog steeds iets om op te letten voordat je het koopt.

Bijbehorende app is nutteloos

Het is een coole gedachte dat dit compatibel is met een app, zodat je het apparaat vanaf je telefoon kunt bedienen. Maar de app is zo verschrikkelijk geschreven dat het geen zin heeft om hem zelfs maar te downloaden!

Hoge prijs

Dit is een van de duurste eenheden die er zijn en kost meer dan drie keer het gemiddelde. Als u een beperkt budget heeft, voldoet dit niet aan uw criteria.

Productspecificaties

Reinigingsmethode Filter kan worden gewassen of gestofzuigd
Ionisator Ja
Energy Star Nee
Stof CADR Niet gespecificeerd
Aanbevolen kamerdekking 450 vierkante voet

4. Envion van Boneco Therapure Luchtreiniger

Beste luchtdesinfecterend middel

Productafbeelding van de Envion door Boneco - Therapure TPP240 - Eenvoudig te reinigen HEPA Type Luchtreiniger Toren - UV Kiemdodende Hemisferische Zuivering - Verwijdert Geuren, Rook, Schimmel, Huidschilfers van huisdieren & Meer - 343 Sq Ft Capaciteit

Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op HomeDepot

Deze luchtreiniger verwijdert effectief allergenen, geuren, huidschilfers van huisdieren, rook, bacteriën en zelfs chemische gassen. Het kan drie keer per uur een kamer van maximaal 343 vierkante voet schoonmaken.

De Therapure reinigt en ontsmet de lucht door middel van een UV-C licht en ionisator. Het heeft een hoge CADR-classificatie voor pollen, stof en rook, die allemaal boven de 130 liggen.

Een ding dat we leuk vinden aan deze luchtreiniger is het torenhoge ontwerp. Het staat hoog in een kamer zonder omslachtig te voelen of er omslachtig uit te zien en heeft een subtiel LED-licht aan de bovenkant.

Foto van de Envion door Boneco Therapure Luchtreiniger

Wat we leuk vinden

Ontsmet en reinigt schimmel en meer

Het HEPA-type filter vangt allergenen en andere deeltjes effectief op, terwijl de ionisator een nuttige hand biedt door deeltjes uit de lucht te verwijderen. Het UV-C-licht blaast schimmelsporen, bacteriën, ziektekiemen en virussen.

Slimme functies, waaronder timer en ionisator

Uitgerust met een 24-uurstimer, kunt u deze luchtreiniger instellen om indien nodig te activeren of te deactiveren. Dit bespaart u energie, bijvoorbeeld. En het kan van pas komen als je gezuiverde lucht wilt voordat je aan het einde van de dag thuiskomt.

Een andere slimme functie is de optionele ionisator. Het genereert negatieve ionen, die in de kamer worden vrijgegeven. Deze elimineren de kleinste deeltjes in de lucht door zich eraan te binden en ze te zwaar te maken om in de lucht te blijven.

Indicator waarschuwt u wanneer het filter moet worden schoongemaakt

Het permanente filter kan eenvoudig worden verwijderd wanneer reiniging nodig is. De ingebouwde reinigingsfilterindicator informeert u wanneer een reiniging nodig is. Vervolgens kunt u het filter reinigen met een stofzuiger.

Voor middelgrote en grote ruimtes

Met een kamerdekking van 500 vierkante voet is dit een goede optie voor middelgrote tot grote kamers. Als kleinere luchtreinigers je in de steek hebben gelaten, ben je misschien meer onder de indruk van deze.

Wat we niet leuk vinden

Kan moeilijk schoon te maken zijn

Het permanente filter moet worden gestofzuigd, niet gewassen. Een paar klanten vonden echter dat het regelmatig moest worden schoongemaakt en dat het moeilijk was om het volledig schoon te krijgen.

Niet geschikt voor ’s nachts

Zelfs als je van witte ruis houdt, kan dit apparaat je ’s nachts irriteren. Op de hoogste stand is het extreem luid. Bovendien heeft het een fel licht dat je niet kunt uitschakelen.

