De bruine huismot – Een gids voor huiseigenaren


een volwassen Bruine Huismot, Hofmannophila Pseudospretella

Het kan heerlijk zijn om bezoek, vrienden en familie in huis te halen. Niet alle gasten zijn echter welkom! Dan is er die huisgast die de boodschap gewoon niet snapt en terughoudend is om te vertrekken. Dit is zeker het geval wanneer je een zwerm Bruine Huismotten ontdekt. Hoewel u misschien denkt dat uw huis veilig is voor de chaos van motten, zijn er veel variëteiten die uw huis kunnen infiltreren zonder dat u het merkt. De Bruine Huisvlinder is een van die plagen waar je waakzaam voor wilt zijn.

Denk je dat je bruine huismotten in huis hebt? Dan is het tijd om meer te leren over deze specifieke soort en hoe je ze kwijt kunt raken.

Over de Bruine Huisvlinder

De Bruine Huismot (Hofmannophila Pseudospretella) is een gewone huismot oorspronkelijk uit Azië. In de jaren 1840 werd deze mot geïntroduceerd in Europa en verspreidde zich uiteindelijk via de Britse eilanden en ook naar Amerika. Bruine huismotten zijn klein en bescheiden. Omdat ze zich liever aan muren vastklampen voordat het donker wordt, weet je misschien niet eens dat je een mottenprobleem hebt totdat je een dode vindt.

Bruine huismotten zijn het meest actief tijdens de zomermaanden, hoewel je ze het hele jaar door kunt vinden. Hoewel ze in de categorie Pantry Moths vallen, kun je over het algemeen Brown House Moths vinden in woonhuizen in pantry’s, tapijten en kleding, evenals zolders, kasten, dakbedekkingsruimten en lofts.

De larven zijn omnivoor, wat betekent dat ze gedroogd fruit, meel, granen, granen, zaden, aardappelen, bont, kleding, leer, kurk, boekbinden en soortgelijke items eten.

Identificatie van bruine huismotten

Hofmannophila Pseudospretella heeft roodbruine of bruingrijze kleuren, samen met vlekken bruin en zwart. De vleugels hebben overal vlekken die donkerder zijn dan de hoofdkleur van het lichaam. De gemiddelde spanwijdte varieert tussen 15-26 mm.

Lees ook:   Hoe een tandenborstel te desinfecteren (maak het weer hygiënisch)

Bruine huisvlinderlarven zien eruit als veel andere huismotlarven. Ze hebben doffe, doorschijnende witte lichamen en hun hoofden zijn bruin. Interessant is dat, afhankelijk van het voedsel dat deze larven binnenkrijgen, hun kleur enigszins verandert. Brown House Moth-larven die zich tegoed doen aan granen zullen bijvoorbeeld een andere kleur hebben dan degenen die een rode wollen trui eten.

de Bruine Huismot Larve

Dit kan de larven nog ongrijpbaarder maken omdat ze van nature “opgaan” in hun omgeving terwijl ze de kleur van je favoriete kasjmier trui aannemen.

Deze larven hebben de neiging om ongeveer 6 mm lang te zijn.

Bruine huismot Levenscyclus

De volwassen Bruine Huismot heeft een levensduur van 4-5 maanden. Binnen die periode kan de vrouwelijke huismot tot 600 eieren leggen. Afhankelijk van de omstandigheden, zoals vochtigheid en temperatuur, kan de incubatie 8 tot 110 dagen duren. Dit is een enorm bereik in de tijd waarna de eieren uitkomen.

Bruine huisvlinderlarven hebben honger vanaf het moment dat de eieren uitkomen en ze zullen beginnen te eten wat het dichtst bij hen in de buurt is. De komende 70 tot 150 dagen smullen de larven van hun favoriete voedselbronnen van granen, granen, bont, leer en andere natuurlijke vezels, allemaal afhankelijk van wat er in de buurt is. Om te verpoppen, hebben bruine huisvlinderlarven een hoge hoeveelheid vochtigheid nodig, ongeveer 80%. Anders gaan ze niet verder met hun ontwikkeling.

