Hoe gietijzer schoon te maken, te kruiden en op te slaan

Het verkeerd schoonmaken van je gietijzeren pan kan het verpesten – en gietijzer is niet goedkoop. Omdat dat de ergste nachtmerrie van elke kok is, is het belangrijk om te weten hoe je gietijzer goed kunt reinigen.

We zullen u door de stapsgewijze instructies leiden voor het reinigen, kruiden en opslaan van gietijzeren kookgerei. Bovendien hebben we de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Inhoudsopgave
 • Hoe gietijzer schoon te maken
 • Hoe Cast Iron te kruiden
 • Hoe bewaart u Cast Iron?
 • Veelgestelde Vragen over Cast Iron
 • Koken met gietijzer

Hoe gietijzer schoon te maken

Als je klaar bent met koken met je gietijzeren pan, maak hem dan niet meteen schoon. Volg in plaats daarvan deze instructies.

 1. Laat afkoelen: Spuit je gietijzeren kookgerei niet direct na het koken met water. De plotselinge temperatuurveranderingen kunnen kromtrekken veroorzaken (1). Laat het in plaats daarvan volledig afkoelen voordat je verder gaat.
 2. Heet Water: Zodra de pan is afgekoeld, laat je hem onder wat heet water lopen om vastzittend voedsel los te maken.
 3. Schrobben: Je moet nu het gietijzeren kookgerei schoonmaken met een stijve borstel die speciaal is gemaakt voor gietijzer. Je hebt geen zeep of iets schurends nodig om schoon te maken. Deze stoffen kunnen de kruiden van de pan wegnemen. Het lijkt misschien een beetje raar om een pan zonder zeep schoon te maken, maar het is oké.
 4. Vastzittend voedsel verwijderen: Als de stijve borstel en het hete water vastzittend voedsel niet hebben verwijderd, is er nog een truc die je kunt proberen. Maak een pasta met water en koosjer zout en schrob de gebieden goed. Als alternatief kunt u de gietijzeren pan op het fornuis verwarmen met een lage temperatuur. De warmte moet het voedsel losmaken en je moet ze kunnen schrobben met je stijve borstel. Week een gietijzeren pan nooit in heet water om hardnekkige stukjes voedsel te verwijderen; dit kan leiden tot roestvorming.
 5. Droog: Droog het gietijzeren kookgerei meteen af met een theedoek. Als je dat niet doet, kan het gemakkelijk roesten.

Extra Tips

Doe nooit gietijzer in de vaatwasser. Dit zal het zeker verpesten . Nog iets – als je zeep of een schurende spons gebruikt, moet je je pan opnieuw kruiden voordat je hem opnieuw gebruikt.

Hoe Cast Iron te kruiden

Het is waarschijnlijk dat uw gietijzeren pan ongekruid van de fabrikant is gekomen, maar dat betekent niet dat hij klaar is om zo te gaan. Je moet het kruiden voordat je het gebruikt. Dit zorgt voor een mooie coating over de pan voor beter koken, een langere levensduur van de overspanning en gemakkelijker schoonmaken. Het zal geen volledig antiaanbakpan creëren, maar het zal behoorlijk in de buurt komen. Zo kruid je gietijzer:

 1. Schoon: Zorg ervoor dat het kookgerei schoon is voordat u begint door de bovenstaande stappen te volgen. Zelfs als het net is aangekomen, moet je het nog steeds snel schoonmaken.
 2. Droog: Zorg er voor het kruiden voor dat het gietijzer kurkdroog is.
 3. Verwarm je oven: De oven is waar je je pan op smaak brengt, dus verwarm je oven tot 350 ° F.
 4. Verkorting toepassen: Terwijl de oven opwarmt, breng je een laag plantaardige verkorting aan over de gietijzeren pan. Yep, dit omvat zelfs het handvat en de buitenkant!
 5. Bakken: Leg aluminiumfolie op een bakplaat. Leg het gietijzeren kookgerei met de voorkant naar beneden op de schaal en bak 1-2 uur. De warmte hiervan zal de verkorting verharden waardoor een beschermende kruidenlaag ontstaat.
 6. Zet de oven uit: Zet na 1-2 uur de oven uit, maar verwijder de pan niet. Laat het langzaam afkoelen in de oven.
 7. Verwijderen: Verwijder en je bent klaar om je pan te gebruiken!

