Hoe de vaatwasser op de juiste manier schoon te maken

Stinkt je vaatwasser? Zichtbaar vies? Of is het net een tijdje geleden dat je het voor het laatst hebt schoongemaakt?

Omdat uw vaatwasser bedoeld is om al uw borden, kommen, mokken en zilverwerk schoon te maken , moet deze zelf schoon zijn. Vaatwassers kunnen vies worden met alle voedselresten, vloeistoffen, water en wasmiddel die erin rondgaan.

We leren je hoe je je vaatwasser schoonmaakt, zodat je op de hoogte kunt blijven van deze taak. Bereid je voor op een schone, geurvrije, zo goed als nieuwe vaatwasser.

Inhoudsopgave
 • Waarom u uw vaatwasser moet schoonmaken
 • Hoe maak je je vaatwasser schoon met azijn
 • Hoe maak je je vaatwasser schoon met baking soda
 • Hoe maak je je vaatwasser schoon met bleekmiddel
 • Hoe vaatwasserafvoerval te reinigen
 • Andere tips voor het reinigen van vaatwassers
 • Dirty It Up Weer

Waarom You Need om uw vaatwasser schoon te maken

Je vaatwasser is voor de afwas, dus als het niet schoon is, wordt je vaat ook niet schoon. Dit apparaat kan na verloop van tijd icky worden door de opbouw van wasmiddel en voedselresten. Dit kan niet alleen leiden tot slechte geuren en vuil, maar het kan ook de efficiëntie van uw machine verpesten.

Hoe maak je je vaatwasser schoon met azijn

Het schoonmaken van uw vaatwasser kan goedkoop en eenvoudig zijn. Je hebt geen fancy schoonmaakmiddelen nodig. Als je azijn in huis hebt, is dat een geweldige milieuvriendelijke manier om je vaatwasser schoon te maken.

Wat je nodig hebt

 • 2-3 kopjes gedistilleerde witte azijn.
 • Vaatwasmachinebestendige kom.
 • Spuitfles.
 • Doek.
 • Reinigingsborstel (zoals een ongebruikte tandenborstel).

Stap voor stap instructies

Nu je je voorraden bij de hand hebt, laten we erin gaan!

1. Vul een kom

Vul een kom (vaatwasmachinebestendig!) met twee tot drie kopjes gedistilleerde witte azijn. Azijn is zuur, dus het kan vuil afbreken, uitschot en slechte geuren verwijderen (1). Bovendien is het niet giftig, dus het is veilig voor uw hele gezin (en het apparaat)!

2. Reinig het filter

Controleer voordat u de kom aan de vaatwasser toevoegt het filter. Dit is waar voedselresten worden ingehaald. Verwijder het van zijn plaats en pluk eventuele brokken voedsel of smurrie uit. Spoel het af onder warm water en gebruik een reinigingsborstel (zoals een ongebruikte tandenborstel) om de hoeken en gaten schoon te maken. Doe het terug in de vaatwasser.

3. Plaats de kom

Plaats de kom op het bovenste rooster van uw machine. Als het alleen op de bodem past, is dat ook prima. Doe geen andere borden of items in de vaatwasser.

4. Voer het apparaat uit

Zet het apparaat op de heetste stand. Heet water kan helpen bij het verwijderen van vuil en ophoping, evenals het ontsmetten van de machine.

5. Spuitfles

Vul ondertussen een spuitfles met een deel azijn en een deel water. Wanneer de vaatwasmachinecyclus is voltooid, verwijdert u de kom en gebruikt u de spray om de binnenkant van de machine te spritzen waar de azijn niet is gekomen. Dit omvat het binnenframe dat echt yucky kan worden.

De azijn in de vaatwasmachinecyclus had voldoende moeten zijn om eventuele opbouw op de vaatwasmachinerekken schoon te maken. Maar als er nog steeds vuil en resten zijn, gebruik dan je azijnspray en reinigingsborstel om ze schoon te schrobben.

