Het verschil tussen kasjmier en wol


Het verschil tussen kasjmier en wol

In de wereld van natuurlijk textiel kan het woord “wol” veel dingen betekenen. Het is niet ongewoon om kasjmier te zien beschreven als kasjmierwol, maar het is duidelijk dat niet alle wol kasjmier is, dus hoe kun je het verschil zien tussen deze verschillende soorten wol?

Die verschillen zijn niet altijd duidelijk, maar we helpen je te weten waar je op moet letten en wanneer je alert moet zijn op marketingtrucs die je iets proberen te verkopen dat de prijs op het label niet waard is. En we zorgen ervoor dat u weet hoe u voor uw luxe kleding en textiel moet zorgen, zodat ze hun waarde tot ver in de toekomst behouden.

Zijn kasjmier en wol hetzelfde?

Wol, volgens de meest elementaire definitie, is een eiwit-dominant textiel geschoren uit de vachten van bepaalde soorten dieren. De meest voorkomende zijn verschillende rassen van schapen en geiten, maar wol kan ook worden gesponnen uit de geschoren vachten van muskusossen, konijnen en bepaalde rassen van kameel.

Als uw kledinglabel alleen “wol” zegt en geen andere identificerende informatie vermeldt over het textiel dat wordt gebruikt, kunt u ervan uitgaan dat het schapenwol is. Het is gewoon niet van een regio of ras dat specifieke identificatie rechtvaardigt.

 • Kasjmier. Ook bekend als pashmina wol, dit textiel komt van een speciaal geitenras dat afkomstig is uit de Kasjmirvallei, in de buurt van de Himalaya.
 • Merino. Na kasjmier, merino is een van ’s werelds meest populaire wolsoorten. De meeste merinoschapen worden gefokt in Australië en hun jassen worden gebruikt om een breed scala aan huishoudelijke en industriële textielproducten te maken
 • Lamswol. Hoewel dit schapenwol is, is het de eerste scheerbeurt van een lam terwijl het lam slechts een paar maanden oud is, en daarom extreem zacht en glad
 • Alpaca. Vaak verward met een lama gezien hun vergelijkbare uiterlijk, wordt alpacawol gewaardeerd om zijn lichtgewicht duurzaamheid

kasjmier vs wol

 • Angora. De holle vezel waaruit de vacht van het Angora-konijn bestaat, is favoriet vanwege hun efficiënte isolatie, maar ze zijn uiterst kwetsbaar.
 • Lama. De fijne ondervacht van een lama past bij kleding en ambachten, terwijl de grovere waakharen kunnen worden gebruikt om duurzamere items te maken, zoals tapijten en touwen.
 • Lopi. IJslandse schapen voorzien ons van dit type breiwol, dat wordt gesponnen met behulp van een uniek proces dat een draad creëert met een taaie buitenlaag die waterbestendige eigenschappen heeft.
 • Mohair. Angorageiten produceren de natuurlijke vezels die worden gebruikt om Mohair textiel, opmerkelijk door de combinatie van dikke beschermharen en fijne onderlaag in het afgewerkte textiel.
 • Tibetaans. Enigszins misleidend genoemd, zachte en gekrulde Tibetaanse wol wordt geschoren van het Tibetaanse lam, maar ze worden meestal in China grootgebracht in plaats van Tibet.
 • Shetland. Een dikke, grove wol vanwege de oorsprong van het ras als een koud klimaat, de Shetlandeilanden van Schotland.
 • Qiviut. De arctische muskusos, gefokt in zowel Alaska als Canada, werpt een ondervacht af die fokkers verzamelen om een textiel te maken dat acht keer warmer kan zijn dan schapenwol.
Lees ook:   Beste Dyson Stofzuigers van 2023

Zelfs met al deze keuzes in natuurlijke vezels, kasjmier blijft zijn luxestatus in de textielindustrie behouden.

Wat maakt kasjmier dan zo bijzonder in vergelijking met al die andere wolsoorten? Laten we graven in.

Is kasjmier warmer dan wol?

Misschien vindt u dat u deze twee soorten materiaal bezit die in uw garderobekast.

Als ’s werelds meest luxueuze wollen textiel, hoeveel warmer is kasjmier versus merinowol, of kasjmier versus wol van andere rassen?

Het is niet gemakkelijk om dat precies te beantwoorden, maar de meeste professionals in de industrie geloven dat kasjmier minstens acht keer warmer is in een vergelijking tussen merinowol en kasjmierwarmte naast elkaar. Dit biedt een werkbare referentie voor andere soorten wol.

