Beste schimmelverwijderaars van 2023

Schimmel kan giftig en schadelijk zijn voor uw gezondheid. Om nog maar te zwijgen, het kan uw huis beschadigen. Daarom is het cruciaal om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Maar het is niet altijd een gemakkelijk proces. Veel mensen vinden het behandelen van schimmels een uitdaging – vaak omdat ze geen voldoende krachtige schimmelverwijderaar gebruiken. Maar hoe vind je de beste schimmelverwijderaars?

We hebben uren besteed aan het analyseren van verschillende producten, deskundig advies en het toepassen van onze expertise. Na het bekijken van tientallen producten, hun efficiëntie, hoe ze te gebruiken en hun waarde, hebben we de top zeven afgesloten.

Klaar om er een te gebruiken voor het aanpakken van uw schimmelprobleem? We gaan.

Onze topkeuzes

Oh So Spotless verdient een commissie via de volgende onafhankelijk gekozen links zonder extra kosten voor u.
Beeld
Model
Productvergelijkingstabel
Functies
Productafbeelding van de RMR-86 Instant Mold and Mildew Stain Remover Spray - Scrub Free Formula, 1 Gallon
Beste reinigingsprestaties
RMR-86 Instant Schimmel vlekverwijderaar
 • 15 seconden resultaten
 • Geen schrobben nodig
 • Geschikt voor alle oppervlaktetypes
Prijs controleren
Productafbeelding van de Tilex Mold &Mildew Remover 16 Fl Oz (Pack van 2)
Beste schimmelverwijderaar voor badkamers
Tilex Schimmel &Mildew Remover
 • Elimineert 99,9 procent van de schimmel
 • Treedt na vijf minuten in werking
 • Efficiënte sproeikop
Prijs controleren
Productafbeelding van de Concrobium Mold Control Household Cleaners, 1 Gallon
Beste professionele schimmelverwijderaar
Concrobium Mold Controle
 • Krachtige professionele schimmelverwijderaar
 • Niet-toxische, EPA-geregistreerde formule
 • Voorkomt schimmelgroei
Prijs controleren
Productafbeelding van de professionele desinfecterende meeldauw, virus - schimmeldoder - reinigt & ontgeurt, citroengeur (1 gallon superconcentraat)
Beste milieuvriendelijke schimmelverwijderaar
EcoClean Solutions Mold Killer
 • Veilige, milieuvriendelijke ingrediënten
 • Werkt zelfs op meubels
 • Niet-schurend en geparfumeerd
Prijs controleren
Productafbeelding van de Spray &Forget Revolutionary Roof Cleaner Concentrate - Exterieur Mold Stain Remover - 1 Gallon
Beste prijs-kwaliteitverhouding
Spray &Vergeet Schimmel Remover
 • Geconcentreerde formule
 • Voor alle buitenoppervlakken
 • Milieuvriendelijk en niet-corrosief
Prijs controleren
Productafbeelding van de Concrobium 25326 Mold Control Spray, 32 oz
Beste multi-surface schimmelverwijderaar
Siamonen Concrobium Schimmel Spray
 • Geurvrij
 • Sproeikop
 • Vrij van giftige chemicaliën
Prijs controleren
Inhoudsopgave
 • Onze topkeuzes
 • Product beoordelingen
 • Productvergelijkingstabel
 • Wat is schimmel?
 • De effecten van schimmel op uw gezondheid
 • Soorten schimmels in uw huis
 • Hoe te kiezen (koopgids)
 • Hoe schimmel te behandelen en te voorkomen
 • Veelgestelde vragen
 • Roep de Big Guns in


Product beoordelingen

We hebben uren besteed aan het zoeken naar de beste schimmelverwijderaars door middel van aanbevelingen, deskundig advies en feedback van klanten. Gelukkig hebben we ze gevonden en zijn we klaar om onze gedachten over elk ervan te delen:

1. RMR-86 Instant Schimmel vlek remover

Beste reinigingsprestaties

Productafbeelding van de RMR-86 Instant Mold and Mildew Stain Remover Spray - Scrub Free Formula, 1 Gallon

Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Zicht op Rmrsolutions

Dit is een van de krachtigste schimmel- en meeldauwvlekkenverwijderaars op de markt. Het is niet verwonderlijk dat het erg populair is onder huiseigenaren. RMR is een gerenommeerd merk in de industrie met een verscheidenheid aan eersteklas producten.

Het is een van de weinige schimmelverwijderaars die binnen slechts 15 seconden resultaten oplevert. Het beste deel is dat je het niet hoeft te schrobben of af te vegen; het voert zijn magie alleen uit. We vinden het ook geweldig dat het geschikt is voor alle soorten oppervlakken.

Deze schimmelverwijderaar is verkrijgbaar in een 32-ounce spuitfles en een 1-gallon en 2,5-gallon fles tegen een betaalbare prijs.

