Hoe maak je je magnetron schoon

Magnetrons bieden onmiskenbaar gemak omdat u uw diner in een paar minuten kunt verwarmen. Maar je hebt waarschijnlijk ook een explosie meegemaakt tijdens het verwarmen van een grote kom spaghetti, en nu is saus overal?

We zijn er allemaal geweest. Dit kan erg frustrerend zijn vanwege hoe moeilijk het is om schoon te maken.

Of je magnetron nu walgelijk vies is of gewoon een beetje vies, het is nog steeds essentieel om je magnetron regelmatig schoon te maken. Gelukkig voor u kennen we een paar effectieve (en eenvoudige) manieren om uw magnetron schoon te maken en te desinfecteren.

Waarom zou je je magnetron schoonmaken?

Studies hebben aangetoond dat zelfs voordat je je magnetron opent, je kunt worden blootgesteld aan een aantal vervelende bacteriën. De deurklink is bijvoorbeeld een hotspot voor ziektekiemen en bacteriën.

Een uitgebreide studie van Kimberly-Clark toonde aan dat gootstenen en magnetrondeurklinken de meest vervuilde kantoorruimtes waren. (1).

Micro-organismen hebben warmte, vocht en voedsel nodig om zich te vermenigvuldigen – wat een vuile magnetron biedt. Door voedsel overal te laten spetteren zonder het te verwijderen, zal een opeenhoping van oud voedsel ontstaan. Terwijl u uw volgende maaltijd verwarmt, voegt u warmte en vocht toe aan de mix, waardoor de perfecte omgeving voor ziektekiemen ontstaat.

Het zal niet alleen je magnetron besmetten, maar het kan ook je voedsel besmetten. Terwijl je maaltijd opwarmt, creëert het stoom, die opstijgt en het oude voedsel losmaakt dat in de magnetron zit. Dit zorgt ervoor dat verontreinigingen direct op uw volgende maaltijd vallen als deze niet wordt afgedekt.

U kunt voedselvergiftiging-achtige symptomen voelen als gevolg van deze kruisbesmetting. Het is cruciaal om rond te kijken in je magnetron en elke kleine hoek of spleet schoon te maken om alle ziektekiemen te verwijderen.

Houd er rekening mee

Regelmatig schoonmaken is nog belangrijker als je vaak ongekookt vlees in je magnetron legt. Salmonella en E.coli zijn twee veel voorkomende bacteriën in een magnetron (2).

Misschien vind je dit ook interessant
Stoomreiniging van de ovenHoe stoom reinig je je oven

Manieren om uw magnetron schoon te maken

Afhankelijk van wat je in de kast hebt staan, kun je je magnetron op verschillende manieren schoonmaken. Dit zijn onze favorieten.

Appelazijn

Dankzij de zure aard is appelciderazijn een effectieve manier om oude ophopingen in je magnetron te doorbreken. Je kunt ook gedistilleerde witte azijn gebruiken als je dat alleen bij de hand hebt. Hier is hoe het te doen:

 1. Vul een kom: Combineer gelijke hoeveelheden water en appelciderazijn in een magnetronbestendige kom. Vermijd het helemaal vullen om onbedoeld morsen te voorkomen.
 2. Hitte: Zet de magnetron op hoog vuur en verwarm de azijnoplossing gedurende vier minuten. Terwijl het opwarmt, zal de stoom helpen om de opbouw in uw magnetron los te maken.
 3. Vegen: Als de tijd om is, verwijder je de kom voorzichtig als deze heet is. Neem een vochtige doek en veeg de hele binnenkant van de magnetron af. Zorg ervoor dat je in de hoeken, boven en onder de platenspeler komt.

Zuiveringszout

Als je een onaangename geur in je magnetron opmerkt, is het tijd om te ontgeuren. Maar hoe? We geven de voorkeur aan zuiveringszout omdat het effectief geuren absorbeert en een neutrale omgeving creëert. Here’s hoe het te gebruiken:

 1. Maak een mengsel: Meng drie eetlepels zuiveringszout met een kopje water in een magnetronbestendige kom. Meng het goed om te combineren.
 2. Zet de verwarming hoger: Zet de kom in de magnetron en verwarm gedurende drie minuten. Naarmate het zuiveringszout opwarmt, zal het de opbouw en andere spetters in de magnetron effectief losmaken. Het absorbeert ook slechte geuren, zodat u kunt genieten van een schoon ruikende magnetron.
 3. Schoonvegen: Verwijder de kom voorzichtig, zodat je jezelf niet verbrandt. Gebruik vervolgens een vochtige doek om de binnenkant van de magnetron af te vegen. Haal de draaitafel eruit en veeg hem goed af en eronder.
Lees ook:   HG antiekwas geel Voedende bescherming voor antieke meubels

