De levenscyclus van de mot van gewone kleding en tapijtmotten


De levenscyclus van de mot van gewone kleding en tapijtmotten

Ondanks hun kleine formaat en vaak onschadelijke uiterlijk, kunnen tapijt- en kledingmotten onnoemelijke niveaus van chaos in uw huis ontketenen. Het zijn niet de volwassen gevleugelde motten zelf, maar hun larven die rijstgrote goden van doekvernietiging zijn. Niet alleen zullen de larven gaten in je dure wollen kleding of antieke tapijten kauwen, maar ze kunnen ook een lelijke puinhoop achterlaten.

Als je een mottenprobleem hebt, moet je hun levenscyclus kennen, zodat je ze op het meest geschikte moment kunt richten. Hier is alles wat u moet weten over de levenscyclus van de mot.

Wat zijn tapijt- en kledingmotten?

Er zijn een paar soorten motten die jagen op de keratinevezels van kleding en tapijten.

Tapijt- en kledingmotten identificeren wordt vereenvoudigd door te kijken naar hun kleur en grootte, hoewel ze meestal worden geclassificeerd door wat ze hebben besmet, zoals je kast. Er is echter geen echt verschil tussen tapijt en kledingmotten. Als ze op je kleding kauwen, dan loopt ook het antieke vloerkleed gevaar.

Een gat ontdekken veroorzaakt door mottenlarven in je favoriete wollen trui

De twee soorten motten die zich voeden met stoffen – of beter gezegd, de keratine die aanwezig is in stoffen – zijn de webbing mot en case making / case-bearing mot. Dit is de reden waarom het maken van motten en webbing motten kolonies zal bouwen waar keratine rijke vezels aanwezig zijn, zoals uw Zijde, bont, en wol. Bovendien, omdat deze stoffen vocht kunnen vasthouden, waarin motten en hun larven kunnen “drinken” van, voedsel, drank of zweetvlekken zal motten aangetrokken maken tot kleding of tapijten.

Hoe zien webbing motten eruit?

Ook bekend als een Gemeenschappelijke kleding mot, de webbing mot (Tineola bisselliella) is goudkleurig rond de kop en heeft witachtige vleugels. Ze zijn ’s nachts actiever en zullen minder actief worden naarmate ze ouder worden.

Hoe zien case-bearing motten eruit?

Case-bearing of Case Making Motten (Tinea pellionella) worden het hele jaar door gezien. Ze hebben gevlekte zwarte en bruine vleugels met een franje aan de onderrand.

De pop en de volwassen case-bearing moth Tinea Pellionella

Afbeelding met dank aan ©entomart

Wat is de levenscyclus van de kledingmot?

Zoals de meeste motten hebben kleding- en tapijtmotten een duidelijke levenscyclus. Er zijn vier stadia van de levenscyclus van de mot: eieren, larven, poppen / cocon en volwassen. Elke fase vertegenwoordigt een belangrijke stap in de levensduur van een mot. Het kennen van het leven van een mot is ook belangrijk bij het omgaan met een plaag.

Kleding Mot Levenscyclus

1. Ei stadium van kleding motten

Aan het begin van een levenscyclus van een mot is er het ei. Bij het kiezen van een geschikt nest kunnen volwassen vrouwelijke webbing-motten en case-bearing motten ongeveer 40-50 eieren per keer leggen. Soms is dat aantal zo hoog als 100 eieren. Deze worden niet allemaal in één keer gelegd, maar over een korte periode van dagen.

Het duurt meestal 4-10 dagen voordat motteneieren uitkomen, hoewel dit sterk afhankelijk is van de luchtvochtigheid en temperatuurniveaus.

2. Larvale fase van kledingmotten

De volgende fase is waar motten het meest destructief zijn. Met een onverzadigbare honger zwermen de pas uitgekomen larven hun voedselbron uit en knagen weg, waardoor ze voeding krijgen die hen helpt groeien. Stel je voor dat je honderden larven vindt die over je wollen dekens kruipen en kasjmier truien… Het is gruwelijk.

Lees ook:   HG zweetvlekkenverwijderaar Verwijdert gele vlekken

Een door motten aangevreten antiek tapijt

En zoals je je kunt voorstellen, stoppen ze niet totdat het tijd is om een cocon te worden. Er is echter geen vaste tijd voor larven om te beslissen dat het tijd is om te transformeren. Soms duurt het maar 2 maanden. Andere keren blijven kledingmotlarven 30 maanden-2,5 jaar in die levensfase. Dit is de reden waarom kledingmotten zo vervelend kunnen zijn omdat ze de koude maanden overleven terwijl ze zich tegoed doen aan keratinerijke stof.

