Bosch-foutcodes voor wasmachines (problemen oplossen als een professional)

Niets is erger dan te ontdekken dat uw VarioPerfect of Classix front load wasmachine u plotseling vreemde symbolen en foutcodes geeft. U hebt hulp nodig bij het oplossen van problemen met de Bosch wasmachine. Daarom bespreken we vandaag hoe u de foutcodes van de Bosch wasmachine kunt lezen en interpreteren, zodat u problemen met uw wasmachine kunt oplossen en repareren.

Inhoudsopgave
  • Hoe leest u een Bosch wasmachine foutcode?
  • Bosch Wasmachine Foutcodes
  • Hoe wist u de foutcode op een Bosch wasmachine?

Hoe leest u een Bosch wasmachine foutcode?

Als uw Bosch wasmachine een digitaal display heeft, worden de foutcodes duidelijk op het scherm weergegeven. Deze codes omvatten de letter E of de letter F en een tweecijferig nummer. Deze foutcodes kunnen betekenen dat alles van de deur niet goed is vergrendeld tot het verwarmingselement defect is.

Oudere machines die geen digitaal display bevatten, gebruiken een systeem van knipperende lampjes om de foutcode weer te geven. De foutcode wordt aangegeven door welke lampjes knipperen.

Bosch Wasmachine Foutcodes

Hier zijn enkele veelvoorkomende foutcodes van bosch wasmachines die u kunt tegenkomen als u uw wasmachine gebruikt. Deze zullen u helpen bij het oplossen van problemen en het oplossen van de problemen.

E3

Wat het betekent: Fout in deurslot.

Hoe het te repareren: De deur van je wasmachine is niet goed gesloten of het deurslot is defect. Eerst moet u controleren of niets verhindert dat de deur correct sluit. Reinig vervolgens de deurslotsensoren met een wattenstaafje gedompeld in ontsmettingsalcohol. Als dit niet werkt, moet u mogelijk het deurslotmechanisme vervangen.

F01

Wat het betekent: De wasmachine vult zich niet met water.

Hoe het te repareren: Controleer de inlaatslangen en zorg ervoor dat de slangen niet knikken of beschadigd zijn. Zorg ervoor dat de inlaatkleppen zijn ingeschakeld. U moet ook het inlaatscherm controleren om er zeker van te zijn dat het niet vies is en voorkomt dat er water doorheen gaat.

F02

Wat het betekent: Er is een time-out opgetreden voor de verwarmingscomponent.

Hoe het te repareren: Het water warmt niet op omdat er een probleem is met het verwarmingselement van je wasmachine. Controleer zowel het verwarmingselement als de bedrading.

F03

Wat het betekent: Je wasmachine doet er te lang over om leeg te lopen.

Hoe het te repareren: Controleer de afvoerslang om er zeker van te zijn dat deze niet verstopt is. Zorg er ook voor dat de afvoerpomp geen verstopping heeft. Anders heeft u mogelijk een defecte pomp die moet worden vervangen.

F04

Wat het betekent: Motor defect: geen tacho signaal.

Hoe het te repareren: Controleer de stekker en bedrading van de motorconnector op tekenen van schade of corrosie.

F05

Wat het betekent: De wasmachine ondervond ongecontroleerde motorstart of verbindingen met een hoge weerstand.

Hoe het te repareren: De koolborstels kunnen versleten zijn en moeten worden vervangen. Controleer ook de bedradingsaansluitingen van de motor en de stekker van de motorconnector op tekenen van schade.

F06

Wat het betekent: Er is een NTC-kortsluiting.

Hoe het te repareren: Controleer de sensor en aansluitingen in de NTC-bedrading om er zeker van te zijn dat alles correct is aangesloten.

F07

Wat het betekent: Er is een defect NTC-circuit gedetecteerd.

Hoe het te repareren: Controleer de aansluitingen op de sensor en het bord, omdat deze mogelijk los zijn geraakt. Mogelijk moet een technicus worden gebeld.

F08

Wat het betekent: De deur stond open toen het programma probeerde te starten.

Hoe het te repareren: U moet de deur sluiten. Als de deur gesloten is, moet u mogelijk een wattenstaafje in ontsmettingsalcohol dopen om de deursensoren schoon te maken, omdat ze mogelijk vies zijn. Mogelijk moet ook het deurslotmechanisme worden vervangen.

F09

Wat het betekent: Je wasmachine warmt onverwacht op.

Hoe het te repareren: Dit kan worden veroorzaakt door een defecte thermostaat. Controleer de bedradingsverbindingen en de thermostaat. De thermostaat moet mogelijk worden vervangen als deze defect is.