Wat we leuk vinden

Werkt binnen 15 seconden

Als een schimmelverwijderaar slechts 15 seconden nodig heeft om te werken, weet je dat het een aantal krachtige antischimmelingrediënten bevat. Dit kan u gemoedsrust geven dat u waar voor uw geld krijgt.

U hoeft niet te schrobben

We hebben allemaal gefantaseerd over ons huis dat zichzelf op magische wijze schoonmaakt. Nou, dat is een beetje wat deze schimmelverwijderaar doet. Spuit het gewoon op het probleemgebied en loop weg. Het is niet nodig om te vegen of te schrobben met deze.

Geschikt voor alle oppervlaktetypes

Het werkt bijna als een multifunctionele reiniger. U hoeft geen afzonderlijke schimmelverwijderaars te kopen voor elk oppervlaktetype in uw huis. Deze werkt op hout, tegels, laminaat en glasvezel, om er maar een paar te noemen.

Verwijdert schimmel en hardnekkige vlekken

Zelfs als je schimmel hebt gedood, kan er nog steeds een lelijke sta zijnIns. Niet met deze schimmelverwijderaar. Het kan vlekken verwijderen van zelfs zwarte schimmel en meeldauw, zodat uw oppervlakken brandschoon zijn. Het verwijdert ook vieze geuren!

Wat we niet leuk vinden

Bevat natriumhypochloriet

Dit is een sterk bleekelement dat uw gezondheid in gevaar kan brengen. Zorg er dus voor dat je een masker, bril en handschoenen draagt tijdens het gebruik ervan. Was je handen en gezicht als je klaar bent.

Overweldigende en slepende geur

Misschien wilt u twee keer nadenken voordat u koopt als u gevoelig bent voor geuren. Veel klanten hadden zelfs een paar dagen later moeite om de kamer binnen te komen. U kunt hoofdpijn, keelpijn en andere symptomen ervaren na het gebruik van deze reiniger.

Productspecificaties

Maten 32 ounces en 1 gallon
Dispenser Sproeikop en giet
Bulkaanbieding Flessen van 1 gallon en 2,5 gallon

2. Tilex Schimmel &Mildew Remover

Beste schimmelverwijderaar voor badkamers

Productafbeelding van de Tilex Mold &Mildew Remover 16 Fl Oz (Pack van 2)

Prijs controleren

Deze schimmelverwijderaar bevat een krachtig bleekmiddel dat schimmels doodt en de vlekken die ze achterlaten effectief verwijdert. Het elimineert 99,9 procent van schimmel en meeldauw. Als je het vijf minuten laat zitten, eet je door lagen uitschot en dan kun je het wegvegen.

Tilex is het meest geschikt voor badkamers of getroffen gebieden op tegels, porselein en acryl. De sproeikop maakt het gemakkelijk te gebruiken en het is ontworpen om het allerlaatste stukje product op de bodem van de fles te bereiken.

Ze zijn verkrijgbaar als twee-packs van 16 ounces en 32 ounces of een vier-pack van 16-ounce flessen.

Wat we leuk vinden

Elimineert 99,9 procent van de schimmel

Een schimmelverwijderaar die bijna alle sporen doodt, zal resulteren in een gezonde, hygiënische badkamer. Nog beter, het bespaart u ook tijd om hetzelfde gebied schoon te schrobben. Dit is te danken aan het krachtige bleekmiddel.

Treedt na vijf minuten in werking

Wie heeft de tijd of het geduld om te wachten tot een product presteert? De snelle activering van de ingrediënten zal ervoor zorgen dat schimmelverwijdering minder vervelend lijkt.

Efficiënte sproeikop

Weinig dingen zijn zo frustrerend als het niet kunnen bereiken van de laatste stukjes wanneer een product bijna leeg is. Het ontwerp van de sproeikop gaat helemaal naar beneden en zorgt ervoor dat u waar voor uw geld krijgt.

Het is niet nodig om te schrobben

Bespaar jezelf van arm- en polspijn met deze reiniger. Schrobben is niet nodig! Je kunt het aanbrengen, een paar minuten wachten en dan schoonspoelen. Dat houdt je ook buiten schot: je hoeft niet het risico te lopen dat je de schoonmaker op je handen krijgt.

Veilig te gebruiken op veel oppervlakken

Je kunt deze reiniger op tientallen verschillende ondergronden gebruiken. Dat omvat voegmiddel, plastic, keramische tegels, glasvezel en vinyl. Verwijder schimmel uit douchedeuren, douchegordijnen, no-wax vloeren, wastafels, badkuipen en meer.

Wat we niet leuk vinden

Bevat bleekmiddel

Bleekmiddel is een van de meest effectieve manieren om vlekken te verwijderen, maar directe blootstelling kan irritatie en ziekte veroorzaken. Zorg ervoor dat u beschermende kleding draagt bij het gebruik van dit product.

