Beste luchtreinigers voor allergieën en astma van 2023

Allergieën en astma kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan, vooral als het lijkt alsof de meeste triggers zich in je eigen huis bevinden. Het kan lijken alsof het niet uitmaakt hoeveel of vaak je schoonmaakt, de triggers zijn er nog steeds.

Gelukkig kan het hebben van een luchtreiniger helpen om veel voorkomende allergenen zoals pollen en stof te verminderen of zelfs te elimineren. Maar om de beste waar voor je geld te krijgen, heb je de beste luchtreiniger nodig voor allergieën en astma.

We hebben uren besteed aan het onderzoeken van echte klantrecensies en deskundig advies om onze vijf favorieten te verzamelen. Om onze keuzes af te sluiten, hebben we gekeken naar het filtratiesysteem van de luchtreiniger, de kamerdekking, de constructie, het doel en de decibelclassificatie.

Onze topkeuzes

Oh So Spotless verdient een commissie via de volgende onafhankelijk gekozen links zonder extra kosten voor u.
Beeld
Model
Productvergelijkingstabel
Functies
Productafbeelding van de RENPHO Smart WiFi-luchtreiniger voor thuis Grote kamer tot 356 Ft², True HEPA-luchtreinigerfilter voor allergieën en huisdieren, onderscheppen stofpollenrook, stil 28dB
Beste vijftraps filtratieluchtreiniger
Renpho Luchtreiniger
 • Verwijdert 99,97% van de luchtverontreinigende stoffen
 • Verschillende modi voor verschillende behoeften
 • Indicator voor filtervervanging
Prijs controleren
Productafbeelding van de LEVOIT-luchtreiniger voor thuis grote kamer, H13 True HEPA-filter voor slaapkamer, automatische modus, reinigingsmiddelen voor allergieën en huisdieren, rook schimmelpollenstof, LV-H133, wit
Beste energiebespaarder
Levoit Energy Star Luchtreiniger
 • Unieke structuur trekt lucht van alle kanten aan
 • Drietraps filtratie
 • Stille slaapstand
Prijs controleren
Productafbeelding van de luchtreinigers voor thuis, KOIOS H13 HEPA-luchtreiniger voor slaapkamer bureau in kleine kamer, luchtfilter voor huisdieren Haar huidschilfers rookpollen, nachtlampje, 100% ozonvrij
Beste budget luchtreiniger
Koios Binnenluchtreiniger
 • Compact ontwerp
 • Efficiënte 360-graden luchtinlaat
 • Bediening met één knop
Prijs controleren
Productafbeelding van de IQAir GC MultiGas - Medische luchtreiniger voor chemicaliën, gassen, & Geuren met MultiGas &H11 HyperHEPA Pre-Filter - Geuren, Rook, Allergenen, Huisdieren, Astma Triggers, Pollen, Stof, Swiss Made, Wit
Het beste voor grote gebieden
IQAir luchtreiniger van medische kwaliteit
 • HyperHEPA-filter
 • Programmeerbare werking
 • Sluit onzuiverheden af
Prijs controleren
Productafbeelding van de Honeywell HPA300 HEPA-luchtreiniger voor extra grote kamers - microscopisch klein allergeen + reducer in de lucht, reinigt tot 2250 sq ft in 1 uur - bosbrand / rook, pollen, huidschilfers van huisdieren en stofluchtreiniger - zwart
Het beste voor middelgrote kamers
Honeywell AllergeenVerwijderaar
 • Reinigt lucht snel
 • Turbo schone instelling
 • Eenvoudige onderhouds- en vervangingswaarschuwingen
Prijs controleren
Inhoudsopgave
 • Onze topkeuzes
 • Product beoordelingen
 • Productvergelijkingstabel
 • Waarom een luchtreiniger gebruiken?
 • Een luchtreiniger kiezen voor allergieën en astma
 • Veelgestelde vragen


Product beoordelingen

Het hebben van de juiste luchtreiniger kan helpen bij het elimineren van allergenen uit uw woonruimte, maar verstandig kiezen is essentieel. We hebben de beste luchtreinigers voor allergieën en astma onderzocht om onze top vijf te vinden. Ons deskundige team heeft elke luchtreiniger gewogen om ervoor te zorgen dat deze effectief en veilig te gebruiken is.

Bekijk deze geweldige luchtreinigers.

