De 7 soorten hogedrukreinigersproeiers

Wanneer u uw hogedrukreiniger uitpakt, zult u waarschijnlijk een paar spuitmonden bij uw hogedrukreiniger vinden.

In het begin kan het behoorlijk verwarrend zijn welk mondstuk wat doet. Maar met onze uitsplitsing van de verschillende soorten hogedrukreinigers en hoe ze te gebruiken, heb je geen idee meer!

Inhoudsopgave
 • Soorten hogedrukreinigersproeiers
 • Hoe de juiste hogedrukreiniger nozzle te kiezen
 • Hoe hogedrukreinigersproeiers te onderhouden
 • Weten welk mondstuk

Soorten hogedrukreinigersproeiers

Laten we er meteen in springen! We zullen de verschillende soorten nozzle-bijlagen, hun kleurcodes en de beste toepassingen voor elk mondstuk opsplitsen. Dit zal u helpen ervoor te zorgen dat u uw hogedrukreiniger op de juiste, efficiënte en veilige manier gebruikt.

0-graden

Productafbeelding van de 5PCS Hogedrukreiniger Sproeimond Tips Meerdere graden 29 x 21 x 29mm (0 graden)

De eerste is het mondstuk van 0 graden dat rood is. Dit wordt niet vaak gebruikt omdat het een directe waterstraal uitschiet en daarom zeer krachtig is.

Het mondstuk van 0 graden heeft geen brede sproeidekking. In plaats daarvan raakt het het oppervlak met ongeveer het oppervlak van een kwart munt. Daarom is het niet veilig voor de meeste oppervlakken. Bovendien zou het veel te lang duren om iets schoon te maken.

Dus wanneer moet je het gebruiken? Het wordt normaal gesproken gebruikt voor zeer taai en vastzittend vuil op superhoge sterkte beton, om schade te minimaliseren. Misschien wilt u het uitproberen bij het verwijderen van modder, roest of andere vlekken als andere nozzle-typen niet werken.

Deskundig advies

Je moet nooit met dit mondstuk beginnen. Het is zeer krachtig en kan gemakkelijk schade veroorzaken. Als u ervoor kiest, zorg er dan voor dat u heel voorzichtig bent en kinderen en huisdieren uit het gebied hebt verwijderd.

15 graden

Productafbeelding van de RYOBI OEM 308698028 Hogedrukreiniger Mondstuk BM801700 BM80721 PS14120 PS14120B PS14133 PS14133B PS142012 RY14122 RY141600 RY141612 RY141612VNM RY141800

Het mondstuk van 15 graden heeft een kleurcode als geel. Zoals gesuggereerd, creëert het een 15 graden brede spray. Daarom is de druk, zodra het het oppervlak raakt, minder dan met een mondstuk van 0 graden, omdat het over een groter gebied is verspreid.

Wanneer moet je dit mondstuk gebruiken? Het is het beste voor het voorbereiden van oppervlakken voor schilderen, beitsen of opnieuw verzegelen. Anderen gebruiken het voor het verwijderen van taaie modder op zeer sterke materialen zoals beton of banden.

25 graden

Productafbeelding van het nieuwe groene mondstuk, 25 graden - 1/4 'Quick Connect - Universeel, powerwash - gas - elektrische hogedrukreiniger - vervanging voor Ryobi - B &S - vakman - Karcher - Generac

Het mondstuk van 25 graden, of het groene mondstuk, is er een waar je veel gebruik van zult maken. Het creëert een vel water van 25 graden, waardoor er nog minder druk op oppervlakken ontstaat. Daarom kunt u dit voor de meeste toepassingen in huis gebruiken.

Dit omvat het schoonmaken van auto’s, auto’s, terrasmeubilair, opritten, gevelbeplating, trottoirs en nog veel meer. Het is geweldig voor dieptereiniging, maar ook vegen verwijder puin, modder, bladeren en ander vuil dat niet te veel op een oppervlak is ingebed. Last but not least, vanwege het bredere spuitoppervlak, reinigt het oppervlakken sneller.

