Hoe autotapijt schoon te maken (stapsgewijze handleiding)

Hoe vaak maak je je auto grondig schoon? Wanneer heb je het tapijt voor het laatst schoongemaakt? Helaas zien veel autobezitters het tapijt veel te lang over het hoofd – waardoor vlekken, modder en kleverige stoffen ongecontroleerd blijven.

Een vies autotapijt kan stinken, vooral op een warme zomerdag. Gelukkig is het schoonmaken ervan niet zo moeilijk als men zou denken. Het beste is dat diepe reiniging niet regelmatig hoeft te worden uitgevoerd, zolang morsen wordt verwijderd terwijl ze gebeuren.

We laten u zien hoe u het tapijt van uw auto in slechts zeven stappen kunt reinigen. Bovendien zullen we delen hoe je acht veel voorkomende vlekken kunt aanpakken, zodat je auto weer bijna brandschoon is.

Inhoudsopgave
 • Hoe vuil autotapijt schoon te maken
 • Vlekken van autotapijten reinigen
 • Hoe vloermatten in een auto te reinigen
 • Snelle tips
 • Veelgestelde vragen
 • Tot op de bodem van de auto komen

Hoe vuil autotapijt schoon te maken

Elke keer als we in onze auto stappen, brengen we vuil en bacteriën binnen. De tapijten kunnen smerig worden. Het is belangrijk om er een gewoonte van te maken om regelmatig schoon te maken, en dit is de beste methode daarvoor.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Draadloze handstofzuiger
 • Autoshampoo of wasmiddel
 • Stijve reinigingsborstel
 • Stoomreiniger of draagbare tapijtreiniger (optioneel)
 • Microvezeldoek
 • Water

1. Organiseer de puinhoop

Het schoonmaken van een rommelige ruimte kan lastig zijn, vooral als het een kleine ruimte is, zoals een auto. Begin dus met het verwijderen van mogelijk afval van de vloer en bekerhouders. Ook het verwijderen van kleine items zoals munten, speelgoed en dergelijke, zal het schoonmaken gemakkelijker maken.

Een uitstekende manier om uw auto goed georganiseerd te houden, is door een auto-organizer te gebruiken. Er zijn er veel om uit te kiezen, afhankelijk van de maat die je nodig hebt. Sommige kunnen rond de stoelen worden gehangen en hebben meerdere zakken in verschillende maten.

Nieuwere automodellen kunnen gespecialiseerde compartimenten hebben die zijn gemaakt om te organiseren. Deze zijn meestal te vinden in gezinsauto’s.

2. Verwijder de matten

Als je vloermatten in je auto hebt, verwijder ze dan en leg ze opzij. Deze gaan we later schoonmaken. Je kunt de matten echter voorbereiden door ze ruw te schudden om vuil en stof los te maken.

3. Stofzuig het interieur

Gebruik na het opruimen van de auto een sterke handstofzuiger, zoals de Black + Decker Dustbuster. Een draadloze stofzuiger is de beste keuze om een auto schoon te maken. Dit geeft je meer bewegingsvrijheid.

Als u geen handbagage of draadloze stofzuiger hebt, probeer dan de auto in de buurt van een stopcontact te parkeren of gebruik een verlengsnoer. Maak gebruik van de verschillende opzetstukken, zoals het spleetgereedschap om het tapijt gemakkelijk te stofzuigen en onder de stoelen te komen.

Let goed op hoeken en randen en reik onder de pedalen voor een grondige reiniging.

4. Kies een shampoo

Kies een goede autotapijtshampoo of -reiniger om het tapijt effectief schoon te maken. We raden ten zeerste aan om een gespecialiseerde reiniger zoals deze van Chemical Guys te gebruiken.

Als u een commercieel product niet in handen kunt krijgen, kan wasmiddel ook grondig werk doen.

5. Maak het tapijt schoon

Begin met het lezen van de instructies van de fabrikant van de tapijtreiniger. Als het een spray is, spritz het gebied dan direct. Concentraties moeten indien nodig worden verdund – doe dit in een spuitfles voor eenvoudige toepassing.

Laat het product zo lang zitten als voorgeschreven. Gebruik vervolgens een stijve borstel om de reiniger in de ca te werkenrpet. Cirkelvormige bewegingen zijn het beste om vlekken, vuil en vet naar voren te brengen.

Als uw tapijt bijzonder vuil is, kunt u een stoomreiniger of tapijtreinigingsmachine gebruiken om een extra diepe reiniging te krijgen. U kunt ook een draagbare tapijtreiniger gebruiken, zoals de Bissell SpotClean, met een klein opzetstuk dat in de auto past.

Deze zullen water en shampoo diep in de vezels van het tapijt aanbrengen. Ze zullen dan een sterke zuigkracht gebruiken om overtollig water te verwijderen en je een bijna droge afwerking te geven.

