Broodkevers bestrijden: 5 geweldige experttips van de verdelger

Een plaag door broodkevers kan iedereen treffen, hoe schoon en hygiënisch het bij jou ook is.

Omdat de voedselplagen zich ongelooflijk snel vermenigvuldigen, is snelle actie vereist. We zullen je laten zien hoe je een broodkeverplaag kunt herkennen, welke huismiddeltjes (niet) helpen en hoe je de broodkevers kunt bestrijden.

De vijand kennen: interessante feiten over broodkevers

Broodkevers zijn hygiëneplagen en behoren tot de familie van knaagdierkevers.

De insecten zijn moeilijk te zien met het blote oog, omdat de volgroeide, ovaalvormige kevers slechts maximaal 3-4 mm groeien. Hun lichaam bestaat uit een roodbruine chitineuze schaal, die rondom bedekt is met fijne haartjes. Bovendien heeft de broodkever functionele vleugels en twee opvallende antennes met meerdere ledematen en heeft hij een buitengewoon sterk kauwgereedschap.

De melkachtige geelwitte broodkeverlarven hebben een bruinachtig gekleurde kop en worden iets groter dan de volwassen dieren met een lengte tot 5 mm.

Op zich zijn noch de volwassen dieren, noch de larven zelf schadelijk voor de gezondheid. De insecten laten echter fecale resten achter op en in voedsel en maken de weg vrij voor bacteriën en schimmels als gevolg van de schade aan voedselverpakkingen. In geval van twijfel kun je voedingsmiddelen consumeren die nietsvermoedend slecht zijn geworden, waarvan de consumptie vervolgens kan leiden tot maag- en darmproblemen.

Belangrijk om te weten: de volwassen dieren eten geen voedsel meer, voedingsschade aan voedsel wordt uitsluitend veroorzaakt door de larven!

Welk voedsel de insecten aanvallen, is heel anders. In feite is de naam “broodkever” enigszins misleidend, omdat de hygiëneplaag een omnivoor is. Hoewel de kevers dol zijn op graanbevattend voedsel zoals brood, pasta, rijst of havermout, eten ze in principe alles wat zetmeel in welke vorm dan ook bevat. Zelfs noten, peulvruchten of dierenvoeding zijn daarom niet veilig voor de kevers.

Zelfs vóór boeken stopt het ongedierte niet, omdat zelfs de zetmeelrijke lijm, die wordt gebruikt om de boeken te binden, goed smaakt voor de broodkevers.

Dankzij hun krachtige kauwgereedschap kunnen de insecten ook relatief gemakkelijk door papieren en plastic verpakkingen knagen om bij de inhoud te komen en daar hun eieren te leggen.

Trouwens, in zijn vrij korte leven legt een enkele vrouwelijke broodkever tot 100 van deze eieren, waaruit na ongeveer 8-12 weken een nieuwe generatie geslachtsrijpe kevers tevoorschijn komt.

Om deze reden is het ongelooflijk belangrijk om een broodkeverbesmetting snel en grondig te elimineren. Een aanvankelijk klein, ietwat vervelend plaagprobleem kan anders binnen zeer korte tijd ontaarden in een echte plaag.

Er zijn in principe twee primaire manieren waarop de insecten in je vier muren komen. Of ze vliegen van buiten in het donker, aangetrokken door het licht van je huis, door open ramen en deuren of worden door jou binnengebracht met al besmet voedsel uit de supermarkt.

Omdat de kevers goed kunnen vliegen, verspreiden ze zich niet alleen in de keuken na inval, maar verblijven ze ook in andere kamers. Voor ovipositie hebben echter plaatsen de voorkeur waar de nakomelingen directe toegang hebben tot voedsel, d.w.z. pantry, pantry en co.

Herkenning van besmetting door broodkevers – De 5 meest voorkomende tekenen

Het herkennen van een plaag in het algemeen is meestal niet echt moeilijk. Het is echter niet zo eenvoudig om vast te stellen dat dit expliciet broodkevers zijn, omdat de “symptomen” van een plaag vergelijkbaar zijn met die van een Voedselmottenplaag heel sterk.

