Hoe badkamervloeren schoon te maken (5 eenvoudige stappen)

Wist je dat badkamervloeren een verscheidenheid aan micro-organismen herbergen – van maagvirussen tot de schimmels die verantwoordelijk zijn voor voetschimmel (1)? Andere schimmels in de badkamer veroorzaken over het algemeen geen ziekte, maar kunnen astma en allergieën veroorzaken.

Weten hoe u badkamervloeren goed kunt reinigen, is noodzakelijk voor de gezondheid en het welzijn van uw gezin. Deze taak is echter voor veel mensen niet leuk.

Het schoonmaken van dit gebied is vaak gevreesd, omdat het de neiging heeft om chemicaliën te vereisen die je piepend uit de badkamer laten.

Wat als we je zouden vertellen dat je geen masker hoeft te dragen? Door je badkamervloer op te nemen in je dagelijkse routine, wordt deze klus veel behapbaarder.

Inhoudsopgave
 • Schoonmaken van de badkamervloer
 • Badkamer vloervlekken verwijderen
 • Snelle tips voor voegreiniging
 • Laatste tips voor het reinigen van badkamervloeren
 • Veelgestelde vragen
 • Versla de Grime

Keramische of porseleinen tegels zijn het meest voorkomende type vloer in badkamers. Deze zijn super eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Het beste deel is dat je natuurlijke producten zoals azijn kunt gebruiken. Geen piepende ademhaling of giftige dampen meer!

Tile heeft echter enkele probleemgebieden in een badkamer en u moet hierop letten. Diepe hoeken, voeglijnen en metalen voorwerpen zoals een vuilnisbak, kunnen voor problemen zorgen.

Deze gebieden kunnen meeldauw of schimmel of zeepresten hebben. Schoonheids- en haarproducten kunnen ook vlekken veroorzaken als u uw dagelijkse routine voor de badkamerspiegel doet.

Schoonmaken van de badkamervloer

Dus hoe moet je je badkamervloer precies schoonmaken? Laten we het sprankelend schoon krijgen, kiemvrij, zonder je hoofd en longen te beschadigen.

 • Tijd: 45 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Reinigingsmiddel
 • Bezem of vacuüm
 • Emmer
 • Water
 • Reinigingsoplossing (zoals tegelreiniger, afwasmiddel of azijn)
 • Dweil of duw bezem
 • Kleine reinigingsborstel
 • Vloer wisser
 • Handdoeken

1. Maak de vloer schoon

Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat de vloer vrij is van losse voorwerpen. Verwijder krukken, prullenbakken en speelgoed. Dit geeft je een duidelijk gebied om vrij te bewegen.

Was badkamermatten. Sommige zijn machinewasbaar. Zo niet, geef de mat dan een goede scrub met een reinigingsmiddel, spoel dan grondig af en hang te drogen.

2. Stof verwijderen

Het verwijderen van stof en los vuil maakt het later gemakkelijker om de vloer te schrobben. Gebruik een bezem of zelfs een stofzuiger. Zorg ervoor dat de vloer volledig droog is voordat u stofzuigt om te voorkomen dat uw machine wordt beschadigd.

U kunt de vloer ook grondig spoelen met behulp van een kleine slang of douchekop. Leid het water in de hoeken om al het stof en vuil weg te krijgen. Als er meer puin op de vloer ligt, verzamel het dan en gooi het in de prullenbak om een verstopte afvoer te voorkomen.

Dit is het meest geschikt als je een natte ruimte hebt met een afvoer. Anders overstroom je gewoon je badkamer.

3. De vloer schoonmaken

Vul een emmer met warm water en meng er een reiniger door die veilig is voor je vloer. Lysol en Dawn zijn zeer effectief in het verslaan van vuil en vet van verschillende badkameroppervlakken. Je kunt ook een kopje witte azijn in de emmer gieten als je dat wilt.

Gebruik een dweil om de hele vloer schoon te maken of een duwbezem als de vloer extra smerig is. Een kleine borstel kan ook worden gebruikt als u slechts een klein gebied hebt om te bedekken.

