Hoe een mottenplaag snel te bestrijden


Hoe een mottenplaag snel te bestrijden

Motten zijn niet gevaarlijk voor mensen of huisdieren, maar dat betekent niet dat je wilt dat ze in de donkerste ruimtes van je huis hurken en op je kleding of voedsel kauwen. Wanneer motten in je huis zijn, zul je merken dat je gezelligste kasjmier en wollen kleding tientallen gaten heeft; de granen en haver in de voorraadkast zijn de thuisbasis van kronkelende larven; en er zijn overal webbing, uitwerpselen en cocondarmen. Klinkt vreselijk, toch?

Het ontdekken van de tekenen van een mottenplaag kan verontrustend zijn, maar als je weet of je een besmetting hebt en wat voor soort besmetting je hebt, kun je snel en effectief actie ondernemen. Je moet een strategie met meerdere stappen uitvoeren om met motten om te gaan die meer is dan alleen een paar mottenballen in een kamer gooien en hopen op het beste.

We hebben de antwoorden over hoe je een mottenplaag snel kunt bestrijden.

Wat trekt motten aan?

Een van de beste manieren om een mottenplaag te voorkomen, is door proactief te zijn en de dingen te elimineren die ze leuk vinden. Mottenplagen treden op wanneer de temperaturen warm zijn en de luchtvochtigheid hoog. Tijdens deze periodes zoeken volwassen motten plaatsen om te paren en eieren te leggen op elke plaats die geschikt is voor hun larven. Afhankelijk van het type mot, kan dat tussen de gedroogde granen of brokjes voor huisdieren in de keuken zijn, tussen de bekleding of tapijten in de logeerkamer, of zelfs in de plooien van je favoriete wollen sokken en truien.

Wat hebben al die locaties met elkaar gemeen? Voedsel. Motten, ongeacht hun type, zijn allemaal op zoek naar het voedsel dat hun larven nodig hebben om te overleven. Voor kledingmotten en tapijtmotten wordt de belangrijkste voedselbron keratine genoemd, een eiwit dat voorkomt in menselijk haar, wol, kasjmier en soortgelijke natuurlijke vezels. Voor voorraadkast motten, zoals de Indiase meelmot of de Mediterraanse voedselmot, granen en gedroogde voedingsmiddelen zijn wat ze willen.

labrador hond die zich in zijn brokjes stopt

Tekenen van mottenplaag

Hoewel verschillende soorten motten er anders uitzien en zich anders gedragen, zijn er enkele overkoepelende tekenen dat je een probleem hebt. Let op het volgende:

 • Onregelmatige gaten in je kleding
 • Bontkleding en accessoires die overmatig verharen
 • Motten die rondvliegen of kruipen op items in uw huis
 • Zijdeachtige tunnels of groeven gevonden in de buurt van of in wollen stof en kleding; ook soms gezien in granen en andere gedroogde voedingsmiddelen
 • Korstachtige vlekken op tapijten, gordijnen en kleding
 • Kleine, kleverige buisjes (larvenhulzen) op stof en tapijten of in de hoeken van een kamer/kast

Maar hoe weet je of het een kledingmot, tapijtmot of voorraadkastmottenplaag is? Neem hieronder een kijkje.

Tekenen van een kledingmottenplaag

De meeste mensen merken voor het eerst dat ze een kledingmotprobleem hebben wanneer ze gaten in hun kleding vinden die er voorheen niet waren. Of misschien zie je de larven of kistsporen in de lade of volwassen motten rondfladderen.

kledingmot op gebreid wollen kledingstuk

Zoals eerder vermeld, zijn kleding gemaakt van natuurlijke vezels en materialen, zoals zijde, leer, wol, angora, alpaca en kasjmier, de primaire doelen. Je zou kunnen vinden dat hier en daar een katoenen shirt is gegeten, maar dat wordt normaal gesproken veroorzaakt door vlekken van voedsel en transpiratie. Zelfs vochtige kleding zal motten aantrekken, ongeacht het materiaal.

Lees ook:   hoe wc pot schoonmaken

Om de beste aanpak voor het beheersen van schade door kledingmotten te begrijpen, moet u onze 10 stappen naar kledingmottenpreventie.

Niet alle motten in je huis zijn kledingmotten. Als het gaat om kleding mot identificatie webbing kleding motten en casemaking motten zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor gaten in je kleding.

Moth-Prevention.com biedt u het beproefde assortiment voor kledingmottenbestrijding inclusief Kleding Moth Traps voor volwassen motten en Kleding Moth Killer Kits om kledingmotlarven te elimineren. We hebben nauw samengewerkt met onze leveranciers om u een gericht assortiment producten te bieden die worden ondersteund door onze 100% tevredenheidsgarantie.

