Gootsteen Gorgelen wanneer wasmachineafvoeren (4 eenvoudige oplossingen)

Niets is verontrustender dan je keuken binnen te lopen en te ontdekken dat je gootsteen trilt als de wasmachine leegloopt. De gootsteen klinkt vreemd, maar loopt prima leeg, waardoor je visioenen krijgt van grote loodgietersrekeningen die je kant op komen. Gelukkig zijn gorgelende geluiden uit het aanrecht gemakkelijk op te lossen.

Vandaag bespreken we waarom uw gootsteen gorgelt wanneer de wasmachine leegloopt en hoe u deze kunt repareren.

Waarom gorgelt mijn gootsteen wanneer de wasmachine leegloopt

Uw gootsteen zal gorgelen wanneer er een verstopping is in het afvoersysteem, de ventilatieopening of beide. Om de gorgelende gootsteen te repareren, moet u de verstopping verwijderen, zodat de lucht gelijkmatig stroomt. U kunt de ventilatieopening visueel inspecteren door naar het dak te gaan. Om een verstopping van het afvoersysteem te reinigen, gebruikt u een chemische afvoerreiniger, enzymafvoerreiniger, zuiveringszout of een afvoerslang.

Lees ook:   Het identificeren van kleding &tapijt motten - Webbing kleding mot / case-dragende kleding mot

Inhoudsopgave
 • Hoe werkt een afvoersysteem?
 • Waarom gorgelt mijn gootsteen als mijn wasmachine leegloopt?
 • Hoe een gorgelende gootsteen te repareren
 • Hoe een gorgelende gootsteen te voorkomen
 • Veelgestelde vragen
 • Gorgelende gootsteen bij het afvoeren van de wasmachine

Hoe werkt een afvoersysteem?

Witte moderne wastafel met potplanten bij raam

Een huishoudelijk drainagesysteem werkt door alle afvalwaterleidingen in de meeste huizen aan te sluiten. De wasmachine, vaatwasser, wastafel in de badkamer, toilet, etc. zijn aangesloten om geld te besparen op sanitair.

Dit betekent dat wanneer uw wasmachine leegloopt, deze een grote hoeveelheid water in de regenpijp duwt. Normaal gesproken laten de ventilatieopeningen en de gootsteen het water weglopen zonder een verandering van druk in de leidingen.

Een verstopte of verstopte ontluchtingspijp veroorzaakt echter ongelijke druk in de afvoerpijp. Het gorgelende geluid dat u hoort in uw gootsteen of andere huishoudelijke armaturen is de lucht- en gasbellen die vastzitten in de leidingen en niet kunnen ontluchten vanwege de verstopping.

Waarom gorgelt mijn gootsteen als mijn wasmachine leegloopt?

Gootstenen gootstenen gorgelen wanneer u een luchtopeningsverstopping heeft, een blok in de hoofdafvoerpijp of wanneer er een verstopping in de gootsteenafvoer zit. Hier is een korte handleiding over hoe u het verschil kunt zien tussen de verschillende blokkades en enkele ideeën over hoe u de blokkade kunt verwijderen.

Luchtventilatie Verstopping

Sanitairsystemen vereisen dat er ook een ventilatiesysteem wordt geïnstalleerd om de druk te behouden, zelfs als het water wegloopt. Dit is vergelijkbaar met proberen verdampte melk uit een blik te gieten zonder een tweede gat te hebben om lucht in het blik toe te laten. De melk gorgelt, sputtert en giet niet gelijkmatig.

Het ventilatiesysteem is vergelijkbaar met dat tweede gat. Het laat lucht in de pijp komen terwijl water wegloopt, zodat het water snel en stil zal wegvloeien.

Als er echter een verstopping in de ventilatieopening is, zal de afvoer traag en mogelijk luidruchtig zijn terwijl het water door de leidingen probeert te bewegen.

Als u vermoedt dat u een verstopte ventilatieopening heeft, kunt u op het dak klimmen om dit te controleren. Soms is er een vogelnest, kleine tak of bladeren die de opening aan de bovenkant blokkeren. U kunt het misschien met de hand schoonmaken.

U kunt ook proberen een slang te laten lopen om de ventilatieopening door te spoelen. Hopelijk zal de kracht van water de verstopping reinigen door het door de leidingen en in het riool te sturen.

Verstopping afvoerpijp

Het kan zijn dat er water in uw gootsteen komt wanneer uw wasmachine leegloopt. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verstopping waardoor het water niet in de afvoerbuis kan stromen. Hoewel het kan worden veroorzaakt door een blok in de ventilatieopening, wordt het meestal veroorzaakt door een verstopping van de afvoerpijp.

U kunt proberen de regenpijp schoon te maken, maar misschien vindt u het het beste om een loodgieter te bellen om uw hoofdafvoerpijp schoon te maken.

Gootsteenverstopping

Een gootsteenverstopping kan ook ongelijke druk veroorzaken die gorgelen veroorzaakt wanneer de wasmachine leegloopt. U moet de gootsteenafvoer reinigen met een afvoerreiniger. Zorg ervoor dat je ook de P-val controleert, want je zou daar een verstopping of verstopping kunnen hebben.

Zet een emmer onder de P-val voordat je hem opent. Maak het vervolgens voorzichtig schoon en monteer de P-val opnieuw. Laat heet water door de gootsteen lopen om de leidingen door te spoelen.

Hoe een gorgelende gootsteen te repareren

U kunt een gorgelende gootsteen repareren door de verstopping te verwijderen die de ongelijke druk veroorzaakt. Er zijn vier methoden om uit te kiezen.

Met chemische afvoerreiniger

Chemische afvoerreinigers zoals Drano zullen uw gootsteenafvoeren snel verwijderen. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te vinden en werken snel.