Je kunt deze azijnspray ook aan de buitenkant van je vaatwasser gebruiken. Veeg de azijnoplossing weg met een doek en schrob op meer hardnekkige plekken.

Pro Tip

Je kunt deze spray gebruiken voor allerlei klussen rondom het huis. Het werkt voor het reinigen van oppervlakken, badkamers, het opfrissen van kleding en nog veel meer.


Hoe maak je je vaatwasser schoon met baking soda

Als je geen azijn hebt, is zuiveringszout een ander geweldig hulpmiddel om je vaatwasser schoon te maken. Voor een diepere reiniging gebruikt u beide methoden, de ene na de andere.

Wat je nodig hebt

 • Een kopje zuiveringszout.
 • Waterstofperoxide (optioneel).
 • Perkamentpapier (optioneel).
 • Alle oppervlaktereiniger of azijnspray van de bovenstaande methode.
 • Doek.
 • Reinigingsborstel (of ongebruikte tandenborstel).

Stap voor stap instructies

Zuiveringszout is een geweldige natuurlijke reiniger om in huis te hebben. Hoe kan het je vaatwasser schoonmaken? Laten we erin duiken.

1. Reinig het filter

Verwijder het filter en controleer op voedselresten, ophoping en vuil. Als het vies is, zoek dan de overtollige smurrie eruit.

Spoel vervolgens het filter af onder warm water en met een reinigingsborstel (of een ongebruikte tandenborstel). Schrob alle hoeken en gaten totdat het sprankelend schoon is. Spoel opnieuw af. Zet het terug in de vaatwasser.

Je hoeft dit nu niet met zeep schoon te maken, want het zuiveringszout en het hete water zullen het diep reinigen.

2. Sprenkelen

Strooi een kopje zuiveringszout over de bodem van je vaatwasser.

Als je een diepere reiniging wilt, meng dan twee kopjes zuiveringszout met drie eetlepels waterstofperoxide in een kom totdat je een pasta hebt gemaakt. Leg de pasta op bakpapier en laat het een paar uur drogen. Voeg dit dan toe aan de onderkant van je vaatwasser.

3. Voer de cyclus uit

Voer de heetste en langste vaatwassercyclus uit die voor u beschikbaar is. Misschien moet je dit herhalen als je echt slechte geuren hebt of veel smurrie opbouwt.

4. Spray Schoon

Nu is het tijd om ervoor te zorgen dat elk hoekje, gaatje en hoekje schoon is.

De baking soda-oplossing had voldoende moeten zijn om het grootste deel van uw vaatwasser schoon te maken. Maar controleer de rekken en de zilverwerkcaddy om er zeker van te zijn dat al het vuil en vuil weg is. Als deze stukjes nog steeds vies zijn, gebruik dan een allesreiniger – of ons recept voor azijnspray van bovenaf – om schoon te schrobben.

Spuit nu alle stukjes die je zuiveringszoutoplossing niet heeft bereikt. Denk hierbij aan het binnenframe, de wasmiddelbak en de buitenkant van de vaatwasser.

Gebruik een theedoek om de oplossing weg te vegen. Schrob hard over hardnekkige plekken. Voila! Uw vaatwasser is schoon.


Hoe maak je je vaatwasser schoon met bleekmiddel

Hoe zit het met bleekmiddel? Bleekmiddel lijkt misschien een aantrekkelijke keuze, omdat het een van de krachtigste reinigingsmiddelen is. Maar u moet geen bleekmiddel gebruiken als uw vaatwasser roestvrijstalen onderdelen bevat. Als je vaatwasser gemaakt is van alleen plastic, dan kun je zeker bleekmiddel gebruiken. Azijn of zuiveringszout zijn echter veiligere, niet-toxische opties.

Wat je nodig hebt

 • 1/2 kopje bleekmiddel.
 • Kom.
 • Reinigingsborstel.
 • Allesreiniger.
 • Doek.

Stap voor stap instructies

Laten we ingaan op de beste manier om uw vaatwasser schoon te maken met bleekmiddel.