Tekenen van tapijtmotproblemen

Tapijtmotten zijn vaak bedreven in het verbergen, net als kleding en voorraadkastmotten. Het probleem is dat je de plaag pas zult opmerken als de meeste motten het larvale stadium hebben bereikt. Het tapijt ziet er plotseling kaal uit, omdat de larven door de vezels kauwen. U kunt ook buisvormige gevallensporen spotten.

Als je vermoedt dat je have een tapijtmottenplaag, kijk rond de donkere delen van het tapijt of de kamer, zoals de plinten of onder meubels die tegen een muur worden geduwd.

Hulp nodig bij het uitzoeken met wat voor soort doeketende mot uw huis is besmet? Bekijk onze tips voor het identificeren van kleding en tapijtmotten.

De tapijtmotten zelf hebben vergelijkbare mottenlevenscycli aan kledingmotten – zie onze Tapijt mot identificatie gids voor meer details.  De larven kunnen moeilijk te herkennen zijn in gekleurde tapijtstapel omdat ze de kleur kunnen aannemen van de vezels die ze hebben gegeten.

Tekenen van een pantry moth probleem

Ken je die oude cartoons waarin iemand naar een kale kast gaat en een klein nachtvlindertje uitvliegt? Een voorraadkastvlinderplaag is een beetje zo – je ziet vaak een volwassen mot rondfladderen als je een middernachtelijke ontbijtgranensnack gaat pakken. Maar je denkt misschien niets van een mot in de keuken totdat je ontdekt dat diezelfde doos ontbijtgranen de thuisbasis is van honderden kronkelende witte of roze larven. Je kunt ook clusters van eieren of larven vinden in de schaduwrijke hoeken van de kast of voorraadkast.

Er zijn drie soorten voorraadkastmotten:Indiase meelmot, Mediterrane bloemmoten Bruine huismot— maar ze vertonen over het algemeen hetzelfde gedrag. Het maakt niet uit welke soort zich in uw huis bevindt, u kunt voor elke soort dezelfde preventie- en verwijderingsmethoden gebruiken.

Voorraadkastmotten worden niet aangetrokken door dezelfde feromonen als kledingmotten, dus de vallen voor hen zijn compleet verschillende producten. Dit is een veel voorkomend misverstand bij veel mensen die geconfronteerd worden met hun eerste mottenplaag. Het goede nieuws is Mottenpreventie Pantry Moth Vallen vang alle soorten voorraadkastmot!

Hoe motten in uw huis te verwijderen en te voorkomen

vrouw die haar wollen sorteert

Het behandelen van een mottenplaag kan een lange weg zijn, vooral als je niet grondig bent. Motten zijn misschien niet zo onverwoestbaar als andere insecten, maar ze zijn persistent en ze zullen hun eieren verbergen waar je niet zou denken te kijken. Zorg ervoor dat u eerst het type mot identificeert dat u in uw huis heeft en vervolgens beslist hoe u verder moet gaan. Ook als u de onderstaande tips proactief gebruikt, kunt u voorkomen dat er ooit een mottenplaag optreedt!

Lees ook:   The Pink Stuff The Miracle Wasgel Kleur 960 ml

Dus maak aantekeningen als het moet, want je wilt meteen beginnen met deze dingen:

 • Borstelkleding gemaakt van wol of bont
 • Bewaar kleding en accessoires in beschermende zakken of bakken
 • Bewaar levensmiddelen in luchtdichte verpakkingen
 • Gebruik kruiden, specerijen en essentiële oliën om motten af te weren
 • Koop kleverige feromoonvallen
 • Stof en vacuüm regelmatig
 • Was kleding die is aangetast door mottenlarven en eieren
 • Gebruik azijn op plaatsen die besmet zijn
 • Gebruik cederhout in je Kasten en rond het huis

Laten we nu eens kijken naar de manieren om een mottenplaag in meer detail te bestrijden.

lavendelzakjes met takjes lavendel

1. Borstel kleding gemaakt van wol of bont na het dragen van de artikelen buiten.

Geloof het of niet, motten kunnen kleine ninja’s zijn die de vezels van je wollen trui of jas infiltreren, dus je draagt ze naar je huis, niets wijzer. Een manier om dit te voorkomen, is door routinematig kleding gemaakt van dierlijke vezels te borstelen, waardoor de eieren effectief worden afgeschraapt.

2. Bewaar uw seizoenskleding, bezittingen en ook voedingsmiddelen in luchtdichte containers.

Als je je kasjmier truien en wollen sokken niet draagt, bewaar uw kasjmier en wol in plastic containers, stoffen kledingzakken en cederhouten kisten om motten op afstand te houden. Als de containers luchtdicht zijn, kunnen motten niet naar binnen om hun eieren te leggen. Hetzelfde geldt voor uw voedingsmiddelen. Laat nooit gedroogde granen, rijst, pasta, dierenvoeding, gedroogd fruit of iets dergelijks in de open lucht. Bewaar ze altijd in iets veiligs.