Misschien vind je dit ook interessant
Stoomreiniging autostoelenHoe stoomreiniging autostoelen

6. Spoelen

Gebruik na het reinigen van het tapijt een vochtige doek om overtollig water en reinigingsmiddel af te vegen. Probeer zoveel mogelijk van de shampoo eruit te halen.

Houd het licht

Oververzadiging van het tapijt kan ervoor zorgen dat water wordt opgenomen in de vezels en de achterkant. Dit kan schimmelgroei stimuleren, wat schadelijk is in de afgesloten autoruimte (1).

7. Droog de auto aan de lucht

Het is essentieel om het tapijt volledig te laten drogen om schimmel- of meeldauwgroei te voorkomen. Nadat u het meeste water met een doek hebt getrokken, opent u alle deuren en laat u de auto drogen in de wind. Als de auto op een zonnige plek kan blijven, zou dit helpen om het proces te versnellen.

Laat de auto een uur staan, kom dan terug en controleer hem. Voel op meerdere plaatsen – als het nog vochtig is, laat het dan nog een uur of zo drogen.

Vlekken van autotapijten reinigen

Een algemene reiniging met behulp van de bovenstaande stappen kan vlekken verwijderen. Maar als u specifieke vlekken zoals vuil, modder, drankjes of vet hebt ingesteld, moet u mogelijk een bepaalde methode gebruiken.

Blijf lezen voor onze favoriete methoden voor het aanpakken van vlekken in autotapijten.

Set vuil en modder verwijderen

Het verwijderen van vast vuil en modder is over het algemeen relatief eenvoudig en vereist geen speciale producten. Vul een emmer met een liter heet water. Voeg vervolgens een kopje witte azijn en een paar druppels afwasmiddel toe. Het zuur in azijn is uitstekend in het snijden door vuil en vet.

Meng tot een goed mengsel, dompel dan een doek of spons in de oplossing en week de vlek. Gebruik een stijve borstel om te schrobben met cirkelvormige bewegingen. Tot slot, dep het gebied droog met een schone doek of papieren handdoeken.

Morsen van dranken verwijderen

Ongeziene hobbels, scherpe bochten en plotselinge stops kunnen een paar ongelukkige morsen veroorzaken. Gelukkig kunnen vlekken zoals koffie en frisdrank gemakkelijk worden verwijderd met koud water en papieren handdoeken.

Verzadig de vlek enigszins met koud water en dep het gebied vervolgens droog met papieren handdoeken of een doek. Laat het gebied drogen. Vermijd het gebruik van heet water, omdat dit de vlek zal zetten, waardoor het nog moeilijker wordt om het te verwijderen.

Vetvlekken verwijderen

Vettige vlekken op een tapijt kunnen yucky zijn, maar je kunt ze gemakkelijk verwijderen. Breng een kleine hoeveelheid verfverdunner aan op een katoenen doek en schrob de vlek met cirkelvormige bewegingen. Neem een papieren handdoek en veeg overtollige verfverdunner uit.

Voorkom schade

Verfverdunner kan uw tapijt verkleuren of doen vervagen. Probeer de thinner op een kleine onopvallende plek voordat je de vlek behandelt.
Vergelijkbare artikelen
Gemorste verf op tapijtVerf uit tapijt verwijderen (3 verschillende soorten)

Inkt verwijderen

Niemand vindt het leuk om inktvlekken op het autotapijt te ontdekken, maar dit kan regelmatig voorkomen als je kinderen hebt. Voeg geen zorgen meer toe aan je bord; deze is gemakkelijk te verwijderen.

Begin met het besproeien van het gebied met haarspray en strooi een kleine hoeveelheid keukenzout rechtstreeks op de vlek. Gebruik een vochtige doek om het in cirkelvormige bewegingen te wrijven voordat je het gebied afdroogt met een handdoek.

Braaksel verwijderen

Braaksel kan een echte worsteling zijn in een auto. Iemand kan zich ziek voelen van een late nacht of gewoon autoziek zijn. Hoe dan ook, braaksel moet zo snel mogelijk worden schoongemaakt, omdat het een onaangename geur kan veroorzaken en het tapijt kan beschadigen.

Hiervoor raden we aan om een blikje of fles gewone club frisdrank te gebruiken. Giet het op het gebied en schrob in cirkelvormige bewegingen met een vochtige doek. De sodabellen helpen de vlek op te heffen, zodat u deze zonder gedoe kunt verwijderen (2).

Droog het gebied af met een handdoek of doek als je klaar bent.

Als je je zorgen maakt over de geur, kun je ook een pasta maken met gelijke delen water en zuiveringszout. Breng het aan op het gebied en laat het maximaal 12 uur zitten. Zuiveringszout is zeer effectief in het absorberen van geuren.

