Hoe verticale jaloezieën in 6 eenvoudige stappen te reinigen

Zo nu en dan merkt u misschien dat willekeurige hoeken van uw huis een goede reiniging nodig hebben, inclusief verticale jaloezieën. Deze taak kan je afschrikken omdat het een beetje een gedoe kan lijken.

Maar met onze gids voor het reinigen van uw verticale jaloezieën, kan dit een snelle, gemakkelijke en leuke klus zijn! We laten je zien hoe je ze kunt schoonmaken zonder ze te verwijderen en hoe je ze in de badkuip kunt schoonmaken.

Blijf lezen voor een stapsgewijze handleiding en enkele veelgestelde vragen. Al snel heb je stof- en vuilvrije verticale jaloezieën.

Inhoudsopgave
 • Hoe verticale jaloezieën te reinigen zonder ze te verwijderen
 • Hoe verticale jaloezieën in de badkuip te reinigen
 • Veelgestelde vragen over het reinigen van verticale jaloezieën

Hoe verticale jaloezieën te reinigen zonder ze te verwijderen

Als u uw jaloezieën niet wilt verwijderen, nemen we het u niet kwalijk. Deze gids zal delen hoe je ze goed kunt schoonmaken zonder ze neer te halen. Als je ze eenmaal superschoon hebt, is deze methode ook geweldig voor snel onderhoud.

Houd er rekening mee dat er verschillende verticale jaloezieën zijn. Dit omvat hout, vinyl, stof en meer. Deze gids zal zich richten op stoffen jaloezieën.

Wat je nodig hebt

Hier zijn de hulpmiddelen en dingen die u nodig hebt voor het schoonmaken:

 • Stofborstel.
 • Stofzuig met een borstelbevestiging.
 • Kom.
 • Afwasmiddel.
 • Warm water.
 • Microvezeldoeken.

Stap voor stap instructies

Laten we schoonmaken!

 1. Stof: Gebruik je stofborstel om een algemene veeg uit te voeren. Dit zal stof op oppervlakteniveau verwijderen, wat de volgende stappen gemakkelijker zal maken. Je zou dit om de paar dagen kunnen doen om het stofniveau op peil te houden.
 2. Vacuüm: Gebruik de borstelbevestiging op uw stofzuiger en hoover de verticale jaloezieën naar beneden. Dit zal meer ingebed en hardnekkig stof en puin verwijderen. Zorg ervoor dat je bovenaan begint en naar beneden gaat. Dit voorkomt dat de jaloezieën van de rail worden getrokken. Het zorgt er ook voor dat je zoveel mogelijk stof opvangt.
 3. Maak een reinigingsoplossing: Meng ongeveer vier kopjes warm water en een eetlepel afwasmiddel in een kom.
 4. Jaloezieën afvegen: Week een microvezeldoek in de reinigingsoplossing en wring deze goed uit. Gebruik de vochtige zeepdoek om de jaloezieën af te vegen. Begin bovenaan en werk je een weg naar beneden, in zachte cirkelvormige bewegingen. Besteed langer aan vlekken of bijzonder vuile gebieden. Herhaal dit aan beide zijden van elk verticaal jaloeziegordijn.
 5. Droog: Gebruik nog een droge microvezeldoek om de jaloezieën droog te vegen. Verwijder zoveel mogelijk overtollig water.
 6. Aan de lucht drogen: Zodra je met een doek hebt gedroogd, laat je de jaloezieën volledig aan de lucht drogen.

Top Tip

Dit is geschikt voor stof, maar het werkt ook goed voor vinyl en kunststof. Je moet dit echter niet gebruiken voor houten jaloezieën, omdat ze niet doorweekt mogen zijn.

Hoe verticale jaloezieën in de badkuip te reinigen

Als uw jaloezieën bijzonder vuil zijn, is het misschien gemakkelijker om ze van de rail te verwijderen en ze in de badkuip te wassen.

Wat je nodig hebt

Dit zijn de tools die u nodig hebt voor deze taak:

 • Stofborstel.
 • Stofzuig met een borstelbevestiging.
 • Afwasmiddel of mild wasmiddel.
 • Badkuip.
 • Microvezeldoeken.
 • Thermometer (optioneel).
 • Handdoeken.

Stap voor stap instructies

Laten we beginnen met de schoonmaakroutine met behulp van een bad. Controleer voordat u aan de slag gaat altijd of de jaloezieën volledig in water kunnen worden ondergedompeld. De fabrikant zal dit specificeren en er kan zelfs een label op een van de jaloezieën zitten.