Verpakking heeft de neiging om te lekken

Door het bleekmiddel dat het bevat, wil je niet dat dit lekt. Houd er dus rekening mee dat je hier super voorzichtig mee moet zijn. Houd het zeker buiten bereik van kinderen.

Productspecificaties

Maten 16 ounces en 32 ounces
Dispenser Sproeikop
Bulkaanbieding Wordt geleverd in verpakkingen van twee of vier

3. Concrobium Schimmel Controle

Beste professionele schimmelverwijderaar

Productafbeelding van de Concrobium Mold Control Household Cleaners, 1 Gallon

Bekijk op Amazon
Bekijk op HomeDepot

Dit is een professionele schimmelverwijderaar die geschikt is voor meerdere oppervlakken rond het interieur en exterieur van uw huis. Gebruik dit op je gipsplaat, tegels, hout, steen en voegmiddel.

De formule is EPA-geregistreerd (United States Environmental Protection Agency), waardoor het zeer veilig is. Het bevat geen giftige chemicaliën zoals bleekmiddel of ammoniak.

Het is niet alleen een krachtige schimmel- en vlekverwijderaar, maar je kunt het ook gebruiken als een preventieve maatregel. Het is verkrijgbaar in één, twee of vier verpakkingen van 1-gallon flessen. Helaas wordt het niet geleverd met een spuitdispenser.

Wat we leuk vinden

Krachtige professionele schimmelverwijderaar

Omdat deze remover van professionele kwaliteit is, kunt u zeker zijn van zijn efficiëntie bij het doden van een infestation en het verwijderen van vlekken.

We houden er ook van dat het geschikt is om schimmelgroei op elk oppervlak binnen of buiten uw huis aan te pakken.

Niet-toxische, EPA-geregistreerde formule

Je kunt je troosten met het feit dat het niet is geformuleerd met giftige chemicaliën. Dit maakt het veilig om rond het huis te gebruiken met kinderen en huisdieren.

Voorkomt schimmelgroei

Het kan worden gebruikt als een gewone oppervlaktereiniger om schimmelgroei te voorkomen. Stop een plaag voordat deze zich zelfs maar heeft voorgedaan.

Geen geurformule

Misschien houdt u van dit product als u niet tegen sterke reinigingsoplossingsgeuren kunt. Het heeft een geurloze formule, dus je hoeft niet te worstelen met hoofdpijn of keelpijn na het aanbrengen.

Geschikt voor de meeste delen van het huis

Wanneer u hoort over veelzijdige producten, is dit een goed voorbeeld. Deze kun je op verschillende ondergronden binnen en buiten het huis gebruiken. Dit omvat tegels, hout, beton, tapijten, gipsplaat en meer.

Wat we niet leuk vinden

Geen spuitdispenser

U moet het product overbrengen in een spuitfles als u van plan bent het als zodanig te gebruiken. Aangezien het echter vrij is van gifstoffen, is het veilig om rechtstreeks op een doek te gieten en naar de stad te gaan.

Niet de meest effectieve

Vanwege het gebrek aan sterke chemicaliën is dit niet het meest effectieve product op de markt. Het kan een paar toepassingen vergen, of het kan moeite hebben om hardnekkige vlekken te verwijderen. We raden dit niet aan voor taaie vlekken of schimmelbesmettingen.

Productspecificaties

Maten Flessen van 1 gallon
Dispenser Gieten
Bulkaanbieding Verkrijgbaar in verpakkingen van twee en vier

4. EcoClean Solutions Professionele Schimmel Killer

Beste milieuvriendelijke schimmelverwijderaar

Productafbeelding van de professionele desinfecterende meeldauw, virus - schimmeldoder - reinigt & ontgeurt, citroengeur (1 gallon superconcentraat)

Prijs controleren

Dit is een Product van EcoClean Solutions, wat betekent dat het is geformuleerd met veilige ingrediënten met een kleinere voetafdruk.

Het verwijdert effectief schimmel en vlekken en desinfecteert meerdere oppervlakken. Je kunt het gebruiken op tegels, porselein, staal, metaal en verschillende soorten meubels. Het duurt een tijdje om zijn magie te laten werken, dus vergeet niet om de oplossing op het getroffen gebied te laten zitten voordat je het schoonmaakt.

De formule is niet-schurend. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het product dat aan uw houten tafels vreet. En het heeft een heerlijke citroengeur!

Wat we leuk vinden

Veilige, milieuvriendelijke ingrediënten

Deze formule is veilig te gebruiken rond het hele huis – de chemicaliën zijn effectief maar niet gevaarlijk. Dat is niet alleen geweldig voor je gezondheid, maar ook voor onze ecosystemen.

Werkt op verschillende oppervlakken, inclusief meubels

We houden van schimmelverwijderaars die u op elk oppervlak kunt gebruiken, omdat ze ons tijd en geld besparen. Deze is ook geschikt voor meubels – score!

