Hoe u uw keuken als een pro kunt organiseren

We brengen veel van onze tijd door in de keuken. Het kan een behoorlijk overweldigende plek zijn als het rommelig, ongeorganiseerd en chaotisch is.

Met deze 20 organisatie hacks kunnen wij u helpen om uw keuken in een staat van bevredigende gelukzaligheid te krijgen. De volgende keer dat je je keuken ingaat, weet je precies waar alles is. Bovendien is het veel gemakkelijker om het schoon te houden als alles een plaats heeft.

Blijf lezen voor de ultieme gids over hoe je je keuken als een professional kunt organiseren.

Inhoudsopgave
 • Hoe u uw keuken kunt organiseren
 • Veelgestelde vragen over het organiseren van keukens
 • Blijf kalm en organiseer uw keuken

Hoe u uw keuken kunt organiseren

Hier zijn 20 hacks voor het organiseren van uw keuken tot in de perfectie. Of u nu een of alle van hen kiest, uw keuken moet een veel nettere en beter beheersbare plek zijn.

1. Mason Jars voor gebruiksvoorwerpen

Een eenvoudige manier om die altijd verspreide gebruiksvoorwerpen op te slaan, is door mason jars te gebruiken. Je kunt zelfs oude jam- en pindakaaspotten upcyclen om geld te besparen. Een extra tip is om de mason jars op hun kant in een lade te leggen. Steek vervolgens de handgrepen van het keukengerei in de potten en voorkom dat het keukengerei overal wegglijdt en glijdt.

2. Kastplanken

Dit is een redder in nood als het gaat om keukenorganisatie. In plaats van alles op een gekke manier op elkaar te stapelen, gebruik je kastplanken. Er zijn tonnen beschikbaar op de markt, zodat u de perfecte maat en stijl voor u kunt vinden. Het helpt je ook om elke centimeter van de kast te gebruiken.

Deze zijn geweldig voor alles, van borden, kopjes, snacks, thee, medicijnen en meer.

3. Organiseer rond je kachel

Het fornuis is het centrale deel van de meeste keukens, waar koks veel van hun tijd doorbrengen. Het is belangrijk om de cruciale hulpmiddelen en ingrediënten binnen handbereik te hebben om het bereiden van maaltijden een stuk eenvoudiger te maken. Dus hier zijn drie tips:

 • Houd je keukengerei rechts of links van de kachel, afhankelijk van wat je dominante hand is. Als je bijvoorbeeld rechtshandig bent, houd dan het keukengerei rechts.
 • Bewaar gereedschap en gebruiksvoorwerpen die je niet zo vaak gebruikt aan de andere kant. Dit kunnen dingen zijn als een pizzasnijder, een blikopener en een knoflookpers.
 • Houd je kruiden ook in de buurt van het fornuis, zodat je ze snel kunt pakken als je ze nodig hebt.

4. Opslag onder de gootsteen

We raden aan om een hele middag te wijden aan opslag onder de gootsteen. Investeren in hoogwaardige opslagoplossingen en alles organiseren zal echt zijn vruchten afwerpen.

Het is een goed idee om een aantal gelaagde manden te kopen voor het opbergen van dingen die je vaak gebruikt, zoals doeken, afwasmiddel en rubberen handschoenen. Door dingen in manden te bewaren, is het ook gemakkelijk om items samen te groeperen, zoals wasbenodigdheden, vaatbenodigdheden, schoonmaakmiddelen en meer.

5. Zones maken

Het is handig om zones in je keuken te hebben, vooral bij het organiseren van de verschillende kasten en laden. Elk van onze laden en kasten dient een ander doel. We hebben bijvoorbeeld:

 • Een bakkast.
 • Een snackkast.
 • Niet-bederfelijke voedselkast.
 • Een potten- en pannenlade.
 • Een bakplaatlade (ik weet niet waarom we zoveel bakplaten hebben!).
 • Een thee- en koffiekast.
 • Een mokkenkast.
 • Een borden- en kommenkast.
 • Een glazenkast.
 • Een diverse kast.

6. Sparren rond de gootsteen

Het maakt niet uit hoe je het organiseert, de afwasmiddel, oppervlaktereiniger en andere reinigingsmiddelen die bij de gootsteen zijn gestapeld, zien er gewoon niet schattig uit. Maar door alles over te zetten naar schattige amberkleurige flessen, kan dit gebied er meteen 10x schoner uitzien.

7. Hangende Pot Rack

Dit is zeker iets wat we binnenkort in onze keuken willen doen. Het schuiven van potten en pannen in een kast is zowel chaotisch als minder goed voor de duurzaamheid van je pannen. Ze kunnen bekrast en beschadigd raken. Waarom zou je in plaats daarvan je potten en pannen niet aan een droogrek hangen? Het bespaart ruimte en is super schattig.

