Hoe wol te wassen


Hoe wol te wassen

Dikke en warme wol. Wanneer je gedwongen wordt om de buitenelementen te trotseren, gaat er niets boven een wollen trui, wollen jas of wollen legging om een glimlach op je gezicht te houden. Maar voor een stof die lang meegaat, hypoallergeen en zelfs van nature vlamvertragend is, zijn er veel geruchten dat wol moeilijk te wassen en te onderhouden is. We gaan wat licht werpen op het verzorgen van wol, inclusief een paar glorieuze tips over hoe je wol met succes kunt wassen.

En raad eens? Het vereist geen reis naar de stomerij.

Spot behandelen van wol

Wol kan kieskeurig zijn, daarom wordt aanbevolen om het alleen na een paar keer gebruik te wassen en kleinere vlekken te behandelen. Bovendien kunnen items zoals dekens, wintersokken en wanten, truien en jassen zonder voeringen allemaal een snelle wasbeurt gebruiken, terwijl gevoerde of gestructureerde items, zoals pakken, jassen of blazers, ter plaatse moeten worden schoongemaakt.

Om wol te herkennen, doet u het volgende:

 • Neem een zacht washandje en bevochtig dit met warm water en wat milde zeep.
 • Werk de zeep voorzichtig op vlekken of vlekken of plaatsen waar geur is.
 • Nadat je de plekken hebt bevochtigd, verwijder je het overtollige schuim met een verse natte doek. Gebruik koud water.
 • Laat het kledingstuk aan de lucht drogen voordat u het in de opslag plaatst.

een selectie van wollen handschoenen, sokken en een bobbelmuts

Voorbehandeling wollen kleding

Wanneer u ervoor kiest om wol thuis te wassen, moet u eventuele vlekken voorbehandelen of een voorweek doen om geuren te verwijderen.

Er zijn veel wolspecifieke vlekoplossingen beschikbaar, maar u kunt eenvoudig thuis uw eigen voorbehandelingsoplossing maken.

 • Neem 1/2 kopje warm water en een theelepel zachte wolwas, zoals Castiliëzeep of Woolite.
 • Wrijf voorzichtig eventuele vlekken of vuile gebieden op het item. Zorg ervoor dat u de kraag, oksels en manchetten of mouwen opneemt.
 • Wacht ongeveer 10 minuten totdat de oplossing begint met het breken van de vlekken.
Lees ook:   Hoe Dyson-vacuümfilter te reinigen (help het filter lang mee te gaan)

Als het wollen kledingstuk een geur heeft, week het item dan gedurende 30 minuten in koud water gemengd met 1/4 kopje azijn.

Hoe wol met de hand te wassen

Ja, het is geen grap. Je kunt thuis wol met de hand wassen en jezelf sparen voor een nieuwe reis naar de stomerij. Zelfs als het verzorgingslabel op het item zegt dat het niet in de machine moet worden gewassen, is handen wassen nog steeds haalbaar en veilig.

Volg deze tips om de beste handwasresultaten te krijgen:

 1. Vul een gootsteen, badkuip of wastafel met koud water. Wol is erg gevoelig voor temperatuur en mag nooit worden blootgesteld aan heet water of een hete droger, omdat het materiaal zal krimpen.
 2. Kies voor een zacht wolveilig wasmiddel, zoals The Laundress Wool &Cashmere Shampoo of Woolite Delicates. Volg de instructies op de fles.
 3. Dompel één item tegelijk onder. Begin het water met je hand te roeren en verspreid de zeep rond.
 4. Laat na het roeren het wollen kledingstuk 30 minuten weken.
 5. Laat koud water over en door het voorwerp lopen totdat er geen zeep meer over is.
 6. Nooit wringende wol. Druk op en knijp water uit het item om overtollig vocht te verwijderen (volg dan de onderstaande drooginstructies).

het controleren van de handwasinstructies op een roze stuk breiwerk

Hoe wol in de machine te wassen

We krijgen de hele tijd de vraag “kun je wol in de machine wassen”, en het antwoord is ja, maar niet alle kledingstukken. Er zijn enkele wollen items die zonder problemen in de wasmachine kunnen worden geplaatst.