Ze produceren echter ook giftige dampen en verontreinigende stoffen. Ze kunnen langdurige corrosie en schade veroorzaken als u ze te vaak gebruikt om klompen uit het sanitairsysteem van uw huis te verwijderen.

Over het algemeen giet je de chemische afvoerreiniger in de afvoer. Wacht 20 of 30 minuten voordat u de afvoer doorspoelt.

Met Enzyme Drain Cleaner

Een enzymafvoerreiniger bevat bacteriën en enzymen die klompen en vuil in uw sanitairsysteem afbreken. Ze zullen ook schimmel en meeldauw elimineren. De enzymafvoerreinigers zijn veiliger in gebruik dan chemische drainagereinigers en hebben minder kans om uw sanitairsysteem te beschadigen.

Ze zijn echter moeilijker te vinden en doen er langer over om te werken.

De meeste enzymafvoerreinigers laten je het enzym in de afvoer gieten voordat je ’s nachts naar bed gaat. Dan spoel je ’s ochtends de afvoer door.

Met Baking Soda

Om zuiveringszout te gebruiken, giet je eerst 1 pot kokend water in je afvoer. Giet dan ook 1 kopje zuiveringszout in de afvoer. Mogelijk moet u moeite doen om het zuiveringszout in de afvoer te duwen.

Giet nu 1 kopje azijn in de afvoer en bedek de afvoer met een plug. Wacht 5-10 minuten. Dit geeft de borrelende reactie van het zuiveringszout en de azijn de tijd om het residu van de zijkanten van de pijp los te maken.

Giet het kokende water opnieuw in de afvoer om het residu weg te spoelen.

Met een afvoerslang

Een afvoerslang kan ook worden gebruikt om klompen uit een pijp te verwijderen. Duw eerst het uiteinde van de afvoerslang in de pijp. Draai het handvat op de trommel om de slang verder in de pijp te duwen.

Blijf duwen totdat je de blokkade voelt. Draai nu de slang tegen de klomp. Deze roterende actie stelt de slang in staat om weg te draaien of de klomp op te hakken.

Als je de slang niet door de klomp voelt breken, trek de slang dan uit de pijp. De klomp zal waarschijnlijk met de slang worden uitgetrokken. Wanneer je klaar bent met het kronkelen van de afvoer, laat je water lopen om het door te spoelen.

Hoe een gorgelende gootsteen te voorkomen

Om een gorgelende gootsteen te voorkomen, moet u goed afvoeronderhoud oefenen om verstoppingen te voorkomen. Klompen worden meestal gevormd wanneer haar, vuil, huidschilfers en andere kleine deeltjes zoals koffiedik kleven aan zeepresten die aan de zijkanten van de pijp blijven hangen. De klonten bouwen zich op en zullen uiteindelijk voorkomen dat water wegloopt.

 • Installeer afvoerzeefjes voor al uw gootstenen en douches om te voorkomen dat voedsel, pluisjes en haar klompen veroorzaken.
 • Laat heet water na elk gebruik of minstens één keer per dag door de afvoer lopen om achtergebleven resten uit de afvoeren te spoelen.
 • Voeg na intensief gebruik zuiveringszout toe aan de gootsteenafvoer van uw gootsteen. Laat het een paar minuten zitten voordat je de afvoer doorspoelt met heet water.
 • Giet geen vet in je afvoer, want het zal een verstopping veroorzaken wanneer het stolt.
 • Zelfs als je afval weggooit, vermijd dan koffiedik, eierschalen, theebladeren, zetmeel zoals rijst en pasta en vezelrijk voedsel met schillen zoals appels en maïsschillen in je afvoer.
 • Reinig uw afvoeren onmiddellijk als ze langzaam beginnen af te tappen met behulp van een chemische afvoerreiniger, enzymen of zuiveringszout.
 • Overweeg om uw afvoeren elke maand of twee schoon te maken om te voorkomen dat er klompen ontstaan.

Veelgestelde vragen

Waarom ruikt mijn gootsteen als de wasmachine aan staat?

Een nare geur die uit een gootsteen komt, wordt vaak veroorzaakt door rioolgassen en ruikt meestal naar rotte eieren. Als uw afvoer of ventilatieopening is geblokkeerd, komen de gassen uiteindelijk uit de gootstenen in plaats van verder te gaan in het riool. U moet uw ventilatieopening en afvoeren controleren om er zeker van te zijn dat ze niet verstopt zijn.

Kan ik bleekwater in de wasmachineafvoer gieten?

Nee, het wordt niet aanbevolen om bleekmiddel in een wasmachineafvoer of een andere afvoer te gieten. Bleekmiddel reageert met vele andere stoffen zoals azijn en ammoniak en kan dodelijke dampen veroorzaken of uw systeem dichtstoppen. Het zal ook de goede bacteriën in uw septische systeem doden.

Hoe weet ik of de afvoer van mijn wasmachine verstopt is?

Als de afvoer van de wasmachine verstopt is, kunt u zien dat het water mogelijk een back-up maakt en niet goed wegloopt. Er zal nog steeds water in het bad zitten en je zult natte kleding hebben nadat de spincyclus is afgelopen.


Gorgelende gootsteen bij het afvoeren van de wasmachine

Als je ontdekt dat je een gorgelende gootsteen hebt wanneer je wasmachine leegloopt, is het waarschijnlijk dat je een verstopping hebt in de ventilatieopening of een van je afvoerbuizen. Hierdoor wordt de druk in de leidingen ongelijk. Water loopt langzaam weg en maakt luide gorgelende geluiden.

De oplossing is om de verstopping van uw ventilatie- of afvoerleidingen te verwijderen. Dan zal uw drainagesysteem snel en rustig weer in het riool afwateren.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?