HE Wasmachines vs conventionele wasmachines (voor- en nadelen)

Als je onlangs op zoek bent gegaan naar een nieuwe wasmachine, ben je waarschijnlijk goed efficiënte wasmachines tegengekomen. De hoogefficiënte wasmachines gebruiken een lage hoeveelheid water en energie om elke lading was te reinigen, maar hoe werken ze eigenlijk? Doen de HE-machines het eigenlijk goed om kleding te wassen of blijf je achter met vlekken op je favoriete shirts?

Vandaag beantwoorden we uw vragen door het te hebben over hoogrenderende wasmachines en traditionele wasmachines, hoe ze werken en of een HE-wasmachine uw kleding daadwerkelijk zal reinigen.

Inhoudsopgave
 • Wat is een high-efficiency wasmachine?
 • Voors en tegens van high-efficiency wasmachines
 • Hoogrenderende wasmachine versus traditionele wasmachine
 • Is een hoogrenderende wasmachine het waard?
 • Beste hoogrenderende ringen
 • Veelgestelde vragen
 • Hoge efficiëntie wasmachine vs gewone wasmachine

Wat is een high-efficiency wasmachine?

Hoogrenderende wasmachine

Hoogefficiënte wasmachines kunnen kleding wassen terwijl ze een laag volume water gebruiken, in tegenstelling tot een traditionele wasmachine.

Een traditionele wasmachine vult de trommel met water totdat de kleding in de machine drijft. Vervolgens begint de machine het water te roeren met een roerwerk. Deze roerbeweging creëert sop terwijl de kleding tegen het roerwerk en de zijkanten van de trommel wrijft om vuil, aarde en vlekken te verwijderen.

Het sop helpt om het vuil te verwijderen en in het water te hangen, waarna het wordt weggespoeld wanneer het vuile water wordt afgevoerd.

Een hoogrendementswasmachine maakt gebruik van een speciaal samengesteld HE-wasmiddel dat geconcentreerder is en veel minder schuim produceert. De wasmachine voegt een laag volume water toe aan de bodem van de wasmachine. Een roterende kuip en een waaier tuimelen de kleding rond de trommel waardoor de kleding tegen elkaar schuurt en in het water tuimelt.

Het laag sudding en geconcentreerde wasmiddel is nodig omdat te veel schuim voorkomt dat de kleding tegen elkaar schuurt, wat het vermogen van de HE-wasmachine om uw kleding schoon te maken verstoort.

De tuimelactie zorgt ervoor dat een zeer efficiënte wasmachine uw kleding kan reinigen zonder veel water of energie te gebruiken.

Hoe weet ik of mijn wasmachine hoog rendement heeft?

De meeste HE wasmachines hebben een HE symbool op de voorkant van de wasmachine, in de buurt van de bedieningselementen. Als u het HE-symbool niet ziet, kunt u in een topbelastingswasser controleren of deze een roerwerk heeft. He wasmachines hebben geen roerwerken.

U kunt uw model ook online opzoeken om erachter te komen of het een HE-wasmachine is.

Waarom gebruiken nieuwe wasmachines zo weinig water?

De HE wasmachines gebruiken heel weinig water om je kleding schoon te maken. Dit komt omdat ze een roterende kuip gebruiken in combinatie met een waaier die de kleding rond de trommel tuimelt.

De kleding schuurt tegen elkaar aan terwijl ze rond de trommel en in het water tuimelen. Dit wrijven is wat het vuil en de vlekken verwijdert waardoor uw kleding kan worden gereinigd.

Een HE front loading wasmachine draait als een wiel en tuimelt de kleding heen en weer in het water terwijl de waaier water op de kleding spuit.

Een HE-toplaadmachine zal de kleding in de trommel laten draaien, draaien en tuimelen met behulp van een kleine waaier aan de onderkant van de trommel.

Het HE-wassysteem maakt gebruik van de zachte roterende werking in plaats van de hardere agitatie om kleding schoon te maken. De actie trekt de kleding naar beneden in het lage volume water.