40 graden

Productafbeelding van de Lheng 2 stks 40 graden witte kleur hogedrukreiniger accessoires kit spuitmond tips snelle aansluitende draaiende koppeling 1/4 inch

Begin bij twijfel met het mondstuk van 40 graden. Het is kleurgecodeerd als wit en biedt een zeer zachte en minimale spray. We raden aan om dit te gebruiken op meer kwetsbare oppervlakken, zoals ramen, jaloezieën, bloempotten en auto’s met aangepast lakwerk.

Het creëert een breed sproeigebied van 40 graden dat geweldig is voor het afspoelen van afwasmiddel, zeep of zelfs gewoon een gebied bevochtigen voordat het wordt schoongemaakt.

65 graden

Productafbeelding van de ✦ Nieuw - Premium - Zwart mondstuk - Zeep - Quick Connect - Universeel - Druk - Power Washer - Gas - Elektrische hogedrukreiniger - Vervanging voor Ryobi - B&S - Vakman - Karcher - Generac

Het mondstuk van 65 graden, dat normaal gesproken zwart is, is het beste voor het doseren van zeep. Het is het mondstuk met de laagste druk dat u zult vinden met de grootste dekking. Het werkt door de watersnelheid te verlagen, waardoor de druk in de slang toeneemt om wasmiddel uit de tank te trekken en zeep uit te stoten.

Dus als u hogedrukreiniger of zeep aanbrengt op oppervlakken zoals auto’s, gevelbeplating en opritten, is dit de beste manier om dit te doen.

Turbo

Productafbeelding van de Erie Tools Pressure Washing Turbo Nozzle 4.000 PSI, 3.0 Orifice, 3.0 GPM met 1/4 'Quick Connect Plug

Een ander mondstuk dat je tegenkomt is een turbomondstuk. Het heeft geen specifieke kleurcode. Soms is het zwart, soms is het blauw, soms is het iets heel anders. Het is echter gemakkelijk te onderscheiden omdat het veel smaller is dan de andere nozzles.

Waar is het voor? Welnu, het is een zeer nuttig mondstuk omdat het de kracht van een mondstuk van 0 graden combineert met het sproeigebied van een mondstuk van 25 graden. Vervolgens voegt het een pulserende actie toe door de waterstraal tussen 1800 en 3000 tpm te draaien.

Daarom, wanneer het water het oppervlak raakt, creëert het een kegelvorm – een beetje zoals een veiligheidskegel – om diepe (maar veilig) schone oppervlakken te maken.

Deze spuitmonden worden niet bij elke hogedrukreiniger meegeleverd, dus het kan nodig zijn om ze apart te kopen, maar het is een handig mondstuk om in de buurt te hebben. Het kan snel reinigen, een krachtige spray bieden, taaie vlekken verwijderen en verf strippen, terwijl het zachter is dan een mondstuk van 0 graden.

Regelbaar

Productafbeelding van de RIDGE WASHER Pressure Washher Nozzle, 6-in-1 Quick Changeover, 4000 PSI, 1/4 Inch Quick Connect

Verstelbare nozzles, meestal zwart maar niet specifiek kleurgecodeerd, zijn wanneer je alle verschillende hoeken in één nozzle hebt. Om ze aan te passen, draait u gewoon het mondstuk en de hoek verandert. Deze zijn praktisch, snel en gemakkelijk te gebruiken. U hoeft het mondstuk niet te verwijderen en te veranderen om een nieuwe hoek te gebruiken.

Hoe de juiste hogedrukreiniger nozzle te kiezen

Met al deze verschillende nozzle-opties, hoe gebruik je de juiste? We hebben een aantal belangrijke adviezen, maar we zullen u er ook aan herinneren welk mondstuk het beste is voor welke taken.