Geen automatische sensor

Hoewel dit een timer heeft, was een sensor beter geweest. Er is geen manier voor dit apparaat om de luchtkwaliteit om u heen te detecteren en dienovereenkomstig aan te passen.

Productspecificaties

Reinigingsmethode Vacuüm
Ionisator Ja
Energy Star Nee
Stof CADR 132
Aanbevolen kamerdekking 343 vierkante voet

5. Honeywell luchtreiniger en geurverlager

Het beste met permanente voorfilters

Productafbeelding van de Honeywell HFD320 Air Genius 5 luchtreiniger, grote kamers (250 sq. ft.) Zwart

Bekijk op Amazon
Bekijk op Target

Voor een grondige reiniging raden wij de Honeywell AirGenius 5 aan. Het bestaat uit twee optionele voorfilters: een wasbaar filter en een geurreducerend voorfilter. Deze zijn ontworpen om deeltjes en geuren op te vangen voordat ze het permanente filter binnengaan voor een grondigere reiniging.

Er is een slim aanraakscherm aan de bovenkant waar u de snelheid en modus van het apparaat kunt instellen. Het wordt geleverd met een timer en een optionele oscillatie.

Wat consumenten leuk vinden aan dit apparaat is de ultrastille werking. Het is vrijwel geruisloos op lage snelheid terwijl het uw lucht effectief reinigt.

Het permanente filter is gemakkelijk te wassen en de indicator op het display herinnert u eraan wanneer het tijd is.

Foto van de Honeywell Air Cleaner and Odor Reducer

Wat we leuk vinden

Meerdere voorfilters voor een betere reiniging

De meerdere voorfilters zorgen voor een grondigere reiniging. Twee van hen zijn optioneel en kunnen worden verwijderd als dat niet nodig is.

Een daarvan is een wasbaar schuimfilter dat deeltjes zoals stof en haar opvangt. Er is ook een geurreducerend voorfilter, dat onaangename geuren en rook absorbeert.

Permanent filter verwijdert 99,9 procent van de deeltjes

Nadat de lucht door de meerdere voorfilters is gereisd, komt deze in het permanente filter. Hier zal de Advanced iFD QuietClean-technologie tot 99,9 procent van de deeltjes verwijderen met 0,3 micron.

Vijf reinigingsinstellingen

U kunt kiezen uit vijf reinigingsinstellingen om deze luchtreiniger nog efficiënter te maken. Deze omvatten kiem, allergeen, algemeen, slaap en max. U kunt ook de ventilatorsnelheid instellen op het gewenste niveau.

Energy Star-classificatie bespaart geld

Als u uw binnenlucht wilt reinigen, maar uw energierekening niet wilt verhogen, bekijk dit dan. Deze luchtreiniger is Energy Star-geclassificeerd voor zijn energie-efficiëntie.

Vijf jaar garantie

Een garantie van vijf jaar dekt de Honeywell AirGenius. Dit kan u gemoedsrust geven bij de aankoop en installatie. U bent gedekt als er een defect iss of storingen als gevolg van productie.

Wat we niet leuk vinden

U kunt lichten niet uitschakelen

Lampen die je niet uit kunt doen zijn veel voorkomende klachten bij verschillende luchtreinigers. Helaas is dit niet anders. Verschillende klanten waren teleurgesteld dat de lichten niet uitgingen, zelfs niet in de slaapstand.

Maakt geluiden na een paar weken

Klanten merkten dat dit toestel na een paar weken een ratelend of zoemend geluid maakte. Zelfs wanneer de filters schoon zijn, kan dit geluid aanhouden.

Geen timer of sensor

Dit toestel heeft geen optie om de machine in te stellen om op een bepaald tijdstip te starten. Het heeft ook geen sensor om de luchtkwaliteit te bewaken. U moet deze machine elke keer dat u deze gebruikt handmatig starten en raden welke instelling het beste is voor uw huidige luchtkwaliteit.