De actie in combinatie met het speciaal geformuleerde HE-wasmiddel stelt de wasmachine in staat om een kleine hoeveelheid water te gebruiken om uw kleding te reinigen, evenals of beter dan een traditionele wasmachine.

Voors en tegens van high-efficiency wasmachines

Hoogefficiënte wasmachines hebben een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van een niet-HE-machine, maar er zijn ook enkele nadelen aan het gebruik van een HE-machine. Hier is een lijst met de voor- en nadelen van het gebruik van een HE-wasmachine.

Pros:

 • Verbruikt minder water.
 • Verbruikt minder energie.
 • De toegenomen beweging maakt je kleding schoner.
 • Er wordt minder schuim gecreëerd waardoor kleding meer ruimte heeft om zich in het water te verplaatsen.
 • De kosten per lading zijn vergelijkbaar met een traditionele machine.

Tegens:

 • Een langere wascyclus omdat er minder water wordt gebruikt.
 • HE-wasmiddel kan meer kosten.
 • Niet in staat om gewone reinigingsmiddelen in een HE-machine te gebruiken.
 • Vereist speciale zorg om schimmel- en meeldauwgroei in uw machine te voorkomen.
 • Moet je wasmachine vaker schoonmaken.
 • Duurder.

Hoogrenderende wasmachine versus traditionele wasmachine

Vrouwelijke hand die poederzeep in de wasmachine stopt voor de was

HE Wasmachines vs conventionele wasmachine

Traditionele wasmachine HIJ Wasmachine
Waterverbruik Gebruikt meer water. Verbruikt minder water.
Energieverbruik Verbruikt meer energie. Verbruikt minder energie.
Uiterlijk Iets korter en smaller Iets hoger en breder
Grootte Iets kleinere capaciteit Iets grotere capaciteit
Levensduur 10-15 jaar 10-15 jaar
Kosten Goedkoper Duurder
Reparatie & Onderhoud Vereist minder onderhoud Vereist maandelijks onderhoud
Reinigingsmiddel Kan zowel HE als gewoon wasmiddel gebruiken Vereist HE-reinigingsmiddel

Waterverbruik

HE-machines gebruiken minder water, maar hebben wel een langere wascyclus dan een traditionele wasmachine.

Een gewone wasmachine vereist een groter volume water, wat resulteert in een kortere wascyclus.

Energieverbruik

HE-wasmachines gebruiken minder water, wat betekent dat ze ook minder energie nodig hebben. Veel HE-wasmachines voldoen aan ENERGY Star.

Traditionele machines verbruiken meer energie en voldoen meestal niet aan ENERGY Star omdat ze te veel energie en water gebruiken.

Uiterlijk

De meeste HE wasmachines zijn voorlader wasmachines. U vindt er echter enkele he-machines met een topbelasting. Deze machines hebben geen roerwerken en kunnen iets hoger en breder zijn dan een traditionele topbelastingwasser. Hiervoor moet u verder naar beneden in het apparaat reiken om kleding van de wasmachine naar de droger te verplaatsen.

Grootte

U zult merken dat zowel HE als traditionele wasmachines er zijn in alle maten en capaciteiten, van kleine wasmachines tot wasmachines met een hoge capaciteit.

HE-topbelastingsmachines zijn echter meestal groter dan traditionele topbelastingsmachines. Het roerwerk ontbreekt in de HE-machine waardoor je meer kleding in de trommel kunt stoppen.

Levensduur

De verwachte levensduur is hetzelfde voor beide soorten wasmachines, ongeveer 10-15 jaar. Uw wasmachine gaat langer mee als u ervoor zorgt dat deze op een vlakke ondergrond is geïnstalleerd, de machine niet overbelast en ervoor zorgt dat u het juiste type wasmiddel voor uw machine gebruikt.

