Kun je een kasjmier trui wassen?


Kun je een kasjmieren trui wassen?

Het onderhouden van de ongerepte staat van uw kasjmier trui houdt deze luxe kleding draagbaar en waardevolle investeringen voor de komende jaren. Als je eenmaal weet hoe je je kasjmier thuis kunt reinigen met de juiste technieken en een paar wolvriendelijke producten, kun je ze met vertrouwen dragen en veilig bewaren voor elk seizoen.

Is het veilig om een kasjmier trui thuis te wassen

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat wanneer een duur of waardevol kledingstuk moet worden schoongemaakt, chemisch reinigen de beste manier is om te gaan. Bij natuurlijk textiel zoals kasjmier is dit niet altijd het geval. De agressieve oplosmiddelen die in de stomerij worden gebruikt, kunnen de donzige, fragiele vezels strippen die een kasjmieren trui zijn lichte, zachte textuur geven. Het etiket op uw kledingstuk is de beste plaats om te zoeken naar onderhoudsinstructies zoals deze, dus controleer altijd of het alleen chemisch reinigen specificeert.

Zelfs als het etiket aangeeft dat het kledingstuk chemisch moet worden gereinigd, kunt u nog steeds verzorging van kasjmier kleding en kleding door het kledingstuk met de hand te wassen. Veel modebewuste kasjmierbezitters geven de voorkeur aan handen wassen over chemisch reinigen simpelweg omdat ze graag controle hebben over het hele reinigingsproces van begin tot eind. Dit geldt vooral voor erfstukken of antieke kasjmieren kledingstukken, zoals pashmina-sjaals of vintage vesten die mogelijk van geliefde familieleden door de generaties heen zijn doorgegeven.

Omdat kasjmier wordt gemaakt van de korte vezels van de winterondervacht van een geit, het is kwetsbaar voor pilling. Dit zorgt ervoor dat er kleine bolletjes stof op het oppervlak van de kleding ontstaan die moeten worden verwijderd met een kam die speciaal is gemaakt om wollige kledingstukken glad te strijken. Frequent wassen draagt bij aan overmatig pilleren, dus het is aan te raden om tussen de wasbeurten een paar keer een kasjmier kledingstuk te dragen. Als u echter te maken heeft met een vlek of deze opslaat voor het seizoen, moet deze meteen worden behandeld en gewassen of net voordat u deze opslaat.

zorgen voor een kasjmier trui

Hoe kasjmier truien thuis te wassen

Om te voorkomen dat je te veel aan een nat kasjmier kledingstuk trekt of uitrekt, reinig je elk stuk dat je hebt afzonderlijk en gebruik je bij elke wasbeurt vers water.

Lees ook:   hoe groene asperges schoonmaken

Het voorbehandelen van vlekken op kasjmier kan lastig zijn, dus zorg ervoor dat u vlekverwijderaars gebruikt die als wolveilig zijn bestempeld. Vermijd het schrobben van kasjmier, omdat dit de korte vezels permanent kan beschadigen.

Stap 1: Reinig de gootsteen of het bad voor het wassen van kasjmier

Het kleinste beetje vuil of gruis kan aanzienlijke schade toebrengen aan een stof die zo kwetsbaar is als kasjmier als het nat is, dus zorg ervoor dat je met een schone lei begint. Zorg ervoor dat de gootsteen, het bassin of de kuip die u van plan bent te gebruiken groot genoeg is om uw kledingstuk in te passen terwijl het volledig ondergedompeld is.

Stap 2: Lauw of koud water werkt het beste op Kasjmier

Wanneer natte, natuurlijke vezels zoals kasjmier al een deel van hun elasticiteit verliezen – dat wil zeggen, hun vermogen om terug te keren naar hun vroegere vorm eenmaal uitgerekt – verzwakt heet water deze vezels nog verder. De temperatuur van het water mag niet warmer zijn dan 40 graden Celsius (ongeveer 104 graden Fahrenheit), maar koeler water heeft vaak de voorkeur voor de veiligste waservaring.

Stap 3: Gebruik een mild wasmiddel dat cashmere-veilig is

Hoewel het veilig kan zijn om babyshampoo of een mild afwasmiddel in een handomdraai te gebruiken, vooral als je worstelt met een plotselinge vlek die een snelle behandeling nodig heeft, moet je investeren in een wolveilig en kasjmiervriendelijk wasmiddel voor langdurig gebruik.

Deze gespecialiseerde wasmiddelen helpen de natuurlijke vezels van textiel zoals kasjmier te behouden en te conditioneren, die eerder zullen afbreken wanneer ze worden gestript door hardere wasmiddelen. Vermijd als extra voorzorgsmaatregel het gebruik van agressieve chemische reinigingsmiddelen, vooral alles met bleekmiddel erin.

Stap 4: Cashmere kledingstuk volledig onderdompelen

Als je een voldoende grote ruimte en het juiste volume water gebruikt, zou je je kasjmier volledig moeten kunnen onderdompelen. Omdat u het kledingstuk niet kunt schrobben of uitrekken, moet u afhankelijk zijn van de vrij stromende beweging van zeep door de vezels van uw kasjmier om het schoon te maken. Je kunt dit proces helpen door het water voorzichtig te roeren, maar vermijd altijd om aan de stof zelf te trekken.

