Diffuser vs Luchtbevochtiger vs Vaporizer

Als u de luchtvochtigheid in uw huis wilt verhogen, bent u waarschijnlijk drie zeer vergelijkbare apparaten tegengekomen.

Luchtbevochtigers, vaporizers en diffusers lijken misschien op elkaar, maar ze verschillen in doel. Om al uw vragen te beantwoorden, hebben we uren besteed aan het doorzoeken van alles wat u moet weten over deze drie apparaten.

Welk type past bij jou en hoe kies je de juiste voor jou? Laten we eens kijken naar wat ze allemaal doen, hoe ze werken en tot slot, wie de winnaar is.

Inhoudsopgave
  • Wat doen ze?
  • Hoe ze vocht toevoegen aan de lucht
  • Hoe ze worden schoongemaakt
  • Hoeveel ze kosten
  • Hoe veilig ze zijn
  • Hoe goed ze werken voor allergieën
  • Hoe goed ze werken voor congestie
  • Kun je er iets in stoppen?
  • Veelgestelde vragen
  • En de winnaar is…

Wat doen ze?

Diffuser

Een diffuser is een apparaat dat essentiële oliën door de lucht verspreidt. Het werkt op dezelfde manier als een luchtbevochtiger door vocht in de lucht te stoten. U kunt echter uw favoriete etherische olie toevoegen aan de tank of een oliebak.

Terwijl u het apparaat inschakelt, worden de essentiële oliën gemengd met het water en in de lucht uitgestoten. Diffusers worden vaak gebruikt om een aromatische atmosfeer te creëren en kunnen veel gezondheidsvoordelen bieden door de luchtvochtigheid te verhogen.

Luchtbevochtiger

Het enige doel van een luchtbevochtiger is om de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers, variërend in grootte en functie. Luchtbevochtigers zijn bedoeld om de relatieve luchtvochtigheid in uw huis op een comfortabel niveau tussen 30 en 50 procent te houden.

U vult eenvoudig de tank met water en selecteert de gewenste instelling. De meeste apparaten hebben een timer die u kunt instellen op de uren die u wilt dat het apparaat werkt.

Vaporisator

Vaporizers verhogen de luchtvochtigheid in je huis, vergelijkbaar met luchtbevochtigers. Maar ze werken anders.

Vaporizers gebruiken elektrisch aangedreven verwarmingselementen om het water in de tank te verwarmen. Als gevolg hiervan kookt het water en creëert stoom die vervolgens door de lucht wordt verspreid.

Hoe ze vocht toevoegen aan de lucht

Diffuser

Een diffuser mengt water uit het reservoir met de toegevoegde etherische olie, die vervolgens in de lucht wordt verspreid. Etherische olieverspreiders kunnen helpen om wat broodnodige vochtigheid in een kamer te brengen, maar ze zijn niet zo effectief als luchtbevochtigers.

Misschien vind je dit ook interessant
Een diffuser luchtbevochtigerDe beste diffuserbevochtiger combo’s (verbeter uw gezondheid en lucht)

Luchtbevochtiger

Een veel voorkomend type luchtbevochtiger is ultrasoon. Deze luchtbevochtiger maakt gebruik van ultrasone trillingen om een sterke nevel van vocht in de lucht uit te stoten. Een koele mist wordt verspreid in kleine, gemakkelijk ingeademde deeltjes. Bovendien, omdat het koel is, zal het geen vocht veroorzaken.

Vaporisator

Vaporizers daarentegen gebruiken warmte om stoom of damp te creëren die je kunt inhaleren. Hoewel het vaak een warme-mist luchtbevochtiger wordt genoemd, wordt het vocht dat wordt verspreid gekoeld voordat het u bereikt.

Houd kinderen en huisdieren echter uit de buurt van het apparaat, omdat het water heet kan zijn wanneer het zich voor het eerst verspreidt.

Vergelijkbare artikelen
Hygrometer meet temperatuur en vochtigheidHoog of Laag? We onthullen de ideale binnenvochtigheid voor gezondheid en comfort

Hoe ze worden schoongemaakt

Diffuser

Het is essentieel om uw etherische olieverspreider regelmatig te reinigen, omdat de olie zich kan ophopen en verstoppingen kan veroorzaken.

Een eenvoudige manier om de diffuser schoon te maken, is door de tank te vullen met schoon water en twee spuiten afwasmiddel toe te voegen. Laat het mengsel een minuut of twee zitten en gebruik dan een spons om de binnenkant voorzichtig te schrobben.

Bovendien kunt u ook twee theelepels witte azijn aan het schone water toevoegen en het maximaal 10 minuten laten zitten.

