Hoe een wasmachine te desinfecteren (met en zonder bleekmiddel)

Piep, piep. Je wasmachinecyclus is klaar. Maar je opent de deur om te ontdekken dat je kleren nog steeds stinken en vies zijn. Hoe zit dat?

Wist je dat je je wasmachine regelmatig moet schoonmaken en ontsmetten? Alleen omdat het elke week wordt blootgesteld aan wasmiddel en water, betekent niet dat het zelfreinigend is.

Door uw machine schoon te houden, blijft uw kleding schoon. Het is dus van vitaal belang om te weten hoe je een wasmachine kunt desinfecteren. En dat gaan we met je delen. Blijf lezen voor onze twee eenvoudige methoden – met bleekmiddel en zonder bleekmiddel.

Inhoudsopgave
 • Waarom is mijn wasmachine zo vies?
 • Hoe een wasmachine te desinfecteren
 • Ontsmetten van een front load versus een top load wasmachine
 • Hoe schimmelgroei in een voorladerwasser te voorkomen
 • Hoe ontsmet je een droger?
 • Sprankelend schoon

Waarom is mijn wasmachine zo vies?

Je zou kunnen denken dat je wasmachine brandschoon moet blijven. Water en wasmiddel lopen er immers bijna dagelijks doorheen! Maar wasmachines zijn onderhevig aan allerlei grove elementen, wat leidt tot een opeenhoping van zeepresten en schimmels.

Zeepresten stapelen zich op in wasmachines, vooral voor degenen die in gebieden met hard water wonen (1). Het calcium en magnesium in het water reageren met je wasmiddel. Dit laat een hardnekkig of slibachtig residu achter.

Wat schimmel betreft, het groeit graag op donkere, vochtige plaatsen. Als je wasmachine tussendoor niet goed lucht, of als je kleding er een tijdje in laat zitten, kan schimmel beginnen te groeien.

Een andere reden waarom uw machine zo vies kan worden, is vanwege, geloof het of niet, wasmiddel. Het kan een residu achterlaten. Als u wasverzachter gebruikt, is de kans nog groter dat dit een dik residu achterlaat.

Last but not least, als je een HE-wasmachine hebt maar geen gespecialiseerd HE-wasmiddel gebruikt, zal er niet genoeg waterstroom zijn om het wasmiddel goed weg te spoelen.

Je moet je wasmachine tussen elk gebruik uitdrogen en een keer per maand grondig reinigen.

Hoe een wasmachine te desinfecteren

Er zijn twee fantastische methoden om je wasmachine grondig te reinigen. De eerste optie maakt gebruik van bleekmiddel. Bleekmiddel is uitstekend in het doden van ziektekiemen en het desinfecteren. Als u een schimmelprobleem heeft, is dit misschien wel de meest effectieve methode.

De tweede optie gebruikt azijn en zuiveringszout. Dit is de beste niet-toxische methode. Zuiveringszout en azijn zijn ouderwetse schoonmaakmiddelen, maar we gebruiken ze omdat ze werken! Dit is hoe we onze wasmachine schoonmaken en we hebben nooit problemen met schimmel of zeepschuim.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Met Bleach

Laten we eerst de bleekmethode bekijken.

Wat je nodig hebt:

 • Chloorbleekmiddel – zoals Clorox
 • Schrobborstel
 • Maatbeker
 • Water
 • Rubberen handschoenen
 • Beschermend masker
 • Twee doeken

1. Meng bleekoplossing

Voordat je begint, trek je je rubberen handschoenen en masker aan. Bleekmiddel is een agressieve reiniger, dus het is belangrijk om jezelf te beschermen.

Meng 1/4 kopje chloorbleekmiddel met vier kopjes water. Dompel een schrobborstel in de oplossing en schrob voorzichtig de rubberen pakking, afdichtingen en binnendeur van uw machine. Als je opbouw hebt, werk dan extra hard aan deze gebieden.

Ga naar de wasmiddellade als je klaar bent met deze gebieden. Schrob tot het schoon is.