Niet-schurend en geparfumeerd

Je kunt het op elk oppervlak gebruiken zonder je zorgen te maken over het veroorzaken van schade. Bovendien ruikt het uiteindelijk naar verse citroen.

Krachtig desinfectiemiddel

Hoewel dit schimmel en meeldauw verwijdert, werkt het ook als een algemeen ontsmettingsmiddel. Het vecht tegen verschillende bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en meer. Je kunt het op elk thuisoppervlak gebruiken, waardoor het een fantastisch product is om je gezin en huis gezond te houden.

Wat we niet leuk vinden

Verwijdert niet alle soorten schimmels

Als de schimmelbesmetting ernstig is, is dit product mogelijk niet sterk genoeg om het uit te roeien. Mogelijk moet u scrubben om resultaten te zien.

Geen Heavy Duty Cleaner

Als je kolossale schimmelplagen hebt, zal dit niet het meest effectief zijn. Het is beter voor kleinere stukjes schimmel en meeldauw. Er zijn effectievere en krachtigere reinigingsmiddelen op de markt.

Productspecificaties

Maten Fles van 1 gallon
Dispenser Gieten
Bulkaanbieding Nee

5. Spray &vergeet revolutionaire schimmelverwijderaar

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Productafbeelding van de Spray &Forget Revolutionary Roof Cleaner Concentrate - Exterieur Mold Stain Remover - 1 Gallon

Bekijk op Amazon
Bekijk op HomeDepot
Bekijk op Lowes

Elke verpakking is een geconcentreerde formule die tot 10 gallons product kan produceren – waardoor het een uitstekende waarde is voorof geld.

Je kunt het op elk buitenoppervlak gebruiken, inclusief tegels, hout en daken.

Deze niet-corrosieve remover is geformuleerd zonder bleekmiddel, loog, zuur, fosfaten en zware metalen. Daarom zal het het oppervlak waarop het wordt gebruikt niet beschadigen. Dit maakt het veilig en milieuvriendelijk.

Je hoeft niet te schrobben. Het doet de naam echt eer aan – spuiten en vergeten.

Helaas loopt het een beetje aan de duurdere kant. Maar vergeet niet dat u waarschijnlijk meer product krijgt na het verdunnen dan het kopen van een kant-en-klare schimmelverwijderaar.

Wat we leuk vinden

Geconcentreerde formule produceert 10 gallons

Een product dat 10 keer zoveel produceert als de hoeveelheid concentraat die je krijgt, is een echt koopje. Dit kan jaren meegaan.

Om nog maar te zwijgen, je zult uiteindelijk minder plastic flessen kopen dan bij elke kant-en-klare aankoop.

Geschikt voor alle buitenoppervlakken

Een schimmelverwijderaar die u slechts op één type oppervlak kunt gebruiken, geeft u niet de hoeveelheid waarde als een veelzijdige. Kies altijd voor een product dat op veel ondergronden gebruikt kan worden. Dit bespaart u geld en vermindert uw ecologische voetafdruk.

Bovendien hoeft u het niet af te spoelen of te schrobben. Dit houdt je buiten schot.

Milieuvriendelijk en niet-corrosief

Schimmelverwijderaars vertrouwen meestal op bleekmiddel als het actieve ingrediënt, maar deze niet. Het bevat ook geen andere schadelijke ingrediënten, zoals loog, zuur, fosfaten en zware metalen.

Vanwege krachtige chemicaliën kunnen schimmelreinigers behoorlijk schurend en corrosief zijn. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken over het veroorzaken van schade aan uw huis met deze, omdat deze niet-corrosief is.

Pakt hardnekkige vlekken aan

Als je eenmaal schimmel hebt gedood, kan er nog steeds een vlek blijven bestaan. Met deze oplossing kunt u vlekken verwijderen die worden veroorzaakt door schimmel, meeldauw en zelfs algen.

Wat we niet leuk vinden

Prijzige investering

In eerste instantie is het een dure aankoop. Maar je moet in gedachten houden dat het een verdunbaar concentraat is dat je uiteindelijk veel waar voor je geld zal geven.

Mogelijk moet u een paar keer opnieuw aanbrengen

Dit product werkt niet altijd bij de eerste poging. Mogelijk moet u het twee tot drie keer op één gebied gebruiken om goede resultaten te zien.

Productspecificaties

Maten 32 ounces en 1 gallon
Dispenser Slang-spray en giet
Bulkaanbieding 1-gallon concentraat dat tot 10 gallons product produceert

6. Skylarlife Schimmel en Meeldauw Remover Gel

Beste schimmelverwijderaar voor tegels en voegmiddel

Productafbeelding van de Skylarlife Home Grout Stain and Sealant Stain Whitener voor Tiles Grout Sealant Bath Sinks Showers (2-Pack)

Bekijk op Amazon
Uitzicht op Skylarglobal

We hebben allemaal gevochten tegen vervelende schimmelklompen die zich verzamelen op douche- en badtegelmortel. Deze schimmelverwijderaar wordt geleverd met een kleine, puntige dopdispenser die die moeilijk bereikbare gebieden kan bereiken. Het werkt zelfs voor siliconenkitten rond de ramen.