Houd er rekening mee

Koppel de diffuser, luchtbevochtiger of verdamper altijd los voordat u deze schoonmaakt om elk risico op elektrocutie te voorkomen.

Luchtbevochtiger

Een veel voorkomend probleem met luchtbevochtigers is een opeenhoping van kalkaanslag of mineralen in de tank en het dispergeermiddel. Dit gebeurt vaak als u kraanwater gebruikt dat rijk is aan mineralen – ook bekend als hard water.

Een ander probleem is schimmel of meeldauw, die kan optreden als u water voor een langere periode in de tank laat.

De eenvoudigste manier om een luchtbevochtiger schoon te maken, is door deze uit elkaar te halen en een paar theelepels witte azijn aan de tank toe te voegen. Vul het halverwege met water en geef het dan een goede shake. De azijn zal effectief schimmel, meeldauw, kalkaanslag of minerale opbouw verwijderen.

Vaporisator

Omdat vaporizers het water verwarmen, is het cruciaal om het los te koppelen en het 30 tot 60 minuten te laten afkoelen voordat het wordt schoongemaakt. Vervolgens moet u de tank legen als er nog water over is en het verwarmingselement verwijderen. Vul de tank met schoon water om af te spoelen, leeg de inhoud en veeg deze af.

Om het verwarmingselement schoon te maken, weekt u het maximaal 10 minuten in zuiver witte azijn en spoelt u het vervolgens onder de kraan. Zorg ervoor dat je de stoomuitlaat met je vinger bedekt. Draai het tussen het spoelen door ondersteboven om water in het element te legen.

Hoeveel ze kosten

Diffuser

Afhankelijk van de grootte en het ontwerp variëren diffusers meestal in prijzen tussen $ 15 en $ 50. Sommige apparaten kunnen duurder zijn omdat je ook een paar essentiële oliemonsters krijgt om te proberen.

Luchtbevochtiger

Luchtbevochtiger prijzen variëren tussen $ 25 en $ 150. De duurdere modellen worden geleverd met grotere tanks en verschillende functies, terwijl de goedkopere modellen kleiner en eenvoudiger zijn.

Vaporisator

Vaporizers kosten meestal iets meer dan $ 35, maar je kunt gemakkelijk modellen vinden die ongeveer $ 20 kosten.

Hoe veilig ze zijn

Diffuser

Diffusers zijn aanzienlijk veilig, maar er zijn een paar dingen om te onthouden, vooral als je kinderen of huisdieren hebt.

Sommige diffusers kunnen behoorlijk heet worden als ze het water en de oliën verwarmen. Dit kan gevaarlijk zijn als het binnen het bereik van jonge kinderen is.

Een ander gevaar kunnen oliën zijn. Katten en honden kunnen bijzonder gevoelig zijn voor specifieke essentiële oliën vanwege hun hoge concentratie (1).

Veiligheid voorop

Als u huisdieren of kinderen heeft, houd de diffuser dan buiten hun bereik en bij voorkeur in een aparte kamer.

Luchtbevochtiger

Koelnevelbevochtigers zijn veilig te gebruiken rond huisdieren en kinderen. Ze creëren geen warmte of verspreiden potentieel schadelijke essentiële oliën. Misschien wilt u ze echter nog steeds buiten het bereik van kinderen houden om te voorkomen dat het apparaat wordt omvergeworpen.

Houd er echter rekening mee dat als u uw luchtbevochtiger niet goed onderhoudt, deze mogelijk verontreinigingen en schimmels in de lucht kan uitstoten.

Vaporisator

De grootste zorg bij vaporizers is brandwonden. Als het apparaat zou omvallen, zou kokend water worden gemorst, waardoor je huid zou verbranden. Als je kinderen of huisdieren in huis hebt, houd de vaporizer dan ver buiten bereik om ervoor te zorgen dat hij ze niet verbrandt.

Hoe goed ze werken voor allergieën

Diffuser

Specifieke essentiële oliën kunnen gunstige effecten hebben als het gaat om allergieën. Pepermunt vermindert bijvoorbeeld ontstekingen.

Het toevoegen van de verkeerde oliën of combinaties kan echter een allergische reactie veroorzaken. Het is dus essentieel om wat onderzoek te doen voordat je oliën toevoegt.

Luchtbevochtiger

Een lage luchtvochtigheid kan de luchtwegen irriteren, maar een hoge luchtvochtigheid is de belangrijkste oorzaak van allergenen binnenshuis.