 1. Begin bij twijfel altijd met een mondstuk met een bredere hoek, zoals 40 graden, en werk je een weg naar beneden.
 2. Houd altijd eerst afstand bij het spuiten om er zeker van te zijn dat u geen schade aan oppervlakken veroorzaakt.
 3. Test in een onopvallende ruimte voor het geval u schade veroorzaakt.
 4. Gebruik de rood mondstuk alleen op hogesterkte beton, voor het verwijderen van taaie vlekken zoals aangekoekte modder of roest. Je grijpt misschien nooit naar dit mondstuk, omdat het de meest voorkomende is om schade aan te richten.
 5. Gebruik de geel mondstuk bij het voorbereiden van oppervlakken voor schilderen, beitsen of opnieuw opduiken. Het is ook geschikt voor het verwijderen van vlekken op hogesterkte beton of banden.
 6. De groen nozzle is de meest voorkomende en je zult dit veel gebruiken. Het is geweldig voor algemene reiniging en het zal de klussen sneller klaren. Gebruik dit voor boten, auto’s, terrasmeubilair, opritten, trottoirs, gevelbeplating en meer.
 7. De wit mondstuk is het beste voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen, jaloezieën, bloembedden en op maat geschilderde auto’s. Je kunt dit ook gebruiken voor het afspoelen van wasmiddel.
 8. De volgende is de zeep mondstuk, of het mondstuk van 65 graden, dat zeep afgeeft. Gebruik dit alleen voor zeep, niet voor water. Als je zeep gaat aanbrengen, is dit veel gemakkelijker dan het met de hand te doen, dus we raden je aan een van deze te kopen als deze niet bij je hogedrukreiniger wordt geleverd.
 9. Dan heb je de Turbo mondstuk dat de kracht van een mondstuk van 0 graden combineert met het sproeigebied van een mondstuk van 25 graden. Als u hoge druk wilt gebruiken en de andere spuitmonden verwijderen geen vlekken voor u, is dit het beste om te proberen boven een mondstuk van 0 graden. Het minimaliseert het risico op schade terwijl het nog steeds een geweldige schoonmaakklus voor u uitvoert.
 10. Ten slotte heb je regelbaar nozzles die alle graden in één zijn. U hoeft de sproeiers niet uit te doen en een nieuwe opnieuw te bevestigen. Schakel gewoon de graden in realtime om. Dit bespaart u tijd en maakt de taak een beetje gemakkelijker.

Hoe hogedrukreinigersproeiers te onderhouden

Hogedrukreinigers zijn vrij goedkoop, dus als de jouwe slijt, is het geen enorme investering om vervangingen te moeten kopen. Maar het is altijd goed om een paar handige tips te weten om de nozzles te onderhouden en in goede conditie te houden.

 • Gebruik voor elk gebruik van uw mondstuk een pin om het mondstuk te verwijderen. Dit verwijdert verstoppingen en houdt het uitgangsgat in goede staat.
 • Wanneer u nozzles vervangt, zorg er dan voor dat u weet hoe u het aangesloten mondstuk moet verwijderen. Dit kan een schroefmethode zijn, een snelle pasvorm of iets anders. Als je ermee in de verkeerde richting vecht, kun je het mondstuk snel verslijten.
 • Controleer altijd of het nieuwe mondstuk goed is ingeschakeld voor gebruik. Zo niet, dan kan het schieten of afvallen, wat schade aan het mondstuk kan veroorzaken.
 • Bewaar je mondstukken goed. Laat ze niet rammelen rond een tas of een garage. Veel hogedrukreinigers worden geleverd met opslag aan boord die we aanbevelen te gebruiken.
 • Houd de sproeiers schoon. Veeg ze zo nu en dan af met een vochtige zeepdoek om vuil en vuil te verwijderen.

Weten welk mondstuk

Nu u alles weet over de verschillende soorten hogedrukreinigers, weet u precies welke u moet bevestigen bij het reinigen van verschillende oppervlakken.

Om samen te vatten, het mondstuk van 0 graden is het krachtigst en mag zelden worden gebruikt, tenzij het werkt met beton met hoge sterkte. Het mondstuk van 15 graden is het beste voor het reinigen van taaie vlekken op stevige oppervlakken. Het mondstuk van 25 graden is superhandig omdat het meestal het beste is voor algemene reiniging. Gebruik het mondstuk van 40 graden voor het spoelen van oppervlakken of het opruimen van reinigingsmiddel.

Dan heb je ook nog het zeepmondstuk (voor zeep uiteraard!), het turbomondstuk voor het wegblazen van taaie vlekken en vuil, of verstelbare spuitmonden. Deze nozzles hebben alle graden in één zodat je één nozzle hebt in plaats van vijf.

Kies de juiste voor de juiste taak om veilig en efficiënt schoon te maken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe vaak drukfilter schoonmaken