2. Voer een cyclus uit met bleekmiddel

Stel het apparaat in op de hoogste temperatuur. Sommige machines hebben een trommelreinigingscyclus. U kunt dat gebruiken in plaats van handmatig een cyclus te kiezen.

Voeg een kopje chloorbleekmiddel toe aan de lege trommel. Stop het niet door de wasmiddellade; anders heb je bleekresten in je systeem. De volgende keer dat je je kleding wast, kan er wat bleekmiddel op komen en je kleding beschadigen.

Begin de cyclus en laat het volledig lopen. Dit zal wonderen doen voor diegenen die een wasmachine willen ontsmetten met schimmel en meeldauw.

3. Reinig de buitenkant

Terwijl de cyclus loopt, dompelt u een doek in uw bleekoplossing van eerder. Veeg de buitenkant van het apparaat af om het te desinfecteren. Veeg het vervolgens droog met een aparte doek.

4. Spoelcyclus

Wanneer de cyclus is afgelopen, opent u de deur. U zou moeten merken dat uw machine er onmiddellijk schoner uitziet en ruikt. Voer een extra spoelcyclus uit zonder toegevoegd wasmiddel of bleekmiddel om eventuele bleekresten te verwijderen.

Met azijn en zuiveringszout

Dit is de doe-het-zelf-methode die we thuis gebruiken en het werkt elke keer als een charme.

Wat je nodig hebt:

 • 5 kopjes gedistilleerde witte azijn
 • 1 kopje zuiveringszout
 • Water
 • Schrobborstel
 • Maatbeker
 • 2 doeken
 • Rubberen handschoenen

1. Meng zuiveringszout en azijnoplossing

Hoewel deze twee niet giftig zijn, is de azijn nog steeds zuur. Daarom raden we aan om rubberen handschoenen te dragen.

Meng een kopje gedistilleerde witte azijn, 1/2 kopje zuiveringszout en vier kopjes water. Dompel een schrobborstel in de oplossing en schrob voorzichtig de rubberen afdichting, pakkingen en binnendeur van uw machine. Zorg ervoor dat je extra elleboogvet aanbrengt waar je opbouw opmerkt.

Ga vervolgens naar de wasmiddellade en schrob tot het schoon is.

2. Een hot cycle uitvoeren

Stel je wasmachine in op de hoogste temperatuure of drum clean cyclus.

Voeg voor een wasmachine met voorlader vier kopjes witte azijn toe aan de wasmiddellade en 1/2 kopje zuiveringszout aan het wasverzachtercompartiment.

Voor machines met een toplading laat u de machine een paar minuten vullen voordat u uw vier kopjes witte azijn en 1/2 kopje zuiveringszout toevoegt. Het schuimt misschien op, maar dat is een goed teken!

Voer de hele cyclus uit. Voor machines met een bovenlader kunt u deze pauzeren nadat de trommel vol is en deze een uur laten weken voordat u verder gaat.

3. Reinig de buitenkant van de wasmachine

Terwijl de machine draait, dompelt u een doek in de azijn baking soda-oplossing van eerder. Veeg de buitenkant van de machine schoon om hem diep schoon te maken. Droog af met een aparte doek.

4. Spoelcyclus (optioneel)

Omdat het goed is dat azijn en zuiveringszout op een stof terechtkomen, hoeft u geen spoelcyclus te voltooien. Sommige mensen vinden dat leuk omdat azijn een vrij sterke geur heeft. Voer desgewenst een extra spoelcyclus uit om overtollige resten te verwijderen.

Ontsmetten van een front load versus een top load wasmachine

Met een top load wasmachine kunt u de reinigingsoplossing langer in de trommel laten weken. U kunt het apparaat pauzeren en later hervatten. Dit is een goede hack als je drum bijzonder smerig is. Het kan meer residu losmaken, waardoor het makkelijker wegspoelt.