8. China opslaan

Als je porseleinen items hebt, moet je ze goed bewaren om schade te voorkomen. We raden aan om alles in papier te verpakken voordat je het opbergt. Plaats ze vervolgens in een doos op hun zij, omdat dit de meeste schade en druk voorkomt. Kartonnen verdelers zijn ook handig om ervoor te zorgen dat het porselein niet tegen elkaar botst.

9. Luie Susans en Draaitafels

Het gebruik van Lazy Susans of draaitafels in uw kasten kan ruimte besparen en alles georganiseerd houden. Heb er een voor kruiden, specerijen, currypasta’s en meer.

10. Droge ingrediënten in potten

Investeer in een aantal kwaliteitspotten voor het bewaren van droge ingrediënten zoals ontbijtgranen, pasta, bloem, popcorn en meer. Dit is een fantastische manier om je keuken te organiseren, vooral als alles is gelabeld. Het is niet alleen super praktisch en kan zelfs ruimte besparen, maar het is ook zo schattig!

Vergeet niet

Schrijf de houdbaarheidsdatum op de achterkant van de pot. Misschien wilt u de kookinstructies bewaren en die ook op de achterkant of bodem van de pot plakken.

11. Houd apparaten van het aanrecht

Oké, natuurlijk moeten je broodrooster en magnetron en andere dagelijkse items blijven. Maar andere apparaten zoals een blender, slowcooker en melkopschuimmachine moeten van het aanrecht blijven om minimaliseer rommel. Bewaar het in plaats daarvan in een keukenkastje of bijkeuken.

12. Kastwanden

Productafbeelding van de Amazon Basics Plastic Desk Organizer - Magazine Rack, Wit, 2-Pack

Maak gebruik van je kastwanden door tijdschriftenrekken aan de binnenkant van de kast te plakken. Als je gewoon heel veel spullen hebt, kan dit een geweldige manier zijn om dode ruimte te gebruiken. U kunt deze gebruiken voor het opbergen van doeken, theedoeken, verschillende gebruiksvoorwerpen en meer.

13. Spice Rack aan de muur

Als je op ons lijkt, heb je een heleboel kruiden. Te veel om te tellen! Ze kunnen snel een hoop kastruimte innemen. Daarom raden we een aan de muur gemonteerd kruidenrek aan.

Ga nog verder door ze in schattige glazen potten te doen en ze te labelen. Waarom niet alfabetisch, gewoon om een georganiseerde pro te zijn?

14. Ladebakken

Ladebakken zijn een redder in nood als het gaat om het organiseren van laden. Je kunt deze gebruiken voor bestek, alle diverse dingen die zich in een keuken opbouwen, maar ook – snacks! Scheid snacks in deze bakken en houd bij wat je hebt en waar je geen last van hebt.

15. Het juiste droogrek

Verspil geen kostbare centimeter aanrechtruimte door te kiezen voor een droogrek boven de gootsteen. Deze besparen ruimte door gebruik te maken van de ruimte boven de gootsteen. Bovendien kunnen de natte gerechten direct in de gootsteen droog druppelen! Ze hebben ook de neiging om veel meer vast te houden dan een normaal droogrek, dus je zult dit geweldig vinden als je een groot gezin hebt.

16. Haken. Overal.

Je kunt echt zien dat we hier de dode ruimte willen gebruiken. Overal haken plaatsen is een geweldige manier om elke centimeter van elke kast te gebruiken. Installeer deze en gebruik ze om bekers, mokken en keukengerei op te hangen.

17. Organiseer je koelkast

Een georganiseerde koelkast kan het verschil maken en u helpen de ruimte te benutten.

Hier zijn drie tips voor een georganiseerde koelkast:

 • Maak een “eet me eerst” doos of gebied met items die binnenkort verlopen.
 • Label dozen met restjes met wat erin zit en wanneer je het hebt gemaakt, zodat je niet te lang wacht om het op te eten.
 • Gebruik koelkastbakken om groepen voedsel samen te organiseren.

18. Sorteer die Tupperware

Tupperware is waarschijnlijk een van de meest vervelende dingen om in de keuken te organiseren, maar onze toptip is: houd de deksels en de kuipen gescheiden. Dit lijkt misschien contraproductief omdat je meer kans hebt om de deksels te verliezen dan als je de deksels op de bijbehorende container houdt. Maar het bespaart u ruimte.

Stapel je Tupperware in elkaar, van groot tot klein. Bewaar vervolgens je deksels in een aparte mand of kuip om ze allemaal bij elkaar te houden.

19. Maak het logisch

Plaats geen items ergens alleen omdat het er schattig uitziet. Denk praktisch. Als je de hoogste planken in je keuken niet kunt bereiken, bewaar je kopjes en borden daar dan niet. Zet in plaats daarvan de dingen die je het vaakst gebruikt op ooghoogte.