4. Spoelen

Spoel de floof met schoon water en gebruik een vloerwisser om het water door de afvoer te leiden. Als dit echter geen optie is, gebruik dan alleen een licht natte dweil om water tot een minimum te beperken. Overweeg een spin-mop omdat deze effectief zijn in het uitwringen van overtollig water.

5. Droog

Als je klaar bent, moet je de vloer drogen om schimmel- of meeldauwgroei te voorkomen. Gebruik een schone handdoek of doek om de vloer af te vegen. Let goed op hoeken en voeglijnen, omdat deze plaatsen gevoeliger zijn voor schimmel.

Misschien vind je dit ook interessant
Beschimmelde geur op kledingHoe zich te ontdoen van schimmelgeur

Badkamer vloervlekken verwijderen

Hoewel de bovenstaande reinigingsmethode fantastisch is voor onderhoud, kunt u van tijd tot tijd hardnekkige vlekken opmerken. We laten je een paar verschillende reinigingsmethoden zien om deze vlekken te elimineren.

Natuurlijke zure reinigers

Het vermijden van agressieve chemicaliën kan essentieel zijn in huizen met kinderen of huisdieren. Dampen kunnen vaak blijven hangen of zich door het hele huis verspreiden, waardoor iedereen wordt getroffen.

Gelukkig zijn natuurlijke reinigingsmiddelen zoals azijn en citroensap altijd bij de hand en effectief. Azijn is uitstekend in het verwijderen van vetvlekken, het ontgeuren en desinfecteren van badkamervloeren.

Meng gelijke delen water en azijn in een spuitfles en geef het een goede shake. Breng vervolgens de oplossing aan op een vlek en schrob met een spons.

Je kunt ook puur citroensap in een spuitfles gebruiken om vlekken en specie te behandelen. Een ander geweldig gebruik voor citroenen is om roestvlekken te verwijderen.

Snijd een citroen doormidden en bestrijk elke helft met zout. Strooi extra zout op de roestvlek en begin te schrobben met de citroenhelft – knijp terwijl je gaat om het sap vrij te geven. Spoel ten slotte het gebied af en veeg het af als het klaar is. U kunt zout ook vervangen door zuiveringszout als u dat wilt.

Waarschuwing

Als u een natuurlijke vloer in uw badkamer heeft, gebruik dan geen zure reinigingsmiddelen. Deze zullen het oppervlak etsen en kunnen de beschermende afdichting beschadigen (2).

Bleken

Als u schimmel of meeldauw opmerkt, kunt u water en bleekmiddel combineren in een verhouding van 3: 1. Breng het rechtstreeks aan op de vlek, geef het een minuut of twee om te werken en schrob het vervolgens met een spons of borstel. Afspoelen met schoon water en afvegen om te drogen (3).

Houd er rekening mee

Bleekmiddel kan schadelijke dampen veroorzaken, dus houd ramen en deuren open. Draag beschermende kleding zoals handschoenen om huidcontact te voorkomen (4).

U kunt ammoniak ook gebruiken om schimmel- en meeldauwvlekken te verwijderen. Meng een kwart kopje ammoniak in een liter water. Breng aan op het onrustige gebied, schrob met een borstel of spons, spoel goed af en veeg af om te drogen (5).

Vermijd een ramp

Meng nooit bleekmiddel en ammoniak. Dit veroorzaakt giftige dampen die neusbloedingen kunnen veroorzaken en zelfs de neus- en longwand kunnen verbranden (6).

Stoomreiniger

Wanneer je een extra diepe reiniging in je badkamer moet doen, probeer dan een stoomreiniger. Ze gebruiken stoom op hoge temperatuur om vuil, bacteriën en schimmels weg te blazen.

Vul het waterreservoir en laat het apparaat opwarmen. Schakel de machine in en druk of pulseer de trekker terwijl u over de vloer beweegt.