Teen-tot-teen, kasjmier zal waarschijnlijk niet winnen van ultra-isolerend textiel zoals Qiviut. Het is natuurlijk geen verrassing – de muskusos leeft tenslotte in het noordpoolgebied. Maar qiviut is niet zo gemakkelijk te vinden als kasjmier, dus kasjmier is vaak een van de warmste textielsoorten die ook gemakkelijk verkrijgbaar en relatief betaalbaar is.

wol en kasjmier warmte

Wat is duurder, wol of kasjmier?

De luxe erfenis van kasjmier kan enigszins misleidend zijn – het is niet omdat kasjmier de zachtste of warmste of duurste van alle mogelijke soorten w isool dat maakt het zo’n gewaardeerd textiel. Het is vanwege hoe goed uitgebalanceerd die textuur en isolatie is in vergelijking met de productiekosten die kasjmier echt onderscheidt.

Over het algemeen kunnen weinig soorten wol concurreren met de kosten van kasjmier en de bereidheid van de markt om die kosten op terugkerende basis te betalen. Het kopen en dragen van kasjmier is geen flash-in-the-pan trend, maar een tijdloze standaard.

Je kunt misschien een kasjmier trui vinden voor minder dan een merinowol, maar dat komt door verschillende redenen – waar in de wereld dieren worden grootgebracht, kan het uiteindelijke prijskaartje net zo veel beïnvloeden als het modehuis dat het kledingstuk ontwerpt.

Het maakt niet uit wat je ervoor betaalt, de waarde van kasjmier houdt veel langer stand dan veel andere soorten wolstukken.

Is kasjmier duurzamer dan wol?

Natuurlijke vezels spelen bij ons een aas-en-wisselspel. Wanneer ze correct worden verwerkt, kunnen deze vezels worden gesponnen om enkele van de meest veerkrachtige stoffen te vormen die de wereld kent. Als er echter subtiele veranderingen in zijn omgeving optreden, wordt het ongelooflijk en soms onomkeerbaar kwetsbaar.

Er is geen wetenschappelijke graad nodig om erachter te komen dat hoe zacht en korter een individuele vezel is, hoe gemakkelijker het zal zijn om het te scheiden van de rest langs een bepaalde draad van stof. Grovere, langere stukjes vezels klampen zich beter aan elkaar vast en hebben meer oppervlakte om dat contact te laten voortbestaan.

Net als het meten van warmte en kosten, maakt het precies uit welk type wol je vergelijkt met kasjmier. In een directe vergelijking van lamswol versus kasjmier, is het logisch om te ontdekken dat kasjmier meer duurzaamheid heeft omdat het wordt geschoren van volwassen dieren in plaats van jonge dieren.

Lees ook:   wat kost een schilderij schoonmaken

Als je echter kasjmiervezels naast elke andere soort wol zou leggen, zou je het vinden met de rest van de fijnere, kortere vezels. Hierdoor kunnen fabrikanten hun kasjmier mengen met stevigere wol om een duurzamer kledingstuk te maken.

Hoe was ik kasjmier en wol?

Zoals bij elk kledingstuk, is het etiket van de fabrikant uw eerste referentie voor het beste reinigingsproces, dus zorg ervoor dat u het controleert op speciale opmerkingen. Anders is het veilig om aan te nemen dat handen wassen met een mild wasmiddel in lauw water de meeste kledingstukken van natuurlijke vezels fris en vlekvrij zal houden.

wollen truien

Het drogen van kledingstukken van natuurlijke vezels vereist een zorgvuldige planning, omdat je ze niet kunt ophangen zoals je een katoenen of synthetische mix zou kunnen ophangen. Wollen kledingstukken verliezen gemakkelijk hun vorm, vooral omdat water ze kwetsbaar en zeer kwetsbaar maakt voor schade. Tenzij anders aangegeven op het kledinglabel, moet u van plan zijn om te luchten droge wollen stukken door ze plat te leggen, uit direct zonlicht en uit de buurt van warmtebronnen.

Er kunnen enkele specifieke overwegingen zijn om in gedachten te houden bij het wassen van lamswol versus kasjmier versus merinowol, enzovoort, maar onze stapsgewijze handleidingen hebben u bedekt met diepgaande kennis en de nieuwste tips en trucs.

Hoe bewaar ik kasjmier en wol?

Opslag is een ander onderwerp waarvan je weet dat we het grondig behandelen, en dat komt omdat natuurlijke vezels het meest kwetsbaar zijn voor schade en aantasting wanneer ze in opslag zijn. De kleine, donkere hoekjes van je kast zijn de perfecte voedingsbodem voor kledingmotten die zich graag tegoed doen aan overgebleven eiwitten die aan de vezels van je kasjmier en wol zijn bevestigd.