Zich ontdoen van bruine huismotten

Omdat bruine huismotten destructiever zijn dan andere soorten huismotten, is het belangrijk om te leren hoe je ze uit je huis kunt verwijderen. Moth Prevention Clothes Moth Traps – een speciaal geformuleerde feromoonmottenval – kunnen worden gebruikt om volwassen volwassen mannelijke bruine huismotten aan te trekken. Met de volwassen mannetjes uit uw huis verwijderd, zullen de eieren die door de vrouwtjes zijn gelegd niet worden bevrucht, waardoor de levenscyclus van de mot wordt onderbroken.

Lees ook:   waarom is klamvochtig schoonmaken beter dan afstoffen

Hoewel Moth Traps alleen het mottenprobleem in uw huis niet volledig zullen elimineren, zijn ze uiterst nuttig als het gaat om het monitoren van het niveau van de plaag.

Bovendien zijn de bestrijdingsmaatregelen van de Bruine Huismotten afhankelijk van waar in uw huis u de plaag hebt ontdekt. Als u in de voorraadkast bent, moet u het gebied ontsmetten voordat u bijvoorbeeld een Moth Prevention Pantry Moth Killer Kit gebruikt.

Decontaminatie omvat het wassen van kleding, het weggooien van besmet voedsel en het grondig wassen van oppervlakken met een azijnoplossing. Het is een goede gewoonte om ook getroffen gebieden te stofzuigen, om eventuele frass te verwijderen.

een man die zijn bank stofzuigt

Zeg vaarwel tegen uw mottenprobleem

Daar heb je het, je weet nu meer over Brown House Moths dan je ooit had gedacht. Als gevolg hiervan bent u veel beter in staat om thet ouderlijk huis van deze destructieve beesten. Als u een mot ziet en deze kunt identificeren als een bruine huismot, moet u snel handelen en onmiddellijk beginnen met het inzetten van tegenmaatregelen.

Als je al midden in een plaag zit, wacht dan niet nog een dag om Moth Traps en Moth Killer Sprays te bestellen om je huis terug te winnen en jezelf motvrij te krijgen.

Veelgestelde vragen

Hoe zich te ontdoen van Bruine Huismotten?

Als u probeert om te gaan met een Brown House Moth-plaag, is het eerste wat u moet doen het getroffen gebied schoonmaken. Het wegwerken van beschadigde kleding en voedsel, zal helpen de vernietiging te stoppen. Van daaruit moet je een bestrijdingsmiddel gebruiken, vooral als de plaag uit de hand loopt. Een Pantry Moth Killer Kit van Moth Prevention is een optie.

Lees ook:   wat kun je met chloor schoonmaken

Na een grondige reiniging gooit u besmette items weg, vacuümkamers met speciale aandacht voor donkere hoeken, ongestoorde gebieden en onder meubels en gebruikt u de Moth Killer Kit zoals voorgeschreven en vergeet niet om een paar Moth Traps op te hangen. De kleverige feromoon Moth Traps helpen u te controleren hoeveel motten er in uw huis zijn en de broedcyclus te doorbreken.

Zijn bruine huismotten schadelijk?

Volwassen bruine huismotten zijn niet schadelijk voor mensen. Ze hebben geen monden en daarom kunnen ze niet bijten of voeden. Bruine huismottenlarven zijn verantwoordelijk voor de vernietiging en besmetting van textiel – zoals wol en bont – evenals voedingsmiddelen.

Bijten bruine huismotten?

Nee. Ze hebben geen monden. Het enige doel van een volwassen Bruine Huisvlinder is om een plek te vinden om eieren te leggen of om die eieren te bevruchten. Zodra dat gebeurt, sterven volwassen huismotten. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat de larven je bijten. Dat gezegd hebbende, mottenlarven eten andere dingen, zoals opgeslagen voedsel en gedroogde goederen, en kleding gemaakt van op eiwitten gebaseerde vezels in je kast.

crème wollen handschoenen zittend op een stapel wollen truien

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.