1. Renpho luchtreiniger voor allergieën

Beste vijftraps filtratieluchtreiniger

Productafbeelding van de RENPHO Smart WiFi-luchtreiniger voor thuis Grote kamer tot 356 Ft², True HEPA-luchtreinigerfilter voor allergieën en huisdieren, onderscheppen stofpollenrook, stil 28dB

Bekijk op Amazon
Bekijk op Wayfair

Voor grote ruimtes raden we deze luchtreiniger van Renpho ten zeerste aan. Het is uitgerust met een vijftraps filtratiesysteem en een True HEPA-filter.

De filters vangen allergenen en astma-triggers op en je hebt er niet meer mee te maken. U kunt dit toestel ook ’s nachts gebruiken voor een goede nachtrust. Het is erg stil en beschikt zelfs over een slaapstand.

U kunt de timer zo instellen dat het apparaat automatisch wordt uitgeschakeld wanneer dat nodig is om energie te besparen. Als je jonge verkennende kinderen hebt, stel je het apparaat in op kinderslotmodus om je schone lucht te beschermen tegen nieuwsgierige vingers.

Wat we leuk vinden

Verwijdert 99,97% van de luchtverontreinigende stoffen

De vijftrapsfiltratie met een True HEPA-filter verwijdert effectief 99,97 procent van alle allergenen zo klein als 0,3 micrometer. Het voorfilter verwijdert grotere deeltjes stof, pollen en haar, terwijl het HEPA-filter de kleinste deeltjes opvangt.

Bepaalde geuren kunnen ook reacties veroorzaken, klein of groot. Gelukkig absorbeert het actieve koolfilter rook, huisdiergeuren, koken en chemische geuren.

Verschillende modi voor verschillende behoeften

Deze Renpho luchtreiniger beschikt over meerdere modi om aan uw behoeften te voldoen. De automatische modus heeft een ingebouwde slimme air kwaliteit sensor. Dit bewaakt de kwaliteit van de lucht en past de ventilator dienovereenkomstig aan. U kunt de luchtkwaliteit controleren met behulp van het veranderende licht op het paneel.

Zet het apparaat in de slaapstand om een goede nachtrust te krijgen. De ventilator werkt ultrastil op 28 decibel zodat je in alle rust kunt slapen.

Filtervervangingsindicator

Voor de meeste luchtreinigers beveelt de fabrikant een filtervervanging na enkele maanden aan. Dit is echter niet altijd correct, omdat gebruik en luchtkwaliteit een belangrijke rol spelen in de levensduur van een filter.

Dit apparaat waarschuwt u echter wanneer het tijd is om elk filter te vervangen. Kijk naar de juiste lichtindicator om te zien welk filter moet worden vervangen. Deze slimme functie zorgt ervoor dat uw luchtreiniger te allen tijde werkt.

Kinderveiligheidsmodus

Dit toestel heeft een kinderveiligheidsmodus, zodat uw kleintjes niet op knoppen kunnen drukken en instellingen kunnen wijzigen. Dit is een bonus voor ouders.

Wat we niet leuk vinden

Hoge ventilator is luidruchtig

Hoewel de slaapmodus zo stil is als een fluistering, zul je het zeker horen als het apparaat hoog staat. Dit is een veelgehoorde klacht onder klanten.

Mogelijk moet u filters vaak vervangen

Deze machine kan u waarschuwen om de filters elke 1-2 maanden te vervangen. Dit is een beetje overdreven maar soms noodzakelijk.

Productspecificaties

Filtratiefasen Vijftraps
Grootte van de kamer 356 vierkante voet
Grootte van de eenheid 13.98 x 8.11 x 20.87 inch
Garantie Een jaar garantie
Decibel 28 decibel

2. Levoit Energy Star luchtreiniger

Beste energiebespaarder

Productafbeelding van de LEVOIT-luchtreiniger voor thuis grote kamer, H13 True HEPA-filter voor slaapkamer, automatische modus, reinigingsmiddelen voor allergieën en huisdieren, rook schimmelpollenstof, LV-H133, wit

Bekijk op Amazon
Zicht op Levoit

Als u uw lucht wilt zuiveren terwijl u energie bespaart, is dit iets voor u. Deze luchtreiniger van Levoit is gecertificeerd door Energy Star en verbruikt slechts 33 watt.

Kies uit drie ventilatorsnelheden die passen bij uw luchtkwaliteit. Deze luchtreiniger maakt gebruik van een torenstructuur met 360-graden filtratie in plaats van platte filters.

