Front Load Vs Top Load Washers (Wat is het beste?)

Er zijn twee hoofdtypen wasmachines: front load en top load. Maar wat is het verschil? Welke moet je kopen?

Als je jezelf deze vragen stelt, ben je hier aan het juiste adres. We hebben een uitgebreide gids samengesteld waarin een front load versus een top load wasmachine wordt vergeleken.

We beantwoorden alle noodzakelijke vragen – inclusief welke goedkoper is en welke beter wast – zodat u de beste beslissing voor uw kleding kunt nemen.

Inhoudsopgave
 • Front Load vs Top Load Wasmachine Vergelijkingstabel (2022)
 • Waar moet ik op letten bij het kopen van een wasmachine?
 • Voors en tegens van Top Load Vs Front Load Washers
 • Beste topladers
 • Beste voorladers
 • Veelgestelde vragen
 • Welke zal het zijn?

Front Load vs Top Load Wasmachine Vergelijkingstabel (2022)

Voor we komen in de kern van de zaak, we hebben een handige grafiek samengesteld, zodat u snel de belangrijkste verschillen tussen deze twee apparaattypen kunt bekijken.

Functies Voorbelasting Topbelasting
Prijs Duurder, gemiddeld $800 Meer budgetvriendelijk, gemiddeld $ 600
Water-efficiëntie Efficiënter, met ongeveer 13 gallons per lading Minder efficiënt, met ongeveer 19 gallons per lading
Energie-efficiëntie Efficiënter, veel Energy Star-classificatie Minder efficiënt, vaak met maximaal 1300 watt
Uiterlijk Drum is te zien, niet zo esthetisch Slanker voor sommige huizen
Levensduur 11 jaar 14 jaar
Installatie Stapelbaar, naast elkaar, in kasten Kan niet worden gestapeld
Gebruiksgemak Moeten bukken om te laden, veel functies, misschien verwarrend Eenvoudig te laden en instellingen te kiezen
Grootte Verkrijgbaar in verschillende maten, meestal dieper dan de bovenlader Verkrijgbaar in verschillende maten, meestal hoger dan front loading
Capaciteit 3,2-6,2 kubieke voet 2,8-5,5 kubieke voet

Waar moet ik op letten bij het kopen van een wasmachine?

Het kopen van een wasmachine is een spannende tijd, vooral als je eindelijk een oud apparaat kwijtraakt.

Nieuwe wasmachines hebben tal van coole functies, dus het is belangrijk om rekening te houden met verschillende details tijdens het winkelen. Hier zijn de belangrijkste kenmerken waarvan we denken dat ze belangrijk zijn.

Voorlader vs Top Loader Wasmachine

Dit zijn de twee belangrijkste soorten wasmachines. Een voorlader heeft de deur aan de voorkant, terwijl een top load wasmachine de deur aan de bovenkant van de machine heeft.

Voorladers zijn toegankelijker, vooral voor kortere mensen of mensen in een rolstoel. Ze hebben minder kans om te lekken en zijn over het algemeen beter in het schoonmaken van je kleding.

Top load machines zijn sneller en ergonomischer. Ze stellen je ook in staat om gemakkelijk kleding toe te voegen tijdens een cyclus.

Begroting

Budget is een belangrijke factor. Wasmachines variëren van ongeveer $ 400 tot $ 1800, met een gemiddelde prijs van ongeveer $ 700.

Er zijn meer top load machine-opties rond de $ 600-700 mark. Terwijl front load machines de neiging hebben om gemiddeld rond de $ 800 te liggen.

Ruimte en afmetingen

Hoeveel ruimte heb je in huis? Er zijn geen standaard wasmachinematen. Je vindt er kleine, middelgrote en grote apparaten. Zorg ervoor dat u uw ruimte controleert om te zien wat past. Meet de diepte, breedte en hoogte van de machine.

Capaciteit

Zoals gezegd vind je er kleine, middelgrote en grote machines.

We raden een kleine machine aan voor gezinnen van 1-2 personen, een middelgrote machine voor gezinnen van 2-4 personen en een grotere machine voor gezinnen van vijf of meer personen.

Een kleine machine is ongeveer 3,2 kubieke voet en kan 12-14 pond wasgoed bevatten. Een middelgrote machine is 4,5 kubieke voet en bevat 14-16 pond wasgoed. En een groot apparaat is ongeveer 5-6,2 kubieke voet en kan 20-25 pond wasgoed bevatten. Voor meer informatie over welke capaciteit voor u geschikt is, leest u ons artikel ‘Welke maat wasmachine heb ik nodig?’.

Functies

Het is belangrijk om te controleren welke functies een apparaat heeft.

Hoeveel verschillende cycli heeft het bijvoorbeeld? Laat het koud water toe? Is het zelfreinigend? Heeft het een vlekverwijderingscyclus?