Het enige dat u hoeft te doen, is het product op de getroffen gebieden persen, het een nacht laten staan en het ’s ochtends afspoelen. De gelformule voorkomt dat het overal druipt en een puinhoop maakt.

Deze schimmelverwijderaar is zeer effectief vanwege de krachtige ingrediënten, waaronder bleekmiddel. Wees altijd voorzichtig bij het werken met dit ingrediënt.

Wat we leuk vinden

Bereikt schimmel in krappe gebieden

Het schrobben van voegen of andere moeilijk bereikbare plaatsen kan zeer tijdrovend zijn. Met de puntige dop van de fles kunt u het product precies daar afgeven waar u het nodig hebt.

Effectieve, nachtelijke behandeling

Wat het nog handiger maakt, is dat je de formule gewoon een nacht laat zitten. Dan kun je het de volgende dag afspoelen.

Gel Formula is eenvoudig te bedienen

Schimmelverwijderaars die moeten worden gegoten, zijn moeilijk om mee om te gaan, omdat u het risico loopt dat het product vrijkomt. De gelformule van de Skylarlife voorkomt dat. Dit voorkomt een puinhoop en vermindert je kans om het aan te raken.

Veelzijdig product voor verschillende gebieden

Gebruik deze schimmelreiniger in je wasmachine, in je toilet, op de kozijnen, in bad, gootsteen of op tegels.

Wat we niet leuk vinden

Bevat bleekmiddel

Zorg ervoor dat u een masker en handschoenen draagt bij het hanteren van deze schimmelverwijderaar, omdat deze bleekmiddel bevat. Het inademen van de dampen of het aanraken ervan kan uw gezondheid schaden.

Kleine fles, dure prijs

Hoewel de verpakking een groot verkoopargument is, is het duur voor tde grootte. Deze kleine flessen van vijf ounce zijn prijzig, vooral als je ze vergelijkt met andere producten.

Productspecificaties

Maten 5-ounce fles
Dispenser Puntige dop
Bulkaanbieding Nee

7. Siamonen Internationale Concrobium Schimmel Spray

Beste multi-surface schimmelverwijderaar

Productafbeelding van de Concrobium 25326 Mold Control Spray, 32 oz

Bekijk op Amazon
Bekijk op HomeDepot

Deze schimmelverwijderaar is ideaal voor allround gebruik binnen en buiten uw huis. Het is geschikt voor oppervlakken zoals tegels, hout, laminaat, baksteen en steen.

Het wordt geleverd met een sproeikop voor snelle en eenvoudige toepassing. De formule is krachtig en efficiënt genoeg om voor een korte periode te worden opgelaten en gemakkelijk af te spoelen.

De oplossing is vrij van ammoniak en andere giftige chemicaliën, waardoor het veilig is. Het geeft een frisse geur af na het aanbrengen.

Er is een beperkte grootte-optie; het is alleen verkrijgbaar in een fles van 32 ounce.

Wat we leuk vinden

Geschikt voor meerdere oppervlakken

Een schimmelverwijderaar die op verschillende oppervlakken binnen en buiten uw huis werkt, is altijd een overwinning. Het bespaart u veel tijd en geld.

Sproeikop

De gemakkelijkste – en veiligste – manier om schimmelverwijderaar af te geven, is via een sproeikop. Het is handig en vermindert uw behoefte om de chemicaliën aan te raken.

Vrij van giftige chemicaliën

Agressieve en giftige chemicaliën zijn schadelijk voor u en de gezondheid van uw gezin. Bovendien kan het spoelen door de afvoer ook zeer schadelijk zijn voor het milieu.

Wat we niet leuk vinden

Geen bulkoptie

Je kunt het alleen kopen in een fles van 32 ounce. Deze groottelimiet kan u op de lange termijn meer geld kosten.

Kan een residu achterlaten

Klanten ontdekten dat dit product een wit residu kan achterlaten. In feite kan het eruit zien als een versie van de mal, wat geen mooi gezicht is!