Bekijk dit eens

Wanneer uw gietijzeren kookgerei arriveert, raadpleeg dan altijd het advies van de specifieke fabrikant om het te kruiden. Het komt misschien niet overeen met ons advies. U wilt altijd het advies van de fabrikant opvolgen voor het geval het gietijzer materialen heeft toegevoegd die speciaal moeten worden behandeld.

Hoe bewaart u Cast Iron?

Met zulk luxe en duur kookgerei wil je het niet zomaar in een kast wippen en hopen op het beste.

De beste manier om gietijzer op te slaan is door het op de kookplaat te bewaren. Hier is het weg van vocht, vocht en het risico om bekrast te worden door ander kookgerei in de kast.

Als je het niet op de kookplaat wilt bewaren, kun je het in je oven bewaren. Maar vergeet niet om het eruit te halen voordat je je oven aanzet.

Als je het in een kast of kast wilt bewaren, zorg er dan altijd voor dat het daar droog is. Zorg ervoor dat het andere kookgerei, inclusief het gietijzer, ook droog is anders kan het gietijzer gemakkelijk roesten. Je moet ook papieren handdoeken of theedoeken tussen het kookgerei leggen om krassen te voorkomen.

Veelgestelde Vragen over Cast Iron

Kan ik gietijzer reinigen met azijn?

Als je gietijzer is getroffen door roest, is azijn een geweldige manier om het schoon te maken. Volg deze stappen:

 1. Meng water en witte azijn in gelijke delen in een grote emmer of gootsteen, groot genoeg om de pan onder te dompelen.
 2. Week de pan in het mengsel en controleer deze elk uur. Je kunt tot acht uur weken omdat het niet alleen water is, maar als je merkt dat het roest, haal het er dan uit. Als de roest weg is, voel je dan vrij om het uit het mengsel te verwijderen. Je wilt het niet langer laten zitten dan nodig is voor het geval de azijn de gietijzeren coating begint te verpesten.
 3. Spoel en droog grondig af.

Kunt u afwasmiddel op Cas gebruikent IJzer?

Gebruik geen afwasmiddel op gietijzer. Omdat gietijzer gekruid is en afwasmiddel is ontworpen om olie te verwijderen, kan het de kruiden van de pan verwijderen.

Is het ok om staalwol op gietijzer te gebruiken?

Alles wat schurend is, inclusief staalwol, kan het gietijzer beschadigen en het seizoen verwijderen. Vermijd staalwol.

Reinig je gietijzer na elk gebruik?

Ja! Hoewel je geen zeep hoeft te gebruiken, moet je na elk gebruik nog steeds gietijzeren koekenpan schoonmaken. Dit verwijdert voedselresten en zorgt ervoor dat u de smaak niet van het ene gerecht naar het andere overbrengt. Niemand wil ochtendeieren die smaken als de biefstuk van gisteravond.

Wat is de beste olie om gietijzer te kruiden?

We raden plantaardige verkorting aan, maar als u wilt kiezen voor olie, zijn lijnzaad of druivenpitolie geweldige keuzes. Lijnzaadolie heeft een laag percentage verzadigd vet waardoor het een betere binding met uw gietijzer kan creëren (2). Druivenpitolie heeft ook een laag percentage verzadigd vet, maar het is nog goedkoper dan lijnzaadolie, dus als je een beperkt budget hebt, is dit een perfect alternatief (3).

Kun je Cast Iron over seasonen?