Het is strak en kan gemakkelijk op de vloer naast een bank of tafel worden geplaatst zonder er misplaatst uit te zien. U krijgt ook meerdere slimme functies, zoals de slaapstand en een filtervervangingsindicator.

Wat we leuk vinden

Unieke structuur trekt lucht van alle kanten aan

Hoewel de meeste luchtreinigers platte filters gebruiken die alleen lucht reinigen die van één kant binnenkomt, is dit anders. De torenhoge structuur trekt lucht van elke kant en hoek naar binnen. Door de ronde bouw werkt het filter van alle kanten om u optimale resultaten te geven.

Drietraps filtratiesysteem

De drietrapsfiltratie omvat een fijn voorlopig filter dat grote deeltjes zoals haar en pluis opvangt. Naarmate de lucht verder door het apparaat reist, komt het bij het True HEPA-filter. Hier verwijdert het apparaat deeltjes zo klein als 0,3 micrometer.

Bepaalde geuren kunnen ook allergische reacties of astma-aanvallen veroorzaken. Het actieve koolfilter absorbeert dus effectief irriterende geuren zoals rook en chemicaliën.

Stille slaapmodus bij 25 decibel

Wanneer het tijd is om het bed te raken, creëer dan een vredige en schone sfeer door de slaapmodus te activeren. De ventilator zal naar een lage snelheid gaan waar hij slechts 25 decibel aan geluid produceert – vergelijkbaar met een fluistering.

Als u wat energie wilt besparen, stelt u de timer in om het apparaat na het gewenste uur uit te schakelen. U kunt de timer instellen tussen één en 12 uur.

Filtervervangingsindicator

Wanneer het tijd is voor een filtervervanging, laat de filterindicator op het paneel u dit weten. Deze functie is belangrijk wanneer u te maken heeft met allergieën of astma, omdat het u aangeeft wanneer het filter niet meer werkt.

Wat we niet leuk vinden

Kan rookgeur niet volledig verwijderen

Hoewel het filter de meeste geuren verwijdert, lijken sterke sigarettengeuren moeilijk volledig te verwijderen. Enkele klanten merkten nog een aanhoudende rookgeur op.

Moeilijk te vinden vervangende filters

Luchtreinigers vereisen een beetje onderhoud, vooral aan het filterfront. U moet uw filters regelmatig vervangen. Wanneer deze filters moeilijk te vinden zijn, is het een gedoe. Bovendien, als je ze vindt, zijn ze behoorlijk duur.

Sensor worstelt om sommige verontreinigende stoffen te detecteren

De luchtsensor haHet is moeilijk om bepaalde verontreinigende stoffen te detecteren, vooral die van rook. Of dit nu sigarettenrook of cannabis is, de machine merkt niet altijd dat het er is.

Productspecificaties

Filtratiefasen Drietraps
Grootte van de kamer 538 vierkante voet
Grootte van de eenheid 24.9 x 14.8 x 14.7 inch
Garantie Eenjarige kopersgarantie
Decibel 25 decibel


3. Koios binnenluchtreiniger met true HEPA-filter

Beste budget luchtreiniger

Productafbeelding van de luchtreinigers voor thuis, KOIOS H13 HEPA-luchtreiniger voor slaapkamer bureau in kleine kamer, luchtfilter voor huisdieren Haar huidschilfers rookpollen, nachtlampje, 100% ozonvrij

Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart

Als je een beperkt budget hebt, maar iets nodig hebt om allergenen en triggers op afstand te houden, is dit iets voor jou. De Koios luchtreiniger is een kleine en compacte unit, perfect voor kleine ruimtes zoals een slaapkamer of kantoor.

Ondanks het kleine formaat is het uitgerust met een True HEPA-filter en een drietraps filtratiesysteem. Het verwijdert effectief grote en kleine deeltjes, evenals geuren, uit de lucht.

De compacte luchtreiniger zuigt lucht van alle kanten en hoeken aan voor een optimaal resultaat. Het is eenvoudig te bedienen en ziet er stijlvol uit in elke kamer. Er is geen UV-C-licht, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het risico van ozonproductie (1).

Wat we leuk vinden

Compact ontwerp geschikt voor kleine ruimtes

Het compacte ontwerp maakt deze luchtreiniger uitstekend geschikt voor kleinere ruimtes. Het past gemakkelijk op een nachtkastje in je slaapkamer of kinderkamer waar je kostbare baby slaapt. Als je op het werk worstelt met allergie- of astmatriggers, neem dan de luchtreiniger mee en plaats hem op je bureau.

