Hoe een matras diep te reinigen en te ontsmetten

We maken onze lakens, kussenslopen, dekbedovertrekken en matrashoezen schoon. Maar hoe zit het met onze matrassen? Hoe vaak maken we die schoon?

Matrassen zijn onderhevig aan hetzelfde vuil, zweet en bedwantsen als de rest van je beddengoed. We hebben het over dode huidcellen, zweet, kwijl, insecten, bacteriën en zelfs schimmel en meeldauw in de ergste gevallen. Dit kan niet alleen onhygiënisch en ongezond zijn, maar het kan ook leiden tot slechte geuren en hardnekkige vlekken.

Maar niet getreurd. We leren je hoe je een matras reinigt en vlekken verwijdert, zodat het er zo goed als nieuw uitziet.

Inhoudsopgave
 • Hoe een matras schoon te maken
 • Hoe vlekken van een matras te verwijderen
 • Veelgestelde vragen over matrasreiniging
 • Bottom Line voor het reinigen van matrassen

Hoe een matras schoon te maken

Bekijk deze geweldige fool-proof methode voor het schoonmaken van je matras. Dit komt from iemand die al 1,5 jaar hetzelfde matras heeft, en het ziet er net zo goed uit als de dag dat we het kregen!

Wat je nodig hebt

Verzamel eerst je voorraden. Je hebt het volgende nodig:

 • Stofzuiger.
 • Winkelstofzuiger.
 • Bekledingsbevestiging voor vacuüm.
 • Schrobborstel.
 • Microvezeldoeken.
 • Vlekverwijderaar (zoals enzymreiniger, drie procent waterstofperoxide en afwasmiddel, of citroen en zout).
 • Zuiveringszout (ongeveer twee pond).
 • Zeef.
 • Etherische oliën (optioneel).
 • Stoomreiniger (optioneel).

1. Strip het bed

Strip eerst het bed. Verwijder alle lakens, dekbedovertrekken, kussens en kussenslopen, evenals de matrasbeschermer.

Top Tip

De volgende keer dat u uw lakens verschoont, laat u de matras luchten met de ramen open voordat u nieuwe lakens aanbrengt. Dit zal helpen bij het ontgeuren van de matras.

2. Stofzuig de matras

Gebruik de bekledingsbevestiging op uw stofzuiger om de matras te stofzuigen. Ga in alle hoeken en gaten. Dit verwijdert dode huid, puin, stof en andere dingen die op de loer liggen in uw matras.

Facultatief

Gebruik een schrobborstel om ingesloten vuil en vuil op te tillen voordat u opnieuw stofzuigt.

3. Pak verse vlekken aan

Als je nieuwe vlekken opmerkt, pak ze dan meteen aan. Het beste wat je kunt doen is een droge microvezeldoek nemen en de vlek deppen totdat deze optilt. U wilt zo min mogelijk water gebruiken bij het reinigen van matrassen omdat dit in de matras sijpelt en mogelijk leidt tot schimmel en meeldauw.

4. Pak oude vlekken aan

Vervolgens kun je oude vlekken aanpakken. Dit is volledig optioneel en puur voor esthetische doeleinden. Als de aanblik van de vlek u stoort, onderneem dan stappen om deze te verwijderen. Zo niet, dan kun je het laten staan.

De beste manier om oude vlekken aan te pakken is door een enzymreiniger te gebruiken. Breng zo min mogelijk aan op de vlek en veeg af met een licht vochtige doek.

Als je geen enzymreiniger hebt, probeer dan een van deze doe-het-zelf vlekkenverwijderaars:

 • Een 2:1 verhouding van 3 procent waterstofperoxide en afwasmiddel.
 • Zout en citroen, waardoor een pasta ontstaat.

Waarschuwing

Breng nooit vocht of water aan op traagschuimmatrassen. Deze matrassen mogen niet nat worden omdat ze het water absorberen en zich eraan vastklampen.

5. Ontgeuren van de tijd

Nu is het tijd om de vervelende geuren en oliën die zich in je matras ophopen te uitwerken. Als je in staat bent, is de beste manier om dit te doen om je matras buiten te luchten op een zonnige dag. De zon en frisse lucht zorgen ervoor dat uw matras kan luchten zonder vochtig of vies te worden.

Niet iedereen heeft echter ruimte of weer om dit te doen. De andere optie is zuiveringszout. Strooi met een zeef zuiveringszout over je matras. Voor een kingsize matras kun je tot twee kilo zuiveringszout gebruiken, dus heb genoeg bij de hand.

Schrob dit in het matras met een schrobborstel om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig wordt verdeeld.

