Doodt Ceder Motten?


Doodt Ceder Motten?

Al in het oude Griekenland is de magie van cederhout gebruikt om kleding buiten het seizoen te beschermen tegen het worden van een hoop door motten gebeten restjes. Interessant is dat veel Turkse tapijtwinkels cederhouten panelen op hun muren gebruiken om te voorkomen dat Clothes Moths door hun waren kauwen. De overtuiging is dat cederhout en cederolie motten kunnen doden en ver wegdrijven. Maar is dat de waarheid? Moet je naar buiten gaan en een enorme cederhouten kist kopen voor je waardevolle kledingkast? Of kun je beter een ander alternatief gebruiken? Wij hebben de antwoorden!

Doodt ceder echt motten?

Al in het oude Griekenland is de magie van cederhout gebruikt om kleding buiten het seizoen te beschermen tegen het worden van een hoop door motten gebeten restjes. Interessant is dat veel Turkse tapijtwinkels cederhouten panelen op hun muren gebruiken om te voorkomen dat Clothes Moths door hun waren kauwen. De overtuiging is dat cederhout en cederolie motten kunnen doden en ver wegdrijven. Maar is dat de waarheid? Moet je naar buiten gaan en een enorme cederhouten kist kopen voor je waardevolle kledingkast? Of kun je beter een ander alternatief gebruiken? Wij hebben de antwoorden!

Hoe dan ook, na verloop van tijd, zal de ceder zijn natuurlijke oliën verliezen. Een antieke cederhouten kist zal veel minder effectief zijn in het afweren van motten dan een nieuwe kist. Larven en poppen worden niet beïnvloed door de olie als ze zich al in de borst bevinden.

Cedrus Atlantica, ook bekend als Blue Atlas Cedar

Juniperus Virginiana of Red Cedar met bessen

Waarom zou u ceder gebruiken voor mottenpreventie

Rond de jaren 1920 begonnen wetenschappers aandacht te besteden aan het effect van ceder op vezeletende insecten, zoals motten en tapijtkevers. De boomsoort die cederhout en olie produceert, staat bekend als Cedrus atlantica |. In de oliën van Cedrus atlantica | zijn chemicaliën – sesquiterpeen koolwaterstoffen – die een harsachtige, kamferachtige geur afgeven. Met tot 70 procent van de oliën in cederhout die deze krachtige verbindingen bevatten, wordt aangenomen dat dit de reden is waarom de meeste cedersoorten insectenwerend zijn.

Lees ook:   auto schoonmaakmiddelen

Interessant is dat het niet Cedrus atlantica | dat wordt gebruikt om de meeste commerciële mottenwerende middelen te maken. Die taak behoort toe aan naar ceder geurende bomen zoals Eastern Red Cedar (Juniperus virginiana), dat is geen echte cederboom maar een soort jeneverbes. De chemische samenstelling van de oliën geproduceerd door Juniperus Virginiana hebben vergelijkbare kwaliteiten als echte cederhoutolie, inclusief het vermogen om motten af te weren. Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar cederhangers of -blokken, houd je waarschijnlijk jeneverbes in je hand, geen echt cederhout.

Maar hoe werkt deze wonderbaarlijke mottenafstotende olie precies? De geur zelf is niet zozeer verantwoordelijk voor het afschrikken van motten als wel voor het camoufleren van de geur van het natuurlijke doelwit van een mot – keratine.

Nogmaals, het is slechts een tijdelijke afleiding, omdat de oliën in cederhout niet lang meegaan. Je kunt cederhangers, cederblokken voor motten en zakjes kopen voor je kleding en bureaus, maar ze zullen ongeveer 3 maanden effectief zijn. Daarna zijn je twee opties om meer cederhouten items te kopen of om je bestaande cederhout te schuren en meer olie aan te brengen.

