Droog tapijtreiniging vs. stoomreiniging

Tapijten zijn een mooie en functionele toevoeging aan uw huis, maar onderhoud kan lastig zijn. Hoe maak je de jouwe schoon om ze het beste te bewaren?

Twee populaire methoden zijn chemisch tapijtreiniging en stoomreiniging. Beide hebben hun voor- en nadelen, waardoor het lastig is om te beslissen waar je voor gaat.

We zetten de twee tegen elkaar op om u te helpen erachter te komen welke methode geschikt is voor u.

Er is veel om te overwegen in deze strijd van droog tapijt reinigen versus stoomreiniging. Onze snelle en eenvoudige vergelijking laat u zien hoe u uw tapijten in perfecte staat kunt houden.

Inhoudsopgave
 • Tapijtreiniging uitgelegd
 • Kenmerken van stomerij tapijtreiniging
 • Stoomreiniging vereenvoudigd
 • Welke methode moet u gebruiken?
 • Veelgestelde vragen
 • Welke wint?

Tapijtreiniging uitgelegd

Voordat u bepaalt welke van deze twee methoden beter is voor uw tapijten, moet u weten wat ze inhouden. Denk je dat chemisch reinigen en stoomreiniging vanzelfsprekend zijn? Je zult verrast zijn om te horen dat hun namen misleidend zijn.

Wat is chemisch tapijt reinigen?

Er zijn verschillende manieren om een tapijt te chemisch reinigen, en sommige gebruiken zelfs vocht. Het verschil tussen dit en stoomreiniging is dat het slechts kleine hoeveelheden water zijn die worden gebruikt om droge chemicaliën aan te vullen of te verwijderen.

Dit zijn enkele van de populaire tapijt stomerijmethoden:

 • Droog schuim: Je brengt shampoo aan op het tapijt voordat je het laat uitdrogen. Zodra de shampoo genoeg tijd heeft gehad om door je tapijtvezels te werken, zuig je het droge residu op dat het achterlaat. Een standaard vacuüm is voldoende, waardoor dit een veelgebruikte methode is.
 • Motorkap pads: In eerste instantie is dit hetzelfde als de droogschuimmethode, maar het voegt een speciale pad – een motorkap – toe aan uw reinigingsmachine. Terwijl u uw machine over uw tapijt laat lopen, tilt de vochtige motorkap vuil en shampooresten op en absorbeert deze (1). De motorkappads zijn herbruikbaar, dus ze zijn een eenmalige kost.
 • Oscillerende pads: Bij deze methode spuit je een uitgebalanceerde pH-oplossing op het tapijt en laat je het werken totdat het droogt. Het reageert met de tapijtvezels om vuil te roeren en los te maken. Vervolgens gebruik je een oscillerende machine om het tapijt diep te reinigen.
 • Droge verbindingen: Hier wordt een biologisch afbreekbare verbinding over het tapijt verspreid en achtergelaten om vuil te absorberen. Vervolgens gebruik je een standaard stofzuiger om deze verbinding en het vuil dat het van je vloer heeft verzameld te reinigen.

Wat is stoomreiniging?

Veel mensen gaan ervan uit dat stoomreiniging een chemicaliënvrije methode is, maar dat is het niet. Het is een misverstand dat de stoom is wat werkt. In werkelijkheid is de stoom slechts een bijproduct van het warme water dat uw tapijten binnendringt.

 • Truck mount: Chemische tapijtreiniger wordt toegevoegd aan heet water onder druk en vervolgens met een machine op uw tapijt aangebracht. Net als een vacuüm zuigt de machine ook overtollig vocht en chemicaliën op terwijl het werkt. Dit wordt meestal gebruikt voor diepe reiniging.
 • Draagbare extractie: Deze methode is bijna hetzelfde als de truck mount, alleen is het industrieel. Het is bedoeld voor bredere oppervlakken en is meestal een heavy-duty tapijtreinigingsoplossing.

Hoe vaak moet u uw tapijten schoonmaken?

De vuistregel is dat u uw tapijten minstens één keer per jaar moet laten reinigen. Maar als ze zwaar bevlekt zijn, veel stof van het haar van huisdieren verzamelen en veel voetverkeer ervaren, moet je ze vaker schoonmaken.

Vuil kan tapijtvezels vernietigen, dus hoe meer you reinigt ze, hoe langer uw tapijten meegaan.

Kenmerken van stomerij tapijtreiniging

Als u nog steeds niet zeker weet of chemisch tapijtreiniging iets voor u is, zijn er nog een paar dingen om op te merken. Hier zijn enkele aspecten van chemisch tapijtreiniging om rekening mee te houden:

 • Vlug: Chemisch reinigen gaat veel sneller dan stoomreiniging. Zelfs wanneer er een beetje vocht nodig is, zal uw tapijt sneller drogen omdat het niet doorweekt zal zijn. Bij de stomerij is uw tapijt binnen een uur of zo na het schoonmaken klaar om op te lopen.
 • Betaalbaar: Tapijtshampoos en -verbindingen kosten je niet te veel geld. Ze gaan lang mee als je ze spaarzaam gebruikt, en motorkapkussens kunnen worden gewassen en hergebruikt. En als u een machine moet huren om te helpen met het schoonmaken, verwacht dan ongeveer $ 30 / uur te betalen (2).
 • Scala aan keuzes: U heeft de keuze hoe u uw tapijten chemisch reinigt. Uw standaard stofzuiger is voldoende als u zich geen gespecialiseerde machines kunt veroorloven of er geen toegang toe hebt. Het is niet nodig om de professionals in te schakelen of apparatuur te huren, waardoor u nog meer geld bespaart.
 • Zeer effectief: Chemisch tapijt reinigen is ook effectiever bij het verwijderen van vlekken omdat het specifiek ontworpen chemicaliën gebruikt.
 • Blootstelling aan chemische stoffen: Het grootste nadeel van chemisch reinigen is dat je meer wordt blootgesteld aan chemicaliën. Bovendien, als u shagtapijten schoonmaakt, kunnen droogshampooresten vast komen te zitten in uw tapijtvezels en blijven er chemicaliën in uw tapijt achter.

