Copper Sink Care (om het patina van uw gootsteen te onderhouden)

Koperen spoelbakken zijn mooie en unieke spoelbakken om te bezitten. De wastafels hebben een warmte die andere wastafels niet hebben. Bovendien veranderen koperen gootstenen in de loop van de tijd en worden ze unieker met de leeftijd.

Ze hebben ook antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen om ziekte in uw familie te voorkomen. Om een koperen gootsteen te onderhouden en schoon te maken, moet u echter alert blijven. Anders zal uw mooie koperen gootsteen bezoedelen en zijn glans verliezen.

Inhoudsopgave
 • Zijn koperen gootstenen moeilijk te onderhouden?
 • Hoe een koperen gootsteen dagelijks te reinigen
 • Hoe zorg je ervoor dat een koperen gootsteen er nieuw uitziet?
 • Een koperen gootsteen onderhouden
 • Tips voor koperen gootsteenverzorging
 • Veelgestelde vragen

Zijn koperen gootstenen moeilijk te onderhouden?

Naarmate koperen zinken ouder worden, ontwikkelen ze een glans of glans op hen die een patina wordt genoemd. Deze groene of bruine film wordt geproduceerd door oxidatie over een lange periode.

Sommige mensen genieten van het uiterlijk van het patina en willen de ontwikkeling ervan aanmoedigen. Anderen geven de voorkeur aan het uiterlijk van het onaangetaste en glanzende koper.

Het verzorgen van een koperen gootsteen is eenvoudig zolang u agressieve reinigingsmiddelen vermijdt. Je moet het ook elke dag schoonmaken en de gootsteen na elk gebruik drogen, vooral als je water hebt met veel mineralen erin.

Hoe een koperen gootsteen dagelijks te reinigen

De beste manier om een koperen gootsteen schoon te maken, is door deze elke dag goed af te vegen met afwasmiddel. Je kunt ook een paar reinigingsmiddelen gebruiken om vlekken te verwijderen en je gootsteen glanzend te houden.

Met afwasmiddel

Om je gootsteen schoon te maken met afwasmiddel, spoel je je gootsteen grondig af. Je wilt ervoor zorgen dat alle voedsel en deeltjes uit je gootsteen worden verwijderd, vooral alles wat zuur is.

Dan doe je een scheutje afwasmiddel zonder bleekmiddel op een spons of microvezel vaatdoek. Veeg de gootsteen af met een spons en warm water. Zorg ervoor dat u onder de aanrechtranden reinigt en de zijkanten en onderkant van de gootsteen reinigt.

Wanneer je klaar bent met het afvegen van je gootsteen met afwasmiddel, spoel je het grondig af.

Droog je gootsteen met een schone, droge microvezeldoek.

Als er taaie vlekken of voedseldeeltjes zijn die u niet kunt verwijderen, volgt u de onderstaande instructies voor het reinigen van een koperen gootsteen met zuiveringszout.

Met Baking Soda

U kunt zuiveringszout gebruiken om gootsteenvlekken of voedseldeeltjes te verwijderen. Zuiveringszout verwijdert ook de groene vlekken (of verdigris) die verschijnen rond armaturen die zijn blootgesteld aan te veel vocht en niet goed zijn gedroogd. De beste manier om de verdigris te voorkomen, is door uw gootsteen na elk gebruik te drogen en ervoor te zorgen dat u het gebied rond de armaturen grondig droogt.

Eerst maak je een baking soda pasta door 2 theelepels zuiveringszout en 2 theelepels water op een bord te mengen. Als je een nieuwe gootsteen hebt zonder patina, moet je azijn gebruiken in plaats van water. Het zuur in de azijn zal helpen om je glanzende gootsteen te behouden door het verwijderen van geoxideerd patina dat is ontwikkeld.

Gebruik dan een spons of microvezeldoekje om de pasta op de vlekken te doen. Wacht even. Schrob vervolgens je gootsteen voorzichtig met de spons of doek.

Als u klaar bent, spoelt u uw gootsteen grondig af. Droog met een schone en droge microvezeldoek.