Laat minstens een uur staan, of tot 24 uur als je ’s nachts weggaat. Het zuiveringszout absorbeert geuren en oliën in uw matras.

Nadat het een tijdje heeft gezeten, stofzuig je het op. Hiervoor raden we aan om een winkelvacuüm te gebruiken. Je krachtige, dure stofzuiger is waarschijnlijk niet geschikt voor zuiveringszout, omdat de deeltjes zo fijn zijn en in het filter kunnen komen.

Probeer dit

Meng een paar druppels etherische olie in je zuiveringszout voordat je het over je matras zeeft. Dit voegt een mooie weelderige geur toe aan uw kamer.

6. Desinfecteren

Dit is een optionele stap, maar een goede! We maken af en toe onze matras schoon. Het helpt om bacteriën en geuren te doden.

Richt je stoomreiniger op je matras en houd hem ongeveer 6-12 centimeter afstand. Vergeet niet dat je je matras helemaal niet nat wilt maken , vooral als je een traagschuimmatras hebt. Blijf dit doen voor het hele matras.

7. Spiegelen en herhalen

Draai indien mogelijk je matras om en herhaal dit aan de andere kant. Zodra je de schoonmaakroutine hebt voltooid, voeg je je frisse, schone lakens toe en geniet je van een zalige nachtrust.

Hoe vlekken van een matras te verwijderen

Als je een verse vlek opmerkt, pak deze dan meteen aan. Als de vlek oud is, kunt u deze methoden nog steeds proberen, maar houd er rekening mee dat de vlekken moeilijker te verwijderen kunnen zijn en dat het niet helemaal nodig is om ze te verwijderen. Maar voor esthetische doeleinden is het de moeite waard om te proberen. Zeker als je dit matras met iemand anders deelt, is dit een matras in een hotel, of je probeert het matras te verkopen.

Bloedvlekken verwijderen

Bloed is een veel voorkomende vlek op matrassen en het is er een die je moet proberen aan te pakken zodra je het opmerkt. Anders zal het instellen. Dit is de beste manier om bloed te verwijderen:

 1. Meng gelijke delen ammoniak en koud water in een kom.
 2. Week een witte doek in de oplossing en wring deze uit zodat de doek niet druipnat is. Het moet licht vochtig zijn.
 3. Dep de bloedvlek en kijk hoe deze van de matras op de doek wordt getild.
 4. Ga door met blotten totdat de hele vlek is behandeld.
 5. Laat het 10 minuten zitten.
 6. Neem nog een schone witte doek en bevochtig met water. Veeg het getroffen gebied schoon.
 7. Herhaal indien nodig.

Urinevlekken verwijderen

Kleintjes maken het bed nat. Als je geen matrasbeschermer had of als deze doorlekte, probeer dan deze methode om de vlekken te verwijderen.

 1. Combineer een kopje van drie procent waterstofperoxide, drie eetlepels zuiveringszout en een paar druppels afwasmiddel. Roer om op te lossen.
 2. Giet de reinigingsoplossing in een spuitfles.
 3. Spuit het getroffen gebied. Laat de matras niet helemaal weken, want dit kan leiden tot schimmel en meeldauw langs de lijn.
 4. Laat het matras een uur aan de lucht drogen. De vlekkenverwijderaar die je hebt gemaakt, moet de vlek natuurlijk opheffen.
 5. Als de vlek blijft zitten, spuit dan meer van de oplossing en dep deze op met een schone witte doek.

Braakvlekken verwijderen

Als er een braakvlek in uw matras blijft hangen, kunt u deze als volgt verwijderen:

 1. Meng een 1:1 oplossing van water en gedestilleerde witte azijn in een spuitfles. Schud om te combineren.
 2. Spuit de vlek in en dep deze op met een schone witte doek.
 3. Herhaal dit totdat de vlek volledig is opgeheven.
 4. Terwijl de azijn geuren zal verwijderen, als de geuren aanhouden, bestrooi het gebied met zuiveringszout.
 5. Laat het een uur zitten voordat je stofzuigt met een winkelstofzuiger.

Zweetvlekken verwijderen

Zweetvlekken zijn de meest voorkomende vorm van matrasvlekken. De beste manier om ze te voorkomen is door een matrasbeschermer neer te leggen, die je regelmatig schoonmaakt. Maar als u zweetvlekken opmerkt, probeer dan dezelfde stappen voor het verwijderen van urinevlekken. Als dat niet werkt, of als je iets gemakkelijker wilt proberen, probeer dit dan eens:

 1. Meng een kopje zuiveringszout met water en een beetje zout in een kom. Meng tot je een pasta hebt en pas de hoeveelheid ingrediënten indien nodig aan.
 2. Verdeel de pasta over de vlek.
 3. Laat het minstens 30 minuten zitten, langer als je de tijd hebt.
 4. Veeg de vlek af met een vochtige doek.
 5. Stofzuig het gebied met een winkelvacuüm om zuiveringszoutresten te verwijderen.