Productspecificaties

Reinigingsmethode Wasbaar
Ionisator Ja
Energy Star Ja
Stof CADR 160
Aanbevolen kamerdekking 250 vierkante voet


6. Winix AM80 True HEPA luchtreiniger met wasbaar filter

Het beste voor ’s nachts

Productafbeelding van de Winix AM80 True HEPA-luchtreiniger met wasbaar geavanceerd geurcontrole (AOC) koolstoffilter, 360sq ft kamercapaciteit, donkergrijs, groot

Prijs controleren

De Winix AM80 True HEPA luchtreiniger is onze beste keuze voor overdag en ’s nachts. Het heeft vier ventilatorsnelheden. De hoge en turbosnelheden zijn het meest effectief en werken overdag geweldig. Ze zuiveren de lucht sneller en effectiever, hoewel ze wat luidruchtiger zijn.

De lage en gemiddelde instellingen zijn echter bijna stil en geweldig voor ’s nachts. Maar u hoeft dit niet handmatig te doen. De slaapmodussensoren detecteren het licht in de kamer, zodat het weet wanneer het nacht is. Vervolgens past het de ventilatorsnelheid aan, dimt het indicatielampje en blijft het schoonmaken op een stiller volume, zodat u schone lucht kunt hebben zonder wakker te worden.

Foto van de Winix AM80 True HEPA luchtreiniger met wasbaar filter

Wat we leuk vinden

Vangt 99,97 procent van de deeltjes op

Deze luchtreiniger vangt 99,97% van de deeltjes op, tot 0,3 micron groot. Dit omvat pollen, stof, rook, haar, bacteriën, schimmelsporen, huidschilfers en VOC’s.

Slimme sensoren bewaken uw luchtkwaliteit

De slimme sensoren monitoren automatisch de lucht in uw huis. De machine geeft de luchtkwaliteit aan op een schaal van goed tot slecht. Blauw betekent goed, oranje betekent oké en rood betekent slecht, dus het elimineert het giswerk voor jou! Wanneer er een verandering in de luchtkwaliteit is, zal de ventilatorsnelheid zich aanpassen om de lucht het meest effectief te reinigen. Dit bespaart ook energie, omdat de machine de turbosnelheid niet gebruikt tenzij dat nodig is.

Viertraps zuiveringssysteem

De eerste fase maakt gebruik van een wasbaar fijnmazig voorfilter dat grote luchtdeeltjes verzamelt.

Het tweede filter is een geavanceerde geurcontrole om huishoudelijke geuren van koken, huisdieren, rook en meer te elimineren.

Vervolgens vangt het True HEPA-filter 99,97% van de deeltjes in de lucht op.

Ten slotte is er PlasmaWave-technologie. Dit breekt de opgevangen deeltjes veilig af zonder schadelijke ozon of bijproducten uit te stoten. Als u wilt, kunt u deze functie uitschakelen.

Indicator voor filterwijziging

Dit toestel laat u weten wanneer het filter aan vervanging toe is via het indicatielampje. Deze unit heeft ook een extra HEPA-filter en AOC-koolstoffilter, dat ongeveer een jaar mee moet gaan.

Wat we niet leuk vinden

Dure filtervervangingen

Voordat u koopt, moet u er rekening mee houden dat de filtervervangingen voor deze luchtreiniger duur zijn. In feite is één filter ongeveer 1/3 van de prijs van de werkelijke eenheid. Het is echter alleen het HEPA-filter dat moet worden vervangen. Het PlasmaWave-filter is permanent en het koolstoffilter en het voorfilter zijn wasbaar.

Luchtkwaliteitssensor kan onnauwkeurige resultaten geven

Luchtkwaliteitssensoren kunnen hit or miss zijn, en deze heeft gemengde beoordelingen. Het kan zijn dat het de luchtkwaliteit niet altijd correct beoordeelt, waardoor de ventilator te hoog of te laag wordt aangepast.