Met Bar Keepers Friend

Productafbeelding van de Bar Keepers Friend Powdered Cleanser 21-Ounces (1-Pack)

Bar Keepers Friend kan worden gebruikt om uw gootsteen schoon te maken. Spoel eerst je gootsteen af zodat de gootsteen nat is. Maak vervolgens een pasta met behulp van de Bar Keepers Friend.

Maak de pasta door een kleine hoeveelheid Bar Keepers Friend op een bord te leggen en er vervolgens een paar druppels water op te dribbelen. Mix. Blijf water toevoegen totdat je een pasta hebt.

Gebruik een zachte spons om de pasta over de gootsteen te verspreiden en wacht 1 minuut. Wacht niet langer, want het kan vlekken op je gootsteen maken. Spoel vervolgens je gootsteen grondig af.

Herhaal dit indien nodig en droog vervolgens uw gootsteen met een droge microvezeldoek.

Met Azijn

U kunt ook azijn gebruiken om vlekken en verkleuringen op uw gootsteen te verwijderen. Meng eerst 2 kopjes azijn met 1/2 kopje warm water. Dompel vervolgens je spons in het mengsel voordat je de vlekken en verkleuringen schrobt.

De azijn zal helpen om eventuele aanslag te verwijderen en een glanzende gootsteen te herstellen. Dus herhaal het onderdompelen van je spons en schrobben totdat je gootsteen glanzend is.

Werk af door je gootsteen grondig af te spoelen en te drogen.

Met Ketchup

Je kunt een gootsteen ook herstellen met ketchup. Ketchup wordt gemaakt met azijn en tomaten, die beide zuur zijn. Ketchup zal dus helpen om aanslag en puin van het koper te verwijderen.

Het verwijdert ook het patina uit je gootsteen, dus test het eerst in een klein gebied voordat je ketchup gebruikt om je gootsteen schoon te maken.

Om je gootsteen schoon te maken met ketchup, doe je wat ketchup in een kom. Breng vervolgens een royale hoeveelheid van de ketchup aan op je gootsteen door een spons in de kom te dopen en de ketchup over je gootsteen te verspreiden.

Je kunt de ketchup 10-20 minuten op de gootsteen laten liggen voordat je hem voorzichtig schrobt met een tandenborstel of spons totdat de aanslag is verwijderd.

Spoel je gootsteen grondig af en droog hem af met een droge microvezeldoek.

Met koperreiniger

U kunt ook een koperreiniger op uw koperen gootsteen gebruiken. Volg de instructies op de container. Nadat je je gootsteen hebt schoongemaakt, wax je deze om de glans te behouden.

Hoe zorg je ervoor dat een koperen gootsteen er nieuw uitziet?

Als je zuur voedsel te lang op je koperen gootsteen laat liggen, zul je merken dat het je gootsteen heeft verkleurd. De eenvoudigste manier om deze verkleuring op te lossen, is dooras je gootsteen met water en zeep en geef je gootsteen dan wat tijd. Het koperen patina zal uiteindelijk terugkeren.

Hoe koperen gootsteenverkleuring te repareren

Voor grote vlekken en verkleuring, probeer een 50-50 mengsel van azijn en water te mengen. Gebruik vervolgens een spons om de vlek te schrobben totdat deze weg is. Zorg ervoor dat je je gootsteen goed afspoelt, zodat de azijn niet te veel van je patina wegslijt.

Je kunt ook wat zuiveringszout op een tandenborstel doen om aan de vlek te schrobben. Nogmaals, zorg ervoor dat je je gootsteen goed afspoelt als je klaar bent.

Een derde oplossing is om 1/4 kopje bloem en een 1/4 kopje zout te mengen. Voeg vervolgens voldoende azijn toe om een dikke pasta te maken. Gebruik een zachte doek om de pasta op je koperen gootsteen aan te brengen en poets het vervolgens totdat het glanst.

De azijn verwijdert het patina dat is ontwikkeld, terwijl het zout een zacht schuurmiddel is dat het vuil zal verwijderen.

Vergeet niet om uw koperen gootsteen altijd grondig te drogen wanneer u klaar bent om verkleuring te voorkomen.