Productspecificaties

Maten 32-ounce fles
Dispenser Sproeikop
Bulkaanbieding Nee

Productvergelijkingstabel

Product Best Maten Dispenser
RMR-86 Instant Schimmel vlekverwijderaar Reinigingsprestaties 32 oz en 1 gal Sproeikop en giet
Tilex Schimmel &Mildew Remover Schimmelverwijderaar voor badkamers 16 oz; 32 oz Sproeikop
Concrobium Mold Controle Professionele schimmelverwijderaar 1-gal Gieten
EcoClean Solutions Mold Killer Milieuvriendelijke schimmelverwijderaar 1-gal Gieten
Spray & Vergeet Schimmelverwijderaar Waar voor je geld 32 oz; 1 gal Slang-spray en giet
Skylarlife Schimmel en Meeldauw Remover Gel Schimmelverwijderaar voor tegels en voegmiddel 5-oz Puntige dop
Siamonen Concrobium Schimmel Spray Multi-Surface Schimmel Remover 32-oz Sproeikop

Wat is schimmel?

Schimmel is een soort meercellige schimmels (1). Schimmel speelt een vitale rol in de natuur – het afbreken van dood organisch materiaal. Er is een kans dat je elke dag wordt blootgesteld aan schimmel, maar in kleine hoeveelheden is het vrij onschadelijk.

Schimmel gedijt in vochtzones. Ze planten zich voort door minuscule sporen die door de lucht reizen (2). Zodra ze op een nat oppervlak terechtkomen, zoals badkamertegels, duurt het slechts een paar dagen om te groeien tot clusters die met het blote oog zichtbaar zijn.

Veel Amerikaanse huizen hebben de neiging om op een gegeven moment te worden geconfronteerd met een schimmelepidemie. Een ernstige plaag kan permanente schade aan uw huis veroorzaken en de gipsplaat, vloerplanken of tapijten wegvreten. Zelfs wanneer de schimmel sterft of wordt verwijderd, laat het vlekken achter.

De effecten van schimmel op uw gezondheid

Blootstelling aan schimmels kan leiden tot een reeks gezondheidscomplicaties (3). Zelfs de gezondste persoon kan allergische symptomen voor schimmel ontwikkelen, waaronder:

 • Gevulde sinussen.
 • Geïrriteerde of tranende ogen.
 • Keelirritatie of pijn.
 • Hoesten.
 • Huidirritatie.
 • Astma.

In sommige gevallen kan langdurige blootstelling aan giftige schimmels ernstige ziekten veroorzaken. Het kan ook de symptomen verergeren bij mensen met een zwak immuunsysteem of chronische ziekten. Enkele van deze gezondheidsproblemen zijn:

 • Beenmergziekte.
 • Hartaandoeningen.
 • Neurotoxiciteit (4).
 • Longinfecties bij mensen met longziekten.
 • Schade aan de lever en nieren (bron).

Soorten schimmels in uw huis

Er zijn 12 soorten schimmels die de neiging hebben om in huizen te groeien (5). Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende en gevaarlijke:

1. Alternaria

Dit is het meest voorkomende type allergene schimmel. Je kunt het herkennen aan zijn donkergroene of bruine ‘haar’. Deze soort verschijnt gemakkelijk na waterschade.

Het verspreidt zich snel, dus het is essentieel om het te behandelen zodra het wordt gespot, anders kan het een huis overnemen. Als u een allergische reactie of astmatische symptomen ervaart, controleer dan op deze schimmel en herstel deze onmiddellijk.

2. Acremonium

Acremonium is een toxigene schimmel en een van de gevaarlijkste soorten om in huis te hebben. Het kan leiden tot beenmergziekte, naast andere immuunsysteem- en orgaanziekten (6).

Het heeft een fijne, poederachtige textuur en is oranje, grijs, roze of wit van kleur. Je vindt ze in luchtbevochtigers, koelspiralen, vensterbanken of afvoerpannen. Als u deze schimmel ziet, is het misschien het beste om deze professioneel te laten verwijderen omdat deze zo gevaarlijk is.

3. Cladosporium

Deze soort groeit op objecten en oppervlakken waarmee we voortdurend in contact staan. De sporen gedijen in koude en warme omstandigheden en maken een thuis op vochtige of vochtige tapijten, kleding en stoffering.

Het is een allergeen schimmeltype, dat niet helemaal het gevaarlijkste is, maar het kan nog steeds een uitdaging zijn om mee om te gaan. We raden niet aan om het aan te raken bij ontdekking, omdat het een allergische huid- of keelreactie kan veroorzaken, zelfs bij iemand zonder allergieproblemen (7). Je kunt het herkennen aan de vorming van bruine, groene of zwarte vlekken.

4. Stachybotrys

Stachybotrys is ook bekend als ‘zwarte schimmel’. Het is toxigeen, maar kan ook allergische reacties veroorzaken. Gemakkelijk te onderscheiden van andere schimmelsoorten door zijn slijmerige textuur, varieert deze van bosgroen tot zwart van kleur.

Je ziet deze mal op hout, karton, papier of riet. Als de muren van uw huis uit hout zijn samengesteld of als u behang heeft, loopt u mogelijk risico op Stachybotrys.