Productspecificaties

Reinigingsmethode Wasbaar
Ionisator PlasmaWave-technologie
Energy Star Ja
Stof CADR 240
Aanbevolen kamerdekking 360 vierkante voet

Productvergelijkingstabel

Product Best Reinigingsmethode Ionisator Energy Star Stof CADR Aanbevolen kamerdekking
Hamilton Beach TrueAir HEPA Filter Compacte luchtreiniger U kunt vacuüm filteren Nee Nee N.V.T 160 m²
OION Technologies B-1000 Ionische luchtreiniger Wasbaar Ja Nee N.V.T 1000 m²
Airdog X5 Luchtreiniger Vijftraps luchtreiniger Filter kan worden gewassen of gestofzuigd Ja Nee N.V.T 450 m²
Boneco Therapure Envion Luchtreiniger Luchtdesinfecterend middel Vacuüm Ja Nee 132 343 m²
Honeywell Luchtreiniger &Geurverkleiner Met permanente voorfilters Wasbaar Ja Ja 160 250 m²
Winix AM80 Luchtreiniger Voorfilters Wasbaar Ja Ja 240 360 m²

Waarom permanente wasbare filters gebruiken?

Over het algemeen zijn luchtreinigers niet het goedkoopste apparaat in een huishouden. Ze zijn meestal duur om mee te beginnen, maar blijven duur naarmate de tijd verstrijkt vanwege filtervervangingen.

Naast geld besparen zijn er ook andere voor- en nadelen van een herbruikbaar filter:

Pros

 • Bespaart geld: Hoewel de verkoopprijs van een luchtreiniger aangenaam kan zijn, kan deze snel duur worden. De meeste filters moeten regelmatig worden vervangen, variërend van elke drie tot 12 maanden. Vervangende filters zijn over het algemeen ook vrij duur.
 • Verwijdert veel voorkomende verontreinigende stoffen: Herbruikbare filters zijn meestal wasbare HEPA-filters of iFD-filters. Deze verschillen in effectiviteit met slechts 0,2 procent, dus het is veilig om een van beide te kiezen. Beide vangen de meest voorkomende verontreinigende stoffen op, zoals stof, plantensporen en stuifmeel.
 • Reinig indien nodig: In tegenstelling tot vervangbare filters, die een bepaalde periode meegaan, kunt u wasbare filters altijd reinigen. U kunt de filters controleren wanneer een afname van de efficiëntie wordt ontdekt. Het beste is dat hoe meer je het schoonmaakt, hoe efficiënter het zal werken.
 • Snel onderhoud: Het reinigen van de filters is een snelle klus. Sommige vereisen alleen een snelle stofzuiger, terwijl andere kunnen worden gespoeld en in de vaatwasser kunnen worden gegooid.

Tegens

 • Niet zo effectief: De meeste herbruikbare filters zijn niet zo effectief als True HEPA-filters. Deze vangen over het algemeen alleen deeltjes op ter grootte van twee micron. Echte HEPA vangt echter tot 0,3 micron op.
 • Alleen geschikt voor kleinere gebieden: U zult merken dat ondanks beweringen van een fabrikant dat een eenheid grote kamers kan schoonmaken, dit vaak niet het geval is. De meeste zullen slechts een oppervlakte van maximaal 250 vierkante voet beslaan. Dit is prima, maar niet zo indrukwekkend als 1.000 vierkante voet. Hoe dan ook, je kunt het in een grote kamer plaatsen – verwacht alleen geen significante verschillen.
 • Functies zijn beperkt: Luchtreinigers met permanente filters zijn zeer eenvoudige eenheden; er zijn niet veel functies of instellingen. Misschien vindt u eenheden met verschillende ventilatorsnelheden, een slaapmodus en op zijn best een ionisator.

Is wasbaar hetzelfde als permanent?

Nee. Zoals je misschien al uit de naam kunt raden, kunnen “wasbare” filters worden gewassen met water en zeep. Sommige wasbare filters zijn zelfs vaatwasmachinebestendig – nog beter, toch?

Wanneer u het filter wast, worden alle verontreinigende stoffen en verontreinigingen verwijderd. Het proces kan enkele minuten duren en vuile filters moeten mogelijk worden geweekt voordat ze worden geroerd en gespoeld.

Let op

Het regelmatig reinigen van uw wasbare filters zal helpen om hun efficiëntie te behouden. Het zal ze ook gemakkelijker schoon te maken maken, omdat er geen enorme opbouw zal zijn.

U moet permanente filters niet reinigen met water en zeep – deze kunnen zelfs worden verpest als ze aan water worden blootgesteld. In plaats daarvan wordt de meeste permanente filters geadviseerd om regelmatig vacuüm te worden gereinigd.