Snelle tips voor voegreiniging

Schone voeg is essentieel als u wilt dat uw badkamervloer glanst. Vuil en bacteriën hopen zich vaak op in dit gebied, wat moeilijk te verwijderen kan zijn als het wordt achtergelaten. Hier zijn een paar tips voor het reinigen van voeglijnen:

1. Bleken

Als je witte of lichtgekleurde voeg in je badkamer hebt, kun je bleekmiddel gebruiken om vlekken te verwijderen. Dompel een spons of stijve borstel in bleekmiddel, schrob de lijnen en spoel af met een vochtige doek. Vergeet niet om ramen en deuren open te houden voor een goede ventilatie.

2. Zuiveringszout

Het maken van een baking soda pasta is een effectieve manier om snel voegvuil te verslaan. Combineer gelijke delen zuiveringszout en water, breng vervolgens aan op de specie en laat tot een uur zitten. Gebruik een stijve borstel om de pasta in de lijnen te schrobben en veeg af met een doek of schone spons.

3. Azijn en zout

Meng een kopje azijn en een kopje heet water in een emmer. Voeg een kopje zout en ongeveer twee eetlepels afwasmiddel toe. Combineer de oplossing goed voordat je er een spons in laat weken.

Breng vervolgens een royale hoeveelheid van de oplossing aan op de voeglijnen met behulp van de spons. Laat het 10 minuten zitten en veeg het vervolgens af met een schone spons bevochtigd met water.

Laatste tips voor het reinigen van badkamervloeren

Handhaving van een goed reinigingsregime voor uw hele badkamer is de sleutel om het schoon te houden. Vanwege de vaak vochtige omgeving zijn badkamers gevoelig voor schimmelgroei. Dit kan gezondheidsproblemen voor u en uw gezin veroorzaken, omdat de sporen zich snel naar andere gebieden kunnen verspreiden.

Hier zijn enkele bonustips voor het reinigen van de badkamervloer:

 • Reinig de vloer als laatste: Laat de vloeren tot het einde als je de hele badkamer schoonmaakt. Er kan gemorst worden of vuil op de vloer vallen tijdens het schoonmaken van tegels of het afvegen van planken.
 • Ga de bocht in: Gebruik kleine borstels of zelfs een watje om hoeken effectief schoon te maken.
 • Houd de vloer droog: Afwerken door de vloeren droog te vegen, zal helpen om schimmel en meeldauw op afstand te houden. Het zal ook helpen om gladde tegels te voorkomen die gevaarlijk kunnen zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik mijn badkamervloer schoon zonder te schrobben?

Er zijn verschillende manieren om je badkamervloer schoon te maken zonder te schrobben. Je kunt zuiveringszout, waterstofperoxide, witte azijn en Clorox gebruiken. Dep ze op de vloer in plaats van te schrobben, en ze tillen gemakkelijk vuil en vuil op.

Hoe vaak moet je een badkamervloer dweilen?

Je moet een badkamervloer dagelijks dweilen om het ontsmet te houden en bacteriën te verwijderen die schimmel- en meeldauwgroei veroorzaken. Badkamervloeren verzamelen ook andere ziektekiemen zoals ontlasting, waardoor ze een van de smerigste vloeren in uw huis zijn.

Kun je dweilen met alleen water?

Je kunt dweilen met alleen water, maar het verwijdert geen bacteriën van je vloeren. Gebruik een reinigingsmiddel zoals afwasmiddel of witte azijn om uw badkamervloeren te ontsmetten voor het beste resultaat.

Hoe verwijder je harde watervlekken van badkamervloertegels?

Een van de beste manieren om harde watervlekken van badkamervloertegels te verwijderen, is door witte azijn te gebruiken. Je kunt het netjes gebruiken, direct op de vlekken deppen of verdunnen met water.


Versla de Grime

Het schoonmaken van je badkamervloer was misschien wel de meest gevreesde taak van de week – maar dat zou het niet moeten zijn. Weten hoe u uw badkamervloer effectief kunt reinigen, kan het werk veel gemakkelijker maken.

U kunt een multi-surface cleaner gebruiken om de vloer te schrobben en vlekken zoals zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je de voeglijnen af en toe grondig reinigt met behulp van een effectieve methode.

Nu je deze topmethoden kent, ziet (en voelt) je badkamer er onberispelijk uit.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Wat is beter: Dyson V11 of V10?