Vinylvloeren reinigen (4 eenvoudige stappen)

Vinylvloeren zijn gemakkelijk schoon te maken, maar worden niet geleverd met instructies. Zoveel eigenaren vragen zich af hoe ze het moeten schoonmaken?

Gelukkig is vinyl bestand tegen water en vlekken, beschadigingen en krassen. Je kunt het zelfs schoonmaken met natuurlijke ingrediënten, zoals azijn.

Als je vinylvloeren hebt, heb je geluk! Er zijn veel manieren om uw vloeren er scherp uit te laten zien, en we laten u zien dat u vinylvloeren in vier eenvoudige stappen kunt reinigen.

Inhoudsopgave
 • Wat is vinylvloer?
 • Soorten vinylvloeren
 • Beste tools voor het reinigen van vinylvloeren
 • Is het veilig om Mop Vinyl Vloeren te stomen?
 • Hoe vinylvloeren te reinigen
 • Hoe ground-in vuil en vlekken te verwijderen
 • Do’s en Don’ts van het onderhouden van vinylvloeren
 • Veelgestelde vragen
 • Vinylvloeren onderhouden

Wat is vinylvloer?

Vinyl is een veerkrachtig type vloer gemaakt van PVC en verschillende andere verbindingen. Deze componenten combineren om verschillende ontwerpen en kleuren te creëren. Ze komen als vloertegels of vellen en worden met behulp van een unieke lijm of mastiek op de ondervloer aangebracht.

Oorspronkelijk gemaakt als vervanging voor rubberen vloeren, is vinyl duurzamer en wordt het niet beïnvloed door blootstelling aan zuurstof of alkalisch vocht (1).

Vinylvloeren worden vaak gebruikt in commerciële omgevingen en zijn gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen slijtage. Het komt ook in verschillende prijsklassen, waardoor het een mogelijke keuze is voor mensen met een beperkt budget.

Voordelen van vinylvloeren

Probeert u te beslissen of u uw vinylvloer wilt behouden of in uw huis wilt laten installeren? Hier zijn enkele redenen waarom we ervan houden.

1. Duurzaam

Vinylvloeren kunnen lange tijd veel verkeer aan in vergelijking met andere vloeren, daarom is het zo populair voor commercieel gebruik. Een goed onderhouden vinylvloer kan tot 20 jaar meegaan. Sommige fabrikanten geven zelfs 15 jaar garantie! (2)

Het is bestand tegen vlekken en water, in tegenstelling tot andere vloeren zoals laminaat dat water gemakkelijk kan beschadigen. Omdat vinyl waterbestendig is, is het heel gemakkelijk schoon te maken – je hoeft je niet te haasten om het daarna te drogen.

2. Weinig onderhoud

Het reinigen van vinylvloeren is eenvoudig omdat het zo duurzaam is. Het is ook onderhoudsarm en vereist geen hersluiten of waxen, zoals hardhout bijvoorbeeld doet. Wanneer uw vinylvloer een diepe reiniging of een nieuwe reiniging nodig heeft, kunt u eenvoudig een mechanische buffer en chemische strippers gebruiken.

3. Betaalbaar

Het proces van het maken van vinylvloeren is goedkoop en daarom is het kopen van vinyl ook niet duur. Verschillende stijlen en prijzen variëren tussen fabrikanten. Het is echter niet zo hoog geprijsd als hardhout of natuursteen.

Het installeren van vinylvloeren is eenvoudig en kost u niet veel. Dit kan u nog meer besparen, omdat u geen professional hoeft te betalen. Vanwege de duurzaamheid en esthetiek kunnen vinylvloeren zelfs de wederverkoopwaarde van uw huis verhogen. Het is een eenmalige investering die u terugbetaalt als deze goed wordt onderhouden.

4. Verscheidenheid aan stijlen

Een van de belangrijkste redenen waarom veel huiseigenaren rechtstreeks naar vinyl gaan, is de verschillende stijl- en kleuropties die beschikbaar zijn.

Vinyltegels en -platen kunnen een reeks patronen en andere soorten vloeren nabootsen, zoals beton, hout, steen en terrazzo. Sommige kunnen heel moeilijk te onderscheiden zijn van het origineel zonder heel goed naar de vellen of tegels te kijken.

Dankzij de verschillende beschikbare kleuren is het ook gemakkelijk om je huis precies zo in te richten als jij dat wilt. Als je wordt afgeschrikt door de porous oppervlak van marmer, maar toch willen de luxe look in de master badkamer – vinyl is een uitstekende optie. Het is een geweldige manier om jezelf en je stijl uit te drukken door verschillende kleuren en patronen te mixen en matchen.