Gedistilleerde witte azijn en citroen

Azijn is een van de meest populaire natuurlijke reinigingsproducten die je kunt vinden – het is ook een van onze favorieten. Wat je misschien niet weet over azijn is dat het ook geuren neutraliseert en desinfecteert. Het is de perfecte oplossing voor een magnetron. Hier is hoe het te gebruiken:

 1. Maak een oplossing: Meng een kopje azijn, een kopje water en twee eetlepels citroensap in een magnetronbestendige kom. Het citroensap zorgt voor extra vetsnijdende kracht terwijl het de sterke geur van de azijn afzwakt.
 2. Veeg de buitenkant af: Gebruik een kleine hoeveelheid van de oplossing op een doek om de buitenkant van de magnetron af te vegen, vooral het handvat. De azijn en citroen desinfecteren en verwijderen eventuele vettige vlekken aan de buitenkant van het apparaat.
 3. Hitte: Zet de kom in het midden van je magnetron en verwarm gedurende twee minuten. De azijn zal stoom afgeven en snel de opbouw losmaken terwijl bacteriën worden gedood.
 4. Verwijderen: Haal de kom uit de magnetron en zorg ervoor dat je jezelf niet verbrandt. Gebruik vervolgens een vochtige doek om de binnenkant van de magnetron af te vegen. Verwijder vervolgens de draaitafel om eronder en eromheen te vegen.

Afwasmiddel

Afwasmiddel is iets wat we allemaal in huis hebben. Het is gemakkelijk te gebruiken en kan een frisse geur toevoegen aan je magnetron. Hier leest u hoe u uw magnetron kunt reinigen met afwasmiddel:

 1. Vul een kom: Voeg twee kopjes warm water en een eetlepel afwasmiddel toe in een magnetronbestendige kom. Geef het een goede mix om op te nemen.
 2. Verwarm in de magnetron: Zet de kom in de magnetron en verwarm twee minuten. Als het water niet stomend is, geef het dan nog een minuut of twee.
 3. Schoonvegen: Haal de kom voorzichtig uit de magnetron en veeg de binnenkant af met een vochtige doek. Let goed op de hoeken en onder de platenspeler.

Stoom

Stoom is een natuurlijke en effectieve manier om je magnetron schoon te maken en te ontsmetten. Voor deze methode heb je alleen warm water nodig. Hier is hoe het te doen:

 1. Vul een kom: Voeg twee kopjes warm water toe aan een magnetronbestendige kom. Zorg ervoor dat het water aan de warmere kant is. Dit zal helpen om sneller stoom te creëren.
 2. Steam maken: Zet de kom in de magnetron en verwarm twee tot vier minuten. Controleer of het water stolt. Zodra het stomend is, sluit je de magnetron en laat je de kom een paar minuten staan. Omdat we alleen water gebruiken, moet het een tijdje zitten om zijn magie te werken.
 3. Verwijderen en reinigen: Nadat u de kom voorzichtig uit de magnetron hebt gehaald, neemt u een vochtige doek en veegt u de binnenkant af. Verwijder ook de draaitafel om eronder grondig schoon te maken.
Lees ook:   Hoe tapijt te stomen

Citroen

Citroen werkt effectief bij het snijden door vettige morsen in een magnetron. Het is ook supereenvoudig om te doen en je hebt waarschijnlijk alles wat je nodig hebt in je keuken. Hier leest u hoe u magnetrons met citroen reinigt:

 1. Combineer water en citroen: Voeg een kopje warm water toe aan een magnetronbestendige kom. Snijd een citroen doormidden en pers het sap in de kom. Voeg beide helften van de citroen toe aan het water.
 2. Hitte: Zet de kom in de magnetron en verwarm drie minuten op hoog. Als het klaar is, laat je de kom vijf minuten in de gesloten magnetron staan. Dit geeft het een beetje extra tijd om te werken, waardoor je een beter resultaat krijgt.
 3. Schoon: Haal de kom uit de magnetron en gebruik een vochtige doek om de binnenkant af te vegen. Verwijder ook de platenspeler en veeg deze grondig schoon.

Andere manieren om de magnetron te ontgeuren

Als je magnetron schoon is, maar nog steeds een onaangename geur heeft van je lunch afgelopen dinsdag, moet je hem ontgeuren. Dit wordt snel gedaan met behulp van een van deze methoden:

1. Azijn en baking soda

Begin met het weken van een spons in gedestilleerde witte azijn. Plaats het in het midden van de magnetron en strooi een royale hoeveelheid zuiveringszout over de spons.

Magnetron het tot het warm is (ongeveer 25 seconden) en controleer de spons zorgvuldig voordat je hem vastpakt. Als je er zeker van bent dat het je niet zal verbranden, gebruik dan de spons met azijn en zuiveringszout om de magnetron af te vegen.