5. Meeldauw

Hoewel niet geclassificeerd als schimmel, is meeldauw een soort oppervlakteschimmels die kan worden geïdentificeerd door zijn grijze of witte vlekken. Het heeft de neiging om te groeien op oppervlakken zoals muren, badkamerhoeken en kasten.

Meeldauw is het minst gevaarlijke type schimmel dat u in uw huis tegenkomt en kan gemakkelijk worden behandeld. Dit betekent echter niet dat je het wild moet laten groeien – het kan nog steeds allergische symptomen veroorzaken.

Hoe te kiezen (koopgids)

Hoewel veel schimmelverwijderaars vergelijkbaar zijn en overeenkomende resultaten bieden, zijn er enkele factoren die u misschien wilt overwegen voordat u er een koopt:

Type oppervlakte

Controleer de specificaties van de matrijsverwijderaar om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor het type oppervlak dat u wilt reinigen.

Een veelzijdige schimmelverwijderaar is altijd een handige gok. Dit bespaart u geld door afzonderlijke producten te moeten kopen.

Krachtige chemicaliën

Sterke chemicaliën kunnen uw oppervlakken beschadigen. Dus bij het kopen van een schimmelverwijderaar, kijk uit voor bleekmiddel. Het is een effectieve reiniger, maar kan gevaarlijk zijn als het niet met voorzichtigheid wordt gebruikt (8).

Houd in plaats daarvan niet-corrosieve en niet-schurende producten in de gaten – ze zijn zachter.

Oppervlakte

Let op het oppervlak waarop de schimmel groeit. Dit helpt u te berekenen hoeveel product u nodig heeft. Als het getroffen gebied groter is dan 10 vierkante meter, is het het beste om het professioneel te laten saneren.

Waar voor je geld

Sommige merken bieden bulkdeals waarbij u uiteindelijk minder betaalt voor meer. Dit kunnen flessen van één gallon of aanbiedingen voor meerdere pakketten omvatten.

Een schimmelverwijderaar concentraat is een uitstekende manier om waar voor je geld te krijgen. Het moet worden verdund en produceert veel meer product dan u in eerste instantie kocht.

Dispenser

Een spuitfles is een stuk handiger. Het is ook veiliger dan het uitgieten van het product en het risico lopen het aan te raken.

Sommige producten zijn zelfs geformuleerd om op het getroffen gebied te worden gespoten zonder dat spoelen of schrobben nodig is.

Misschien vind je dit ook interessant
Man reinigen schimmel met schimmelvernevelaar5 Beste Mold Foggers (2023 beoordelingen)

Hoe schimmel te behandelen en te voorkomen

We haten het om het je te breken, maar iedereen heeft schimmel in hun huis. Het is een van de meest natuurlijke gebeurtenissen en er is geen manier om van elke afzonderlijke sporen af te komen. Er zijn echter enkele maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat schimmelreproductie problematisch wordt:

1. Identificeer het probleem

Begin met het inspecteren van vochtige gebieden in uw huis, waaronder badkamers, keukens, kelders, wasruimtes en kruipruimtes. Dit kan ook een geweldige manier zijn om lekkage te ontdekken waarvan je niet wist dat je die had.

Vergeet niet om dingen in de gaten te houden die misschien niet zo belangrijk lijken. Dingen zoals een tapijt morsen of wasgoed dat per ongeluk in de machine is achtergelaten, kunnen problematisch zijn.

2. Vocht verminderen

Schimmel kan niet groeien zonder vocht. Natuurlijk betekent dit dat als u het vocht in uw huis vermindert, u het reproductieproces van sporen vermindert. Manieren om vocht in huis te verminderen zijn onder meer:

 • Droge lekkende leidingen en sijpelen binnen 24 uur het huis in door regenval.
 • Regelmatig dakgoten reinigen en repareren.
 • Verwijder tapijten, meubels, beddengoed of kleding die waterschade hebben opgelopen.
 • Installeer een afzuigkapopening boven de kachel om stoom te evacueren en te filteren.
 • Laat geen natte voorwerpen in huis liggen.
 • Droog de muren en vloeren na het nemen van een douche of een bad.
 • Houd de luchtvochtigheid binnenshuis tussen de 30 en 50 procent.
 • Kies bij het renoveren of bouwen van een nieuw huis voor schimmelbestendige gipsplaat en schimmelbestendige verf.

3. Planten

Kamerplanten helpen de lucht schoon en fris te houden door verontreinigende stoffen te verminderen (9). Toch trekt de vochtige grond schimmel aan. In een natuurlijke omgeving zou dit gezond zijn, maar binnenshuis kunnen de sporen zich gemakkelijk door je hele huis verspreiden.

Maar raak je planten niet kwijt. Voeg in plaats daarvan Taheebo-thee toe aan het water dat je ze geeft. De olie van de Taheebo-boom bevat krachtige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, sterk genoeg om schimmelgroei in bossen te weerstaan (10).