Waar moet je op letten?

Als u weet waar u op moet letten, kunt u de beste eenheid voor uw huishouden en gezin vinden.

Filtertypen

Net als bij reguliere luchtreinigers bestaan ook deze uit filters. De meeste eenheden hebben een voorfilter dat grotere deeltjes zoals haar en stuifmeel opvangt. Anderen hebben HEPA-filters om kleinere deeltjes te helpen vangen.

Ze zijn echter niet allemaal even effectief. De meeste wasbare HEPA-filters zijn van het HEPA-type – wat betekent dat het geen echte HEPA is, alleen vergelijkbaar.

Sommige units hebben ook een geurverwijderende filter. Deze zijn te vinden als een actief koolfilter of schuimfilters. Actieve kool is een geweldig filter omdat het vluchtige organische stoffen en sigarettenrook kan absorberen (2).

Voorfilters worden gebruikt om grotere deeltjes op te vangen en de levensduur van andere filters te verlengen. Deze zijn over het algemeen wasbaar en gemakkelijk te onderhouden. Sommige eenheden hebben meerdere voorfilters.

Kamer dekking

Kamerdekking is een van de belangrijkste dingen om naar te zoeken. Hoeveel dekking u nodig heeft, hangt af van de kamer waar u het apparaat zult gebruiken. Als u bijvoorbeeld een luchtreiniger in een slaapkamer nodig hebt, kunt u een eenheid kiezen die alles van 100 tot 250 vierkante voet kan bedekken.

Een eenheid die tot 500 vierkante voet of meer beslaat, is nodig voor grotere woonruimtes. Als u genoegen neemt met een luchtreiniger met een lage kamerdekking, verwacht dan niet dat deze effectief is in de woonkamer.

Omgekeerd kan het gebruik van een grote eenheid in een kleine kamer energie verspillen. Grotere eenheden hebben ook de neiging om luider te zijn, dus als je het in een kleine kamer gebruikt, kan het bijna ondraaglijk worden.

CADR-classificatie

CADR verwijst naar de leveringssnelheid van schone lucht. Dit vertelt je hoeveel lucht er per keer wordt gefilterd. Het CADR-getal wordt meestal gemeten voor stof, rook en pollen en kan variëren tussen 10 en 450.

Om de efficiëntie te garanderen, raden we aan een eenheid te kiezen met CADR-classificaties boven de 100. Alles onder de 100 zal niet erg effectief zijn.


Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als u een HEPA-filter niet wijzigt?

Als u een HEPA-filter niet wijzigt, raakt het verstopt en werkt het niet meer. Het beperkt de luchtstroom, waardoor de luchtreiniger defect raakt. Het geeft ook verontreinigende stoffen af in de atmosfeer.

Hoe lang gaan wasbare luchtfilters mee?

Uw wasbare filter moet vijf jaar meegaan, hoewel het afhankelijk is van de hoeveelheid gebruik die het krijgt en het niveau van verontreinigende stoffen waar u woont. Vergeleken met 60 wegwerpfilters is het een echte geldbesparing en beter voor de planeet.

Hoe reinig je een wasbaar luchtfilter?

De beste manier om een wasbaar luchtfilter te reinigen is door afwasmiddel en warm water te gebruiken. Schrob het en spoel het vervolgens af in schoon water om de zeepresten te verwijderen. Laat het ten slotte drogen voordat u het in uw luchtreiniger steekt.

Hoe vaak moet u een wasbaar luchtfilter wassen?

U moet uw wasbare luchtfilter om de drie maanden wassen. Het hangt af van hoe vuil het filter wordt, maar je moet overwegen om het regelmatiger schoon te maken als je kinderen en huisdieren hebt.

Welke Merv-classificatie zijn wasbare luchtfilters?

Wasbare luchtfilters hebben een MERV (minimum efficiency reporting value) van tussen de één en vier. Wegwerpfilters doen het beter met een beoordeling tussen vier en twaalf.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG hardhout ontgrijzer Hardhout in één behandeling reinigen