Het zuiveringszout absorbeert effectief geuren terwijl de azijn geuren neutraliseert en desinfecteert.

2. Zuiveringszout

Probeer deze methode als je geen tijd hebt om de magnetron schoon te maken, maar wel van een stank af moet. Open een doos zuiveringszout, plaats deze in het midden van de magnetron, sluit de deur en laat hem een nacht staan. Deze methode wordt vaak gebruikt om andere gebieden te ontgeuren, zoals kasten, koelkasten en zelfs auto’s. Gooi de baking soda er daarna uit; gebruik het niet om te bakken!

3. Citroensap

Voeg vijf eetlepels citroensap toe aan een magnetronbestendige kom. Zet het in de magnetron en verwarm het gedurende vijf minuten. Als het klaar is, houd je de deur een uur dicht om de citroen de ruimte te laten ontgeuren.

4. Vanille-extract

Giet in een magnetronbestendige kom twee kopjes warm water. Voeg twee theelepels vanille-extract toe en zet de kom in de magnetron. Verwarm tot het water kookt – ongeveer drie minuten. Als het klaar is, houd je de deur 30 minuten dicht.

5. Teentjes

Voeg in een kleine kom een kwart kopje kruidnagel toe. Plaats de kom gewoon in de magnetron, sluit de deur en laat hem een nacht staan. Kruidnagels hebben een sterke geur en kunnen geuren neutraliseren.

Lees ook:   hoe huis schoonmaken

Hoe vlekken en vet uit magnetrons te verwijderen

Heeft de soep van gisteravond gewoon een enorme puinhoop gemaakt in de magnetron? Hier zijn drie effectieve vlekkenbestrijders om te proberen:

1. Baking Soda Pasta

Voor hardnekkige vlekken of morsen, maak een pasta van gelijke delen zuiveringszout en water. Breng de pasta aan op het gebied en laat het vijf minuten staan. Gebruik vervolgens een spons om het vet af te schrobben en af te werken door af te vegen met een vochtige doek.

2. Azijn

Als je moeite hebt met het schoonmaken van de deur, probeer dan gelijke delen azijn en water in een spuitfles te mengen. Breng een royale hoeveelheid aan op de glazen deur en veeg af met een spons. Mogelijk moet u extra elleboogvet gebruiken als de vlekken taai zijn.

3. Commerciële ontvetter

Het bij de hand hebben van een goede ontvetter kan je in veel situaties redden. Wij geven de voorkeur aan de Simple Green All-Purpose Cleaner en Ontvetter voor in de magnetron. Volg gewoon de aanwijzingen van het product dat u gebruikt.

Aanvullende tips voor magnetrononderhoud

Het voorkomen van een puinhoop is de beste manier om je magnetron schoon te houden, maar hoe kun je dat doen? Hier zijn een paar extra tips om u te helpen het schoon te houden:

 • Bedek het voedsel: Het bedekken van het voedsel dat je verwarmt is de beste en gemakkelijkste manier om een puinhoop te voorkomen. Dus als er een lichte sausexplosie optreedt, helpt de hoes een puinhoop te voorkomen.
 • Veeg het regelmatig af: Dit is ook een makkelijke manier om je magnetron schoon te houden. Neem na gebruik van het apparaat een vochtige doek en veeg de zijkanten, het plafond en de draaitafel af. Door dit regelmatig te doen, kunt u vervelende ziektekiemen en smurrieophoping voorkomen.
 • Ga langzaam: Als je vloeibaar voedsel verwarmt, zoals een saus of soep, ga dan langzaam. Stel de tijd en warmte in op een redelijke stand en herhaal indien nodig. Morsen en kleine voedselexplosies hebben meer kans om te gebeuren wanneer voedsel oververhit raakt.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je magnetron grondig reinigen?

U moet uw magnetron minstens één keer per week grondig reinigen om deze vrij te houden van schadelijke bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Ook is het handvat van je magnetron een van de smerigste oppervlakken in je keuken.

Hoe zorg je ervoor dat je magnetron fris ruikt?

De beste manier om je magnetron fris te laten ruiken, is door een open doos zuiveringszout erin te plaatsen en de deur te sluiten. Laat het een nacht staan en de sodakristallen absorberen de nare geuren.

Hoe lang gaat een magnetron mee?

De gemiddelde magnetron gaat 10 jaar mee met de juiste zorg en onderhoud. Het hangt ook af van het merk en model, omdat sommige premiummerken 15 jaar meegaan, terwijl budgetmagnetrons misschien maar vijf jaar meegaan.

Is het veilig om magnetronazijn?

Het is veilig om magnetronazijn om eetbare redenen of als magnetronreiniger. De truc is om het een paar minuten op te warmen en niet te laten koken.