Hoe wax uit tapijt te reinigen (de 2 beste methoden)

Kaarsen voegen een speciaal tintje toe aan de sfeer van uw huis, maar het kan behoorlijk zorgwekkend zijn als ze op uw tapijt druppelen.

Wax kan een uitdaging zijn om te verwijderen, maar er zijn manieren om het te omzeilen. De juiste methoden zullen het er snel uit krijgen zonder een spoor achter te laten.

Om de wax er met succes uit te krijgen, zijn geen dure producten nodig. Er zijn twee zeer effectieve methoden voor het verwijderen van was. U kunt ijs of een heet strijkijzer gebruiken om snel van het probleem af te komen.

We zullen de stapsgewijze methode delen voor het reinigen van was uit een tapijt.

Inhoudsopgave
 • De was invriezen
 • Verwarm de Wax
 • Tips en trucs
 • Veelgestelde vragen
 • Wax aan, wax off

De was invriezen

De eerste methode omvat het invriezen van de was. Als het eenmaal moeilijk is, is het gemakkelijker te verwijderen.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

1. Breng IJs aan

Breng iets bevrorens direct aan op de was, zoals een ijspak of bevroren zak erwten. Vermijd ijsblokjes omdat ze zullen smelten en de was nat maken die je niet wilt.

Door de was in te vriezen, stolt u deze en maakt u het gemakkelijker te verwijderen. Als de was echter al is uitgehard, zoals kaarsvet, hoeft u het misschien niet in te vriezen. Maar als je te maken hebt met ontharingswax, is afkoelen het beste startpunt.

2. Schrapen

Gebruik een dof mes zoals een botermes om zoveel mogelijk van de was af te schrapen.

Afhankelijk van de wax kun je er misschien een goede hoeveelheid afhalen. Als je echter niet veel kunt krijgen, ga dan verder met de tweede methode om te zien hoe je hardnekkige was kunt verwijderen.

Voorzichtigheid

Als je een Berbertapijt hebt, wees dan heel voorzichtig. De lussen in de vezels rafelen gemakkelijk en kunnen worden beschadigd door schrapen.

3. Gebruik een Cleaner

U kunt elke tapijtreiniger of oplosmiddel gebruiken voor deze stap. Spuit de oplossing op het gebied en spoel af met schoon water. Dep het gebied met een schone doek totdat het droog is en alle sporen van de was verdwenen zijn.

Als de was gekleurd is en een vlek heeft achtergelaten, probeer dan een kleine hoeveelheid ontsmettingsalcohol op een doek aan te brengen. Dit zal helpen om de vlek te verwijderen zonder de tapijtvezels te beschadigen.

4. Vacuüm

De wax kan ervoor gezorgd hebben dat de vezels in je tapijt stijf of vlak zijn geworden. Om uw tapijt te herstellen, poetst u het voorzichtig met een tandenborstel of stofzuigt u het gebied met een klein hulpstuk.

Verwarm de Wax

Je kunt ook het tegenovergestelde gebruiken van het invriezen van de was. Warm in plaats daarvan de boel op. Deze methode is sneller omdat je geen uur hoeft te wachten om de was te laten bevriezen.

 • Tijd: 20-30 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

1. Bedek de wax

Begin met het bedekken van de was met een papieren zak of een vochtige doek. Als u een papieren zak gebruikt, plaatst u er een droge handdoek naast op het tapijt, weg van de vlek.

Terwijl we de zak verwarmen met een strijkijzer, verplaatsen we de zak terwijl deze de was absorbeert. De handdoek voorkomt dat de troep zich verspreidt.

Vermijd plastic

Gebruik hiervoor nooit een plastic zak. Het zal branden en smelten, waardoor je tapijt en ijzer worden verpest.

2. Strijk het gebied

Zet het strijkijzer op een warme stand – niet te heet om de zak niet te smelten. Als uw strijkijzer een stoominstelling heeft, schakelt u deze ook uit, omdat we alleen warmte hoeven te gebruiken.

Strijk de zak of doek zorgvuldig, indien mogelijk met kleine cirkelvormige bewegingen. Wanneer een deel van de zak bedekt raakt met was, verplaats het dan naar de handdoek en gebruik een ander gedeelte. Ga door totdat de wax op is.

Breng het strijkijzer niet langer dan 30 seconden per keer aan. Blijf het papier of doek controleren totdat er geen sporen van de was meer zijn.

3. Verwijder de vlek

De was kan een vlek hebben achtergelaten als deze gekleurd was. Het aanbrengen van een kleine hoeveelheid ontsmettingsalcohol en het deppen met een doek moet dit verwijderen.

Je kunt ook een doek op de vlek leggen en deze strijken met behulp van de stoominstelling. De stoom en warmte helpen de vlek van het tapijt en op de doek te tillen.

4. Maak het gebied schoon

Gebruik een tapijtreiniger of oplosmiddel om het gebied schoon te maken zodra de was en vlek verdwenen zijn. Dep de reiniger vervolgens uit met een schone doek of strijk hem met stoom op de doek. Ten slotte wilt u misschien eindigen met een vacuüm om de vezels te herstellen.