Efficiënte 360-graden luchtinlaat

Omdat de luchtreiniger een luchtinlaat van 360 graden heeft, is hij efficiënter dan andere eenheden. Bovendien hoeft u het niet in een specifieke richting te plaatsen om optimale resultaten te krijgen.

Het True HEPA-filter verwijdert veel voorkomende allergenen zoals pollen en stof – en het zal een veel comfortabelere woonsfeer voor u creëren.

Bediening met één knop

Het gebruik van deze luchtreiniger is super eenvoudig omdat het slechts één knop heeft. U hoeft de handleiding niet te verwijderen wanneer u deze moet activeren of de instellingen moet wijzigen.

Optioneel Nachtlampje

Creëer een gezellige nachtelijke sfeer met de nachtlampjefunctie. Dit is de perfecte aanvulling op elke kinderkamer of kinderkamer.

Wat we niet leuk vinden

Nachtlampje is helder

Hoewel veel klanten de nachtlampjefunctie leuk vinden, is deze voor sommigen misschien te helder. Het heeft een gloeiende wit / blauwe tint.

Vervangende filters zijn duur

Na verloop van tijd kan dit een dure kleine machine zijn, ook al is het om te beginnen budgetvriendelijk. De vervangende filters zijn echter ongeveer de helft van de prijs van het apparaat zelf!

Vervelend achtergrondgeluid

Hoewel het apparaat stil is, ongeveer 25 decibel, heeft het soms een zoemend geluid of een hoog fluitje, wat irritant kan zijn.

Productspecificaties

Filtratiefasen Drietraps
Grootte van de kamer 50 tot 60 vierkante voet
Grootte van de eenheid 7.5 x 6.9 x 6.9 inch
Garantie Drie jaar garantie
Decibel Maximaal 50 decibel

4. IQAir luchtreiniger van medische kwaliteit voor allergieën en astma

Het beste voor grote gebieden

Productafbeelding van de IQAir GC MultiGas - Medische luchtreiniger voor chemicaliën, gassen, geuren met multigas & H11 HyperHEPA-voorfilter - geuren, rook, allergenen, huisdieren, astma-triggers, pollen, stof, Swiss Made, wit

Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart

Als je te maken hebt met ernstige allergieën of astma, heb je de juiste soort luchtreiniger nodig. We raden deze ten zeerste aan van IQAir, die een HyperHEPA-filter heeft.

Het verwijdert de kleinste deeltjes terwijl het virussen vermindert en irriterende geuren elimineert. Deze unit is gemaakt om grote kamers en zelfs hele verdiepingen te bedekken.

De unit is uitgerust met een triple-seal technologie om impuri’s te voorkomenstropdassen ontsnappen niet aan het filter. Het apparaat verdeelt de gefilterde lucht gelijkmatig door de kamer, zodat u kunt genieten van een allergeenvrije sfeer.

Wat we leuk vinden

Gemaakt voor grote kamers en ruimtes

De krachtige luchtreiniger is gemaakt om de lucht te reinigen van een gebied van maximaal 1125 vierkante voet. Nadat de lucht is gereinigd van alle onzuiverheden, wordt deze met behulp van een EvenFlow-diffuser terug in de kamer uitgestoten. Dit levert schone lucht vanaf 320 graden zonder geluid of tocht.

HyperHEPA-filtertechnologie

Ernstige allergieën vragen om het meest effectieve filter. Deze luchtreiniger maakt gebruik van een HyperHEPA-filter dat effectief deeltjes verwijdert zo klein als 0,003 micron. Deze onzuiverheden omvatten allergenen en virussen.

Het grondige filter zorgt ervoor dat u een veilige plek heeft om te ontspannen en te gedijen.

Programmeerbare werking

U kunt de afstandsbediening gebruiken om de luchtreiniger in te stellen op uw behoeften. Stel de snelheid en duur van de ventilator in, leun achterover en ontspan. U kunt ook de levensduur van het filter controleren door op de juiste knop op de afstandsbediening te drukken. Een lampje op het apparaat geeft aan of het filter moet worden vervangen.