De duidelijkste tekenen van een broodkeverplaag zijn:

  • Insecten zoemen of kruipen door het appartement – De verhoogde waarneming van de kevers binnen uw vier muren is een vrij duidelijke indicatie van een besmetting.
  • Larven in voorraad – Het vinden van larven in en rond voedselwinkels is ook een duidelijk teken van een broodkeverplaag. Om er echter zeker van te zijn dat het echt broodkeverlarven zijn, moet je de rupsen goed bekijken.
  • Spinnendraden en larvale schelpen in opslagverpakkingen – Wanneer de larven verpoppen, worden fijne, kleverige webdraden gevormd, die enigszins doen denken aan spinnenwebben en aan het voedsel kleven. Vaak vindt men bEen acute plaag presenteert ook larvale schelpen.
  • Gaten in voedselverpakkingen – Om daar hun eieren te leggen, knabbelen de kevers door papier en plastic verpakkingen. Hierdoor ontstaan knagende vlekken en gaten in de verpakking.
  • Voedingsschade aan voedsel – De pasgeboren larven zijn extreem hongerig en laten snelle, verreikende knaag- en voedingssporen achter op het besmette voedsel.

Als u een of meer tekenen van besmetting opmerkt, moet u de broodkevers zo snel mogelijk bestrijden en passende maatregelen nemen!

Huismiddeltjes en chemische middelen voor broodkevers – Wat helpt echt?

Op internet zijn er tal van tips en remedies tegen broodkevers. Maar welke methoden helpen echt?

Huismiddeltjes voor broodkevers

Het meest genoemde huismiddeltje voor het bestrijden van broodkevers is kalk in de vorm van diatomeeënaarde, die in poeder- of sprayvorm wordt gedistribueerd naar de getroffen gebieden. Eieren en larven van de broodkever sterven dan wanneer ze in contact komen met het kalkmiddel.

Deze methode is echter alleen geschikt als het broodkeverprobleem vrij vers is en de populatie nog erg klein is. Als de besmetting al vergevorderd is, is het gebruik van diatomeeënaarde niet langer voldoende om volledige broodkeverbestrijding te garanderen.

Feromoonvallen tegen broodkevers

In bijna elke bouwmarkt, evenals in veel drogisterijen, kun je feromoonvallen vinden om broodkevers te bestrijden. In feite zijn deze vallen echter niet geschikt voor een volledige eliminatie van het broodkeverprobleem, maar alleen om te bepalen hoe geavanceerd de plaag al is.

De seksuele lokstoffen die zich aan de vallen hechten, trekken de mannetjes aan, die vervolgens aan de val blijven plakken. Als je maar een paar dieren vindt, lijkt de omvang van de besmetting beperkt te zijn.

Als veel dieren zich echter aan de vallen hebben vastgeklampt, heb je al te maken met een enorm keverprobleem. Om de broodkevers te bestrijden, zijn strengere maatregelen nodig.

Chemische middelen tegen broodkevers

Chemische middelen tegen broodkevers worden over het algemeen niet aanbevolen, omdat deze sprays, schuimen, poeders en co. in de directe omgeving van uw voedsel moeten worden gebruikt.

Omdat deze echter meestal ook een toxisch en dus schadelijk effect hebben op mensen (en huisdieren), mogen ze niet worden gebruikt in de controle.

Biologische middelen tegen broodkevers

Opslagwespen (ook wel sluipwespen genoemd) zijn een natuurlijk middel om broodkevers te bestrijden. Deze insecten zijn onschadelijk voor mensen en vallen alleen de larven van broodkevers aan om hun sap eruit te zuigen. De larven – en daarmee de volgende generatie broodkevers – sterven dan.

Met een nog steeds kleine mate van besmetting kan het zinvol zijn om eerst sluipwespen te proberen, maar dit is geen echt effectieve bestrijdingsmethode als de besmetting al sterk is.

“De plaag is al behoorlijk ernstig – wat moet ik doen?”

Als de broodkeverbesmetting al vergevorderd is, is het zinvol om een ervaren ongediertebestrijding te raadplegen.

Omdat de insecten zich zo extreem snel vermenigvuldigen, is het gebruik van professionele verdelgers de veiligste manier om van de broodkevers af te komen – op de lange termijn.

Broodkevers bestrijden – kevervrij in 5 stappen

Kortom, er is een “waterdicht” 5-stappenplan, waarbij u gegarandeerd van elk bugprobleem afkomt.