Tips en trucs

Als u een andere methode wilt proberen of als er nog steeds tekenen van de vlek zijn, werken deze andere methoden net zo goed:

 • Haardroger: U kunt een haardroger gebruiken als u geen heet strijkijzer op uw tapijt wilt gebruiken. Zet de droger op de heetste stand en verwarm de wax voorzichtig. Houd de haardroger op een veilige afstand, anders kan deze oververhit raken. Dep de was met papieren handdoekjes in intervallen met de hitte totdat de was weg is.
 • Gebruik een hete pot: Het kan lastig zijn om de wax te bereiken als deze zich op een plek ver van een stopcontact bevindt. Je kunt dan een pot op het fornuis verwarmen en toepassen zoals het strijkijzer. Deze methode is handig, maar kan tijdrovend zijn, dus blijf geduldig.
 • Gebruik droogijs: Droogijs is veel kouder dan gewoon ijs, waardoor het de was veel sneller zal bevriezen. Het laat ook geen residu achter. U moet echter voorzichtig zijn – draag leren handschoenen om uw huid te beschermen. Droogijs kan aanzienlijke schade aan huidweefsel veroorzaken (1).
 • Het verwijderen van een vastzittende vlek: Als de was een gekleurde vlek achterlaat die niet weggaat, kunt u een tapijtreiniger gebruiken na het verwijderen van de was. Het kan ook helpen om een kleine hoeveelheid huishoudelijke ammoniak te gebruiken. Maar vergeet niet om de kamer geventileerd te houden en beschermende kleding te dragen (2).
 • Verfris het tapijt: Wax kan soms een bepaalde geur achterlaten, afhankelijk van de geur van de kaars. Je kunt dit van het tapijt verwijderen door 15 druppels etherische olie te mengen met 16 gram zuiveringszout. Strooi het op het tapijt en laat het een uur of twee staan – stofzuig grondig en geniet van een opgefrist tapijt.
 • Handel snel: U kunt uzelf tijd en moeite besparen door snel te handelen wanneer u gemorste was opmerkt. De was heeft geen tijd om zich in de vezels te nestelen en elke kleur zal gemakkelijker te verwijderen zijn.
Misschien vind je dit ook interessant
Hoe tapijten schoon te makenHoe tapijt schoon te maken (beste methoden & zelfgemaakte oplossingen)

Veelgestelde vragen

Is het veilig om een haardroger te gebruiken om de was te smelten?

Veel huiseigenaren geven de voorkeur aan een haardroger in plaats van een heet strijkijzer. Het kan gemakkelijker te controleren zijn en het risico op beschadiging van het tapijt wordt verminderd. Het is ook de beste optie als u papieren handdoeken wilt gebruiken in plaats van een doek.

Wat kan ik doen als de wax niet hard is?

Als je ontharingswax hebt gemorst, zal het waarschijnlijk niet hard drogen op het tapijt. U kunt echter dezelfde methode gebruiken om ijs aan te brengen om het te bevriezen. Dit zal helpen om de was te stollen. Maar als de was pas is gemorst, kunt u een haardroger gebruiken om verder te smelten en weg te vegen.

Kan azijn wax van een tapijt verwijderen?

Hoewel azijn een uitstekende natuurlijke vlekkenverwijderaar is, zal het was niet vanzelf verwijderen. Maar als je toch azijn wilt gebruiken, kun je beginnen met het afschrapen van de was en het strijken van de vlek. Reinig vervolgens met een mix van gelijke delen azijn en water in een spuitfles in plaats van een tapijtreinigingsproduct.

Wat kan was oplossen?

Verschillende dingen lossen was op, zoals plantaardige olie. Leg een lepel olie op de wasvlek, wacht terwijl de olie het afbreekt en dep het schoon. Mogelijk hebt u azijn nodig om de olie van de tapijtvezels te reinigen als u klaar bent.

Verwijdert pindakaas was?

Pindakaas verwijdert geen was. Je hebt iets nodig dat de was smelt, zoals olie, azijn en zuiveringszout.

Zal Dawn Afwasmiddel Wax Uit Tapijt halen?

Dawn Dish Soap zal niet verwijderen wbijl uit tapijt, maar het zal was van het lakwerk van uw auto verwijderen.


Wax aan, wax off

Voordat je je te kapot voelt over het morsen van was op je tapijt, neem dan even een adempauze. Het is niet zo moeilijk als je denkt. Door snel te handelen, kunt u het in een mum van tijd met succes verwijderen.

Begin met methode één en kijk hoe het gaat, en als de was niet wil buigen, gebruik dan warmte.

Een warm strijkijzer of haardroger werkt effectief, dus kies degene waar je je prettig bij voelt. Vergeet ten slotte niet om plastic zakken te vermijden en laat het strijkijzer niet te lang op de plek liggen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe onderkant strijkijzer schoonmaken