Hoe polyester kleding te wassen

Schone kleding is onze topprioriteit, dus we zijn hier vandaag om u te leren hoe u polyester op de juiste manier kunt wassen.

Polyester is een synthetische stof die in veel kledingstukken en textiel wordt gebruikt. Deze stof is geliefd in de modewereld omdat het duurzaam, gemakkelijk geverfd, sterk maar lichtgewicht is.

Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen bij het wassen van polyester, maar vragen zich niet meer af, want we zullen onze beste tips delen!

Inhoudsopgave
 • Waar wordt polyester meestal voor gebruikt?
 • Hoe polyester in de machine te wassen
 • Hoe polyester met de hand te wassen
 • Kan ik chloorbleekmiddel gebruiken op polyester kleding?
 • Tips voor het wassen van polyester
 • Veelgestelde vragen
 • Was het op de juiste manier

Waar wordt polyester meestal voor gebruikt?

Polyester heeft vele doeleinden. Het wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan verschillende items:

 • Bovenkleding.
 • Ondergoed.
 • Lakens.
 • Dekens.
 • Tapijten.
 • Filters.
 • Paper en tape.
 • Tenten.
 • Veiligheidsgordels.
 • Waszakken.
 • En meer!

Wat voor soort kleding is gemaakt van polyester?

Naast bovenkleding en ondergoed zijn er nog een paar soorten kleding gemaakt van polyester. Het is meestal alles wat een lange levensduur en een goede duurzaamheid nodig heeft. Sportkleding en bovenkleding zijn bijvoorbeeld meestal gemaakt van polyester omdat ze lang mee moeten gaan en flexibel moeten zijn.

Polyester is ook van nature waterdicht, dus het is ideaal voor kleding die je veel buiten gaat dragen. (1).

Andere kleding die meestal van polyester wordt gemaakt, zijn truien, regenjassen en winterjassen. Wandelbroeken, badkleding, faux satijn, leggings, sportbeha’s en ondergoed staan ook op de lijst. Zelfs hoeden, broeken, jurken, sokken en bekleding – eigenlijk alles.

Hoe polyester in de machine te wassen

Het machinewassen van polyester kleding is de handigste manier.

Wat je nodig hebt

 • Wasmachine.
 • Droger of droogrek.
 • Zwaar wasmiddel.

Stapsgewijze instructies

1. Scheid je kleding

Je wilt je polyester kleding wassen met vergelijkbare kleuren. We raden aan om ze op te splitsen in drie groepen: donkere kleding, wit en kleuren.

2. Voorbehandeling vlekken

Wanneer u een vlek op uw polyester item opmerkt, behandel het dan zo snel mogelijk. Dep de vlek met je zware wasmiddel en werk het in met je vingers. Laat het 15 minuten staan.

Dubbele controle

Als de vlek na het wassen weg is, kun je hem dan in de droger doen. Maar controleer altijd dubbel, want als de vlek er nog steeds is, moet je dit proces herhalen.

3. Wassen

Zet je wasmachine op de permanente pers- of kunststofcyclus. Gebruik koud of warm water.

4. Wasmiddel toevoegen

Voeg een zwaar reinigingsmiddel toe aan de dispenser of de trommel. Het is het beste als het wasmiddel enzymen bevat die vuil en aarde kunnen afbreken en de kleding echt kunnen reinigen. Voeg natuurlijk de juiste hoeveelheid toe voor uw laadgrootte.

5. Droog

Haal de kleding uit de machine en droog aan de lucht, of gebruik de permanente persdroogoptie. Nogmaals, je kunt de synthetische droogoptie gebruiken als je geen permanente pers hebt. Vergeet niet om te controleren of alle vlekken weg zijn voordat je ze in de droger zet!

6. Vouwen of ophangen

Losjes gebreide polyester items kunnen worden opgevouwen en in laden worden geplaatst. Je kunt geweven items en strak gebreide items zoals shirts, jurken en broeken ophangen. Polyester heeft niet de neiging om te rimpelen, dus als je een jurk wegvouwt, maak je dan niet te veel zorgen. Een snel strijkijzer op middelhoog vuur zal eventuele rimpels snel gladstrijken.