Er zijn tientallen verschillende functies, dus zorg ervoor dat je de specificaties van de wasmachine bekijkt.

Voors en tegens van Top Load Vs Front Load Washers

Laten we de belangrijkste voor- en nadelen van deze twee soorten wasmachines verkennen. Dit zal u helpen beslissen welke geschikt is voor u.

Top Load Wasmachine Pro’s

 • Eenvoudig te laden: Voor lange mensen zijn top load wasmachines gemakkelijk te laden, omdat je niet hoeft te buigen of te knielen.
 • Voeg onderweg toe: Terwijl de cyclus aan de gang is, kunt u kleding aan de machine toevoegen door simpelweg de deur te openen en de kledingstukken erin te gooien.
 • Strak uiterlijk: Veel mensen houden van het gladde, slankere ontwerp omdat de deur aan de bovenkant zit.
 • Makkelijker te repareren: De motor op deze ringen is toegankelijk. Als je bedreven bent in doe-het-zelf, kun je misschien zelf reparaties uitvoeren.
 • Betaalbaarder: Top load machines zijn betaalbaarder, gemiddeld rond de $ 600, maar zo laag als $ 400. Als u een beperkt budget heeft, wilt u misschien kiezen voor een van deze machines.
 • Langere levensduur: Een top load wasmachine gaat meestal iets langer mee dan een front load. De levensverwachting van een bovenlader is ongeveer 14 jaar.
 • Snel reinigen: Als je veel wasladingen te doen hebt, zul je het leuk vinden dat de top load machines je kleding sneller kunnen reinigen.

Top Load Wasmachine Nadelen

 • Meer slijtage: Omdat deze machines een centraal roerwerk gebruiken, zijn ze minder zacht voor kleding. Uw kleding kan onderhevig zijn aan enige slijtage tijdens de cycli.
 • Niet zo waterefficiënt: Deze machines hebben een hoger waterverbruik. Een goede machine zou ongeveer 19 gallons per lading gebruiken, maar sommige apparaten gebruiken tot 26 (1).
 • Niet zo energiezuinig: Omdat ze meer water gebruiken, gebruiken ze ook meer energie om dat water te verwarmen. Sommige oudere modellen verbruiken tot 1300 watt (2). Om dit in perspectief te plaatsen, gebruikt een Energy Star-model ongeveer 500 watt.
 • Vereist meer reparatie: Hoewel een toplaadmachine over het algemeen langer meegaat, heeft deze meer reparatie en onderhoud nodig tijdens zijn levensduur. Dit kan in de loop van de tijd leiden tot meer kosten.
 • Gebruikt meer wasmiddel: Omdat het meer water gebruikt, heeft het ook meer wasmiddel nodig. Dit kan de kosten in de loop van de tijd opdrijven.
 • Past niet op volumineuze kleding: Door het centrale roerwerk passen omvangrijke items zoals jassen of beddengoed niet altijd goed.
 • Luidruchtiger: Deze machines hebben de neiging om luidruchtiger te zijn vanwege de oude stijl en het centrale roerwerk.
 • Niet stapelbaar: Je hebt iets meer ruimte nodig om een toplaadmachine te plaatsen, omdat ze niet stapelbaar zijn.

Front Load Wasmachine Pro’s

 • Het beste voor mensen met een handicap: Omdat de deur laag is, en aan de voorkant, zijn deze machines meer geschikt voor kortere mensen en gehandicapten.
 • Minder kans op lekken: De deuren vergrendelen tijdens de cyclus en hebben anti-lekfuncties. Dit betekent dat je minder kans hebt op lekkages in je huis.
 • Zacht voor kleding: Omdat deze machines geen centraal roerwerk gebruiken, zijn ze zachter voor kleding. Velen hebben handwascycli voor wol en delicate items.
 • Energie- en waterefficiënter: Veel front loading machines hebben een Energy Star rating. Ze zijn ook waterefficiënter, waarbij velen ongeveer 13 liter water gebruiken (3).
 • Stapelbaar: U kunt ruimte besparen door het te stapelen met een droger.
 • Heeft niet zo vaak reparaties nodig: Hoewel de totale levensduur korter is dan een bovenlader, hebben deze apparaten niet zo vaak reparaties nodig.
 • Voor alle kledingsoorten: Als je een verscheidenheid aan kledingsoorten hebt, dan is deze machine geweldig. Het kan omvangrijke items wassen, waaronder dekbedden, en delicate items, waaronder schoenen. Bovendien zijn deze machines efficiënter en effectiever in het reinigen van kleding.
 • Minder wasmiddel nodig: U kunt op de lange termijn geld besparen, omdat deze machines niet zoveel wasmiddel nodig hebben om uw kleding schoon te maken.
 • Hogere spinsnelheden: De hoge spinsnelheden op deze machines zijn handig. Ze wringen je kleding uitzonderlijk goed uit zodat ze sneller drogen in de machine of aan een waslijn.
 • Rustig: Als u minder geluid van uw apparaat wilt, is een voorlader stiller dan een bovenlader.