Hoge luchtvochtigheid kan huisstofmijt veroorzaken, schimmel en vocht (2). Het schoonhouden van de luchtbevochtiger is ook cruciaal om te voorkomen dat schimmel door de lucht wordt verspreid.

Vaporisator

Een vaporizer is een betere optie voor het omgaan met allergieën binnenshuis en een lage luchtvochtigheid. Omdat het water wordt gekookt, worden verontreinigingen gedood en verwijderd, wat resulteert in een schone nevel.

Hoe goed ze werken voor congestie

Diffuser

Net als bij allergieën hangt de effectiviteit van de diffuser uitsluitend af van de oliën die u gebruikt. Pepermunt- en eucalyptusolie zijn bekend bijhet verlichten van congestie en het openen van de luchtwegen (3).

Luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is zeer effectief in het verlichten van congestie. Het is een populair apparaat om u te helpen omgaan met verkoudheids- en griepsymptomen.

Vaporisator

Net als luchtbevochtigers voegen vaporizers een goede hoeveelheid vocht toe aan de lucht die zal helpen om congestie te verlichten.

Kun je er iets in stoppen?

Diffuser

U kunt uw gewenste essentiële oliën aan de tank toevoegen.

Luchtbevochtiger

Voeg nooit essentiële oliën toe aan de tank van een luchtbevochtiger, omdat de oliën de interne delen kunnen beschadigen. Als u wat geuren aan uw luchtbevochtiger wilt toevoegen, kunt u in water oplosbare geuradditieven toevoegen. Maar neem altijd eerst contact op met de fabrikant.

Vaporisator

Met bepaalde merken vaporizers, zoals Vicks, kun je inhaleermiddelen toevoegen zoals Vicks’ Soothing Vapors. Dit mag echter niet worden gebruikt rond jonge kinderen.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet u geen luchtbevochtiger gebruiken?

Gebruik geen luchtbevochtiger als het vochtgehalte al hoog is. Gebruik ook geen vuile luchtbevochtiger, want dat zal ziektekiemen verspreiden en mogelijk schimmelgroei stimuleren.

Wat is beter: koele mist of warme mistbevochtiger?

Beslissen wat beter is tussen een koele mist en warme mist luchtbevochtiger hangt af van persoonlijke keuze. Warme mistbevochtigers zijn echter stiller omdat ze niet afhankelijk zijn van een ventilator om de mist te verspreiden en zijn beter voor het verstrekken van medicinale additieven die helpen bij seizoensgebonden kwalen.

Ze bevochtigen de lucht ook efficiënter en verminderen bacteriën en ziektekiemen.

Veroorzaken diffusers schimmel?

Diffusers kunnen schimmel veroorzaken omdat schimmelsporen zich kunnen vermenigvuldigen in het donkere en vochtige waterreservoir. Het is altijd raadzaam om het water regelmatig te verversen, omdat stilstaand water ziektekiemen en bacteriën kweekt.

Is het ok om te slapen met een diffuser aan?

Het is prima om te slapen met een diffuser aan, op voorwaarde dat het de lucht niet te veel nat maakt. Kies een diffuser met een timer om te bepalen wanneer deze wordt in- en uitgeschakeld.

Waar is de beste plek om een diffuser te plaatsen?

De beste plaats om een diffuser te plaatsen is drie voet verwijderd van waar je zit of slaapt, weg van direct zonlicht en twee voet van de vloer optillen. Plaats het ook niet naast meubels, omdat overtollig vocht schade en schimmelgroei zal veroorzaken.

Hoe lang kun je een vaporizer aan laten zitten?

Je kunt een vaporizer vijf tot vijftien minuten aan laten staan, afhankelijk van de kameromstandigheden, de capaciteit van het waterreservoir en andere factoren zoals de instelling. Het selecteren van de laagste modus verlengt de looptijd van de vaporizer.


En de winnaar is…

Het toevoegen van een beetje vocht aan de lucht is uitstekend als je te maken hebt met een droge huid of congestieproblemen. Diffusers, luchtbevochtigers en vaporizers werken allemaal effectief bij het toevoegen van vocht aan de lucht. Dus hoe kies je?

Een diffuser is de duidelijke winnaar als je een aangename geur en de voordelen van etherische oliën wilt. Maar het zal de luchtvochtigheid niet enorm verhogen.

Een luchtbevochtiger is een must-have als u de luchtvochtigheid in uw huis snel en effectief wilt verhogen.

Een vaporizer is een fantastische optie als je iets wilt om de luchtvochtigheid te verhogen terwijl het een beetje hygiënischer is. De stoom zorgt ervoor dat het water schoon en steriel is.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe voegen schoonmaken