Dicht onzuiverheden af en voorkomt luchtlekkage

De luchtreiniger is uitgerust met een 3D UltraSeal die alles in de unit afdicht. Wanneer de lucht wordt aangezogen, ontsnapt deze niet aan onzuiver. Dit komt door de triple-sealing technologie, die zorgt voor een luchtdichte sluiting.

Wat we niet leuk vinden

Omslachtige grote eenheid

Als u op zoek bent naar een kleine unit voor uw nachtkastje, is dit niets voor u. De IQAir is groot en omslachtig en neemt een aanzienlijke hoeveelheid ruimte in beslag. Gelukkig is het uitgerust met vier wielen om u te helpen het naar de juiste locatie te verplaatsen.

Kan een slechte geur afgeven

Sommige klanten merkten op dat dit apparaat een slechte geur uitstraalde. Gelukkig is de klantenservice uitstekend en werkt een vervangend filter goed om de geur te voorkomen.

Moeilijk om de filters te vervangen

De filters zijn prijzig en wanneer ze aankomen, zijn ze behoorlijk lastig om in het apparaat te komen. Het apparaat is onhandig en moeilijk te openen.

Productspecificaties

Filtratiefasen Drietraps
Grootte van de kamer 1125 vierkante voet
Grootte van de eenheid 16 x 15 x 28 inch
Garantie Een jaar garantie (langer als u zich online registreert)
Decibel 44 decibel

5. Honeywell Allergen Remover met True HEPA

Het beste voor middelgrote kamers

Productafbeelding van de Honeywell HPA300 HEPA-luchtreiniger voor extra grote kamers - microscopisch klein allergeen + reducer in de lucht, reinigt tot 2250 sq ft in 1 uur - bosbrand / rook, pollen, huidschilfers van huisdieren en stofluchtreiniger - zwart

Prijs controleren

We raden deze luchtreiniger van Honeywell aan voor middelgrote kamers tot 465 vierkante voet. Hoewel het een grote eenheid is, is het zeer effectief en gemaakt om allergenen te verwijderen.

Je krijgt drie niveaus van luchtzuivering om uit te kiezen, afhankelijk van de kamer. Het filter bevat een True HEPA-filter dat tot 99,97 procent van de deeltjes in de lucht verwijdert.

Het onderhoud van de Honeywell-luchtreiniger is probleemloos en de filters gaan lang mee. Een lampje geeft u te horen wanneer het tijd is voor een vervanging, zodat u niet hoeft te raden.

Wat we leuk vinden

Reinigt lucht snel vijf keer per uur

U kunt snel genieten van schonere lucht omdat het apparaat de lucht tot vijf keer per uur filtert.

Vervuilde lucht gaat door een voorfilter dat grotere stof-, haar- en pollendeeltjes verwijdert.

Het actieve koolfilter absorbeert effectief geuren, gassen en dampen, terwijl het True HEPA-filter kleine deeltjes allergenen verwijdert. Ten slotte wordt schone lucht uitgestoten vanaf de bovenkant van het apparaat, rechtstreeks in uw woonruimte.

Turbo Clean Setting voor vervuilde lucht

Wanneer u het gevoel heeft dat uw lucht te vervuild is, activeert u de Turbo Clean. In deze setting werkt het apparaat nog sneller en efficiënter bij het verwijderen van allergenen, zodat u weer kunt genieten van uw dag.

Eenvoudig onderhoud met waarschuwingen voor filtervervanging

Honeywell raadt u aan het voorfilter om de drie maanden te vervangen. Het True HEPA-filter moet eenmaal per jaar worden vervangen. Het apparaat waarschuwt u om het gemakkelijker te maken om te weten wanneer een vervanging nodig is.

Koolstoffilter vermindert geuren

U zult van dit apparaat houden als geuren een probleem zijn in uw huis. De echte Honeywell Enhanced Pre-Filters vangen VOC’s en geuren op, waaronder kookgeuren, huisdiergeuren en afvaldampen.

Wat we niet leuk vinden

Prijzige vervangingsfilters

Helaas zijn de vervangende filters vrij prijzig. Dit was een veelgehoorde klacht van verschillende klanten die het apparaat op de lange termijn te duur vonden.

Geen luchtkwaliteitssensor

Een luchtkwaliteitssensor is een van de beste eigenschappen van een luchtreiniger. Helaas bevat dit toestel er geen.