Je hebt een mesh waszak en een machine met een delicate, handwas- of wolinstelling die u kunt kiezen. Zorg ervoor dat de temperatuur is ingesteld op koud. Spin moet op de laagste stand staan. Als u het wassen van een wollen jas of blazer, borstel en voorbehandeling van de vlekken voordat u verder gaat.

 1. Voeg eenvoudig de vereiste hoeveelheid wolwasmiddel toe aan de machine, afhankelijk van de belastingsgrootte. Vergeet niet dat je voor elk item een waszak van gaas nodig hebt. Was niet meerdere wollen kledingstukken samen.
 2. Laat de machine je kleding wassen. Zodra de cyclus is voltooid, verwijdert u de items snel uit de wasmachine om rimpels te voorkomen.
 3. Plaats uw wollen kleding en accessoires niet in de droger.
Lees ook:   HG tegen stinkende vuilnisbakken Dé prullenbak luchtverfrisser

Stomerij uw wollen

Hoewel de meeste wollen kleding met succes met de hand of in de machine kan worden gewassen, moeten zwaardere of omvangrijkere items, zoals dekens, naar de stomerij worden gebracht. Een poging om een deken in de machine te zetten of met de hand te wassen, zal het materiaal krimpen of mogelijk de zachtheid verminderen.

Aangezien chemisch reinigen de aanbevolen methode is voor de meeste wollen kledingstukken, moet u elke wool jassen, jassen, blazers en truien die vlekken kunnen hebben of beschadigd kunnen zijn door motten. De oplosmiddelen die worden gebruikt voor het chemisch reinigen kunnen motteneieren en larven elimineren.

Aan voorkom een mottenplaag, kan het verstandig zijn om een stomerij te gebruiken voordat u seizoensgebonden wollen items in bewaring neemt.

Wol drogen en bewaren

gevouwen stapel crèmewol met sokken erop

Nu je natte wol uit het bassin of de wasmachine is en het overtollige water uit het materiaal is geperst, is het tijd om het te drogen. Je beste optie is om het wollen kledingstuk plat op handdoeken of een droogrek te leggen. We zullen het nog een keer zeggen: Steek nooit wol in een droogmachine. Hang ook nooit zware wollen breisels op. Je strekt het materiaal uit.

Duurt het luchtdrogen van wol te lang? U kunt de voortgang versnellen door het item op een handdoek te leggen. Pas het kledingstuk zo aan dat het in zijn oorspronkelijke vorm is. Neem vervolgens het uiteinde van de handdoek en rol het materiaal op als een yogamat of slaapzak. Knijp de opgerolde wol nogmaals voorzichtig uit.

Terwijl je wol droogt, houd je hem uit de buurt van zonlicht en warmte. De vezels kunnen krimpen, kromtrekken of geel worden. Heb je rimpels? Raak het strijkijzer van de kleding niet aan. Stomen is het beste!

Lees ook:   Vloer oliën | Houten vloer oliën zonder schuren

Ten slotte, wanneer je je wollen kleding gaat opslaan, zorg er dan voor dat ze helemaal droog zijn. Plaats ze in ademende kledingzakken of in een opbergdoos die niet kan infiltreren. Deze oefening houdt je wollen fris en schoon totdat je klaar bent om ze opnieuw te gebruiken.

Wol wassen, is het de moeite waard?

Weten hoe je wol moet wassen is een manier om je mooie truien, jurken, blazers en andere wollen kledingstukken vele jaren te bewaren. Bovendien is het echt tijdbesparend om die items in het comfort van uw huis te wassen! Je hoeft je nooit meer zorgen te maken dat je naar de stomerij rent voor je favoriete wollen trui.

100% zuivere wol

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.