3. Popstadium van kledingmotten

Wanneer de temperaturen warm genoeg zijn, zullen larven verpoppen. Niet veel mensen zullen deze fase opmerken, omdat de poppen meestal uit het zicht zijn verborgen, in de verduisterde hoeken van kasten of onder radiatoren. Het popstadium duurt maximaal 50 dagen, hoewel het meestal tussen 8-10 dagen voor de volwassene is Kleding of tapijtmotten opduiken.

Hier is een leuk feitje voor jou: wanneer motten (en vlinders) een metamorfose ondergaan naar hun volwassen stadium, er zijn speciale cellen in hun lichaam die Geactiveerd. Die cellen breken het lichaam af tot een hoop smurrie die zichzelf geleidelijk hermodelleert. Dit proces wordt histolyse genoemd. De snelheid van histolyse wordt beïnvloed door de omgeving, daarom hebben motten in warmere klimaten de neiging om veel sneller uit te komen en te rijpen dan die in koelere omgevingen.

Als je plotseling motten ziet rondfladderen, ga dan op zoek naar puin of restanten van hun cocons. U kunt meestal webbing-gevallen vinden, waaraan webbing-motten hun naam ontlenen.

4. Volwassen stadium van kleding & tapijtmotten

Terwijl volwassen case-dragende motten en webbing motten zijn op zichzelf onschadelijk, hun aanwezigheid in uw huis zou enkele vragen moeten oproepen. Interessant is dat volwassen motten niet kunnen eten of drinken. Hun enige doel is om partners te vinden en hun eieren te leggen waar er genoeg voedsel is.

Sommige volwassen motten leven slechts een week. Anderen kunnen tot 10 maanden of maximaal een heel jaar leven. Vrouwelijke motten sterven na het leggen van hun bevruchte eieren, terwijl mannetjes de neiging hebben om snel na de paring te vergaan.

Hoe zien motteneieren eruit?

Webbing motten en case-bearing motten leggen beide eieren te midden van de stoffen die de jongen zullen verslinden. De eieren zijn erg klein en moeilijk te herkennen (ongeveer 0,5 mm), maar ze zien eruit als kleine witte bollen die in een lijn of cluster zijn gelegd. Afhankelijk van de kleur van de stof, kunt u de eieren gemakkelijker opmerken, vooral als er honderden op één plek zijn gelegd.

Hoe zien mottenlarven eruit?

mottenlarve

Larven lijken een beetje op witte rijstkorrels die overal kronkelen. Ze zijn bij het uitkomen slechts enkele millimeters lang, maar zullen al snel ongeveer 1,0-1,5 cm lang worden. Zowel webbing mot als case-dragende mottenlarven hebben witte of gele lichamen en ronde bruine koppen. Ze kunnen sporen van webbing achterlaten terwijl ze naar hun popstadium gaan.

Hoe lang leven motten?

Wanneer u rekening houdt met de factoren die de levenscyclus van motten beïnvloeden, lijkt het misschien alsof ze voor altijd leven.

Lees ook:   Hoe een Steam Mop te gebruiken

Om samen te vatten:

 • Het leggen van eieren duurt 4-7 dagen.
 • Eieren komen uit in 4-10 dagen.
 • Larven eten gedurende 2-3 maanden in gunstige omstandigheden of tot 30 maanden.
 • Metamorfose in een cocon kan tussen de 8-10 dagen duren (soms tot 50 dagen).
 • Volwassenen paren meestal en leggen hun eieren binnen 4-6 dagen na het uitkomen.

Dus, wanneer niet beïnvloed door moderne technologie en verwarming of het klimaat, is de hele levensduur van een mot ergens tussen 1/2 per jaar en 3 jaar.

Waarom leren over de levenscyclus van kleding en tapijtmotten?

Tapijt en kleding Motten zijn plagen die uit het huishouden moeten worden verdreven voordat ze te veel ravage aanrichten. Het begrijpen van de stadia van een levenscyclus van een mot is een belangrijke stap in het beschermen van uw huis tegen besmetting. Als u het probleem kunt aanpakken tijdens de inactieve periodes van de motten, hoeft u zich in de toekomst minder zorgen te maken.

Een bos lavendel op een paarse wollen deken

Veelgestelde vragen

Hoe planten motten zich voort?

Heb je je ooit afgevraagd hoe motten zich voortplanten? Het begrijpen van de paringsgewoonten van motten kan u helpen potentiële plagen onder controle te houden. Hier zijn de feiten over de voortplanting van motten.

