De handwascyclus op een wasmachine


De handwascyclus op een wasmachine

We weten het – het wassen van uw kleding met de hand kan een moeizaam proces zijn, zelfs als de stappen zelf eenvoudig en eenvoudig zijn. Het is oké als je wat bochten wilt snijden! Veel moderne wasmachines kunnen u helpen precies dat te doen met de meeste van uw handwaskleding.

Quick Review: Wat betekent handwas?

Natuurlijk houdt het voor de hand liggende antwoord weinig mysterie in – maar de redenen achter het wassen van de handen kunnen u helpen begrijpen hoe serieus u de “alleen met de hand wassen” instructies en wanneer het veilig is om het in de machine te gooien voor een handwascyclus, in plaats daarvan.

U kunt verwachten dat elk item dat met de hand moet worden gewassen, is gemaakt van een materiaal of met een techniek die kan worden beschadigd door overmatige temperaturen, agitatie of agressieve chemicaliën. “Alleen met de hand wassen” is een rode vlag voor de consument om te weten dat deze stof speciale zorg en aandacht nodig heeft om één, enkele of al deze redenen.

Dit was terug te voeren op vroege ontwikkelingen in wasmachines, die vrij krachtig waren in hun plicht om het schoonmaken van kleding snel en pijnloos te maken. Helaas bevatte het pijnloze deel geen overwegingen voor de samenstelling van elke soort kleding, en dus werden natuurlijke stoffen of ingewikkeld geweven of versierde stukken als delicaat beschouwd en daarom alleen met de hand gewassen.

Gelukkig hoorde de markt de kreet van de met was belaste maar modebewuste consumenten en begon hij machines te maken met een lichtere toets. Tegenwoordig zijn deze functies die handen wassen nabootsen zeker zachter dan hun vroegste voorgangers – maar ze zijn niet altijd in alle gevallen het perfecte antwoord.

Leer je wasmachine kennen

Laten we eerst enkele van de basisprincipes van wasmachines begrijpen, zodat u kunt uitzoeken welke van uw delicate kledingstukken kunnen worden gereinigd in de handwascyclus van een wasmachine.

handwascyclus

Wasmachine Soorten

Je kunt onderscheid maken soorten wasmachines door de manier waarop je de kleding laadt, en of de machine al dan niet een roerwerk gebruikt. Voorlader wasmachines maken geen gebruik van een roerwerk, maar sommige bovenladers wel. Fans van front-loading machines geven er meestal de voorkeur aan omdat ze ruimte besparen, ze kunnen stapelen met een droger en ze kunnen redelijk omvangrijke ladingen aan.

Degenen die de voorkeur geven aan machines die u vanaf de bovenkant laadt, houden meestal van een meer eenvoudige set bedieningselementen en hebben kleinere of minder omvangrijke ladingen wasgoed te doen. Roerwerken lijken de voorkeur te hebben van iedereen die wasgoed heeft dat zwaar moet worden schoongemaakt, terwijl machines zonder roerwerken beter zijn voor grote items zoals dekens of veel delicate items die zo min mogelijk verstoring nodig hebben tijdens het schoonmaken.

Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van motten in uw camper

Veelgestelde vragen over cyclusinstellingen

Je kunt tegenwoordig een verscheidenheid aan gedetailleerde instellingen op elke wasmachine verwachten – het finetunen van elke cyclus is de naam van het spel voor de moderne markt. Maar de fundamentele functie van een wasmachine blijft voor alle merken hetzelfde. U moet in staat zijn om de temperatuur van het water dat tijdens elke cyclus wordt gebruikt, de intensiteit van die cyclus en of de cyclus eindigt met een spin-dry om overtollig water te verwijderen, te wijzigen.

  • Welke rol speelt temperatuur? Als uw machine is aangesloten op de warmwaterkraan en warmwaterinstellingen heeft, wilt u die instellingen gebruiken voor ladingen wasgoed die mogelijk overmatig vuil zijn – op voorwaarde dat ze niet zijn gemaakt van stoffen die kunnen krimpen in warm water, zoals kasjmier of merino wol. De meeste kleding die zou worden gevonden in een delicate of handwascyclus waarschuwt waarschijnlijk tegen het gebruik van heet water, maar controleer de etiketten om zeker te zijn.
  • Is de delicate cyclus hetzelfde als handwas? Fabrikanten zijn niet verplicht om dezelfde namen te gebruiken voor instellingen van de ene machine naar de andere, dus u kunt deze instelling onder verschillende namen vinden, zoals “delicaat” of “zacht”. Tenzij de handleiding van de machine anders zegt, kunt u de “delicate” instelling hetzelfde behandelen als een “handwas” -instelling.
  • Is de spincyclus veilig voor het met de hand wassen van kleding? Het is moeilijk om hier een definitief beroep op te doen, omdat het afhangt van hoe de fabrikant zijn machine heeft gebouwd om zich te gedragen tijdens een delicate wasbeurt – sommige zullen een zachtere spincyclus combineren met de delicate wasinstelling, terwijl anderen u in staat stellen om een zachte draai te kiezen. Anderen maken geen onderscheid. Er is een bepaalde hoeveelheid stretch mogelijk tijdens een spincyclus, dus als je kleding wast die gemakkelijk misvormd kan raken, wil je misschien dee spin.

hand wassen in de machine

Benodigdheden die u nodig hebt voor het wassen van de handen in een machine

U kunt verwachten dat u dezelfde benodigdheden gebruikt voor het machinewassen van uw delicate kleding als wanneer u ze zelf met de hand wast. Hier is een kort overzicht van de basisprincipes, maar je kunt altijd onze instructies voor het wassen van de handen voor je favoriete kledingstuktype opnieuw bekijken voor meer details.

