Checklist voor de installatie van wasmachines en drogers (wat te doen vóór de installatie)

Het is spannend als je een nieuwe wasmachine en/of droger hebt gekocht. Maar het is niet allemaal leuk en aardig. Je moet tijd vrijmaken om je voor te bereiden op je nieuwkomers.

We leiden u door alles wat u moet doen voordat uw apparaten aankomen. Hierdoor kunnen ze naadloos en zonder gedoe worden geïnstalleerd, hetzij door uzelf of door een professional.

Blijf lezen voor de ultieme checklist voor de installatie van wasmachines en drogers, plus andere belangrijke details die u misschien niet hebt overwogen.

Inhoudsopgave
 • Wat heb ik nodig om een wasmachine en droger te installeren?
 • Kunt u overal een wasmachine en droger installeren?
 • Checklist voor de installatie van de wasmachinedroger
 • Hoe een wasmachine te installeren
 • Is het moeilijk om een wasmachinedroger te installeren?
 • Hoe lang duurt het om een wasmachine te installeren?
 • Veelgestelde vragen
 • De ruimte voor nieuwe apparaten regelen

Wat heb ik nodig om een wasmachine en droger te installeren?

Voordat uw installatieteam arriveert, zijn er een paar dingen die u van tevoren moet voorbereiden. Dit zorgt ervoor dat ze de apparaten snel en naadloos kunnen installeren, zonder tegen noemenswaardige problemen aan te lopen.

De belangrijkste dingen zijn:

 • Werkende waterafsluiters.
 • Kranen en een afvoerleiding binnen vier voet van de apparaten.
 • Up-to-date afvoerslangen, zoals roestvrijstalen gevlochten waterinlaatslangen.
 • Een netsnoer en een stopcontact in de buurt.
 • Conversies of adapters voor apparaten die dit vereisen – uw leverancier had u op de hoogte moeten stellen als dit het geval was.
 • Stapelsets of sokkels als u van plan bent uw apparaten te stapelen of op te tillen.

Hoewel dit overweldigend lijkt, neem contact op met de leverancier als je al deze items nodig hebt. Veel leveranciers zullen alle benodigde installatieaccessoires leveren, zodat u achterover kunt leunen, ontspannen en kijken hoe ze hun service uitvoeren!

Kunt u overal een wasmachine en droger installeren?

Er zijn een paar cruciale details en accessoires die u nodig hebt voordat u een wasmachine en droger installeert. Hoewel u uw apparaten niet per se in uw keuken of een bijkeuken hoeft te plaatsen, zijn er enkele dingen waar u op moet letten.

Ten eerste moet er voldoende ruimte zijn voor de apparaten. Neem metingen om ervoor te zorgen dat de wasmachine en droger passen in het gebied dat u overweegt.

Uw installatieteam heeft ook een toegankelijke route nodig. Zorg ervoor dat er minder dan drie trappen of een lift zijn, evenals breed genoeg deuropeningen en gangen.

Maar het belangrijkste is dat u alleen wasmachines en drogers kunt installeren waar u de juiste aansluitingen hebt. U hebt een watervoorziening, een afvalwaterleiding en een elektrische aansluiting voor uw apparaten nodig. Deze moeten zich binnen vier voet van waar u uw apparaat wilt hebben. Zo niet, dan moet u van tevoren een loodgieter en / of elektricien regelen om deze aansluitingen te installeren.

Dat gezegd hebbende, als u de juiste verbindingen hebt, kunt u de apparaten installeren waar u maar wilt. We hebben de onze in de keuken, maar we kennen mensen die hun droger in de logeerkamer hebben!

Checklist voor de installatie van de wasmachinedroger

Samenvattend, hier is alles wat u moet doen en controleren voordat uw apparaten worden geïnstalleerd.