Stap 5: Laat minstens vijf minuten weken

Zodra je er zeker van bent dat het hele kledingstuk verzadigd is, kun je het laten weken. Dit zal het oppervlak van het kasjmier helpen om eventuele olieachtige resten of vuildeeltjes vrij te maken. Als je weet dat je kledingstuk alleen een basiswasbeurt nodig heeft, dan zou een week van vijf minuten moeten durenuffice. Wanneer je geconfronteerd wordt met hardere kasjmiervlekken of geuren, je moet het langer laten weken – maar niet meer dan 30 minuten.

Lees ook:   Samsung Jet 65 Pet

Stap 6: Gebruik witte azijn om geuren te doden

Tijdens het spoelproces kunt u een extra stap toevoegen als u er zeker van wilt zijn dat u uw kledingstuk van eventuele aanhoudende geuren hebt ontdaan. Vul het bad of de gootsteen opnieuw met voldoende water om het kasjmieren kledingstuk te bedekken en voeg tot 3/4 kopje kasjmier toe witte gedistilleerde azijn. Het hoeft niet lang te weken, maar je moet ervoor zorgen dat je grondig door het kledingstuk spoelt om alle zeep en eventuele azijn die overblijft vrij te maken.

Stap 7: Knijp om overtollig water vrij te geven

Volledig verzadigd kasjmier is het meest kwetsbaar voor permanente schade, dus je moet natte kleding met ongelooflijke zorg behandelen. Knijp het sectie voor sectie totdat je zoveel mogelijk water hebt vrijgegeven voordat je het uit het bad of de gootsteen tilt. Draai of wring nooit natuurlijk textiel zoals kasjmier, omdat dit ervoor kan zorgen dat de vezels breken en de vorm onevenredig en permanent uitrekt.

kasjmier truien gevouwen

Veilige methoden voor het drogen van kasjmier truien

Het op natuurlijke wijze laten drogen van kasjmierkleding vergt een beetje geduld en een veilige plek om ze lang genoeg te laten drogen. Hoe dikker het weefsel, hoe langer het kan duren. Warmte en licht vormen beide een risico op schade, dus u moet voorkomen dat u ze in de buurt van hete oppervlakken of ramen plaatst die fel licht binnenlaten.

Sommige kleding gemaakt met kasjmier kan synthetische mengsels bevatten die bestand zijn tegen het drogen in de droger, maar dit is nog steeds een riskante onderneming. Zodra wollen zoals kasjmier krimpen, kunnen ze nooit in hun oude glorie worden hersteld, zelfs als je het probeert methoden die kasjmier ontsieren. Zelfs een hitteloze instelling op een droger kan nog steeds uitrekken of ervoor zorgen dat de stof zijn vorm verliest.

Als je het droogproces voor je kasjmieren kledingstuk moet versnellen, probeer het dan tussen twee handdoeken te sandwichen. Je kunt het voorzichtig tussen de handdoeken drukken of oprollen en de lichte druk tussen de lagen het nat laten afvoeren. Stomen kan helpen bij het loslaten van rimpels op een droog kledingstuk. Als de verzorgingsinstructies aangeven dat strijken op lage temperatuur geschikt is, gebruik dan een persdoek en keer je kledingstuk binnenstebuiten om de kans op het veroorzaken van schade te minimaliseren.

Lees ook:   hoe vaak aquarium schoonmaken

Uw kasjmieren trui opslaan en beschermen

Het seizoensgebonden karakter van veel kasjmierkleding betekent dat ze op een bepaald moment in het jaar in opslag terechtkomen, wat zijn eigen reeks problemen kan opleveren. Omdat het gemakkelijk zijn vorm kan verliezen, mag een kasjmier trui nooit voor langere tijd op een hanger worden gezet. U moet kasjmier kleding zorgvuldig vouwen en zuurvrij tissuepapier tussen de lagen gebruiken om wrijvingsschade te voorkomen en het te laten ademen.

Katoen of ademende zakken met ritssluiting kan je beste vriend zijn als het gaat om het voorkomen van mottenplagen, die gedijen in het donker, waar mottenlarven graag smullen van alle eiwitten die ze in de kasjmiervezels vinden. Je moet er niet alleen een paar cederballen of anti-mot lavendelzakjes in gooien, maar je moet er ook voor zorgen dat je je opgeslagen kasjmier van tijd tot tijd lucht om ervoor te zorgen dat kledingmotten geen kans hebben gehad om zich thuis te voelen in de plooien van je kostbare stukken.

Natuurlijk raden we ook aan om feromoonmottenvallen voor kasten te gebruiken om te fungeren als een vroeg waarschuwingssignaal voor een mogelijk mottenprobleem. Ons Mottenpreventie Kleding Mottenvallen die effectief zijn in kasten hebben speciaal feromonen ontworpen om volwassen vliegende motten te vangen, zodat je kunt handelen zodra je tekenen van kledingmotten ziet.

Bekijk meer berichten op onze blog, zoals tips voor kasjmierverzorging en kledingmot larven preventie.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.