 • De paring van de mot begint zodra een vrouwtje uit een cocon tevoorschijn komt. Ze geven feromonen af om mannelijke motten te lokken. Dit betekent dat als vrouwelijke motten in uw huis uitkomen, ze nog meer motten van buitenaf zullen aantrekken.
 • Nadat de paring heeft plaatsgevonden, zal het vrouwtje op zoek gaan naar een plek om eieren te leggen.
 • Motteneieren komen uit en de larve komt tevoorschijn en begint zich te voeden met de gewenste voedingsbron. Voor kledingmotten en tapijtmotten zijn natuurlijke vezels zoals wol, zijde en bont veel voorkomende voedselcursussen. Pantry Moths consumeren granen, granen en andere huishoudelijke droge goederen.
 • Mottenlarven voeden zich gemiddeld 3 maanden. In minder gunstige omstandigheden kunnen ze echter tot 30 maanden door stoffen of tapijten leven en tunnelen! Ze zullen alleen verpoppen als de omstandigheden goed zijn, dus het weer, het klimaat en de seizoenslengtes in uw gebied zullen van invloed zijn op hoe lang ze zich blijven voeden voordat ze cocoonen.
 • Wanneer de tijd rijp is, zullen de larven een metamorfose ondergaan en een cocon spinnen. Dit kan 8-50 dagen duren. Nogmaals, het hangt af van de omstandigheden.
 • Volwassen motten komen uit de cocons, paren en kunnen binnen vier korte dagen weer eieren leggen!

Hoe snel planten motten zich voort?

Het zal afhangen van de mottensoort. Over het algemeen komen volwassen vrouwelijke motten uit cocons, paren en leggen ongeveer 50 eieren. Dit alles gebeurt in een periode van 4-7 dagen. De eieren komen dan 4-10 dagen later uit. Dus in ongeveer twee weken kan een hele generatie motten nieuwe vernietiging veroorzaken.

Soms is de lokale weersomstandigheden en temperaturen kunnen het uitkomen en de ontwikkeling van larven vertragen of versnellen. Na het uitkomen wordt het grootste deel van de levenscyclus van een mot doorgebracht in het larvale stadium. Dit is de meest destructieve fase in de levenscyclus van een mot. Dan spinnen ze cocons en begint het allemaal opnieuw.

Lees ook:   Dettol Allesreiniger Katoenfris - 4L x2

Wat is de levensduur van een mot?

Al met al kan een generatie motten in 1/2 van een jaar tot 3 jaar van ei naar volwassene gaan. Vervolgens herhaalt de cyclus zich.

De levensduur van een volwassen mot is dus slechts vier dagen, maar dat zijn de laatste vier dagen van zijn leven. De andere 1/2 van een jaar tot 3 jaar werd doorgebracht als een destructieve larve.

Hoe planten kledingmotten zich voort

Kleding Motten planten zich voort zoals andere mottensoorten. Ze paren en leggen eieren die vervolgens uitkomen in larven. De larven eten materialen die keratine (een op dieren gebaseerde vezel) bevatten, zoals wollen truien, veren, bontjassen en spinnen vervolgens cocons. Een volwassen mot zal uit die cocon tevoorschijn komen en paren. Daarna gaat de cyclus verder.

Hoe snel planten motten zich voort?

Hoewel een generatie motten er tussen de zes maanden en een jaar over kan doen om te rijpen, planten ze zich voort zodra ze als volwassenen uit cocons komen. Binnen 4 dagen nadat ze uit cocons tevoorschijn zijn gekomen, leggen ze eieren.

Hoe planten Pantry Moths zich voort?

Pantry Moths planten zich net als andere soorten motten voort. Ze paren, zoeken naar een goede plek om eieren te leggen (zoals in een zak vogelzaad) en sterven. De eieren komen uit in larven die granen, meel, granen, zaden, enz. Eten. Vervolgens spinnen de larven cocons. Wanneer ze als volwassenen tevoorschijn komen, paren ze en herhaalt de cyclus zich.

Waar leggen motten eieren?

Dus waar leggen motten hun eieren? Het hangt af van het type mot. Kleding Motten zoeken donkere, rustige plaatsen met veel natuurlijke vezels voor de larven om te consumeren wanneer ze uitkomen. Kleding Motten geven de voorkeur aan plaatsen zoals kasten of zolders. Evenzo zoeken tapijtmotten afgelegen locaties met eetbare vezelmaterialen.

Maar waar leggen Pantry Moths eieren? Meestal in je voorraadkast in de buurt van smakelijke voedselproducten voor hun larven om doorheen te kauwen. Als u echter droogvoergoederen hebt opgeslagen in een garage, schuur of zelfs in uw auto, zullen ze daar ook eieren leggen.

Hoe lang leven motteneieren?

Motteneieren leven 4-10 dagen nadat ze zijn gelegd en komen dan uit. Dit betekent dat kleverige eieren kunnen worden verborgen op meubels of kleding die u bij een garageverkoop hebt gekocht. Om deze reden is het het beste om items tot 72 uur in te vriezen voordat je ze in huis haalt. Vooral als je twijfels of vermoedens hebt van motteneieren. Dit zal de eieren doden voordat ze kunnen uitkomen in destructieve mottenlarven.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.