 1. Stof: Gebruik je stofborstel om het oppervlaktestof van de jaloezieën af te vegen.
 2. Vacuüm: Gebruik uw stofzuiger met de borstelbevestiging om groot stof en vuil te verwijderen. Werk van boven naar beneden.
 3. Jaloezieën verwijderen: Verwijder vervolgens voorzichtig de jaloezieën van de rail volgens de instructies van de fabrikant.
 4. Vul een bad: Vul uw bad met water dat niet heter is dan 86 ° F; anders zou het de lijm op de jaloezieën kunnen smelten. Mogelijk hebt u een thermometer nodig om de temperatuur te controleren. Als je geen thermometer hebt, gebruik dan gewoon warm water – niet heet. Terwijl de badkuip volloopt, voeg je een paar eetlepels afwasmiddel of mild wasmiddel toe.
 5. Dompel jaloezieën onder: Dompel de jaloezieën volledig onder in het zeepsop. Laat een uur staan.
 6. Schrobben: Gebruik je microvezeldoek om de jaloezieën schoon te schrobben. Het onderdompelingsproces had vuil en vuil moeten losmaken. Schrob harder, in cirkelvormige bewegingen, waar je vlekken opmerkt.
 7. Water aftappen en afspoelen: Giet het zeepsop af uit het bad en spoel elk rolgordijn onder de kraan om zeepresten te verwijderen.
 8. Droog: Leg handdoeken op een plat oppervlak en plaats de verticale jaloezieën op de handdoeken. Leg andere handdoeken op de jaloezieën en druk overtollig water eruit. Laat de jaloezieën vervolgens aan de lucht drogen voordat je ze weer ophangt.

Veelgestelde vragen over het reinigen van verticale jaloezieën

Hoe vaak moet je jaloezieën schoonmaken?

Om te voorkomen dat vuil zich ophoopt, moet u uw jaloezieën wekelijks schoonmaken. Een eenvoudige stof dons als onderdeel van uw schoonmaakroutine zal wonderen doen. Dan hoef je maar om de paar maanden grondig te reinigen of wanneer je vlekken of vlekken opmerkt.

Hoe verwijder ik Black Mold from Jaloezieën?

Onze reguliere reinigingsmethode kan schimmel van jaloezieën verwijderen. Met zwarte schimmel en zware schimmelopbouw is het echter de moeite waard om de jaloezieën volledig te vervangen.

Expert Tip

Wanneer u met beschimmelde jaloezieën werkt, moet u ervoor zorgen dat u de juiste ventilatie hebt, zodat u niet in de schimmel ademt en ziek wordt.

Hoe krijg ik mijn verticale jaloezieën weer wit?

Misschien vindt u dat onze reguliere reinigingsmethode uw jaloezieën witter maakt. Zo niet, dan kunt u een paar kopjes gedistilleerde witte azijn aan de badkuip toevoegen om de jaloezieën witter te maken.

Als alternatief kunt u bleekmiddel gebruiken om de jaloezieën witter te maken als ze echt verkleurd zijn geraakt. Voeg twee kopjes bleekmiddel toe aan het badwater – maar voeg geen zeep of wasmiddel toe – en dompel de jaloezieën onder. Zorg ervoor dat u beschermende handschoenen draagt wanneer u de jaloezieën schoon schrobt.

Hoe was je verticale jaloezieën in de machine?

Als het onderhoudslabel van uw blinde het wassen in de machine mogelijk maakt, probeer dan het volgende:

 1. Haal de jaloezieën van de rail en doe ze in een kussensloop of gaas waszak. Als u een kussensloop gebruikt, zorg er dan voor dat u deze stevig vastbindt.
 2. Voeg de jaloezieën toe aan de wasmachine naast een zacht wasmiddel.
 3. Stel de machine in op een zachte cyclus met water dat niet warmer is dan 30 °C.
 4. Zodra de cyclus is voltooid, laat u de jaloezieën aan de lucht drogen op een handdoek op een plat oppervlak.

Kun je vinylgordijnen in bleekwater weken?

Neem altijd contact op met de fabrikant, maar in de meeste gevallen moet u bleekmiddel op vinylgordijnen kunnen aanbrengen.

Voor het reinigen van vinyl jaloezieën kunt u gebruik maken van onze reguliere reinigingsroutine. Het zal heel goed werken voor vinyl. Het kan echter zijn dat vinyl gemakkelijk opruimt zonder enige reinigingsoplossing. Water kan genoeg zijn.

Kun je verticale jaloezieën stomen?

Ja, maar u moet ervoor zorgen dat u indien mogelijk kiest voor een lagere warmte-instelling. Anders kunt u de stomer ver genoeg van de jaloezieën houden dat u geen schade veroorzaakt of lijm smelt.

Hoe krijg je vlekken uit stoffen jaloezieën?

Breng een beetje afwasmiddel of mild wasmiddel aan op een natte doek. Dep de vlek voorzichtig in cirkelvormige bewegingen totdat de vlek optrekt. Laat de zeepoplossing ongeveer 30 minuten op de vlek zitten voordat u deze afspoelt. Dit kan worden gedaan als onderdeel van de reinigingsroutine of wanneer u een vlek opmerkt.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?