Schrob het lichtjes met een doek of borstel en verwijder het vervolgens met een vochtige handdoek.

Taaie vlekken verwijderen

Sommige vlekken kunnen extreem hardnekkig en moeilijk te verwijderen zijn – dit vraagt om een sterkere methode. Combineer gelijke delen van drie procent waterstofperoxide en niet-gel tandpasta.

Waterstofperoxide is een mild bleekmiddel dat effectief werkt bij het afbreken van kleurmoleculen in een vlek (3). Meng beide ingrediënten goed tot er pasta ontstaat, smeer het vervolgens op de vlek en laat het vijf minuten staan.

Gebruik een doek of een oude doek om de pasta verder in de vlek te wrijven. Dep uiteindelijk met een papieren handdoek of doek om overtollige pasta te verwijderen.

Meer over dit onderwerp
Een autotapijt reinigen met de beste oplossing voor autotapijtreinigerBeste autotapijtreinigers van 2022

Bloedvlekken verwijderen

Als je een ongeluk hebt gehad en er is een beetje bloed op het autotapijt gemorst, kun je waszetmeel gebruiken om het te verwijderen.

Waszetmeel wordt meestal gebruikt om body toe te voegen aan stoffen en helpt ze te beschermen tegen aarde. Het is echter ook zeer effectief in het verwijderen van vlekken van een tapijt.

Meng gelijke delen zetmeel en koud water in een kleine container of kom en meng tot een stevige pasta is gevormd. Bedek vervolgens de vlek met de pasta en laat deze 30 minuten werken. Eindig door het gebied te schrobben met een vochtige doek en het overtollige weg te vegen.

Huisdiergeuren verwijderen

Borax wordt vaak gebruikt rond het huis voor verschillende doeleinden, zoals het verwijderen van vlekken en als bestrijdingsmiddel. Als zout van boorzuur is borax een poeder en is het eigenlijk alkalisch (4).

Om geurtjes van huisdieren te verwijderen, bestrooit u eenvoudig het hele tapijt met een dunne laag borax. Laat het tot een uur zitten en de borax zal eventuele penetrante geuren absorberen en neutraliseren (5).

Stofzuig vervolgens het hele gebied om het poeder kwijt te raken. U kunt afvegen met een vochtige doek om overtollig poeder te verwijderen.

Als je geen borax hebt, kun je zuiveringszout gemakkelijk op dezelfde manier gebruiken. Zuiveringszout is ook zeer effectief in het absorberen en neutraliseren van vieze geuren.

Het witte poeder is alkalisch. Wanneer ze echter in contact komen met zure en alkalische moleculen, brengt het ze samen in een neutrale toestand (6).

Lees dit volgende
Hond met vlooien op het tapijtBeste vlooienpoeders voor tapijten van 2022

Snelle tip

U kunt ook een kleine, open container met zuiveringszout onder een stoel plaatsen om eventuele bestaande geur in het voertuig te absorberen.

Hoe vloermatten in een auto te reinigen

Weet je nog dat we je vertelden dat we deze later zouden schoonmaken? Het is tijd! Deze vereisen een andere methode dan de autotapijten, maar je bent inmiddels een expert. Het zou dus geen probleem moeten zijn.

 • Tijd: 45 minuten (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Easy/Gemiddeld

1. Verwijder de matten

Nadat je de matten uit de auto hebt gehaald, schud je ze krachtig om vuil en stof los te maken. Leg de matten vervolgens op een plat oppervlak en stofzuig ze grondig om verborgen vuil te verwijderen. Stofzuig beide zijden van de matten om een grondige reiniging te garanderen.

2. Begin bij de onderkant

Draai de matten om en gebruik een tuinslang om ze af te spoelen. Als je geen tuinslang hebt, kun je emmers water gebruiken of zelfs de matten naar binnen brengen naar de badkamer. Dit geeft u echter de extra taak om het gebied daarna schoon te maken.

Om de onderkant grondig schoon te maken, breng je een paar druppels afwasmiddel aan en schrob je met een spons of borstel. Spoel de matten opnieuw af om de zeep te verwijderen.

3. Reinig de stof

Zodra de onderkant schoon is, draait u deze om en richt u zich op de stoffen kant. Als je rubberen of plastic matten hebt, kun je ook afwasmiddel gebruiken voor deze kant.

Om deze kant een grondige reiniging te geven, kunt u dezelfde tapijtshampoo gebruiken als in de auto. Zorg er echter voor dat het veilig is voor de bekleding om residu of schade te voorkomen.

Verzadig de mat met koud water uit een slang of emmer en breng een geschikte hoeveelheid shampoo aan. Gebruik een borstel om het product in de vezels te werken met behulp van cirkelvormige bewegingen.