Lees ook:   hoe harde lenzen schoonmaken

Vlekkenverwijderaars

Vlekverwijdering kan zowel een proces als een product zijn. In sommige gevallen kun je gewoon spot-treat vlekken met een geconcentreerde klodder van je gebruikelijke wasmiddel. Andere, meer hardnekkige vlekken hebben mogelijk wat elleboogvet of een speciale week nodig. Tenzij je er absoluut zeker van bent dat je kledingstuk niet zal worden beschadigd door een bleekmiddel of bleekmiddelachtige substantie, vermijd dan het gebruik van deze agressieve chemicaliën voor items die je in een delicate was doet.

Detergentia

Als u extreem delicate items of pure en kostbare wol en wolmengsels wast, kunt u beter een wasmiddel kiezen dat specifiek vermeldt dat het wolveilig is. Anders zijn de meeste wasmiddelen die je tegenwoordig in de winkels vindt mild genoeg voor alle items. Je moet gewoon wegblijven van wasmiddelen die bleekmiddel bevatten, indien nodig.

Conditioners

Conditioners zijn niet geschikt voor alle delicate kleding, alleen met de hand wassen, maar ze kunnen een belangrijke stap zijn voor sommige items. Raadpleeg voor deze beslissing altijd eerst de onderhoudsinstructies op het etiket van uw kledingstuk. Sommige life-hackers promoten het gebruik van gewone haarconditioner op natuurlijke vezels zoals wol, redenerend dat het een haar is en daarom baat zou hebben bij conditionering – maar overweeg dat er risico’s inherent kunnen zijn aan deze keuze. Net als bij ons eigen haar kan productopbouw leiden tot saaiheid en breuk.

Mesh waszakken

Zelfs als de delicate cyclus van uw machine zo zacht is dat het een bloem kan wassen en een bloemblad niet kan verstoren, zal uw kleding die alleen met de hand wordt gewassen het des te beter doen wanneer u een mesh waszak. Deze zijn er in verschillende maten, dus kies er een paar die het beste bij uw behoeften passen. Kleding moet voldoende bewegingsruimte hebben dat water gemakkelijk door de lagen kan bewegen, maar niet zoveel ruimte dat kleding kan worden uitgerekt of misvormd in de tas zelf.

Handen wassen versus machine wassen: welke wint?

zacht wassen

wasmachine wassen

Uiteindelijk is het aan jou om af te wegen welke factoren het belangrijkst zijn voor elk delicaat kledingstuk in je collectie. Hier zijn enkele basisrichtlijnen voor wanneer u welk type wasmethode moet kiezen.

Handwas delicates kunnen het beste werken voor:

  • Vintage en antieke kledingstukken die extra verzorging nodig hebben (lees meer over hoe vintage kleding schoon te maken)
  • Zwaar verfraaide en geborduurde items
  • Elk ingewikkeld geweven item dat met zichzelf in de knoop kan raken, zoals franje
  • Kledingstukken die gemakkelijk misvormd kunnen raken als ze worden uitgerekt
Lees ook:   Hoe hang je een vogelvoeder op? (Alles wat u moet weten)

Het wassen van delicate stoffen met de machine kan het beste werken voor:

  • Modern gemaakte kleding met synthetische mengsels die helpen zijn vorm te behouden
  • Kleine items gemaakt van natuurlijke wolvezels, zoals sokken, handschoenen en hoeden
  • Omvangrijke items zoals truien, als ze niet verfraaid of vintage zijn

Als je veel kledingstukken met de hand hebt, maar er maar een aantal in de delicate cyclus van je machine kunt gooien, probeer ze dan gescheiden te houden, zowel waar ze in je kast thuishoren als waar ze worden bewaard terwijl ze wachten om te worden gewassen. Dit helpt u te voorkomen dat u dingen door elkaar haalt als het tijd is om de was te doen.

Het is ook belangrijk op te merken dat het wassen van kleding in de machine niet automatisch beter is in het reinigen van bepaalde stoffen van de vezels van een kledingstuk in vergelijking met handen wassen. Restanten van transpiratie kunnen zelfs na een wascyclus aanhouden, maar je ziet misschien niet de veelbetekenende vergeelde vlek die het achterlaat totdat het een tijdje in opslag zit.

Dit lijkt voor sommigen misschien geen groot probleem, maar zo’n vlek betekent dat kleding kwetsbaar kan zijn voor kleding mot plaag – daarom is het zo belangrijk om je lang opgeslagen items mee te nemen voor een occasionele schoonmaak buiten het seizoen, zelfs als ze er ongerept uitzagen om op te slaan – waar je natuurlijk een Feromoon Kleding Moth Trap opknoping Rechts?

met de hand wassen

Vergeet niet, bij twijfel – was het met de hand uit. De meeste machines met een delicate of handwascyclus zijn geweldig voor veel eenvoudige of duurzame items en hun gemak kan niet worden overtroffen. Maar ze werken niet voor elk type kledingstuk, dus was voorzichtig!

Klaar met wassen? Lees onze blogpost op het opbergen van delicate kleding!

Over MothPre® ventilatie

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.