Luide, hoge ventilator

Dit toestel is behoorlijk luid. Niet alleen dat, maar het is ook een irritant hoog geluid dat klanten snel op de zenuwen werkt. Gelukkig gebeurt dit niet meteen en de meeste mensen krijgen er ongeveer een jaar gebruik van voordat het dit geluid maakt. Regelmatig onderhoud en filtervervanging helpt.

Productspecificaties

Filtratiefasen Tweetraps
Grootte van de kamer 465 vierkante voet
Grootte van de eenheid 13.5 x 8.9 x 13.9 inch
Garantie Vijf jaar garantie
Decibel Maximaal 66 decibel

Productvergelijkingstabel

Product Best Filtratiefasen Grootte van de kamer Grootte van de eenheid Garantie Decibel
Renpho Luchtreiniger Vijftraps filtratieluchtreiniger 5-traps 356 m² 13,98 x 8,11 x 20,87″ 1 jaar 28 dB
Levoit Energy Star Luchtreiniger Energiebesparend 3-traps 538 m² 24,9 x 14,8 x 14,7″ 1 jaar 25 dB
Koios Binnenluchtreiniger Budget Luchtreiniger 3-traps 50 – 60 m² 7,5 x 6,9 x 6,9″ 3 jaar 50 dB
IQAir luchtreiniger van medische kwaliteit Grote gebieden 3-traps 1125 m² 16 x 15 x 28″ 1 jaar 44 dB
Honeywell AllergeenVerwijderaar Middelgrote kamers 2-traps 465 m² 13,5 x 8,9 x 13,9″ 5 jaar 66 dB

Waarom een luchtreiniger gebruiken?

Het lastige van de meeste allergenen is dat hun deeltjes zo klein zijn dat we ze niet kunnen zien. Daarom is het moeilijk om ze allemaal te verwijderen tijdens het schoonmaken. Het kan ook moeilijk zijn om te weten welk specifiek allergeen uw reactie veroorzaakt.

Veel voorkomende allergenen in een huishouden omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Schimmel en meeldauw
 • Huidschilfers van huisdieren
 • Stof en huisstofmijt
 • Stuifmeel
 • Vluchtige organische stoffen
 • Insecten

Allergenen binnenshuis hebben de neiging om rond te zweven en uiteindelijk op verschillende oppervlakken te vestigen, zoals het tapijt of bedovertrekken. Zodra ze zich vestigen, wanneer je over het kleed loopt of op het bed gaat liggen, zul je worden blootgesteld. De bezonken allergenen worden teruggestuurd naar de lucht die je inademt.

Koken kan ook grote deeltjes afgeven die voedselallergieën kunnen veroorzaken. Het is echter niet de geur; het zijn de eiwitten die vrijkomen (2).

Allergieën kunnen zich ook manifesteren als gevoeligheid voor chemicaliën zoals parfums en reinigingsmiddelen. De symptomen zijn misselijkheid, astma-aanvallen, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs hartkloppingen (3).

Een luchtreiniger helpt deze allergenen en triggers te verwijderen voordat u de kans krijgt om ze in te ademen.

Een luchtreiniger kiezen voor allergieën en astma

De meeste luchtreinigers worden op de markt gebracht voor allergenen, geuren, rook en schimmels. Het vermelden van allergeenverwijdering is in uw geval echter misschien niet voldoende. Hier zijn een paar essentiële dingen om op te letten:

Echt HEPA-filter

Veel luchtreinigers zijn uitgerust met een meertraps filtratiesysteem. Deze omvatten meestal een HEPA-filter, dat bijna alle luchtverontreinigende stoffen opvangt.

Er zijn echter verschillende soorten HEPA-filters. Sommige hiervan zijn HEPA-grade, HEPA-type, True HEPA en Hyper HEPA of Medical HEPA. Voor het specifieke gebruik van het verwijderen van allergenen uit de lucht is een True HEPA-filter een must.

Dit filter verwijdert tot 99,97 tot 99,99 procent van de deeltjes in de lucht (4). Het vangt alles op, inclusief fijne stofdeeltjes, huisstofmijt en huidschilfers van huisdieren. Een goed voorfilter is ook cruciaal omdat dit grotere deeltjes zoals pollen, haar en stof zal opvangen.

Misschien vind je dit ook interessant
Een HEPA-filter reinigenHoe een HEPA-filter (wasbaar of permanent) te reinigen Gids)

Actieve kool of koolstoffilter

Een actief koolfilter is noodzakelijk als u merkt dat uw allergieën of astma verergerd worden door specifieke geuren. Dit filter absorbeert geuren zoals rook, koken en zelfs aroma’s veroorzaakt door chemische reinigingsmiddelen.