Mogelijk moet u meer shampoo aanbrengen op hardnekkig vuil of vlekken. Om het schrobben gemakkelijker te maken, giet je tussen de scrubs door meer water op de mat. Spoel de mat goed af als hij klaar is.

4. Droog

Om de matten te drogen, hang je ze gewoon buiten in de frisse lucht. Om het proces te versnellen, kunt u een nat / droog vacuüm gebruiken om overtollig water te onttrekken. Je kunt ze ook eerder drogen met een handdoek ze buiten hangen.

Heb geduld

Vermijd het plaatsen van de matten terug in de auto terwijl ze nog nat zijn. Natte matten kunnen het tapijt in de auto verzadigen, waardoor schimmel en meeldauw groeien (7). Het kan ook vuil en stof aantrekken als het nog vochtig is.

Snelle tips

Het schoonmaken van een autotapijt is niet zo moeilijk als sommige mensen misschien denken. U kunt de klus zonder stress klaren door een paar eenvoudige stappen te volgen en de juiste producten en hulpmiddelen te gebruiken. Hier zijn een paar extra tips om topresultaten te garanderen:

 • Cirkelvormige bewegingen bij het schrobben: Terwijl je scrubt, is de meest effectieve methode om cirkelvormige bewegingen te gebruiken. Dit zal helpen om het reinigingsproduct in de vezels te krijgen en vlekken en vuil op te lossen. Door heen en weer te schrobben, kunt u vuil missen.
 • Neem de tijd: Als je haast hebt, laat het autotapijt dan voor een andere keer staan. Afhankelijk van hoe vies het is, kan deze taak een paar uur duren, dus zorg ervoor dat je de tijd hebt. Voordat u het tapijt spoelt en droogt, kunt u overwegen om de bevlekte gebieden een extra schrobbeurt te geven. Stelvlekken kunnen lastig te verwijderen zijn, vooral als ze al zijn schoongemaakt en gedroogd, maar niet volledig zijn verwijderd.
 • Test: Voordat u een product of huismiddeltje aanbrengt, moet u het een kleine spottest geven in een onopvallend gebied. Breng het aan, geef het een beetje wrijven en laat het een paar minuten staan – als er tekenen van schade of verkleuring zijn, vermijd het gebruik ervan.
 • Blijf beschermd: Als u chemicaliën zoals waterstofperoxide gebruikt, moet u uzelf beschermen. Waterstofperoxide is niet zo schadelijk als andere bleekmiddelen, maar het kan de gevoelige huid irriteren en verbranden (8). Draag dus handschoenen en houd de auto goed geventileerd terwijl je werkt.

Veelgestelde vragen

Welke huishoudelijke producten kan ik gebruiken om mijn autotapijt schoon te maken?

U kunt verschillende huishoudelijke producten gebruiken om uw autotapijt schoon te maken. Witte azijn en water is de meest effectieve oplossing. Voeg voor extra reinigingskracht zuiveringszout of afwasmiddel toe.

Hoe reinig ik het interieur van mijn auto zonder vacuüm?

De beste manier om het interieur van uw auto zonder vacuüm te reinigen, is door een met wasmiddel doordrenkte spons te gebruiken voor de plastic bekleding en een stoffer en borstel voor de tapijten.

Voor hardnekkige plekken zoals olie en vet, gebruik een tandenborstel gedrenkt in verfverdunner of minerale spiritus en werk in cirkelvormige bewegingen. Wees voorzichtig, want deze chemicaliën kunnen uw tapijt vervagen.

Wat gebruiken professionele autodetailers om een interieur schoon te maken?

Professionele autodetailers gebruiken industriële stoomreinigers om het interieur te reinigen. Ze gebruiken hete stoom om vuil en vlekken op te heffen en worden geleverd met een reeks hulpstukken voor lastig bereikbare plaatsen.


Tot op de bodem van de auto komen

Sommige mensen zeggen misschien dat een schone auto overschat is, maar daar zijn we het niet mee eens. Als je een schone auto hebt, heb je een schone geest. Het kan echter moeilijk zijn om het zo te houden, vooral met kinderen en huisdieren die een puinhoop maken.

Maar een regelmatige diepe reiniging is vaak genoeg.

Het georganiseerd houden van de auto is een andere uitstekende manier om het tapijt vrij van vlekken te houden. Beperk eten en drinken tijdens het rijden en gebruik vloermatten om het tapijt te beschermen. Wanneer u een mors of vlek opmerkt, reinig deze dan onmiddellijk met behulp van een van de bovenstaande methoden. Dit voorkomt dat het wordt ingesteld.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol Allesreiniger Power & Fresh - Kersenbloesem - 1L x4