Hoe wollen truien goed te wassen

Als je de trotse nieuwe eigenaar bent van een wollen trui, is de kans groot dat je een beetje nerveus bent om hem te wassen. Er is de angst om het te verkleinen, uit te rekken, te vervagen en gewoon ronduit te verpesten.

Met onze toptips en gids over het wassen van wollen truien, krijg je frisse, schone, zachte kledingstukken.

Inhoudsopgave
 • Waarom krimpt wol in de was?
 • Hoe wollen truien in de machine te wassen
 • Hoe wollen truien met de hand te wassen
 • Hoe wollen truien te drogen
 • Veelgestelde vragen
 • Het is gemakkelijk

Waarom krimpt wol in de was?

Bij het schoonmaken van wollen truien in het verleden, heb je misschien gemerkt dat ze krimpen in de was. Waarom gebeurt dit?

Wol is gemaakt van eiwitten. Door de compacte structuur van wolvezels klampen de wollen nagelriemen zich vast aan de andere dingen, zoals andere wolvezels. Dus tijdens de wascyclus, de fabric wordt aan elkaar gematteerd en zorgt voor krimp (1).

Uiteindelijk krimpen de vezels technisch niet. In plaats daarvan zitten ze vast aan andere vezels die het hele kledingstuk strakker aan elkaar trekken. (2). Dan wordt het moeilijk, of onmogelijk, om de wollen trui terug te brengen naar zijn oorspronkelijke vorm.

Hoe voorkom je dat wol krimpt?

Volg ons advies. Over het algemeen zouden de beste tips echter zijn om wol in koud water te wassen, op een zachte cyclus, met een speciaal wasmiddel dat is ontworpen voor wollen kledingstukken.

Hoe wollen truien in de machine te wassen

Wat je nodig hebt

 • Een gaas waszak.
 • Een wollen wasmiddel.

Aanwijzingen

 1. Controleer het onderhoudsetiket: Controleer het onderhoudsetiket van het kledingstuk. Als het mogelijk is om de wol in de machine te wassen, ben je klaar om te gaan. Zo niet, ga dan in plaats daarvan naar onze sectie “hoe wollen truien met de hand te wassen”.
 2. Plaats in een zak: Doe de wollen trui in een waszak. Dit helpt om het kledingstuk tijdens de cyclus te beschermen.
 3. Plaats in de trommel: Doe de wollen kledingstukken in de trommel. We raden aan om de lading licht te houden bij het wassen van wol. Hoe meer kledingstukken erin zitten, hoe geagiteerder de wollen truien worden wat krimp kan veroorzaken.
 4. Voeg wasmiddel toe: Voeg uw speciale wollen wasmiddel toe aan de dispenser of de trommel, afhankelijk van uw wasmachinetype.
 5. Stel de cyclus in: Zet het op een “wol”, “delicate” of “handwas” cyclus. Gebruik koud water.
 6. Beginnen: Start de cyclus.

Hoe wollen truien met de hand te wassen

Wat je nodig hebt

 • Een wastafel, wastafel of bad.
 • Een wollen wasmiddel.
 • Rubberen handschoenen (optioneel).

Aanwijzingen

 1. Controleer het onderhoudsetiket: Controleer altijd het onderhoudsetiket voordat u kleding wast. Als er staat om het niet in een wasmachine te doen, gebruik dan zeker deze methode.
 2. Vul het bassin: Vul je wastafel, wastafel of bad met schoon, koud water.
 3. Voeg wasmiddel toe: Voeg de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel (ongeveer twee lepels) toe aan het water. Meng.
 4. Voeg de kledingstukken toe: Voeg de kledingstukken toe aan het water en laat 30 minuten weken.
 5. Giet het water af: Verwijder de kledingstukken en giet het water af. Vul het opnieuw met koud water.
 6. Druk op de trui: Druk in het koele water zachtjes op de wollen trui om vuil en zeep vrij te maken. Wring of draai het kledingstuk nooit.
 7. Overtollig water afvoeren: Giet het water af uit het bassin, de gootsteen of het bad. Druk vervolgens het wollen kledingstuk voorzichtig tegen de zijkant van het bad om het overtollige water af te voeren.