Algemene vlekken verwijderen

Als we een vlek die je hebt niet hebben genoemd, kun je deze algemene vlekkenverwijderaar proberen:

 1. Meng een wit wasmiddel in poedervorm – dat geen blauwe kristallen of zuurstofbleekmiddel bevat – met een eetlepel water. Dit zou een schuimige pasta moeten creëren.
 2. Verspreid het schuim over de vlek.
 3. Laat het 10 minuten zitten.
 4. Schraap weg met de achterkant van een lepel.
 5. Veeg af met een vochtige witte doek.
 6. Stofzuig indien nodig.
 7. Laat het gebied aan de lucht drogen.

Veelgestelde vragen over matrasreiniging

Wat veroorzaakt gele vlekken op matras?

De meest voorkomende oorzaak van gele vlekken is zweet. Zweet is hoe het lichaam afkoelt (1). Het gebeurt meestal bij warm weer of tijdens het sporten, maar het gebeurt ook terwijl we slapen.

Andere oorzaken van gele vlekken zijn urine en braaksel en gewoon algemene veroudering van de matras.

Kan ik zuiveringszout ’s nachts op mijn matras laten liggen?

Ja, je kunt zuiveringszout maximaal 24 uur op je matras laten liggen. Natuurlijk, als er zuiveringszout op je matras ligt, zoek dan ergens anders om te slapen voor de nacht. Je wilt niet de hele nacht baking soda gooien en inleveren.

Wat zijn bruine vlekken op mijn matras?

Er zijn een paar boosdoeners voor bruine vlekken:

 • Watervlekken: Ze kunnen de matras verkleuren, vooral als ze meeldauw achterlaten, wat een bruingekleurde vlek op het oppervlak van uw matras kan veroorzaken.
 • Te veel zonlicht: Terwijl het prima is om je matras af en toe in het zonlicht te laten luchten, laat je het daar voor een lange periode staans of time vaak kan uw matras verkleuren.
 • Roest: Als vocht interageert met de metalen spoelen en veren in uw matras, kan dit roest veroorzaken die op de matras zelf kan verschijnen. Daarom moet je je matras niet verzadigen. En gebruik altijd een matrasbeschermer om te voorkomen dat zweet doordringt tot de spoelen.
 • Urine: Indien verwaarloosd, kunnen urinevlekken een soort bruingele kleur krijgen. U moet altijd omgaan met urinevlekken zodra u ze opmerkt.

Kan ik mijn matras stoomvrij maken?

Ja, zolang je het matras maar niet te veel dempt. Verwacht echter niet dat dit vlekken zal verwijderen. In feite kan de warmte de vlek daadwerkelijk bepalen. Gebruik dit in plaats daarvan na het behandelen van vlekken. Dit is goed voor het doden van bacteriën en het desinfecteren van het matras.

Kan ik Febreze op mijn matras spuiten?

Het is veilig, maar het zal geen geuren verwijderen. In plaats daarvan maskeert het ze. Witte azijn en water, of zuiveringszout, is een betere manier om geuren te neutraliseren.

Hoe vaak moet ik mijn matras schoonmaken?

Streef ernaar om je matras twee keer per jaar schoon te maken.

Kan ik etherische oliën gebruiken om mijn matras op te frissen?

Ja. Je kunt ze mengen met je reinigingsoplossingen, zoals de baking soda of de citroen en zout DIY-oplossing.

Hoe vaak moet ik mijn matras omdraaien of draaien?

Niet elk matras kan worden omgedraaid, maar als het jouwe dat kan, draai het dan om de zes maanden om.

Als je je matras niet kunt omdraaien, draai hem dan. Als je een binnenvering of traagschuimmatras hebt, draai deze dan om de drie maanden. Hybride matrassen moeten om de drie tot zes maanden worden gedraaid. Latex matrassen kunnen om de zes maanden worden gedraaid.


Bottom Line voor het reinigen van matrassen

Nu je alles weet over het schoonmaken van een matras, is het tijd om aan de slag te gaan. Gelukkig hoef je dit maar twee keer per jaar te doen en duurt het niet te lang, afhankelijk van hoe lang je de baking soda aan laat.

Hoewel het misschien veel benodigdheden en stappen lijkt, is het absoluut de moeite waard om je matras grondig schoon te maken en te ontsmetten. Ons laatste advies is altijd om een matrasbeschermer te gebruiken! Deze doen wonderen en u zult geen spijt krijgen van de investering.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?