Hoe polyester met de hand te wassen

Soms kan het onderhoudslabel voor een polyester item u instrueren om het met de hand te wassen. Dit is gewoon om de kwaliteit van het item te beschermen.

Wat je nodig hebt

 • Een gootsteen of bassin.
 • Een licht wasmiddel.
 • Droogrek.

Stapsgewijze instructies

1. Vul een bassin

Vul eerst een bassin of gootsteen met warm water en een beetje licht reinigingsmiddel. Volg de instructies op het etiket op het wasmiddel om te weten hoeveel je moet gebruiken voor de hoeveelheid kleding die je wast.

2. Wervel de kleding

Draai de kleren rond in het water. Wees voorzichtig, maar doe het lang genoeg zodat het vuil begint op te tillen.

3. Spoelen

Spoel de kleding af onder koud water. Je kunt ze onder de kraan laten lopen of het bassin bijvullen met koud water.

4. Drainwater

Giet het overtollige water af van de polyester kleding. Vouw ze op en druk ze tegen de zijkant van het bassin of zink om het water eruit te persen.

5. Droog

Als je een item met de hand wast, komt dat waarschijnlijk omdat het te delicaat is voor de droger. Daarom raden we je aan om je polyester items aan de lucht te drogen. Je kunt ze boven een radiator plaatsen, op een droogrek, of ze in de zon hangen om te drogen.

Kan ik chloorbleekmiddel gebruiken op polyester kleding?

Je kunt absoluut geen chloorbleekmiddel gebruiken op polyester. We hebben in plaats daarvan zuurstofbleekmiddel aanbevolen – het is veilig voor polyester. Maar chloorbleekmiddel is dat niet.

Polyester is synthetisch. Bleekmiddel zorgt ervoor dat ze hun kleur verliezen, zelfs witte kleding, en het kan de buitenste kleurlaag in het polyester item verwijderen (2).

Tips voor het wassen van polyester

Ben je er nog niet helemaal van overtuigd dat je je polyester goed kunt wassen? Hier zijn nog enkele tips die u zullen helpen het schoon te krijgen en goed te zorgen of polyester kleding.

 • Niet te warm: Gebruik nooit hoog vuur in de wasmachine, droger of strijkijzer. Hoge hitte kan polyester beschadigen door het te vergeelen of de algehele vorm te veranderen (3).
 • Reinigen na de training: Als je trainingsspullen van polyester zijn gemaakt, zorg er dan voor dat je deze meteen wast, zodat de zweetvlekken niet verdwijnen.
 • Olievlekken: Als je een olievlek op een polyester kledingstuk krijgt, kun je deze het beste naar de stomerij brengen. Polyester items hebben de neiging om oliën vast te houden en kunnen niet worden verwijderd in een normale wasbeurt.
 • Keer ze binnenstebuiten: Keer bij het wassen van polyester het kledingstuk binnenstebuiten om haken te voorkomen.
 • Behandel blanken met extra zorg: Je kunt je polyesterwitten een nacht weken om de witheid te stimuleren. Meng 1/2 kopje automatisch afwasmiddel in een liter warm water. Dit verwijdert vuil en vlekken voordat u normaal wordt gewassen. Bovendien zal het afwasmiddel helpen om het wit op te fleuren.
 • Lees altijd het zorgetiket: Lees altijd het onderhoudsetiket of de wassymbolen op het item om te weten hoe u het het beste kunt wassen. Polyestermengsels hebben andere instructies dan 100 procent polyester items. Bovendien zul je ook ontdekken of het een item is dat alleen voor de stomerij is voordat je het gaat verpesten.

Veelgestelde vragen

Kun je polyester in de droger doen?

Ja, maar gebruik lage hitte. Polyester kan zelfs smelten en krimpen wanneer het wordt blootgesteld aan hitte. Gebruik de permanente pers of synthetische droogcyclus.

