Roestvrij staal versus rubberen wasmachineslangen (hoe lekken te voorkomen)

Rubberen slangen op je wasmachine zijn iets waar je niet aan denkt. Het enige wat ze doen is de wasmachine aansluiten op de klep die het water levert. Deze slangen kunnen en zullen echter barsten en zullen dure waterschade veroorzaken die moet worden gerepareerd.

De beste manier om uw slang barstbestendig te maken, is door de juiste slang voor uw situatie te gebruiken en ervoor te zorgen dat ze correct zijn geïnstalleerd en onderhouden. Dus laten we de voordelen bespreken van het gebruik van roestvrijstalen of rubberen wasmachineslangen in uw huis.

Inhoudsopgave
 • Soorten wasmachineslangen
 • Roestvrij staal vs rubberen wasmachineslangen
 • Wat u nog meer moet overwegen bij het kopen van een slang
 • Hoe een rubberen wasmachineslang te vervangen
 • Onderhoudstips voor de waterslang van de wasmachine
 • Veelgestelde vragen

Soorten wassen Machineslangen

Wanneer u door de planken bladert, vindt u twee hoofdtypen: roestvrijstalen en rubberen slangen.

Roestvrijstalen wasmachineslangen

Roestvrijstalen gevlochten wasmachineslangen worden aanbevolen voor gebruik in huis. In het gevlochten roestvrij staal zit een rubberen slang. Het rvs geeft extra bescherming tegen barsten en heeft een lager uitvalpercentage dan een gewone rubberen slang.

U moet voorzichtig zijn met betrekking tot krappe ruimtes die knikken of buigen kunnen veroorzaken. Het buigen van de slang kan ervoor zorgen dat het roestvrij staal in de rubberen slang bijt, waardoor deze uiteindelijk barst. Als dit een probleem is in uw huis, kunt u op zoek gaan naar een roestvrijstalen slang met een elleboog aan het einde waardoor de slang kan buigen zonder te knikken.

Een ander type roestvrijstalen slang dat u in huis kunt gebruiken, is er een met een automatische afsluiting. De automatische afsluitslang lijkt erg op de gewone roestvrijstalen gevlochten wasmachineslang, maar heeft een afsluitmechanisme.

Als de slang zou barsten, detecteert het afsluitmechanisme de verandering in waterdruk en schakelt het water uit om uw wasruimte overstromingsveilig te houden.

Rubber wasmachine slangen

U zult merken dat er twee soorten rubberen slangen beschikbaar zijn. De eerste is een gewone rubberen slang die niet erg duurzaam is. Het zal na verloop van tijd flexibiliteit en kracht verliezen en wordt niet aanbevolen voor gebruik met een wasmachine.

Het tweede type rubberen slang is een flexibele rubberen slang die is versterkt met een gevlochten rayon of polyester gaas om barsten te voorkomen. Dit type slang wordt niet aanbevolen voor gebruik in een huis omdat het een grotere kans op barsten heeft dan een roestvrijstalen slang.

Het kan echter worden gebruikt voor wasmachines die zich buiten uw huis bevinden.

Roestvrij staal vs rubberen wasmachineslangen

Om gemakkelijk het verschil te zien tussen de roestvrijstalen en rubberen wasmachineslangen, raadpleegt u de onderstaande tabel.

Roestvrij staal vs rubberen wasmachine waterslangen

Kosten Duurzaamheid Levensduur Aanbeveling
Effen rubberen slang Goedkoopste Waarschijnlijk niet bestand tegen de druk 3-5 jaar Niet aanbevolen voor gebruik met een wasmachine
Versterkte rubberen slang Iets duurder Meer kans om te barsten 3-5 jaar Alleen aanbevolen voor wasmachines buitenshuis
Roestvrijstalen slang Duurder Minder kans om te barsten 3-5 jaar Aanbevolen voor wasmachines
Roestvrijstalen slang met automatische afsluiting Duurst Inclusief veiligheidsmechanisme om overstromingen te voorkomen 3-5 jaar Aanbevolen voor wasmachines

Wat u nog meer moet overwegen bij het kopen van een slang

Wanneer u naar de winkel gaat om een wasmachineslang te kopen, moet u rekening houden met de lengte van de slang die u moet kopen, installatievereisten en het temperatuurbereik van de slang.

Juiste lengte

Wanneer u een nieuwe slang koopt of een oude slang voor uw wasmachine vervangt, is het erg belangrijk dat u de juiste lengte koopt. Een te lange slang verhoogt het risico op knikken en bochten. Een te korte slang zal de verbindingen belasten, waardoor het risico op lekken toeneemt.

Wasmachineslangen zijn er meestal in verschillende lengtes tussen 3 ft en 12 ft. Kies een geschikte lengte die je enkele centimeters speling geeft.

Als u een grotere afstand heeft, zoals 20 voet tussen uw waterleiding en wasmachine, moet u mogelijk koppelingen oppakken om meerdere slangen met elkaar te verbinden. Dit is niet ideaal omdat je het risico op lekkage vergroot.