Het is onwaarschijnlijk dat je je gietijzer te veel op smaak brengt. Het is beter om het te vaak op smaak te brengen dan niet vaak genoeg. U moet niet vergeten om uw gietijzer opnieuw te kruiden volgens de instructies van de fabrikant wanneer het er saai uitziet, niet ook kookt of begint te roesten.

Hoe weet je of gietijzer gekruid is?

Als een gietijzeren pan gekruid is, zal deze donker en licht glanzend zijn. Het zal op geen enkele manier plakkerig of vetachtig, roestig, dof of droog zijn. Je kunt het altijd testen door een ei over een eetlepel plantaardige olie te bakken. Als je merkt dat er veel blijft plakken, is het tijd om de pan opnieuw te kruiden.

Bij twijfel

Kruid je gietijzer. Als je het helemaal niet zeker weet, is het waarschijnlijk het beste om het een kruidenvernieuwing te geven.

Kun je een gietijzeren pan verpesten?

Je hebt misschien gehoord dat gietijzer onverwoestbaar is. Veel gietijzeren pannen worden van generatie op generatie doorgegeven of hebben levenslange garantie. Maar er zijn een aantal duidelijke manieren waarop je je gietijzeren pan kunt verpesten:

 • Het zit onder de roest. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat het onverkoopbaar is, maar het kan extreem moeilijk te repareren zijn.
 • Je vervormde het door het bloot te stellen aan extreme temperatuurveranderingen, zoals het onder koud water laten lopen terwijl het nog warm was.
 • Het ging in de vaatwasser. Rondgegooid worden in heet en zeepsop, met een licht schurende textuur, is precies het ding om de kruiden te verwijderen en het gietijzer eronder te beschadigen.
 • Je droogt het niet grondig voordat je het opbergt. Dit zal leiden tot roest.
 • Het is gekraakt. Als je het hebt laten vallen of het is gebarsten door extreme temperatuurveranderingen, is de pan helaas geruïneerd en moet je hem weggooien.

Is roest op gietijzer gevaarlijk?

Als je roestig gietijzer eet, is de kans groot dat je niets slechts overkomt (4). Het nog betere nieuws is dat je een roestige gietijzeren pan kunt repareren, dus er is geen reden waarom je hem niet zou moeten schoonmaken voordat je hem opnieuw gebruikt.

Verwijdert coke roest uit gietijzer?

Probeer het eens! Het fosforzuur in cokes kan roest verwijderen (5). Probeer deze methode als volgt:

 1. Giet cola in een gootsteen of bassin en dompel het gietijzer onder. Misschien heb je hier een paar blikjes cola voor nodig!
 2. Laat het gietijzeren kookgerei er een paar minuten in zitten tussen het controleren. Het kan slechts een paar minuten duren om de roest te verwijderen.
 3. Zodra de roest weg is, haal je deze uit de cola en spoel je deze goed af.
 4. Droog grondig af.

Easy peasy!

Is Bgebrek aan residu op Cast Iron Bad?

Nee, maak je hier geen zorgen over. Het maakt allemaal deel uit van de charme van koken met gietijzer. Als je het echter opmerkt, moet je het schoonmaken – het zal je gewoon niet schaden. Het kan echter de kookervaring en de smaak beïnvloeden. Wat het is, is in feite verbrand voedsel of vetten die zich ophopen op de pan. Sommige mensen houden van de verkoolde smaak, maar laten we eerlijk zijn, de meesten van ons niet.


Koken met gietijzer

Gietijzer is een duurzaam, duurzaam en veelzijdig kookgerei type. Om het schoon te maken, heb je alleen een stijve gietijzeren borstel en heet water nodig. Geen zeep. Geen sponzen. Het is vrij eenvoudig schoon te maken, maar het is wel even wennen.

Het belangrijkste wat je kunt doen voor je gietijzeren kookgerei is om het goed en regelmatig op smaak te brengen. Dit voorkomt dat voedsel blijft plakken en geeft je de best mogelijke kookervaring.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?