3. Gebruik kruiden, specerijen en essentiële oliën in huis.

Als je een kruidenrek hebt, heb je al de mot-bestrijdende essentials! Combineer lavendel, kruidnagel, rozemarijn, tijm en laurierbladeren tot een klein stoffen zakje dat je in je kast kunt hangen of in je kamer kunt plaatsen. Motten houden niet van de geuren van deze kruiden en specerijen.

Een andere optie is het krijgen van essentiële oliën – lavendel, pepermunt, rozemarijn, eucalyptus – en verdun ze met water. Spuit de oplossing rond je huis of voeg toe aan een diffuser voor een langer houdbaar (en heerlijk geurend) mottenafweermiddel.

4. Gebruik plakkerige feromone vallen.

Er zijn talloze mottenvallen die er zijn. Sommige zijn gewone kleverige vallen die werken als vliegenpapier. Anderen hebben mottenferomonen die de seksueel volwassen mannetjes naar de val trekken, zodat eieren niet kunnen worden bevrucht of gelegd. Zodra de motten vastzitten, zullen ze te zijner tijd sterven.

Houd er rekening mee dat de feromonen die voorraadkastmotten aantrekken niet altijd werken op tapijt- en kledingmotten en vice versa. Zorg ervoor dat u de juiste feromoonval koopt, ongeacht of een kleding of tapijt mot val of een pantry mot val, voor de gelegenheid.

een kleverige feromoonval die op een kastplank naast wollen wordt geplaatst

5. Stof en stofzuig uw vloeren, tapijten en lijstwerk.

Het schoonmaken van je huis is een van de beste dingen die je kunt doen om een mottenplaag te onderdrukken, omdat je actief de dingen opveegt waar motten zich mee voeden, evenals de eieren en larven.

Leeg het stof en vuil van je stofzuiger altijd zo snel mogelijk buiten. Alle opgeveegde eieren of larven kunnen uitkomen en zich vermenigvuldigen in de stofzuiger (en er is genoeg spul voor hen om in te eten).

Lees ook:   Numatic HET-180 Hetty Eco

6. Was kleding die eieren en larven bevat.

Als je een vertrouwde stomerij hebt, is dit het moment om je zijde, wol, kasjmier en alpaca-kleding naar hen toe te brengen. Droogkuis kan motteneieren doden en sommige stomerijen zullen zelfs gaten repareren die door motten zijn gemaakt.

7. Schrob aangetaste gebieden af met azijn.

Heb je tekenen van motteneieren en larven en cocons in je huis gevonden? Meng na het stofzuigen van de getroffen gebieden een water- en azijnoplossing. Spuit de oplossing overal waar je de eieren hebt gevonden – tapijten, planken, plinten … alles – en schrob het dan allemaal af met een spons.

8. Pak wat cederhangers, blokken en spaanders.

Niemand kan de kracht van ceder als mottenafweermiddel. Het is een van de redenen waarom cederhangers, blokken en ballen bestaan. Je kunt de blokken, ballen en spaanders in je kledingkast en bureaulades plaatsen, en de geur voorkomt dat motten zich tegoed doen aan je kleding.

Nu een korte opmerking. Ceder wordt vaak gezien als het einde van de oorlog tegen mottenplagen, maar het heeft wel een beperkte levensduur.

Gelukkig kunt u eventuele cederproducten in uw huis altijd opfrissen en vervangen. Je kunt cederhoutolie kopen om je cederproducten te verjongen, cederolie in een diffuser gebruiken of wat cederchips mengen in een kom met seizoensgebonden potpourri (onthoud: kruiden en specerijen werken als magie bij het afweren van bepaalde insecten).

een hartvormig cederhouten blok met witte tulpen

Mottenproblemen detecteren

Mottenferomoonvallen bieden een manier om tekenen van volwassen motactiviteit in uw huis te detecteren:

Kleding Moth Traps – waar de kleverige kledingmotferomoonvallentrips kunnen worden vervangen om de levensduur van de mottenvallen te verlengen

Pantry Moth Vallen – speciale feromoonmottenvallen die veilig te gebruiken zijn in de keuken

Tapijt Moth Traps – gebruik waar je waarnemingen van motten en/of larven hebt gezien om de mannelijke motten te vangen en de broedcyclus te doorbreken

Mottenvallen ook om de broedcyclus te doorbreken door de mannelijke volwassen mot aan te trekken en te vangen, zodat ze meer bieden dan alleen monitoring.

Je bent niet de enige in de strijd om een mottenplaag in je huis te bestrijden!

Doe al deze dingen voor, tijdens en na een motteninvasie en je zou de dingen sneller onder controle moeten hebben dan je voor mogelijk hield. Zelfs als het niet lijkt alsof je mottenprobleem uit de hand is gelopen, zorg er dan voor dat je regelmatig stofzuigt en schoonmaakt. Sluit je breiwerk af wanneer ze niet in gebruik zijn en gebruik ceder, kruiden en specerijen, en ook kleverige mottenvallen of feromoonvallen.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.