Dit is echter niet bedoeld om u ervan te weerhouden cederhout te gebruiken. Als natuurlijk alternatief voor iets meer giftig, zoals mottenballen, ceder werkt goed. Je kunt het zelfs combineren met andere kruiden en oliën om het effectiever te maken. Houd er rekening mee dat u misschien liever iets natuurlijks en veiligers gebruikt rond kinderen en huisdieren?

cederhouten chips met een fles cederolie

Hoe ceder te gebruiken voor kledingbescherming

Met ceder krijg je drie opties: planken of blokken, cederchips en cederolie. Je kunt cederblokken voor motten vinden die in de kast kunnen worden opgehangen of zelfs rekken hebben gemaakt van oosterse rode ceder (die krachtiger is dan western red cedar). Blokken gemaakt van cederhout kunnen ook in manden of tussen je gevouwen truien en t-shirts worden geplaatst.

Lees ook:   Hoe een cameralens schoon te maken en krassen te verwijderen

Cederchips worden vaak gebruikt voor het bekleden van kooien en hondenboxen, maar er is nog een ander gebruik voor. Zoek een mesh zak (zelfs een mesh waszak) en plaats een handvol ceder chips erin. Hang de gaaszak in de kast zodat er lucht doorheen kan en de geur kan circuleren. Vervang de chips routinematig, omdat het grotere oppervlak de oliën sneller zal laten verdampen.

Cederolie is een andere mogelijkheid. Als je cederhouten panelen of een cederhouten kist hebt, kun je een deel van het hout schuren en vervolgens cederolie opnieuw aanbrengen. Dat zal een deel van de effectiviteit voor een paar maanden aanvullen. Anothaar optie is om wat cederolie in een diffuser te gieten en deze in je kast of in de kamer te plaatsen. Zorg ervoor dat u de diffuser bijvult wanneer de olie is verdampt. Maak je geen zorgen als je geen diffuser hebt. Hetzelfde effect is mogelijk door cederolie in de hoeken van de kast te spuiten, druppels van de olie toe te voegen aan opgebolde sokken of wat in potpourri te doen.

  potpourri en gedroogde bloemen

Cedar vs alternatieven

Wat zijn enkele alternatieven voor cederhout die net zo goed zullen werken? Hoewel mottenballen ooit een populaire remedie waren tegen mottenplagen, zijn ze dat tegenwoordig veel minder. De reden is dat mottenballen een synthetische chemische stof bevatten die zeer gevaarlijk is voor mens en dier bij inademing. Het pure paradichloorobenzeen of naftaleen dat in mottenballen wordt gebruikt, veroorzaakt een breed scala aan gezondheidscomplicaties en doordrenkt kleding met een vreselijke chemische geur. Blijf daar dus vanaf.

Lees ook:   Beste tegelvloerreinigers van 2023

Een veiligere optie voor ceder zou neemolie zijn, ook wel bekend als Indiase sering. Neemolie, die wordt gebruikt in vele soorten mottenoliesprays (te vinden in het VK), kan een aantal insecten in het huis afstoten, waaronder kledingmotten. Andere natuurlijke mottenwerende middelen zijn munt, rozemarijn, kruidnagel, lavendel, tijm en eucalyptus.

  fruit en bladeren van de Indiase lila plant ook bekend als een Neem Tree

Kan ceder nu worden gebruikt in combinatie met neemolie en andere insectenwerende kruiden en planten? Natuurlijk. Je kunt een combinatie van neem en cederolie door het huis spuiten. Plaats lavendel- en pepermuntzakjes in de kast samen met cederhangers. Meng kruidnagel, lavendeltakjes en cederchips en plaats ze vervolgens in de buurt van je kleding.

Er zijn tientallen manieren om motten af te weren en te doden die niets te maken hebben met het gebruik van gevaarlijke mottenballen.

Ceder, de veiligere optie?

Ceder is misschien niet de definitieve mottendodende oplossing die je je had voorgesteld, maar het is effectief in het beschermen van je kleding tegen hongerige motten. U kunt ceder gebruiken in combinatie met neemolie en andere natuurlijke insectenwerende middelen om uw huis motvrij te houden. Hoe je er ook voor kiest om ceder te gebruiken, het zal altijd veiliger en gezonder zijn dan mottenballen.

een spray mist met lavendelolie

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.