Front Load Wasmachine Nadelen

 • Kan geen extra items toevoegen: Tijdens een cyclus gaat de deur op slot, zodat je die sok die je in de mand hebt achtergelaten niet kunt toevoegen. Sommige nieuwere modellen hebben kleine deurtjes, zodat u uw apparaat kunt pauzeren en kledingstukken kunt toevoegen. Maar deze modellen komen tegen een meerprijs.
 • Getrainde technici voor reparaties: We raden u aan contact op te nemen met een getrainde technicus voor het repareren van voorladers in plaats van het zelf te doen.
 • Duurder: Voorladers zijn duurder dan top load washers. Ze zijn gemiddeld ongeveer $ 800 met veel opties die $ 1800 bereiken.
 • Meer vatbaar voor schimmel: De rubberen pakking op de deur is gevoeliger voor schimmel en meeldauwophoping omdat deze zich vastklampt aan vocht. Dit vereist meer reiniging.
 • Langere cycli: Een grondige cyclus van een voorladerwasser kan even duren. De dagelijkse cyclus op de onze is bijvoorbeeld ongeveer 2,5 uur.

Nu je de belangrijkste verschillen kent, zou je in staat moeten zijn om de juiste beslissing voor jezelf te nemen.

Wat is goedkoper?

Een wasmachine met toplading is goedkoper, gemiddeld ongeveer $ 600 met een paar opties vanaf $ 400.

Een wasmachine met voorlader is gemiddeld ongeveer $ 800, maar ze kunnen oplopen tot $ 1800.

Als je een krap budget hebt, een top load machine is misschien iets voor jou.

Welke gaat langer mee?

Een toplader heeft een levensduur van 14 jaar, tegenover de levensduur van de front loading machine van 11 jaar. Een frontloadmachine heeft echter in de loop der jaren minder onderhoud nodig.

Welke wast beter?

Naar onze mening is een frontloadmachine effectiever in het wassen van kleding.

Ten eerste is het zachter voor je kleding.

Ten tweede zijn er vaak veel cyclusopties, spinsnelheidsopties en temperatuuropties.

Ten derde heb je niet zoveel wasmiddel nodig om de kleding effectief te wassen.

Last but not least gebruiken front loading machines een soort handwastechniek die effectiever is dan het centrale roerwerk van de bovenlader.

Hebben voorladers schimmelproblemen?

Dit is een nadeel van deze machines. Ja, ze hebben meer kans op schimmelvorming vanwege de rubberen pakking op de verzegelde deur. Schimmel en meeldauw houden ervan om hier te herbergen.

Maar met regelmatige reiniging en het luchten van de machine tussen cycli, schimmel en meeldauw zal geen probleem voor u zijn!

Lekken voorladers?

Bij het vergelijken van een voorlader versus een bovenladerwasser is lekken een belangrijke factor om te overwegen.

Voorladers lekken veel minder snel door de afgesloten deur en rubberen pakking.

De enige keer dat onze voorlader ooit is gelekt, was toen de rubberen pakking scheurde. En het scheurde alleen maar omdat mijn man schroeven in zijn werkzakken achterliet toen hij zijn kleren aan het wassen was!

Welke reinigt sneller?

Top loading machines maken kleding sneller schoon. Sommige toplaadmachines kunnen een normale belasting in één uur uitvoeren, terwijl front load-machines soms meer dan twee uur nodig hebben.

Wat is efficiënter?

Front loading machines zijn waterefficiënter en gebruiken ongeveer 13 gallons per lading versus 26 gallons per lading voor top loading machines. Daarom gebruiken ze ook minder energie om de kleinere hoeveelheid water te verwarmen.

Als u geld wilt besparen op uw water- en elektriciteitsrekeningen, wilt u misschien kiezen voor een front load-machine.