5. Korte installatietijd

Het installeren van nieuwe vloeren kan een belangrijke klus zijn en je brengt vaak een week door in een hotel of bij een familielid thuis.

Vinyl is echter super snel te installeren omdat je het direct op andere vloeren kunt aanbrengen, zoals linoleum of oud vinyl. U hoeft geen tijd te besteden aan het slopen van de vorige vloer.

Vinyl is zelfs populair onder doe-het-zelvers vanwege de installatie – sommigen voltooien de klus in 10 minuten!

6. Zachte vloeren

Harde vloeren zoals tegels en natuursteen kunnen ruw zijn voor onze voeten als we staan en rondlopen. Om nog maar te zwijgen van hoe koud ze in de winter kunnen worden. Door de PVC-constructie zijn vinylvloeren echter zacht om op te lopen en op te staan.

Daarnaast wordt er een zeer dun laagje vilt of schuim onder het vinyl geplaatst, wat de vloer meer flexibiliteit geeft. Deze extra beschermlaag helpt ook om de vloer langer mee te laten gaan.

Soorten vinylvloeren

Er zijn meerdere soorten vinylvloeren, zoals luxe en basic, maar wat zijn de belangrijkste soorten?

1. Plank

Het belangrijkste doel van vinylplanken is om eruit te zien als hardhouten of houten vloeren – maar zonder de kosten. De planken kunnen er heel natuurlijk uitzien en door het zachte oppervlak kunnen ze ook erg op de real deal lijken. Vinylplanken zijn echter veel duurzamer in vergelijking met houten vloeren.

Het is ook veel eenvoudiger om vinylplanken schoon te maken, omdat je bijna elk product kunt gebruiken. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken over waterschade. Voor basis dweilen kun je gemakkelijk azijn en water of afwasmiddel gebruiken.

2. Tegel

Vinyltegels worden in vierkanten van verschillende groottes gesneden. Ze lijken vaak op natuurstenen vloeren, maar zijn een meer betaalbare versie.

Bovendien is natuursteen zeer poreus en mag het niet worden gereinigd met verschillende producten en methoden. Vinyltegels daarentegen zijn gemakkelijk te onderhouden.

Als een tegel zou breken of beschadigd raken, is het eenvoudig te veranderen zonder hele delen van de vloer te vervangen.

U kunt vinyltegels eenvoudig schoonhouden door te vegen of te stofzuigen om stof en vuil te verwijderen. Gebruik een mengsel van azijn en water om te dweilen en de glans te herstellen.

3. Laken

Dit type vinyl is een enkele rol van zes tot 12 voet breed. Door de sheet-style zijn er minder naden. Dit maakt het uitstekend geschikt voor gebieden met een hoog vochtgehalte, zoals keukens en badkamers (3).

Plaatvinyl is gemakkelijk te onderhouden en schoon te houden. Door het beperkte aantal naden zijn er niet veel schuilplaatsen voor stof. Je hoeft het misschien maar een paar keer per week te vegen en te dweilen wanneer het nodig is.

4. Urethaan en Enhanced Urethane

Urethaan is geen type vloer; het is een topcoating of -laag. Het is zeer duurzaam en voegt een sterke bescherming toe aan het vinyl. Regelmatig urethaan beschermt de vloer tegen krassen en slijtage, terwijl het een glanzende afwerking behoudt.

Verbeterd urethaan is echter sterker dan de laatste. Het wordt vaak gebruikt in gebieden met veel verkeer en beschermt uw vinylvloeren tegen slijtage.

De glanzende afwerking moet regelmatig worden gereinigd om stof en vuil op afstand te houden, waardoor het er dof uitziet. Je kunt de glans gemakkelijk behouden door één keer per week vinylvloeren te dweilen (4).

5. Geen wax

No-wax vinyl is ook een soort coating in plaats van vloertype. Mensen die voor deze afwerking kiezen, kiezen glans boven duurzaamheid, dus het wordt voornamelijk gebruikt in gebieden met minder verkeer.

De no-wax afwerking vereist meer onderhoud in vergelijking met urethaan. Je moet de vloeren regelmatig vegen en wassen en polijstmiddel aanbrengen om de glans te behouden.