20. Gezelschapsdieren

Last but not least, deze is voor de huisdieren! Het is geen geheim dat dierenvoeding niet in een schattige verpakking zit, maar dat betekent niet dat het zo moet blijven. Breng het dierenvoer over in schattige containers zoals mason jars. Of stop het dierenvoer in een grotere schattige container zoals een rieten mand of een keukenkastje.

Top Tip

Zorg ervoor dat u de vervaldatum op de dozen of potten schrijft.

Veelgestelde vragen over het organiseren van keukens

Hoe beslis je waar je dingen in keukenkastjes plaatst?

We denken dat de beste manier om dit te doen is om zones te creëren. Zorg voor aparte kasten voor apparaten, servies, thee en koffie, snacks, niet-bederfelijke voedingsmiddelen, bakken, enz.

Zorg ervoor dat de spullen die je het meest gebruikt (voor ons zijn dat mokken, thee, koffie en borden) het gemakkelijkst toegankelijk zijn. Kasten met spullen die je niet zo vaak gebruikt, moeten het verst of het hoogst zijn.

Hoe organiseer ik mijn diepe hoekkeukenkasten?

Oh, die gevreesde diepe hoekkeukenkastjes. Hoe moeten we ze in hemelsnaam gebruiken? Nou, er zijn een paar opties.

 • Luie Susan: Ten eerste kun je een lange luie susan krijgen met een paar lagen op een roterende paal. Hiermee kun je de plaat ronddraaien om toegang te krijgen tot wat je nodig hebt wanneer je het nodig hebt.
 • Super Susan: Deze goes een stap verder dan de Lazy Susan. Het heeft een taartvormige wig die eruit is gesneden, zodat je je kastdeur kunt sluiten, en het staat op een vaste plank met een roterende bal. Hierdoor kun je er zware voorwerpen op plaatsen. Veel kasten worden geleverd met deze vooraf geïnstalleerde, of ze zijn beschikbaar voor installatie van uw fabrikant.
 • Bewaar de benodigdheden niet: Als u geen andere opslagmethoden in deze kasten wilt installeren, gebruik de ruimte dan verstandig. Bewaar spullen die je minder vaak gebruikt in deze kasten. Dat is wat we doen! We houden onze slowcooker, keukenmachine en onze serveerschalen hier terug. Ja, het is vervelend om ze eruit te krijgen, maar het is een pijn die we maar 1-2 keer per maand hoeven te lijden.

Wat bewaar je in keukenlades?

Hier is een lijst met dingen die u in uw keukenlades kunt opbergen:

 • Gereedschap.
 • Bakplaten.
 • Ovenschalen.
 • Potten en pannen.
 • Specerijen.
 • Snacks.
 • Thee en koffie.
 • Laadpaal voor uw elektronica.
 • Afhaalmenu’s.
 • Draagtassen.
 • Theedoeken en doeken.
 • Batterijen en andere dergelijke items.
 • Slabbetjes en babyspullen.

Hoe kan ik mijn keukenkasten in mijn kleine keuken organiseren?

Gelukkig kun je al onze tips gebruiken voor kleine keukens. Gebruik maken van dode ruimte is onze nummer één tip, dus voeg haken, kastwandopslag toe en gebruik kastplanken. Enkele andere tips zijn:

 • Minder is meer: Vul je kasten niet te veel en koop niet te veel spullen tegelijk. Eet in plaats daarvan wat je al hebt voordat je meer voedsel inslaat.
 • Gebruik wandopslag: Hang dingen op zoals potten, pannen, kruiden en gebruiksvoorwerpen.
 • Voeg extra planken toe: Wie zegt dat je te veel planken kunt hebben? Door meer planken toe te voegen, krijgt u meer opbergruimte.
 • Gebruiken ladebakken en organizers: Dit zal elke centimeter ruimte gebruiken met behoud van een georganiseerd systeem.
 • Hanging baskets: In plaats van fruit en groenten in kommen op het aanrecht te bewaren, gebruik je hanging baskets om kostbare aanrechtruimte te besparen.
 • Oprolbare droogrekken: Deze zijn perfect voor kleine keukens. Ze gaan over je gootsteen, waardoor aanrechtruimte wordt bespaard en ze zijn gemakkelijk op te bergen als je ze niet gebruikt.
 • Ruimtebesparend gootsteen caddies: Deze besparen ook kostbare aanrechtruimte en bieden een geweldige plek voor uw zeep, vaatdoek en andere dergelijke items.

Blijf kalm en organiseer uw keuken

De tijd nemen om je keuken op te fleuren, zones te creëren en de chaos te organiseren, zal je op de lange termijn helpen. Het creëert een meer functionele en aangename omgeving. Dus zet wat deuntjes aan, betrek de familie erbij en ga aan de slag met onze 20 geweldige hacks.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?