Installatievereisten

Controleer ook de installatievereisten voor de slangen wanneer u ze koopt. Controleer nogmaals of u wasmachines, gereedschap of loodgietertape moet ophalen om de nieuwe slangen correct te installeren.

Temperatuurbereik

Wasmachineslangen moeten ook een breed temperatuurbereik aankunnen. Zorg ervoor dat uw waterslang een temperatuurbereik van ongeveer 60 graden Fahrenheit voor koud en 90-120 graden Fahrenheit voor warm aankan.

Controleer de productspecificaties op uw slangen. Ze zijn meestal kleurgecodeerd voor warm en koud, en sommige slangen moeten correct worden gemonteerd, terwijl andere slangen uitwisselbaar kunnen zijn.

Hoe een rubberen wasmachineslang te vervangen

Als u ontdekt dat uw wasmachine is uitgerust met een rubberen wasmachineslang, moet u deze vervangen door een roestvrijstalen stpalingslang om overstromingen te voorkomen.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • 2 roestvrijstalen gevlochten slangen van de juiste lengte
 • Emmer
 • Tang
 • Oude handdoeken

1. Schakel de stroom uit

Gebruik je breekkast om de stroom naar je wasmachine en droger uit te schakelen. Koppel vervolgens uw wasmachine los door de stekker uit het stopcontact te trekken.

2. Wasmachine uittrekken

Trek uw wasmachine uit de muur zodat u toegang hebt tot de slangen en watertoevoerkleppen achter de machine.

3. Watertoevoer uitschakelen

Schakel de watertoevoer naar uw wasmachine bij de kleppen uit voordat u begint met het vervangen van de slangen. Op dit moment zou u 2 kleinere slangen voor warm en koud water en een grote afvoerslang moeten zien. U vervangt de kleine slangen.

4. Verwijder oude slangen

Plaats een emmer onder de aansluiting om water op te vangen dat uit de slang kan lopen en gebruik handdoeken om eventuele rommel op te dweilen. Gebruik de tang indien nodig om de fittingen met de klok mee te draaien, zodat elke slang de tijd heeft om in de emmer af te tappen voordat u naar de volgende aansluiting gaat.

Verwijder de oude slangen. Markeer indien nodig de warmwateraansluitingen, zodat u de warmwater- en koudwateraansluitingen niet door elkaar haalt.

5. Bevestig nieuwe slangen

Zorg ervoor dat de wasmachine goed in de slangconnector is geplaatst voordat u de slangen bevestigt. Als uw slangen een kleurcode hebben, zorg er dan voor dat u de rode slang aansluit op het warme water en de blauwe slang op het koude water.

Draai alle 4 de verbindingen met de hand aan totdat je een sterke weerstand voelt. Geef het dan nog eens 1/4 beurt met een tang. Span de verbinding niet te strak aan.

6. Watertoevoer inschakelen

Schakel langzaam de watertoevoer in om te controleren op lekken.

Duw uw wasmachine terug op zijn plaats en laat minstens 4 centimeter ruimte over tussen de wasmachine en de muur. Dit voorkomt dat de slangen knikken. Als je niet genoeg ruimte hebt, overweeg dan om slangen aan te schaffen met een elleboog aan het einde.

7. Schakel de stroom in

Sluit de wasmachine aan en controleer de slangen van uw wasmachine om er zeker van te zijn dat er niets geknikt of gebogen is. Zet ten slotte de breekkast aan om stroom naar uw wasmachine te sturen.

Onderhoudstips voor de waterslang van de wasmachine

 • Houd 3-4 inch tussen de muur en de wasmachine om knikken en scherpe bochten in uw slangen te voorkomen.
 • Inspecteer uw wasmachineslangen een of twee keer per jaar op zoek naar knikken, schade, roest, haken en ogen en tekenen van lekkage.
 • Sluit de watertoevoerkleppen af als je op vakantie bent en de wasmachine langere tijd niet gebruikt. De constante waterdruk in de slangen kan bijdragen aan het falen van de slang.
 • Vervang de slangen om de 3-5 jaar.
 • Overweeg de aanschaf van een waterhamerbeveiliging die helpt de schok van verhoogde waterdruk te absorberen die in de slang optreedt nadat de wasmachinecyclus is afgelopen.

Veelgestelde vragen

Zijn wasmachineslangen universeel?

Ja, wasmachineslangen gebruiken standaardmaten en fittingen, zodat ze op de meeste wasmachines passen.

Hoe lang gaan roestvrijstalen wasmachineslangen mee?

Roestvrijstalen wasmachineslangen gaan meestal 3-5 jaar mee.

Hoe lang gaan metalen wasmachineslangen mee?

Metalen slangen zijn gemaakt van roestvrijstalen gevlochten slangen en gaan ongeveer 3-5 jaar mee.

Hoe vaak moet u een wasmachineslang vervangen?

Het wordt aanbevolen om uw wasmachineslangen om de 5 jaar te vervangen. U moet ze echter onmiddellijk vervangen als u scheuren, vervormingen of schade ontdekt.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?