 • Neem contact op met de leverancier: Voordat u iets voorbereidt of koopt, moet u contact opnemen met de leverancier. Ze kunnen alle items leveren die u nodig hebt voor de installatie. Zo niet, dan zijn zeik vertel je precies wat je moet doen.
 • Neem contact op met de fabrikant: Nadat u uw apparaat hebt gekozen, neemt u contact op met de fabrikant voor specifieke stappen en details. Het is bijvoorbeeld cruciaal om de exacte afmetingen van de wasmachine-droger te controleren bij uw fabrikant.
 • Juiste afsluiters: Uw kleppen moeten voldoen aan de normen, identificeerbaar, werkend en toegankelijk zijn. Als u een gasdroger heeft, moet uw afsluiter een metalen aansluiting hebben.
 • Kranen en afvoerleiding: U hebt warm- en koudwaterkranen en een afvoerleiding nodig binnen vier voet van waar uw apparaten zich zullen bevinden. Houd er rekening mee dat sommige wasmachines alleen een koude kraan nodig hebben, dus neem contact op met de leverancier.
 • Pijp adapter: Afhankelijk van het merk heb je een afvoerpijp van een wasmachine nodig op een bepaald aantal centimeters van de vloer. Samsung vereist bijvoorbeeld dat het 34-60 inch boven de vloer is. Neem contact op met de fabrikant voor de gewenste maatopening. U kunt indien nodig een adapter aanschaffen.
 • Nieuwe slangen: Veel installateurs hebben up-to-date afvoerslangen nodig, zoals roestvrijstalen gevlochten waterinlaatslangen.
 • Een netsnoer: U moet de meeste apparaten aansluiten, dus zorg ervoor dat u een netsnoer hebt met de juiste stekker.
 • Y-connector: Voor stoomdrogers hebt u mogelijk een y-connector nodig voor wateraansluitingsdoeleinden.
 • Flex gasleiding: Zorg voor gasdrogers voor een flexgasleiding.
 • Droger ontluchtingskit: Voor geventileerde drogers hebt u mogelijk een semi-stijve drogerventilatiekit nodig.
 • Vloeibaar propaangas kit: Je hebt een conversiekit nodig als je huis vloeibaar propaangas gebruikt.
 • Plan de route: Zorg ervoor dat de installateurs toegang hebben tot de kamer via 1-3 trappen. Als het meer dan drie trappen zijn, hebben ze een lift nodig. Zorg ervoor dat de apparaten door deuropeningen en gangen passen.
 • Meet de ruimte: Meet de diepte, breedte en hoogte van het gebied om ervoor te zorgen dat de apparaten passen. Laat 2,5 inch aan de achterkant voor wasmachines. Laat zes centimeter aan de achterkant en een inch aan weerszijden voor ventilatie voor drogers. Zorg ervoor dat de deuren van de apparaten volledig kunnen worden geopend.
 • Juiste aansluitingen: Zorg ervoor dat u over alle benodigde aansluitingen beschikt, zoals een watertoevoer, afvalwaterleiding en elektrische aansluitingen. Ze moeten zich binnen vier voet van uw apparaat bevinden.
 • Plan hoe u de apparaten installeert: Plaats je ze naast elkaar, stapel je ze op of zet je ze op voetstukken? Als u stapelt, zorg er dan voor dat u een stapelkit van de fabrikant koopt. Als je ze op sokkels plaatst, zorg er dan voor dat ze klaar zijn voordat de installateurs arriveren.
 • Parkeerplaats: Zorg ervoor dat uw installatieteam toegang heeft tot parkeren in de buurt van uw huis.
 • Volwassene in huis: Er moet iemand van minstens 18 jaar thuis zijn als het installatieteam arriveert.
 • Elektrische aansluitingen: Neem contact op met uw fabrikant om te zien wat voor soort stopcontact u nodig hebt. De meeste vereisen een 220-volt stopcontact binnen vier voet van het apparaat. Miele maakt bijvoorbeeld alleen 110 volt drogers.
 • Wi-fi: Veel machines gebruiken nu Wi-Fi. Als u een slim apparaat hebt gekocht, kan het installatieteam het verbinden met internet, dus zorg ervoor dat u het Wi-Fi-netwerk bij de hand hebt en het wachtwoord bij de hand hebt.

Hoe een wasmachine te installeren

De meeste leveranciers bieden de installatie van uw nieuwe wasmachine – en het verwijderen van uw oude machine – gratis aan. Maar als dat, om welke reden dan ook, niet het geval is, zijn hier enkele instructies om het zelf in te stellen.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt:

 • Mollengrepen
 • Emmer
 • Waterpas

1. Pak uw nieuwe wasmachine uit

Pak uw nieuwe wasmachine zorgvuldig uit en verwijder alle verpakkingsstukken zoals wikkel, piepschuim en linten.

Het is cruciaal om doorvoerbouten uit uw wasmachine te verwijderen. Ze bevinden zich meestal aan de achterkant van de machine. U kunt deze losmaken met het juiste gereedschap dat wordt voorgesteld. Verwijder ze vervolgens.

Sommige fabrikanten bieden plastic doppen om over de gaten te plaatsen die door de doorvoerbouten zijn achtergelaten. Plaats ze nu.

2. Uw machine waterpas zetten

Kantel je wasmachine iets naar achteren om de verstelbare poten te lokaliseren. Misschien heb je iemand nodig om je te helpen.

Pas de voeten met de hand aan en draai ze totdat u merkt dat de machine waterpas staat. Gebruik een waterpas om dit te controleren.

Zodra de machine waterpas is, spant u de voeten usi aanng de slotmoeren.

3. Watertoevoer uitschakelen

Schakel de koudwatertoevoer uit door de isolatieklep uit te schakelen. Het is meestal een kleine blauwe tik. Schroef de koude water-in pijp los. Vang water uit de slang met een emmer of dienblad. Wanneer er maar een paar druppels doorkomen, kun je doorgaan naar de volgende stap.