Beste topladers

Dus je bent op zoek naar een snelwerkende top load wasmachine waarmee je onderweg kledingstukken kunt toevoegen? Hier zijn onze topaanbevelingen:

 • Samsung high-efficiency top load wasmachine met ActiveWave roerwerk: We houden van Samsung-apparaten. Deze wordt geleverd met een ActiveWave-roerwerk, dat stiller is, minder trillingen gebruikt en het in de knoop raken van uw kleding vermindert.
 • Maytag Smart Top Load Wasmachine: Deze machine wordt geleverd met een knop zodat u extra stroom kunt uitrusten. Dit is geweldig voor vlekbestrijding en zware reiniging. Het heeft ook slimme functies, zodat u wascycli op afstand kunt instellen.
 • Whirlpool Smart Top Load Ring met Load &Go: Deze bespaart u van het toevoegen van wasmiddel aan elke lading. Vul het één keer en het geeft automatisch wasmiddel vrij voor de volgende 20 ladingen.
 • LG high-efficiency TurboWash3D wasmachine: Dit maakt gebruik van ongelooflijke technologie om je kleding voorzichtig schoon te maken. Weet je nog hoe we het hadden over slijtage van het roerwerk? Deze voorkomt dat.
 • GE 4,2 kubieke voet top load wasmachine: Dit is een vrij traditionele top load wasmachine. Het maakt gebruik van een heavy-duty roerwerk diepe reiniging. Het heeft 11 cycli voor verschillende stoffen en zes watertemperatuuropties. Het is ook heel budgetvriendelijk!

Beste voorladers

Als u op zoek bent naar een voorladerwasser, hebben we een aantal geweldige aanbevelingen om met u te delen:

 • Samsung high-efficiency front load wasmachine met stoom: Dit is vergelijkbaar met degene die we hebben, en we houden ervan. Het heeft een AddWash-functie, zodat u items kunt toevoegen die u tijdens de wasbeurt bent vergeten! Het is ook zacht voor kleding en reinigt nog steeds effectief vuil en vlekken.
 • LG front load wasmachine met 6Motion-technologie: Deze machine maakt gebruik van zes verschillende wasbewegingen om de effectiviteit te vergroten en tegelijkertijd zacht te zijn voor kleding. Het heeft ook ColdWash-technologie, zodat u effectief koud water op uw kleding kunt gebruiken. Dit bespaart u geld op uw energierekening!
 • GE wasmachine met UltraFresh ontluchtingssysteem: Het UltraFresh Vent System verwijdert overtollig vocht en voorkomt vieze geuren. Je zult frissere kleding hebben met deze machine. Het heeft ook antimicrobiële technologie, die uw kledinglading na lading beschermt.
 • Maytag voorlader wasmachine met stoom: Dit zorgt voor extra vermogen met slechts een druk op de knop. Het geeft je extra vlekbestrijdende kracht met behulp van een dual-temperature wassen. Het heeft ook een snelle cyclus, het reinigen van lichte belastingen in slechts 15 minuten.
 • Whirlpool voorlader met lading > go: Laad het wasmiddel één keer en het gaat 20 ladingen mee, waarbij automatisch de juiste hoeveelheid wordt toegevoegd. U kunt ook aangepaste cycli maken met deze machine. Bovendien is het Energy Star-gecertificeerd.

Veelgestelde vragen

Wat is een hoogrenderende wasmachine?

Een hoogrenderende wasmachine (ook bekend als een HE-wasmachine) verbruikt minder water, energie en reinigingsmiddel dan traditionele apparaten. HE-machines kunnen ook meer kleding tegelijk wassen. U kunt zowel bovenlader als voorlader HE-ringen vinden.

Welk type wasmachine is het beste voor thuisgebruik?

Nog steeds kiezen tussen een front load of top load wasmachine?

Naar onze mening is een frontload wasmachine het beste voor thuis. Ze zijn zachter voor kleding, energiezuiniger en vereisen na verloop van tijd minder onderhoud. Het enige wat u echt hoeft te doen is uw voorladerwasser maandelijks schoonmaken, en het doet de rest van het harde werk!

We gebruiken thuis al meer dan 10 jaar een front load machine en er is geen weg meer terug.

Leuk weetje

Veel front loading machines doen ook dienst als droger zodat je twee machines in één kunt krijgen.

Welke maat wasmachine heb ik nodig voor een gezin van 4?

We raden een middelgrote wasmachine van ongeveer 4,5 kubieke voet aan voor een gezin van vier.

Welk bedrijf is het beste voor front load wasmachines?

Toonaangevende merken zijn Samsung, LG, GE, Whirlpool, Maytag en Electrolux. In onze ervaring is Samsung de beste. Ze hebben een geweldige garantie en hun machines zijn super betrouwbaar. We gebruiken al vier jaar een Samsung-machine en blijven super onder de indruk.


Welke zal het zijn?

Nu u weet hoe een topbelasting versus voorladerwasser concurreert, is het tijd om te beslissen.

We raden aan om voor een topladerwasser te gaan als u geld wilt besparen, kleding wilt toevoegen tijdens een cyclus en sneller door wasladingen moet komen.

Maar we raden een voorladerwasser aan voor de meeste gezinnen en huizen. Deze machines zijn misschien duurder, maar ze zijn zachter voor uw kleding, minder kans om te lekken en energiezuiniger.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?