Pros

 • Sneller dan stoomreiniging.
 • Meer keuze in methoden.
 • Geen apparatuur of personeel nodig.
 • Bespaart u geld.
 • Effectieve vlekverwijdering.

Tegens

 • Langdurige blootstelling aan chemicaliën.
 • Kan residu achterlaten.

Stoomreiniging vereenvoudigd

Stoomreiniging heeft minder voordelen, maar voor sommigen weegt de grootste kracht in alle opzichten op tegen de stomerij:

 • Effectiever: Veel mensen geven de voorkeur aan stoomreiniging omdat het uw tapijten effectiever reinigt dan chemisch reinigen.
 • Minder moeite: Het kan ook voor jou minder moeite kosten. Omdat u gespecialiseerde machines nodig hebt om het werk te doen, kunnen professionals het voor u doen. Op deze manier weet u dat uw tapijt efficiënt wordt gereinigd en hoeft u geen vinger uit te steken.
 • Duur: Dit alles heeft echter een frustrerende prijs. Stoomreiniging weekt uw tapijten en het kan dagen duren om goed te drogen. Ook kan het inhuren van een schoonmaakteam of machine een aardige cent kosten. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van het huis en de diepte van het probleem. Verwacht iets van $ 175 tot $ 600 te betalen voor een schone kamer van het hele huis (3). Dus niet iedereen kan zich stoomreiniging veroorloven.

Pros

 • Diep reinigt tapijten met professionele sterkte.
 • Handiger omdat je geen werk hoeft te doen.
 • Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
 • Geen residu achtergelaten.

Tegens

 • Tapijten kunnen dagen nodig hebben om te drogen.
 • Kost meer dan stomerij.
 • Professionele service kan vereist zijn.

Welke methode moet u gebruiken?

Dat hangt ervan af. Technisch gezien kunt u zowel stoom als stomerij gebruiken op alle soorten tapijten. Hoe dan ook, het is beter om eerst de etiketten te controleren om te zien wat de fabrikanten aanbevelen en te voorkomen dat uw vloeren worden beschadigd.

Hoe je je tapijten schoonmaakt is meestal een kwestie van voorkeur. Als uw tapijt beide aankan, bent u volledig vrij om de meest geschikte methode voor u te kiezen. Een andere optie is om beide te gebruiken – wanneer en als je kunt – om het beste van beide werelden te krijgen.

Snelle tip

Regel uw tapijtreiniging voor wanneer u het huis uit kunt. Dit geldt voor zowel droge als stoomreiniging. In de eerste inhaleer je geen chemicaliën terwijl je wacht, en in de laatste stap je niet op natte vloeren.
Misschien vind je dit ook interessant
Stoomreiniger verwijdert vuil van tapijtHoe stoom schoon tapijt (ultieme gids)

Veelgestelde vragen

Wat gebruiken professionals om tapijten schoon te maken?

Weten wat professionals gebruiken om tapijten schoon te maken, is cruciaal voor de beste resultaten. Ze gebruiken stoom- en stomerijmethoden en een motorkapmachine die draait om diep te reinigen.

Hoe kan ik mijn tapijt thuis chemisch reinigen?

U kunt uw tapijt thuis chemisch reinigen door vlekken te verwijderen en een stomerijmiddel aan te brengen, zoals deze Capture Carpet and Rug Cleaner. Gebruik vervolgens een borstel met zachte borstel om het poeder diep in de vezels te werken.

Laat het poeder 30 minuten zitten voordat je het stofzuigt.

Krimpt stoomreiniging Tapijt?

Stoomreiniging krimpt tapijt omdat vocht diep in de vezels en achterkant doordringt, waardoor het krimpt als het tapijt droogt.

Hoe lang duurt het om een stoomgezuiverd tapijt te drogen?

Weten hoe lang een met stoom gereinigd tapijt nodig heeft om te drogen, is van vitaal belang als u schimmelsporen en krimp wilt voorkomen. Een typisch tapijt duurt tussen de vier en zes uur om grondig te drogen.


Welke wint?

Chemisch reinigen is beter als u vlekken wilt verwijderen of als natte tapijten te veel gedoe in uw huis zullen zijn. Het is de budgetkeuze en het bespaart tijd.

U moet echter kiezen voor stoomreiniging als u dikke tapijten heeft die diep moeten worden gereinigd. We raden stoomreiniging aan als u allergieën of gevoeligheden voor chemische reinigingsmiddelen heeft. Toch past dit misschien niet bij u als uw hele huis is voorzien van vloerbedekking of als natte vloeren het dagelijks leven in de weg staan.

Uiteindelijk is stoomreiniging misschien wel de krachtigste van de twee, maar chemisch reinigen is gewoon zoveel gemakkelijker. De keuze is aan jou.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe kan je een vaatwasser schoonmaken