4. Bevestig de koudwater-in slang

Uw nieuwe machine moet zijn geleverd met een nieuwe koudwaterleiding die aan de bovenrug van de machine wordt bevestigd. Gebruik malgrepen of een matrijssleutel om dit te installeren. Het andere uiteinde hecht zich aan uw koudwatervoorziening. Schroef het op zijn plaats.

5. Schakel water-in isolatieklep in

Laat de isolatieklep los om het water door de pijp te laten gaan. Zodra het water stroomt, controleert u of alles veilig is en of er geen lekken zijn.

Eenmaal klaar, moet u de afvalwaterslang bevestigen. Dit verschilt per merk, dus zorg ervoor dat u de instructies zorgvuldig leest. Maar over het algemeen voer je de meegeleverde slang gewoon in de afvalwaterpijp.

6. Uw machine inschakelen

Sluit ten slotte uw machine aan op een stopcontact. Het is cruciaal om het nooit in een verlengstuk te steken. Veel machines hebben meer stroom nodig dan een verlengsnoer kan weerstaan. Wanneer verlengcontactdozen onderhevig zijn aan een hoger wattage dan waarvoor ze bedoeld zijn, kan dit oververhitting en mogelijk zelfs brand veroorzaken.

Test of het apparaat is aangesloten door het apparaat in te schakelen. De voorschermen moeten oplichten. Uw machine is nu klaar voor gebruik. Gooi er wat kleding en wasmiddel in en ga schoonmaken!

Is het moeilijk om een wasmachinedroger te installeren?

Als je de juiste aansluitingen en genoeg ruimte hebt, is het niet al te moeilijk. Het duurt ongeveer 30 minuten en een beetje loodgieterskennis, maar iedereen kan een wasmachine installeren met onze stapsgewijze handleiding!

Hoe lang duurt het om een wasmachine te installeren?

Ongeveer 30 minuten, geven of nemen. Het duurt langer als je niet over de nodige verbindingen beschikt of een ingewikkelde ruimte hebt om het in te stellen. Maar als je van tevoren alles op de checklist hebt afgevinkt, zou het niet langer dan 30 minuten moeten duren.

Veelgestelde vragen

Hebben wasmachinedrogers een ontluchtingsslang nodig?

Als je een wasmachinedroger krijgt, hebben de meeste geen ontluchtingsslang nodig. Ze gebruiken een gesloten systeem om te voorkomen dat warmte en vocht in de lucht komen.

Sommigen gebruiken echter een ontluchtingsslang, die vocht en lucht van de slang naar een wandventilatie of raam verwijdert.

Neem voor de zekerheid contact op met uw fabrikant.

Kunt u een wasmachine en droger installeren zonder aansluitingen?

Voor de meeste combo-apparaten heb je alleen een stopcontact en een aansluiting op koud water nodig. Voor veel apparaten kunt u uw apparaat aan uw gootsteen aansluiten met behulp van een draagbaarheidskit.

Als je echter naar een plek bent verhuisd zonder aansluitingen, moet er een aantal worden geïnstalleerd. Voor een goede aansluitingsinstallatie kijkt u naar ongeveer $ 350-600. Soms meer als er veel elektrisch en loodgieterswerk te doen is.

Wat zijn de 4 draden op een droger?

Een 4-draads aansluiting is het bijgewerkte circuit op een droger. Het bevat vieraderige kabels: zwart (heet), rood (heet), wit (neutraal) en groen (aarde). Maar laat de elektriciens zich hier zorgen over maken!

Waarom hebben wasmachinedrogers geen ventilatieopening nodig?

Sommige wasmachine-drogers hebben geen ventilatieopening nodig. Een niet-geventileerd systeem werkt op twee verschillende manieren.

Het eerste type maakt gebruik van een verwarmingselement en een warmtewisselaar. Dit condenseert het water uit je kleding voordat je een luchtpad gebruikt om het heteluchtpad te koelen met behulp van de warmtewisselaar.

Het tweede type maakt gebruik van een compressor en warmtewisselaar. Het werkt als een luchtontvochtiger en condenseert de lucht uit uw kleding door een warmtewisselaar van de verdamper. Klinkt vergelijkbaar? Het verschil is dat de machine warmte terugwint met behulp van de condensor en deze hete lucht recyclet om uw kleding te drogen. Het is energiezuiniger.


De ruimte voor nieuwe apparaten regelen

Bij het kopen van nieuwe apparaten moet u rekening houden met het installatieproces van de wasmachine en droger. Nu weet je hoe je zelf een wasmachine en droger kunt installeren, maar je zult waarschijnlijk een installatieteam hebben dat het doet voorr u.

Zelfs daarmee is het belangrijk om het gebied voor te bereiden voordat het team arriveert. Hierdoor kunnen ze de wasmachine en droger zonder haperingen blijven installeren.

Vink de nodige vakjes aan op onze checklist voor de installatie van wasmachines en drogers en uw installatie moet soepel verlopen!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   The Pink Stuff Colour Vlekkenverwijderaar - 1000g