Sommige front load machines hebben ook een pauzeknop. Maar als je pauzeert, weekt slechts een deel van de trommel in water. Daarom raden we aan om frontloadmachines de hele cyclus te laten draaien. Als het nog steeds vies is, kunt u de cyclus herhalen of de trommel met de hand schoon schrobben.

Een ander opmerkelijk verschil is dat u met een bovenlader het roerwerk moet reinigen. Mogelijk moet u dit met de hand doen. Gebruik uw reinigingsoplossing en schrob het roerwerk met een borstel of doek.

Met een voorladerwasser heb je de machinepakking om rekening mee te houden. Dit kan beschimmeld raken als je het niet regelmatig schoonmaakt.

We raden aan om microvezeldoeken in uw reinigingsoplossing te weken en deze aan te brengen op de beschimmelde delen van de machine, zoals de rubberen pakking. Laat het 30 minuten staan voordat u de pakking schoon schrobt.

Hoe schimmelgroei in een voorladerwasser te voorkomen

De gedachte aan schimmelgroei in je wasmachine is niet prettig. Er zijn enkele eenvoudige manieren om het te voorkomen. Probeer deze hacks:

 • Droog je wasmachine: Laat de machine na elke cyclus aan de lucht drogen door de deur open te laten staan. Als alternatief kunt u de machine handmatig drogen met een handdoek.
 • Voeg een ventilator toe: Een afzuigkap of airconditioner kan de luchtstroom in uw wasruimte verbeteren, waardoor vocht aan de binnenkant van uw machine wordt geminimaliseerd.
 • Verwijder natte kleding onmiddellijk: We weten dat het gemakkelijk is om te vergeten. Maar breng de natte kleding over naar de droger of waslijn zodra je eraan denkt.
 • Gebruik het juiste wasmiddel: Het gebruik van het verkeerde reinigingsmiddel kan het moeilijk maken voor uw machine om het effectief weg te spoelen. Dit kan zich vastklampen aan vocht, wat op zijn beurt leidt tot schimmel.

Zoals eerder vermeld, is de beste methode om de machine maandelijks te ontsmetten. Nu je weet hoe je een wasmachine in een paar eenvoudige stappen moet schoonmaken, kun je dit klusje direct in je maandelijkse klusjes stoppen.

Hoe ontsmet je een droger?

Nu je weet hoe je een wasmachine moet desinfecteren, hoe zit het dan met je wasdroger? Het moet ook ontsmet en kiemvrij zijn. Volg deze stappen:

 1. Verwijder pluisjes: Verwijder eerst pluisjes uit de val. Wassen met warm water en aan de lucht drogen.
 2. Spray met allesreiniger: Spuit de buitenkant van de droger met een reiniger en veeg vervolgens af met een doek. Dit verwijdert vuil en ziektekiemen.
 3. Steriliseer trommel: Meng een liter koud water en 1/2 kopje chloorbleekmiddel in een emmer. Draag rubberen handschoenen, bevochtig een doek met de oplossing en veeg vervolgens de binnenkant van de droger, de deur, de pluisval en de buitenkant af. Dit zal uw machine ontsmetten.
 4. Spoelen: Bevochtig een aparte doek met gewoon water en veeg dezelfde delen af. Hiermee worden de bleekresten verwijderd.
 5. Droge oude handdoeken of vodden: Gooi er wat oude handdoeken of vodden in, zet de droger op hoog en laat hem 10 minuten draaien. Dit absorbeert overtollig water en reinigingsoplossing.

Nu is uw droger schoon en ontsmet, en uw hele wasroutine zal veel hygiënischer aanvoelen dan voorheen!


Sprankelend schoon

Nu je weet hoe je een wasmachine en droger moet desinfecteren, zijn je kleding meteen frisser.

U kunt bleekmiddel f gebruikenof een diepe reiniging. Maar als u een niet-giftige reiniger wilt gebruiken, zullen zuiveringszout en azijn de truc doen!

Het desinfecteren van een wasmachine duurt slechts een uur of twee. Doe dit maandelijks om uw machine te onderhouden en schimmel- en zeeprestenophoping te voorkomen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?