Deze eigenschappen worden geabsorbeerd door de grond en de plant, waardoor een groot deel van de schimmelsporen wordt afgeweerd.

4. Schimmelverwijderaars

Een goede schimmelverwijderaar zal de clusters afbreken en het enige wat je hoeft te doen is het schrobben of wegvegen. De meeste bevatten verschillende antibacteriële stoffen die niet alleen de groei uitroeien, maar ook het oppervlak in het algemeen reinigen. Het bevat ook ingrediënten die vlekken veroorzaakt door de schimmel verwijderen.

Sommige zijn specifiek geformuleerd voor tegeloppervlakken, hout of stof, en andere zijn geschikt voor verschillende oppervlakken. U kunt ze regelmatig gebruiken voor algemene reiniging om een schimmeluitbraak te voorkomen.

5. Veiligheid

Voordat u direct in het schoonmaken duikt, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen.

Van dichtbij en persoonlijk met schimmel komen kan gevaarlijk zijn, zelfs als je het niet aanraakt. Sporen reizen door de lucht en worden dichter rond hun kolonies, waardoor je kans om het in te ademen toeneemt.

Volg deze stappen als u op het punt staat in contact te komen met schimmel:

 • Draag oude kleding en schoenen met lange mouwen die je kunt weggooien als je klaar bent.
 • Bedek je gezicht met een chirurgisch gezichtsmasker, of in het geval van een ernstigere besmetting, investeer in een gasmasker. Dit voorkomt dat u sporen en potentieel krachtige chemicaliën in de schimmelverwijderaar inademt.
 • Draag een bril die comfortabel zit.
 • Rubberen handschoenen zijn ideaal omdat ze geen vocht doorlaten en je huid raken.
 • Draag een medische haarmuts of een muts die je bereid bent kwijt te raken en zorg ervoor dat het al je haar bedekt.
 • Houd de ramen open.
 • Bedek de airco en de kanalen voordat u begint met schoonmaken.

Als de mal zich heeft opgehoopt op stof, zoals kleding, tapijt of meubels, is het het beste om het weg te gooien. We weten dat dit een ongelukkig verlies kan zijn, maar schimmel is bijna onmogelijk om volledig uit deze materialen te komen, waardoor het risico op verspreiding toeneemt. Zak het dubbel in en zorg ervoor dat het goed is afgesloten voordat je het weggooit.

Veelgestelde vragen

Kan ik azijn ’s nachts op schimmel laten?

Je kunt azijn ’s nachts op schimmel laten staan, hoewel het volledig zinloos is. De beste manier om schimmel met azijn te behandelen is om teprazet het op en wacht 20 tot 30 minuten en schrob de vorm vervolgens met een borstel.

Zal een luchtontvochtiger helpen met schimmel?

Een luchtontvochtiger zal helpen bij schimmel omdat het vocht in de lucht verwijdert, wat de enige oorzaak is van vochtige sporen die zich voeden en groeien. Het vervangt de natte lucht door droge lucht, waardoor het onmogelijk is voor schimmels om vast te houden.

Hoe lang duurt het om ziek te worden van blootstelling aan schimmels?

De tijd die nodig is om ziek te worden van blootstelling aan schimmels varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen voelen de effecten binnen een paar uur, terwijl anderen dagen nodig hebben voordat bijwerkingen zichtbaar zijn.

Hoe laat ik mijn huis testen op schimmel?

Er zijn twee manieren om uw huis te laten testen op schimmel: schakel de professionals in of gebruik een thuistestkit, zoals deze MIN Mold Test Kit. Thuistestkits zijn betrouwbaar, op voorwaarde dat u de instructies volgt.

Wat zijn de symptomen van schimmelinfectie?

De symptomen van schimmelinfectie zijn keelpijn, verstopte neus, rode en jeukende ogen en ademhalingsmoeilijkheden. Schimmelinfectie is ook problematisch voor mensen met astma en andere longaandoeningen.


Roep de Big Guns in

Een goede schimmelverwijderaar zal van pas komen voor het zo snel mogelijk behandelen van een plaag. Maar er zijn enkele dingen die u misschien wilt overwegen voordat u er een koopt.

Houd rekening met het getroffen oppervlaktetype en -gebied. Dit zal u helpen bepalen wat voor soort formule u nodig heeft en hoeveel ervan. Een sproeikop zal ongetwijfeld het saneringsproces vergemakkelijken en altijd een oogje in het zeil houden voor bulkdeals om wat geld te besparen.

Hoewel de beste schimmelverwijderaars de gezondheid van uw huis kunnen verbeteren, kan het product zelf giftig zijn voor uw gezondheid of uw huis beschadigen. Als dat een factor is waar u zich zorgen over maakt, kies dan voor gifvrije, niet-corrosieve en milieuvriendelijke schimmelverwijderaars.

In met de schimmelverwijderaar, eruit met de mal!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Table of Contents