Hoe rookgeuren uit een huis te krijgen

Yikes. Je bent net verhuisd naar een nieuw huis, of misschien heb je gasten over, en wil je dat die rookgeur weg is – nu.

Hoewel rook een slepende en vervelende geur kan zijn om te verwijderen, zijn er zeker manieren waarop je er voor eens en voor altijd afscheid van kunt nemen.

Blijf lezen om 15 methoden te ontdekken om de rookgeur voorgoed uit je huis te krijgen.

Inhoudsopgave
 • Hoe rookgeur uit het huis te krijgen
 • Veelgestelde Vragen over rookgeuren
 • Zie Ya, Rookgeur

Hoe rookgeur uit het huis te krijgen

Deze handige methoden helpen je om van de rookgeur af te komen in plaats van deze alleen maar te maskeren. Met 15 verschillende tips kun je blijven proberen totdat je de methode vindt die het beste bij je past. We zullen ook enkele producten delen die daadwerkelijk helpen die rokerige geur te verwijderen.

1. Verwijder rookaccessoires

Als je iets in de kamer hebt dat verband houdt met roken, zoals asbakken, sigarettenpeuken, sigarettenpakjes, aanstekers en meer, verwijder ze dan onmiddellijk. Dit zal de geur niet volledig verwijderen, maar het is een geweldige plek om te beginnen.

2. Lucht de kamer uit

Open je ramen en lucht de kamer naar buiten. Een eenvoudige maar super effectieve stap! Dit kan de geur voor eens en voor altijd verwijderen, volledig neutraliseren in plaats van maskeren. We raden aan om de ramen zo lang mogelijk open te houden, idealiter een hele dag.

Extra Tip

Plaats wat ventilatoren voor het raam en richt ze naar buiten. Dit trekt de rookgeur en duwt deze naar buiten.

3. Verwijder door rook aangetaste items

Tijd om je huis te reinigen van items die de geur van rook voorgoed hebben geabsorbeerd. Dit kan beddengoed, meubels, boeken en kleding zijn. Zet ze een paar uur buiten in de zon om volledig te luchten. Als je dit doet en de geur blijft hangen, is het misschien tijd om deze items volledig te vervangen.

4. Ozon Generator

Een ozongenerator is een goede manier om de vervelende rookgeur volledig kwijt te raken. We raden deze van Enerzon aan. Deze werken door geuren te vernietigen en te neutraliseren.

De ozonlaag reageert met de verontreinigingen die achterblijven in de muren, stoffen en lucht in uw huis en werkt eraan om ze te vernietigen. Deze zijn ook niet super duur en kunnen u tijd besparen bij het proberen van andere methoden.

Waarschuwing

Verwijder planten, huisdieren en mensen uit het gebied voordat u een ozongenerator gebruikt. Dit zijn gevaarlijke machines voor deze items.

5. Stoffen verwijderen

Dit kan een dure zet zijn, maar het is vaak noodzakelijk. Het verwijderen van stoffen items, zoals tapijten, gordijnen en meubels, kan snel de aanhoudende rookgeur in huis elimineren.

6. Ventileer het gebied

Het gebruik van ventilatoren om de luchtcirculatie te verhogen, kan helpen om de rookgeur snel uit de lucht te verwijderen. Eén ventilator kan lucht door een kamer duwen, terwijl een tweede ventilator in de buurt van een raam de lucht volledig buiten het huis kan duwen.

7. Zuiveringszout

Zuiveringszout is een natuurlijke ontgeurenisator en kan zeker helpen bij rookstank. Hier zijn enkele manieren om het te gebruiken:

 • Laat kommen vol zuiveringszout 24 uur in huis staan.
 • Strooi zuiveringszout op tapijten en tapijten en laat het een nacht staan voordat je het stofzuigt.
 • Strooi zuiveringszout over meubels en laat het een nacht staan voordat je gaat stofzuigen.
 • Voor items die niet kunnen worden gewassen, zoals stukken woondecoratie, plaats je ze in een plastic zak. Voeg 1/2 kopje zuiveringszout toe, bind de zak vast en vertrek ’s nachts.

8. Diep schone houten vloeren

Houten vloeren zijn veel moeilijker te verwijderen en te vervangen. Het is dus essentieel om houten vloeren diep te reinigen. Als dat niet werkt, probeer ze dan opnieuw te spuiten en terug te schuren. Dit verwijdert de laag vloer die zich vastklampt aan de rookgeur.

9. Muren wassen en schilderen

Muren kunnen zich ook vastklampen aan de rookgeur. Was de muren met water en azijnspray (een 1:1-oplossing) voordat u ze opnieuw schildert. Hierdoor kunt u de plaats ook inrichten zoals u dat wilt, terwijl u tegelijkertijd de aanhoudende rookgeur verwijdert.