Kosten

Traditionele wasmachines kosten niet zoveel om te kopen, maar ze gebruiken meer water en energie om te draaien. Dus hoewel een HE-machine meer kost, bespaart u elke maand geld omdat de HE-wasmachine minder water en energie verbruikt.

Reparatie en onderhoud

Hoogrenderende wasmachines vereisen meer onderhoud dan een traditionele wasmachine, omdat deze tijdens het laden niet zoveel water verbruikt. Het lage waterniveau betekent dat zeepresten zich in korte tijd zullen ophopen.

U moet uw wasmachine één keer per maand schoonmaken in plaats van twee keer per jaar om uw machine te onderhouden.

Reinigingsmiddel

Een gewone wasmachine kan gewoon wasmiddel of HE-wasmiddel gebruiken. Een HE-machine mag alleen het speciaal geformuleerde HE-wasmiddel gebruiken.

Is een hoogrenderende wasmachine het waard?

Hoogrenderende wasmachines zijn duurder in aanschaf, maar u bespaart elke maand geld op water- en energieverbruik.

U moet HE-wasmiddel kopen, dat de neiging heeft om duurder te zijn, omdat gewoon wasmiddel uw machine zal beschadigen. HE-wasmiddel is echter geconcentreerder dan gewoon wasmiddel en dus gaat het meestal langer mee, omdat het voor meer wasgoed kan worden gebruikt dan gewoon wasmiddel.

HE-machines doen uitstekend werk bij het wassen van kleding, maar de tuimelactie is moeilijker voor de kleding. Een lading wasgoed zal ook langer duren om af te werken dan die van een standaard wasmachine. Je moet ook je wasmachine in de gaten houden, omdat de lading gemakkelijker uit balans kan raken.

Een HE-machine kan echter ook meer kleding tegelijk wassen, wat tijd kan besparen als u elke week een grote hoeveelheid wasgoed moet wassen.

Beste hoogrenderende ringen

Hier zijn een paar uitstekende hoogrenderende wasmachines die we u aanraden om te overwegen om te kopen.

 • Maytag 4.7 cu Smart Top Load Wasmachine
 • Samsung 5.0 cu HE Top Load Wasmachine
 • GE 4.8 cu HE Voorlader Wasmachine
 • Whirlpool 4.5 cu HE Stapelbare voorlader wasmachine

Veelgestelde vragen

Krijgen hoogefficiënte wasmachines kleding schoon?

Ja, hoogrenderende wasmachines gebruiken een tuimelende actie die uw kleding reinigt, evenals een traditionele wasmachine, ook al gebruiken ze minder water.

Doen HE Wasmachines er langer over om te wassen?

Ja, de wascycli van HE-wasmachines zijn langer dan die van traditionele wasmachines.

Hoe misleid ik mijn HE Wasmachine om meer water te gebruiken?

HE wasmachines gebruiken het gewicht van een lading wasgoed om te bepalen hoeveel water te gebruiken. Als je je HE-wasmachine wilt misleiden om meer water te gebruiken, giet dan wat water op je kleding. Geef het water een paar minuten om in de vezels te weken voordat je aan de cyclus begint.

Het overtollige water in de kleding zorgt ervoor dat de lading meer weegt, waardoor uw wasmachine meer water gaat gebruiken.

Kun je gewone wasverzachter gebruiken in een zeer efficiënte wasmachine?

Ja, je kunt een gewone wasverzachter gebruiken in een HE wasmachine.


Hoge efficiëntie wasmachine vs gewone wasmachine

Hoogefficiënte wasmachines verbruiken veel minder water en energie dan gewone wasmachines. De tuimelactie zorgt ervoor dat je kleding wordt schoongemaakt en vlekken worden verwijderd. Een HE-machine heeft echter meer onderhoud nodig om te voorkomen dat schimmels, meeldauw en bacteriën uw machine overnemen, en u moet ook een gespecialiseerd reinigingsmiddel in uw wasmachine gebruiken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe een frituurpan schoonmaken