De textuur van elke individuele vezel, samen met de natuurlijke oliën, houdt ervan om transpiratie op te nemen en dode huidcellen vast te houden. Voor een kledingmot zijn deze microscopische overblijfselen een feest dat geschikt is voor een koning – of op zijn minst voor de larven wanneer ze zich in de spleten van je kast nestelen.

wolmotlarven

Elke opslagvoorbereiding begint met het grondig leunen van uw kleding en textiel zoals hierboven beschreven, inclusief het grondig laten drogen van elk item. Natuurlijke insectenwerende middelen werken het beste als preventieve middelen, dus gebruik vers geolied cederhout en lavendelzakjes in de compartimenten die u gebruikt om uw wol en kasjmier op te slaan.

Een kleding mot feromoon val naar een strategische plek is de volgende stap in het voorkomen van volledige plagen, maar je moet ook weten hoe je kunt voorkomen dat je kleding beschadigd raakt terwijl je in opslag bent. Raadpleeg onze opslaghandleidingen voor tips over het veilig bewaren van elk stuk, zoals of u het item moet vouwen of ophangen, of hoe u zuurvrij tissuepapier effectief kunt gebruiken.

Voor meer tips over kasjmier opslaan, bekijk onze blog.

Lees ook:   Dettol Power & Fresh Katoenfris Allesreiniger (Voordeelverpakking) - 6 x 4 l

Bij gebruik kleding mot vallen om uw wol en kasjmier te beschermen, zorg ervoor dat u de feromoon geïmpregneerde kleverige strip ververst. Het kan maandenlang kleverig blijven, maar de krachtige feromonen die aantrekken de volwassen vliegende motten verliezen hun effectiviteit na een paar maanden. Mottenpreventie Kleding Mot Feromoonvallen behoren tot de langst houdbare in de markt.

Help! Mijn kasjmier en wol uitgerekt en moet opnieuw worden gevormd!

Ten eerste: geen paniek. Hoewel natuurlijke vezeltextiel zoals kasjmier en wol behoorlijk kwetsbaar kan zijn en zijn vorm kan verliezen, is er nog steeds hoop.

Probeer de volgende stappen om een misvormd wollen kledingstuk te redden:

 • Was zoals je normaal zou doen met een milde zeep en lauw water
 • Laat het kledingstuk 10 minuten weken
 • Schoonspoelen met lauw water
 • Knijp, maar draai niet, overtollig water
 • Leg plat op een handdoek en rol voorzichtig om het resterende water op te nemen
 • Ontrol en hervorm naar de oorspronkelijke vorm van het kledingstuk, laat volledig aan de lucht drogen
 • Als het met een aanzienlijke hoeveelheid is gekrompen, herhaal dit dan terwijl u het kledingstuk voorzichtig en gelijkmatig met elke cyclus een beetje meer uitrekt naar de oorspronkelijke maat

Help! Hoe voorkom ik dat wol jeukt?

Vergeet niet dat niet alle wol hetzelfde is gemaakt, dus als één type kledingstuk je doet jeuken, is het eerste wat je kunt doen overschakelen naar een zachtere soort wol. De meeste wol wordt verzameld uit een vacht die fijne, zachte ondervachtharen en grovere, dikkere waakharen bevat. Hoe meer van die donzige fijne ondervachtharen je kledingstuk heeft, hoe zachter het zal zijn – en de jongste dieren van elk ras zullen in vergelijking het meest soepele textiel opleveren.

Als je van een stuk houdt en het zachter wilt maken, kun je het behandelen volgens onze eigen vlekbestrijdende tips en vervolgens een wolveilige conditioner volgen. Dit verwijdert elke mogelijke opbouw die de jeuk zou kunnen veroorzaken en bedekt vervolgens de vezels van het textiel met een weekmaker. Controleer altijd uw kledinglabel voor tips en test producten op een stuk ongezien materiaal op kleurechtheid.

Ondanks de vele kanshebbers verliest kasjmier niet snel zijn toppositie als een van de meest luxueuze natuurlijke textielsoorten op de markt. Zorg voor je natuurlijke wollen kledingstukken en ze zullen je allemaal belonen met lange jaren van warme, wazige kleding.

Bekijk meer tips over zorgen voor je kasjmier. Voor meer informatie over kasjmier versus andere wol, zoals alpaca, lees meer op onze blog.

zorgen voor je wollen kleding

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.