1. Controleer het filter

Verwijder het filter en verwijder overtollige voedselresten en vuil. Spoel het filter af onder warm water en gebruik een afwasmachine (of ongebruikte tandenborstel), schrob al het vuil en de ophoping eruit. Spoel het opnieuw af onder warm water en zet het vervolgens terug in de vaatwasser.

2. Vul een kom en voer de cyclus uit

Vul een kom (kluis voor de vaatwasser) met 1/2 kopje bleekmiddel en plaats deze op het bovenste rooster van je vaatwasser. Voer het apparaat uit op de heetste stand, zonder andere items in het apparaat. Bleekmiddel kan ziektekiemen, meeldauw en schimmels in uw machine doden (2).

3. Spray Schoon

Gebruik een all-surface reiniger – of ons azijnrecept van bovenaf – en spuit alle plaatsen neer waar de bleekoplossing niet heeft bereikt. Dit omvat het binnenframe, eventuele rekken waar nog opbouw op zit, de wasmiddeldispenser en de buitenkant van de vaatwasser. Veeg schoon met een doek en schrob over hardnekkige plekken.

Hoe vaatwasserafvoerval te reinigen

De azijn-, zuiveringszout- of bleekmethoden zullen uw afvoerval reinigen, maar als het nog steeds yucky is, of als u het vaker wilt schoonmaken, of tussen gebruik door, is dit hoe:

 1. Vul je gootsteen met heet zeepsop.
 2. Verwijder de afvoerval en zet deze in het water.
 3. Laat een uur weken.
 4. Gebruik dan een borstel om het te schrobben.
 5. Spoel het af.
 6. Zet het terug in de vaatwasser.

U kunt dit zeker doen voordat u een van de bovenstaande methoden gebruikt om ervoor te zorgen dat de afvoerval diep wordt gereinigd.


Andere tips voor het reinigen van vaatwassers

Dat is bijna alles wat er te weten valt over het schoonmaken van vaatwassers. Maar we laten je nog een paar tips achter, zodat je er zeker van kunt zijn dat je vaatwasser zo schoon mogelijk is.

 • Doe eens per maand een diepe reiniging met een vaatwasserreiniger. Maak elke week of zo een oppervlaktereiniging, met een azijnspray of all-purpose spray, en zorg ervoor dat het bedieningspaneel en de buitenkant van de vaatwasser mooi schoon zijn.
 • Controleer altijd de afvoervanger om er zeker van te zijn dat er geen klompen zijn. Dit is de grootste boosdoener voor uw vaatwasser die niet zo goed werkt als zou moeten. Om verstoppingen te voorkomen, schraapt u altijd borden voordat u ze in de vaatwasser doet.
 • Controleer de instructies van de fabrikant om te controleren of er do’s of don’ts zijn die we in dit artikel niet hebben behandeld.
 • Als je vaat niet wordt schoongemaakt, verwijder dan de draaiende arm en zorg ervoor dat er niets vastzit in de gaten.
 • Als je vaatwasser wit is, gebruik dan een baking soda pasta om de buitenkant schoon te maken. Dit kan helpen bij het verwijderen van verkleuring.
 • Voer uw afvalverwijdering uit voordat u de vaatwasser laat draaien. Dit zorgt ervoor dat er niets wordt geback-upt van de verwijdering in de vaatwasser.
 • Vul je vaatwasser niet te vol, anders kan hij zijn werk niet goed doen. Dan kun je achterblijven met een verstopte afvoer of meer smurrie die de binnenkant van de vaatwasser bedekt.

Dirty It Up Weer

Nu je vaatwasser lekker schoon is, tijd om hem weer te vullen met vuile vaat! Het lijkt misschien zinloos om te doen, maar het kan helpen de levensduur van uw machine te verlengen. Bovendien levert het de beste resultaten bij het schoonmaken van een dag aan gerechten.

We zijn er zeker van dat u over een paar weken, wanneer u dit opnieuw moet doen, volledig uitgerust bent.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?