Stap 1: Identificeer broodkeverbesmetting

Verzamel borden en bewijsmateriaal die wijzen op een broodkeverbesmetting. Alleen als je weet met welke plaag je te maken hebt, kun je de juiste bestrijdingsmaatregelen nemen.

Stap 2: Verwijder besmet voedsel

Gooi voedsel weg dat mogelijk besmet is met broodkeveruitwerpselen of dat mogelijk slecht is geworden door schade aan de verpakking.

Idealiter verpak je voedingsmiddelen die op het eerste gezicht goed lijken uit voorzorg minstens 72 uur in de vriezer. Dit doodt eieren en larven.

Onthoud: als je zelfs maar één besmet voedsel mist, zul je binnen zeer korte tijd hetzelfde probleem opnieuw hebben!

Stap 3: Huur ongediertebestrijders in

Als uw broodkeverprobleem al vergevorderd is, commissie onmiddellijk een professionele ongediertebestrijding zoals BugStop met de eliminatie van de insectenplaag.

We sporen alle nesten, larvale schuilplaatsen en volwassen kevers op en vernietigen ze betrouwbaar. Daarnaast zorgen wij voor de perfecte reiniging van alle aangetaste nest- en voederplaatsen.

Daarbij vertrouwen we op een discrete en individueel op maat gemaakte aanpak en controlemethoden die zich in eerdere bestellingen al honderden keren hebben bewezen.

Het maakt niet uit of het broodkeverprobleem u privé treft of dat de hygiëneplagen wortel hebben geschoten in uw bedrijfspand, levensmiddelenhandel of cateringbedrijf – wij komen binnen zeer korte tijd voor u in actie!

Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier en laat u kosteloos adviseren door onze experts!

Stap 4: Maak nest- en voederplaatsen schoon

Als u onze BugStop-malware-experts inhuurt, is dat iets dat zij voor u zullen doen. Als u echter besluit geen verdelger in te huren, moet u alle nest- en voederplaatsen van de kevers lokaliseren, ze grondig getuigen en ze vervolgens zorgvuldig uitroeien.

Scheuren, voegen, gaten en donkere hoeken vereisen speciale aandacht en moeten gedurende ten minste 20 seconden met een heteluchtdroger worden gewerkt. Door de hitte sterven overgebleven eitjes en larven.

Stap 5: Neem preventieve maatregelen

Zodra u van de broodkevers af bent, moet u enkele maatregelen nemen om te voorkomen dat een plaag opnieuw optreedt.

Vanaf nu is het het beste om uw benodigdheden op te slaan in hermetisch afsluitbare containers gemaakt van hard plastic of glas om te voorkomen dat ongedierte hun inhoud bereikt. Over het algemeen moeten er niet te veel voorraden worden opgeslagen, maar slechts zoveel als u in de nabije toekomst verbruikt. Hoe minder potentiële voedselbronnen, hoe kleiner de kans dat het opnieuw wordt aangetast.

Als alternatief kunt u ook horren aan uw ramen bevestigen. Deze houden niet alleen broodkevers, maar ook ander ongedierte weg van je vier muren.

Tot slot raden we aan om uw voorraadkasten en voedsel regelmatig te controleren. Hierdoor kunt u snel reageren in het geval van een nieuwe besmetting voordat het probleem te groot wordt.

Conclusie – Om broodkevers te bestrijden, moet je snel handelen

Een plaag door broodkevers is meer dan vervelend. Walgelijke maden, besmet en bedorven voedsel en zoemende insecten kunnen je dagelijks leven enorm beïnvloeden.

Om het probleem snel onder controle te krijgen en te voorkomen dat een aanvankelijk kleine keverpopulatie zich ontwikkelt tot een echte plaag, moet u onze ongedierte-experts onmiddellijk raadplegen nadat het probleem is geïdentificeerd.

Ons team van experts is goed opgeleid in het omgaan met broodkevers en heeft jarenlange waardevolle controle-ervaring.

Vermoedt u dat broodkevers hun intrek hebben genomen in uw kamers?

Neem dan nu contact op met onze professionele verdelgers en laat u kosteloos en vrijblijvend adviseren!

Lees ook:   De case bearing moth - Een gids voor huiseigenaren