10. Was de hele kamer

We hebben al voorgesteld om muren en vloeren te wassen, maar je moet ernaar streven om elke centimeter van elke kamer grondig schoon te maken. Meng een 1:1 oplossing van heet water en witte azijn. Spuit het door de hele kamer, inclusief ventilatorbladen, verlichtingsarmaturen, lichtschakelaars, trapleuningen, plinten, fotolijsten en al het andere dat je maar kunt bedenken.

11. Probeer Charcoal

Actieve kool is een andere geweldige natuurlijke manier om geuren te verwijderen. Actieve kool bevat een grote hoeveelheid zuurstof waardoor de houtskool poreus wordt (1). Hierdoor kan het geuren absorberen en vasthouden.

Je kunt houtskoolzakken kopen. Plaats ze in de kamer en laat ze een tijdje werken om de rook te elimineren. Je kunt dit ook gebruiken in je auto, in kasten, in sporttassen en meer!

12. Schoon HVAC-systeem

Het is van cruciaal belang om uw HVAC-systeem (verwarming, ventilatie en airconditioningsysteem) professioneel grondig te laten reinigen. Er zullen hier veel rookgeuren blijven hangen die vervolgens elke keer dat u het systeem gebruikt in uw huis worden geblazen.

13. Probeer Intense Cleaning Solutions

Als de andere natuurlijke methoden niet werken aan het wegwerken van de geur in plafonds, muren en andere harde armaturen, probeer dan dit recept:

 • 1/2 kopje ammoniak.
 • 1/2 kopje zuiveringszout.
 • 1/4 kopje witte azijn.
 • Een liter heet water.

Meng dit door elkaar en spuit waar nodig. Het zal ook helpen om die hardnekkige gele rookvlekken te verwijderen.

14. Stoomreiniging

Stoomreiniging is een andere manier om rookgeuren te verwijderen, maar ook rookresten, zoals harde teer en oliën. U kunt een stoomreiniger gebruiken voor de vloeren of een handstomer voor muren en andere harde items. Zorg er wel voor dat je licht mist om ervoor te zorgen dat je niets in huis schade toebrengt.

Niet doen

Stoom bepaalde stoffen, zoals zijde, of bepaalde materialen, zoals gipsplaat, niet, omdat dit permanente schade kan veroorzaken.

15. Neem contact op met een professional

Soms is de rookgeur veel te intens om zelf te verwijderen. Als je al deze methoden hebt geprobeerd, maar niets werkt, neem dan contact op met een professionele schoonmaakdienst die gespecialiseerd is in rooksanering.

Veelgestelde Vragen over rookgeuren

Hoe lang duurt het voordat rookgeur verdwijnt?

Het hangt ervan af hoe vaak en hoe lang iemand in een bepaald gebied heeft gerookt. Als ze jarenlang hebben gerookt en nooit een kamer hebben gelucht, kan het heel lang duren.

Over het algemeen zou het echter na het roken van een sigaret en het snel luchten van de kamer slechts een paar uur moeten duren voordat de rookgeur is verdwenen. In ernstigere gevallen kan het een paar dagen duren voordat de rookgeur zich verspreidt.

Hoe krijg je de geur van rook snel uit je huis?

Als u de rookgeur snel moet verwijderen, raden we u zeker aan om uw huis te luchten. Open alle deuren en ramen en laat de geur op natuurlijke wijze ontsnappen. Een ozongenerator is ook een goed idee. Je kunt het instellen op een timer en het werk laten doen terwijl je het huis uit bent.

Wat is de beste rookgeurverwijderaar?

Professionals hebben de neiging om ozongeneratoren aan te bevelen voor extreme gevallen. Het op natuurlijke wijze luchten van een kamer is echter ook een zeer populaire en succesvolle methode.

Elimineert Febreze rookgeur?

Febreze Air werkt eigenlijk om geuren te elimineren in plaats van ze alleen te maskeren. Het maakt gebruik van een chemische verbinding genaamd cyclodextrine, die geuren absorbeert (2). Het is echter ook geparfumeerd, zodat het een aangename geur achterlaat.

Helaas, echter, als je extreme rookgeuren hebt, werkt het misschien niet. Het spuiten van Febreze kan zich eigenlijk vermengen met de geur van rook en een nieuwe onaangename geur creëren.


Zie Ya, Rookgeur

Verhuizen naar een nieuw huis dat stinkt naar rook is geen prettige ervaring. Maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om te proberen de geuren voor eens en voor altijd te elimineren.

Als je ze eenmaal voorgoed hebt verwijderd, probeer dan een mooie kamerspray of mix van essentiële oliën om nieuw leven en geur aan een kamer toe te voegen. Binnenkort zal de rookgeur een verre herinnering zijn.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Rowenta Silence Force Cyclonic RO7690