Krimpt polyester in hete was?

Het is heel goed mogelijk dat je polyester krimpt in een hete wasbeurt. Polyester is een soort plastic, dus wanneer het wordt blootgesteld aan hitte, kan het van vorm veranderen, krimpen en beschadigd raken.

Hoe was je een polyester vulling?

Als je kussen een polyester vulling heeft, kun je dit item het beste met de hand wassen.

 1. Vul een gootsteen of badkuip: Vul het bad halverwege met koud water. Giet er een kopje zacht wasmiddel bij en roer met je handen of een lang handvat.
 2. Week het item: Plaats de items in het bad. Dompel je volledig onder in het water en gebruik vervolgens je handen om ze te masseren en te knijpen. Dit zal helpen om het vuil kwijt te raken.
 3. Spoelen: Giet het bad of de gootsteen af en vul het bij met koud water. Week je items totdat alle zeep en vuil zijn weggespoeld. Doe dit een paar keer totdat de items niet meer zeepachtig zijn.
 4. Drukken: Als je klaar bent, knijp je al het overtollige water eruit. Draai of wring de kussens niet, maar knijp er zachtjes in. Je kunt het tegen de zijkant van je bad drukken voor het beste resultaat.
 5. Droog: Een warme en zonnige dag zorgt ervoor dat je met polyester gevulde items lekker snel gedroogd worden. Hang ze aan een waslijn en vergeet niet om ze een paar keer om te draaien om beide kanten grondig te drogen. Als je ze om de zoveel tijd kneedt, ontstaat er luchtzakken en droog je ze sneller.

Waarom ruikt polyester kleding na het wassen?

De meeste mensen gebruiken polyester kleding om te sporten en het kan een behoorlijk vreselijke geur achterlaten. Ook na het wassen.

Dit komt omdat bacteriën heel gemakkelijk groeien op polyester kleding (4). Dit laat een vieze geur achter die na verloop van tijd verergert. Als je merkt dat je polyester trainingsshirt altijd onder de oksel ruikt, is dat helaas vrij gebruikelijk.

Het weken van je polyester kleding in gedistilleerde witte azijn kan helpen de geur en bacteriën te verwijderen.

Hoe vlek van een polyester shirt te verwijderen met afwasmiddel?

Afwasmiddel is goed om vlekken uit een polyester shirt te krijgen.

 1. Bevochtig de vlek met warm water om de vlek te breken.
 2. Breng afwasmiddel aan. Wrijf in met je vingers of een borstel.
 3. Zet het onmiddellijk in een wascyclus.
 4. Aan de lucht drogen.
 5. Herhaal dit, indien nodig.

Waarom vlekken mijn polyester shirts na het wassen?

Niet elke vlek kan tijdens een normale wascyclus naar buiten komen, vooral olieachtige vlekken. Olie kleeft aan polyester, zoals wij’heb eerder besproken. Maar de afwasmiddeltruc zou het werk moeten doen om de vlek weg te krijgen! Zo niet, breng het dan naar de stomerij.

Je polyester shirts kunnen ook worden gekleurd door andere items in de was, vooral als je kleuren mengt. Scheid altijd je kleuren!

Vervaagt polyester bij het wassen?

Polyester mag niet vervagen tijdens het wassen, op voorwaarde dat u de instructies in de brief hebt gevolgd. Polyester is ontworpen om kleur vast te houden, dus je doet iets verkeerd als het materiaal vervaagt.


Was het op de juiste manier

Als je eenmaal het wassen van polyester onder de knie hebt, hoef je geen twee keer na te denken. Het wassen van deze kledingstukken wordt een tweede natuur. Vergeet niet om altijd het onderhoudsetiket te lezen om te weten of het met de hand moet worden gewassen, alleen chemisch moet worden gereinigd of dat het in de wasmachine kan.

Zorg ervoor dat je het juiste wasmiddel gebruikt en was nooit in heet water. Polyester is immers een soort plastic en kan smelten bij hoge temperaturen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?