Beste tools voor het reinigen van vinylvloeren

Omdat vinyl zo lang meegaat en bestand is tegen water, chemicaliën en vlekken, is het moeilijk om het verkeerde product of gereedschap te gebruiken. Dit betekent echter zeker niet dat er geen tools en producten zijn die vooral goed zijn op vinyl.

Laten we eens kijken naar de dingen waarmee we vinylvloeren het liefst schoonmaken.

Lichte reiniging

U kunt dagelijks of wekelijks licht schoonmaken, afhankelijk van hoe druk uw huis is. De volgende hulpmiddelen zijn van onschatbare waarde voor lichte reiniging:

 • Bezems: We geven de voorkeur aan een zachte bezem voor snel vegen op vinylvloeren. Hoewel het oppervlak bestand is tegen water en vlekken, kunnen kleine krasjes optreden als u ruw gereedschap gebruikt.
 • Stof dweilen: Een stofmop is zeer effectief in het verwijderen van fijnstof, vuil en haardeeltjes. Het is ook gemakkelijker te gebruiken dan een traditionele bezem, omdat het niet heen en weer vegen vereist. Je glijdt hem gewoon over de vloer.
 • Vacua: Veel huiseigenaren weten niet zeker of het veilig is om vinylvloeren te stofzuigen, maar maak je geen zorgen – het is volkomen veilig. Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden bij het stofzuigen. Een belangrijke tip is om tapijthulpstukken, zoals klopperstangen, te vermijden. Deze zijn ontworpen om in dikke vezels te graven, maar kunnen krassen veroorzaken.

Dieptereiniging

Afhankelijk van hoe druk uw huis is, doet u misschien wekelijks of maandelijks een diepere schoonmaak. Dit omvat meestal vegen of stofzuigen en vervolgens afwerken met dweilen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat hoewel vinyl waterbestendig is, het niet waterdicht is. Dweil daarom alleen als dat nodig is.

Te vaak dweilen kan de afwerking op het vinyl dof maken en de lijm verzwakken. Erger nog, kleine hoeveelheden water kunnen door de naden en randen dringen als u een overmatige hoeveelheid gebruikt.

Houd er rekening mee

Als er water doorkomt in het vilt of schuim, kan dit schimmel of meeldauw veroorzaken (5).

We vertrouwen op deze tools voor het diep reinigen van vinylvloeren:

 • Draai dweilen: Wanneer we vinylvloeren dweilen, gebruiken we liever een spinmop, zoals de O-Cedar. Spin mops zijn uitstekend omdat je de dweil snel kunt uitwringen om hem vochtig te maken.
 • Spuit dweilen: Een andere goede optie is een spuitmop zoals de Bona Stone of de meer hightech Bissell Spinwave. Deze zijn ook gemakkelijk te gebruiken omdat u het gebied vlak voor het vegen besproeit. Door dit te doen, vermindert u de hoeveelheid stilstaand water die overblijft tijdens het dweilen.
 • Vinyl vloerreiniger: Je kunt spuitmoppen vullen met een speciale formule zoals de Bona Stone Tile en Laminate Cleaner.
 • Zelfgemaakte vloerreiniger: Genieten van DIY’s? Dan kun je ook je eigen energiereiniger maken door water, azijn en je favoriete etherische olie te mengen om je huis op te frissen. Als je een gewone dweil gebruikt, giet deze oplossing dan in de emmer. Gebruik een paar druppels afwasmiddel of een vinyl vloerreiniger, zoals de COREtec, voor een diepere reiniging.

Merk op dat een gespecialiseerde reiniger een goede optie is om de afwerking te behouden. Afwasmiddel kan een film of residu achterlaten op vinylvloeren, dus het is essentieel om ze grondig te spoelen na het dweilen.

Het drogen van de vloer met een schone handdoek na het dweilen heeft de voorkeur. Dit vermindert eventuele harde watervlekken of strepen die door de dweil of reiniger worden achtergelaten.

Is het veilig om Mop Vinyl Vloeren te stomen?

Het is niet aan te raden om vinylvloeren schoon te maken met een stoommop, omdat dit de planken en lijm kan beschadigen. Stoommoppen gebruiken stoom op hoge temperatuur om bacteriën te doden en vuil en vuil op te lossen zonder chemicaliën. Het is een milieuvriendelijke manier om uw huis te ontsmetten. De hete stoom kan echter aanzienlijke schade toebrengen aan vinylvloeren.

