Waarom zou je bladeren harken?

Als je tuin bezaaid is met bladeren, wat is dan de beste manier om ze kwijt te raken? Moet je ze harken? Blad blazen? Of iets anders?

We bespreken alle redenen waarom je bladeren zou moeten harken. Maar we zullen ook ingaan op wanneer je geen bladeren moet harken, en enkele andere belangrijke vragen over het onderwerp behandelen.

Inhoudsopgave
 • Is het nodig om bladeren te harken?
 • Wanneer moet je bladeren harken
 • Wat te doen met de bladeren
 • Wanneer niet om bladeren te harken
 • Veelgestelde vragen over het harken van bladeren
 • Met een schone lei beginnen

Is het nodig om bladeren te harken?

Het is technisch niet absoluut noodzakelijk, maar het is wel belangrijk. Als je er niet op zijn minst een aantal van harkt, kun je je gras de rest van het jaar verpesten. Bladeren die in de herfst en winter op de grond blijven, kunnen groei in de lente voorkomen (1).

Een andere reden om de bladeren te harken, is dat als je dat niet doet, je misschien te maken krijgt met sneeuwschimmelziekten.

Ten slotte brengen meer bladeren meer insecten met zich mee. En wat gebeurt er als je overtollige insecten in de tuin hebt? Uiteindelijk komen ze het huis binnen. Bah.

Wanneer moet je bladeren harken

Hier zijn de beste tijden en situaties om je bladeren te harken:

 • Het is een goed idee om te wachten tot de bladeren knapperig zijn. Je hoeft dus niet te harken zodra ze naar beneden vallen. Sterker nog, een tijdje wachten kan de grond in de tussentijd beschermen.
 • Zodra je een dikke laag bladeren hebt. Zelfs als de bladeren nog niet knapperig zijn, is het tijd om ze op te harken als ze letterlijk overal zijn. Zodra ze zich beginnen op te stapelen, voorkom je dat het gras zon en vocht krijgt.
 • Als u van plan bent om de bladeren te mulchen of te maaien, maar de laag is te dik, hark dan eerst wat omhoog om te voorkomen dat u uw elektrische gereedschap beschadigt.
 • Als u van plan bent om met uw tuin te pronken, kunt u overwegen om die bladeren op te harken. Het zorgt ervoor dat een tuin er heel mooi en opgeruimd uitziet. Aan de andere kant houden sommige mensen van het uiterlijk van gevallen bladeren – sterke herfstvibes.

Wat te doen met de bladeren

Zodra je de bladeren in mooie stapels hebt geharkt , wat is de volgende stap?

Je hebt een paar opties.

Ten eerste kun je ze opknippen met een elektrisch gereedschap of ze met de hand scheuren. Van daaruit zou je ze in een planten- of bloembed kunnen plaatsen om bladbedekking te bieden. Dit is natuurlijke mulch en meststof. We raden aan om ze op plaatsen te plaatsen die geen bladbedekking krijgen, zodat de grond en de grond kunnen profiteren.

Je zou ook je bladeren kunnen composteren. Neem contact op met uw gemeente of dit een optie is.

Niet doen

Je moet de bladeren niet in plastic zakken doen en ze op de vuilnisbelt leggen. Dit is slecht voor het milieu. Als iedereen dat zou doen, zou het neerkomen op een lot van tuinafval op stortplaatsen.

Wanneer niet om bladeren te harken

Kun je wegkomen met het niet harken van bladeren? Ja, in deze situaties:

 • Als het niet dringend is en je wilt een chille dag, ontspan dan. Doe rustig aan. Niet harken. Tenzij er al eeuwen een dikke laag bladeren ligt, kun je wegkomen met nog een paar dagen uitstellen.
 • Als de bladeren vers zijn gevallen. Je wilt de bladeren de tijd geven om het gras en de grond eerst van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Ook overleven dieren op de gevallen bladeren, dus laat ze een paar dagen staan voordat je ze opharkt.
 • Als je een grasmaaier hebt. Je zou gewoon over het dunne laagje bladeren kunnen maaien in plaats van ze te harken. Laat de restjes gewoon op de grond liggen. De kleine delen zijn prima om op het gras te leven, dus je hoeft nooit meer te harken!

Veelgestelde vragen over het harken van bladeren

Hoe vaak moet ik bladeren harken?

Het hangt ervan af hoeveel bladeren er zijn gevallen. Als je veel bomen hebt, moet je misschien vaker harken, zoals een keer per week, wanneer de laag dik wordt. Toen we opgroeiden, hebben we onze bladeren waarschijnlijk drie keer in de herfst aangeharkt. Beoordeel aan hoe dik de laag bladeren wordt en ga van daaruit verder.

Moeten bladeren in de winter op het gazon worden achtergelaten?

Je hoeft zeker niet elk laatste blad op te rapen voordat de winter begint, maar je moet ook geen dikke lagen bladeren achterlaten. Als je de hele winter wat bladeren achterlaat, kun je in het voorjaar zelfs gezondere en rijkere grond vinden (2).

Is het ok om bladeren te maaien in plaats van te harken?

Maai bladeren op in plaats van harken als de laag dun is. Dit zal de bladeren versnipperen en kleine restjes achterlaten die je niet hoeft te harken.

Top Tip

Raadpleeg eerst de handleiding van uw grasmaaier om te controleren of het veilig is voor uw machine om bladeren op te maaien.

Is het beter om bladeren nat of droog te harken?

Beide zijn helemaal prima. Maar ze hebben allebei hun voor- en nadelen.

Het harken van droge bladeren kan erg moeilijk zijn op winderige dagen, omdat de wind ze kan wegblazen.

Als de bladeren nat zijn, kun je betere brokken bladeren maken. Maar het zal veel zwaarder zijn. Ook als u allergieën heeft, kunnen natte bladeren schimmel en meeldauw bevatten die een reactie kunnen veroorzaken.

Pro Tip

Als u een bladvacuüm gebruikt, moet u ervoor zorgen dat de bladeren droog zijn.

Veranderen bladeren in aarde?

Niet alleen. Je kunt de bladeren met een beetje hard werken in aarde veranderen. Je moet een composthoop maken, deze voeden met organische stikstofmeststof, grond toevoegen en vervolgens behoorlijk wat onderhoud doen voordat de bladeren daadwerkelijk in aarde veranderen (3).


Met een schone lei beginnen

Als je het zat bent om elke herfst bladeren te harken, heb je misschien geluk. Je hoeft echt niet zo vaak te harken, en er kunnen überhaupt manieren zijn om te harken.

Hark de bladeren alleen als de bomen bijna klaar zijn met afstoten, als de laag bladeren te dik is of als de bladeren knapperig zijn.

Het komt erop neer dat je de bladeren kunt laten staan als de laag niet te dik is. Aan de andere kant, als je een dun laagje bladeren hebt, kun je erover maaien in plaats van helemaal te harken!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?