Hoe wollen truien te drogen

Bij het drogen van wollen truien zijn er enkele dingen die je nooit moet doen:

 • Doe het nooit in de droger – tenzij op het kledingverzorgingslabel staat dat dit in orde is. De agitatie en hitte van een droger kan ervoor zorgen dat de wollen trui krimpt.
 • Wring of draai nooit aan de trui. Zelfs als het zwaar is met water, wring of draai het niet. Druk het voorzichtig tegen de zijkant van je bad om het water weg te voeren.
 • Droog nooit in direct zonlicht. Dit kan de kans op kleurschade en krimp vergroten.
 • Vouw de kleding nooit over een radiator. Het deel van het kledingstuk dat gevouwen is, droogt sneller, wat ook kan leiden tot kleurschade en krimp.

Aanwijzingen

Volg bij het drogen van wol deze handige tips die de beste verzorging voor je kleding bieden.

 1. Leg het wollen kledingstuk op een schone, witte handdoek.
 2. Rol de handdoek van onder naar boven en rol de wollen trui terwijl je gaat. Dit helpt om overtollig water te verwijderen.
 3. Leg het plat te drogen. U kunt hiervoor een droogrek of alleen een handdoekoppervlak gebruiken. Door het in zijn oorspronkelijke vorm te houden, blijft het aanwezig in je wollen kledingstuk.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je een wollen trui wassen?

Was je wollen truien zeker als ze stinken, vies of groezelig zijn. Maar verder raden we aan om ze een paar keer per seizoen te wassen, afhankelijk van hoe vaak je ze draagt.

Wol houdt zichzelf eigenlijk schoon. Het maakt gebruik van vochtbestrijding om zich te ontdoen van geuren; het is redelijk goed bestand tegen vlekken; het kreukt niet veel. Dus als het gaat om het schoonmaken van wollen truien, is het geen karwei dat je zo vaak hoeft te doen.

Kan ik een wollen trui in een wasmachine doen?

Als het verzorgingslabel het toelaat en je volgt onze tips, zeker! Gebruik altijd koud water, een zachte cyclus en natuurlijk een wolwasmiddel.

Kan ik shampoo gebruiken om wol te wassen?

Je kunt shampoo gebruiken bij het wassen van wol. Aangezien wol een soort haar is, werkt dit vrij goed. We raden echter aan om ervoor te zorgen dat u een milde shampoo gebruikt, bij voorkeur zonder sulfaten.

Om shampoo te gebruiken in plaats van wasmiddel, volgt u dezelfde stappen als hierboven, maar gebruikt u één eetlepel shampoo in plaats van wasmiddel.

Test altijd eerst

Test de shampoo voor gebruik op een onopvallende plek van het kledingstuk om er zeker van te zijn dat deze niet verkleurt of schade aan de kleding veroorzaakt.

Is Woolite slecht voor wol?

Woolite is een merk wasmiddel dat speciaal is samengesteld voor wollen kledingstukken. Geruchten doen al een tijdje de ronde dat het eigenlijk te hard is om op wol te gebruiken. Het ligt aan persoonlijke voorkeur, maar het komt erop neer: de geruchten zijn niet waar.

Het PH-niveau van Woolite, evenals vele andere delicate wasmiddelen, is zeven (3). Het is dus helemaal oké om te gebruiken op wol en andere delicate kledingstukken.

Hoe een dry clean only wollen trui met de hand te wassen

Het is echt niet nodig om je wollen truien naar de stomerij te brengen, zelfs als op de onderhoudsetiketten staat ‘alleen chemisch reinigen’. In feite kunnen de oplosmiddelen uit de stomerijoplossing uw wollen kledingstukken slijten en ze verpesten (4).

Om deze kledingstukken met de hand te wassen, gebruikt u onze bovenstaande instructies. Maar in plaats van 30 minuten te weken, raden we aan om 15 minuten te weken. Als je vlekken hebt, kun je ook je vingers gebruiken om het vervuilde gebied te wrijven terwijl het verzadigd is met water en zeep om de vlek eruit te werken.

Waarom ruikt wol na het wassen?

Je wol ruikt na het wassen om twee redenen: natuurlijke wolgeuren die verdwijnen als het kledingstuk droogt, of er zitten bacteriën in de vezels. Gebruik een op enzymen gebaseerd wasmiddel om deze bacterie te verwijderen om je kleding fris te laten ruiken.


Het is gemakkelijk

Als iemand de wol over je ogen heeft getrokken en je heeft laten geloven dat je je wollen truien thuis niet kunt wassen, hadden ze het mis.

Met onze tips voor handwas en machinereinigingswol heb je je heerlijke zachte wollen truien in een mum van tijd terug. Zorg er altijd voor dat u het kledingverzorgingslabel controleert en gebruik een speciaal wolwasmiddel.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?