Hoe hardwatervlekken te verwijderen

Harde watervlekken of kalk kunnen moeilijk te verwijderen zijn. Uw beste preventie is om ervoor te zorgen dat u uw gootsteen na elk gebruik grondig droogt. Als je echter harde watervlekken krijgt, onthoud dan dat kalk alkalisch is, dus zuur zal het verwijderen.

Hier zijn enkele verschillende methoden die u kunt gebruiken om harde watervlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat u deze oplossingen eerst test in een onopvallend gebied van uw gootsteen.

Citroen en zout wrijven

Snijd een citroen doormidden en doe zout op het vlezige deel van de citroen. Wrijf je koperen gootsteen voorzichtig in met de citroen en het zout totdat je de hele gootsteen hebt ingewreven. De citroen is een zacht zuur dat veilig is voor koper. Zout is een zacht schuurmiddel dat ook het koper niet schaadt.

Spoel je gootsteen af met warm water.

Maak Baking Soda Pasta

Maak een baking soda pasta van 3 delen baking soda en 1 deel azijn. Wrijf de pasta op alle doffe en kalkachtige delen van je gootsteen. Laat de pasta een tijdje zitten.

Schrob voorzichtig met een zachte spons en spoel vervolgens je gootsteen af met warm water.

Een koperen gootsteen onderhouden

Een koperen gootsteen verliest snel zijn glans als de koperen gootsteen donker wordt. Dit wordt veroorzaakt door het oxidatieproces dat koper zijn patina geeft. De twee beste manieren om te voorkomen dat een koperen gootsteen bezoedelt, zijn door een lak op de gootsteen aan te brengen of te waxen.

Gelakte spoelbak

Als je de keuze hebt, kies dan voor een gelakte spoelbak van de fabrikant. De lak zal helpen om het koper te behouden. Naarmate de lak wegslijt, kunt u de gootsteen waxen om de glans te behouden of een metaalexpert vragen om de lak opnieuw aan te brengen.

Wax je gootsteen

De beste manier om uw koperen gootsteen te onderhouden, is door deze elke 6 weken te waxen met Carnauba-was of een gespecialiseerde koperwas. Doe dit door de wax met een zachte doek op je gootsteen aan te brengen. Poets vervolgens de gootsteen totdat deze schijnt.

Tips voor koperen gootsteenverzorging

Er zijn een paar do’s en don’ts die u kunt volgen om uw koperen gootsteen dagelijks te onderhouden.

Do’s:

 • Wax je koperen spoelbak om de 6 weken om de afwerking te behouden.
 • Gebruik een afwasmat om te voorkomen dat potten en pannen het oppervlak beschadigen.

Don’ts:

 • Laat zure voedingsmiddelen gedurende langere tijd niet in contact met de koperen gootsteen.
 • Laat geen schoonmaakgereedschap of vuile vaat in uw gootsteen liggen.
 • Gebruik geen agressieve chemicaliën, poetsmiddelen of reinigingsmiddelen.
 • Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen, bleekmiddel, staalwol of agressieve schrobpads.
 • Gebruik geen bleekmiddel.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste chemische stof om koper te reinigen?

Azijnzuur is waarschijnlijk de meest voorkomende chemische stof die wordt gebruikt om koper te reinigen. Het is gemakkelijk verkrijgbaar in de vorm van azijn. Het is geen sterk zuur, maar werkt heel goed om koper te reinigen, vooral in combinatie met zuiveringszout of zout.

Reinigt WD-40 koper?

Ja, u kunt WD-40 gebruiken om koper schoon te maken. Zorg ervoor dat u uw gootsteen grondig reinigt en afspoelt voordat u voedselproducten in uw gootsteen plaatst.

Zal bleekmiddel een koperen gootsteen beschadigen?

Ja, bleekmiddel zal het oppervlak van uw koperen gootsteen bezoedelen en beschadigen.

Koperen gootsteen verzorging

Uiteindelijk is de beste manier om een koperen gootsteen schoon te maken, het handhaven van een dagelijkse routine. Veeg je koperen gootsteen elke dag af met warm water en een bit van afwasmiddel op een spons. Spoel het grondig af en zorg ervoor dat je het goed droogt.

Dit zal u helpen om uw koperen gootsteen jarenlang te onderhouden en ervan te genieten.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?