Vluchtige organische stoffen zijn huishoudelijke verontreinigende stoffen in gewone huishoudelijke reinigingsmiddelen, sprays en andere producten. Deze kunnen ook astmatische en allergische reacties veroorzaken. Actieve koolfilters absorberen ook VOC’s en verwijderen ze uit uw omgeving.

Deze actieve kool- of koolstoffilters worden ook vaak gebruikt in waterfiltratiesystemen. Ze kunnen deeltjes verwijderen die variëren tussen 0,5 en 50 micron (5).

Hoe effectief deze filters ook zijn, ze moeten ook vaker worden vervangen dan HEPA-filters. De meeste fabrikanten van luchtreinigers raden aan om ze om de drie tot zes maanden te vervangen. Ter vergelijking: HEPA-filters kunnen zes maanden tot een jaar meegaan, afhankelijk van de grootte en luchtkwaliteit.

Vermijd ionisatoren

Sommige luchtreinigers worden ionische luchtreinigers of ionisatoren genoemd. Deze zijn meestal betaalbaarder dan luchtreinigers.

Ionisatoren gebruiken elektriciteit om negatieve ionen te creëren die in de lucht vrijkomen. De negatieve ionen binden zich aan positieve ionen, zoals stof. Wanneer de twee zich hechten, worden ze te zwaar om in de lucht te zweven en vallen ze naar het dichtstbijzijnde oppervlak (6).

Je zou denken dat de luchtreiniger ze zal verwijderen voordat ze op de grond vallen, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer de deeltjes te zwaar worden om te zweven, kan de luchtreiniger ze niet aantrekken.

Er is veel discussie over de vraag of ionisatoren nuttig zijn tegen allergenen of niet. Het probleem met ionisatoren is echter dat ze ervoor zorgen dat allergenen zoals stof blijven hangen. Wanneer de zware deeltjes op de grond vallen, klampen stof en allergenen zich vast aan banken, stoelen, bedden en vloeren, die extra reiniging vereisen.

Erger nog, dit kan leiden tot verdere allergische of astmatische reacties als u ze niet verwijdert door ze schoon te maken.

Houd er rekening mee

Een ander probleem met ionisatoren is de uitstoot of productie van ozon. Ozon is algemeen bekend als de gaslaag die ons en de planeet beschermt tegen de sterke UV-stralen van de zon. Het is echter ook een schadelijk gas bij inademing en kan ademhalingsproblemen veroorzaken (7).

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn huis astmavriendelijk maken?

De beste manier om uw huis astmavriendelijk te maken, is door regelmatig te stofzuigen en te stofzuigen. Zorg ook voor een goede luchtstroom door een effectief ventilatiesysteem met HEPA-filters te installeren om de allergenen te verwijderen die ademhalingsproblemen veroorzaken.

Raden artsen luchtreinigers aan?

Artsen raden luchtreinigers aan voor astmapatiënten omdat ze schadelijke verontreinigende stoffen in de atmosfeer verwijderen. Ze vangen de allergenen op in filters en duwen schone lucht terug de kamer in.

Maken luchtreinigers de lucht droog?

Luchtreinigers maken de lucht niet droog omdat ze geen middelen hebben om vocht te onttrekken. In tegenstelling tot luchtontvochtigers hebben ze geen reservoir en kunnen ze de vloeistof die uit de atmosfeer wordt geëxtraheerd niet opslaan.

Wat is beter voor AsthmHumidifier of Ontvochtiger?

Weten wat beter is voor astma, tussen een luchtbevochtiger en een luchtontvochtiger, is lastig omdat het afhangt van de astma-triggers van de individuele persoon. Luchtbevochtigers verhogen de luchtvochtigheid om droge lucht tegen te gaan, terwijl luchtontvochtigers vocht verwijderen.

Is een warme mist of koele mistbevochtiger beter voor astma?

Weten wat beter is tussen een warme of koele mistbevochtiger hangt af van de individuele astmapatiënt. Als je comfortabel sauna-achtige lucht inademt, kies dan voor een warm mistmodel. Als je geen warme vochtige lucht kunt inademen, probeer dan een koele mistbevochtiger te gebruiken.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Þank U Voor Uw Feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe een rugzak in een wasmachine te wassen