F10

Wat het betekent: Er is een communicatiefout opgetreden.

Hoe het te repareren: Controleer de draden op schade en corrosie die de communicatiestoring kunnen veroorzaken.

F11

Wat het betekent: Uw koellichaam of motorbesturing PCB is oververhit geraakt.

Hoe het te repareren: Dit kan leiden tot kromtrekken in de PCB-lagen. U hebt waarschijnlijk een technicus nodig om uw machine te repareren.

F12

Wat het betekent: Er is sprake van kortsluiting of een defecte motor.

Hoe het te repareren: Controleer op versleten koolborstels. Controleer ook de elektrische aansluitingen in de motor. Mogelijk moet u een technicus bellen.

F13

Wat het betekent: De netspanning is te hoog.

Hoe het te repareren: De spanning die uw wasmachine binnenkomt is te hoog voor de machine om zonder schade te verwerken. U moet een elektricien bellen om de spanning in uw machine te controleren.

F14

Wat het betekent: De netspanning is te laag.

Hoe het te repareren: De lage spanning kan ervoor zorgen dat de motor afslaat en mogelijk doorbrandt. Bel een elektricien om de spanning in uw machine te controleren.

F15

Wat het betekent: U hebt een defecte temperatuursensor op de motorprint.

Hoe het te repareren: Controleer de aansluitingen van de temperatuursensor. Bel indien nodig een technicus voor onderhoud.

F16 of E16

Wat het betekent: De deur staat open.

Hoe het te repareren: Zorg ervoor dat niets de deur van de wasmachine blokkeert voordat u deze sluit. Als de deur gesloten is en u deze fout ontvangt, betekent dit soms dat het vergrendelingsmechanisme defect is en moet worden vervangen.

F17 of E17

Wat het betekent: Probleem met de inlaatklep.

Hoe het te repareren: Zorg ervoor dat de waterkleppen volledig zijn ingeschakeld, omdat uw wasmachine niet de juiste hoeveelheid water ontvangt die hij nodig heeft om een wascyclus uit te voeren.

F18 of E18

Wat het betekent: Pomp of afvoer time-out omdat de afvoerslang is geblokkeerd.

Hoe het te repareren: Controleer de afvoerpomp en afvoerslang op verstoppingen en verwijder deze. Zorg er ook voor dat de afvoerslang correct is geïnstalleerd.

F19 of E19

Wat het betekent: De opwarmtijd is overschreden.

Hoe het te repareren: Bel een technicus voor ondersteuning.

F20 of E20

Wat het betekent: Er werd een verwarmingsfout geconstateerd.

Hoe het te repareren: Controleer de thermostaat van je wasmachine. Mogelijk moet u het hoofdbedieningspaneel vervangen.

E23 of F23

Wat het betekent: Er werd water gedetecteerd in de basistrog omdat het apparaat lekt.

Hoe het te repareren: Controleer de flood-schakelaar en zorg ervoor dat deze niet is geactiveerd voordat u uw wasmachine op lekken controleert.

E27

Wat het betekent: Storing van het druksysteem.

Hoe het te repareren: U moet de druk- of niveauschakelaar vervangen.

E28 of F28

Wat het betekent: Probleem met de stroomsensor.

Hoe het te repareren: Inspecteer de circuits en zorg ervoor dat de verbindingen veilig zijn. Mogelijk moet u de debietmeter vervangen.

F42, F43, F44

Wat het betekent: Motorfout is aangegeven.

Hoe het te repareren: Zorg ervoor dat er niets onder de trommel van je wasmachine zit en dat je machine niet overbelast is. Controleer ook de koolborstels op slijtage. U moet ook de stekker en bedrading van de motorconnector inspecteren op tekenen van slijtage en schade.

E56

Wat het betekent: Onverwachte communicatiefout.

Hoe het te repareren: Reset de wasmachine door je wasmachine uitzetten en vervolgens weer aanzetten. Als u deze foutcode blijft ontvangen, moet u een technicus bellen.


Hoe wist u de foutcode op een Bosch wasmachine?

Draai de draaiknop van je wasmachine naar de uit- of resetstand, die normaal gesproken op de 12 uur stand staat. Draai vervolgens je draaiknop halverwege of naar de 6 uur positie.

Houd de draaiknop ingedrukt terwijl u uw draaiknop naar de 7 uur-positie draait. Blijf de draaiknop nog 5 seconden ingedrukt houden voordat u deze loslaat. Draai vervolgens de draaiknop naar de uit- of resetpositie op de 12-uurspositie.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Schrob bundel - Scrub Daddy, Daddy Caddy, Pink Stuff Pasta, Cream Cleaner