Onomkeerbare problemen zoals kromtrekken, buigen, rand cuppen en borrelen onder de planken kunnen optreden. Als dit gebeurt, moeten de getroffen secties worden vervangen. Vanwege de risico’s wordt schade veroorzaakt door stoomreinigers meestal niet gedekt door garanties (6).

Hoe vinylvloeren te reinigen

Nu we weten welke gereedschappen en producten veilig zijn, is het tijd om te kijken hoe we vinylvloeren kunnen reinigen. Om uw vinylvloeren grondig schoon te maken, hoeft u geen dure producten aan te schaffen. Items zoals afwasmiddel, azijn, zuiveringszout en jojoba-olie zijn uitstekend in het aanpakken van vuil en vuil.

 • Tijd: 40 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Stofzuigen, stofmop of bezem
 • Vloerreinigingsoplossing naar keuze (zoals appelciderazijn of afwasmiddel)
 • Emmer
 • Water
 • Zwabber
 • Handdoeken

1. Stof en vuil verwijderen

Het verwijderen van stof en vuil is essentieel als u schone vloeren en geen krassen wilt. Omdat fijne korrels vuil of kleine rotsen door schoenen naar binnen worden gesleept, kunnen ze kleine krassen veroorzaken wanneer ze worden bewandeld. Daarom raden we u aan om dagelijks te vegen in gebieden met veel verkeer om vuil en stof op afstand te houden.

Let goed op hoeken, onder meubels en in de buurt van de plinten. Je kunt gemakkelijk een vacuüm- of stofmop gebruiken in plaats van een bezem als je dat wilt.

Vacuüm instellingen

Kies voor zachte instellingen en hulpstukken tijdens het stofzuigen. U moet alle instellingen voor tapijten uitschakelen om te voorkoment eventuele schade.

2. Kies een reiniger

Zoek voordat je gaat dweilen uit welke reiniger je wilt gebruiken. We raden aan om een milde reiniger te gebruiken voor dagelijkse snelle reinigingssessies, zoals appelciderazijn. Dit reinigt effectief zonder de afwerking te dragen.

U kunt ook kiezen voor een commercieel product dat bij uw vloeren past. Als u gewaxte vinylvloeren heeft, moet u een product gebruiken dat geschikt is voor gewaxte oppervlakken. Aan de andere kant, als uw vloeren niet gewassen zijn, moet u een no-waxreiniger gebruiken.

Afwasmiddel is ook uitstekend in het doorsnijden van vuil en vet. We gebruiken dit het liefst slechts af en toe om slijtage aan de afwerking te voorkomen. Je kunt een paar spuitjes toevoegen aan de appelciderazijnoplossing of mengen met schoon water.

3. Zwabber

Vergeet niet dat we zo min mogelijk water willen gebruiken. Hoewel vinyl niet poreus is zoals steen, is het niet helemaal waterdicht.

Begin bij het verste deel van de kamer en werk naar de in- of uitgang. Blijf de dweil wringen terwijl je gaat, en als het water er vies uit begint te zien, overweeg dan om het te dumpen en een nieuwe batch te mengen.

Getextureerd vinyl is lastiger schoon te maken en schoon te houden. Vanwege de textuur kan het lijken alsof stof en vuil zich comfortabel op de vloer verbergen. Deze vereisen meer aandacht bij het schoonmaken, dus het kan zijn dat u een paar keer over het gebied moet gaan (7).

Misschien vind je dit ook interessant
Vader en zoon dweilen hun zitkamerHoe te Dweilen (11 eenvoudige stappen om de klus te klaren)

4. Spoelen

Het spoelen van de vloer na het dweilen is essentieel. We raden u ten zeerste aan om deze stap niet over te slaan, zelfs als het product dat u gebruikt niet hoeft te worden gespoeld. U kunt merken dat een kleverige film of zeepresten zich vastklampen aan uw nieuw gewassen vloeren.

Vul na het dweilen een emmer met schoon water en dweil de vloer. Je kunt ook een kleine hoeveelheid water op de vloer gieten en het vervolgens onmiddellijk afvegen met een doek. Wil je een mooie afwerking, droog je de vloer af met een schone doek of handdoek.

Hoe ground-in vuil en vlekken te verwijderen

Soms is een algemene reiniging niet genoeg om vuil en vlekken die zich aan uw vinylvloeren hechten te verwijderen. We hebben een andere methode in petto voor het grondig reinigen van verschillende soorten markeringen op uw vloeren.

1. Slijtplekken verwijderen

Slijtageplekken zijn helaas waarschijnlijk op vinylvloeren. Gelukkig zijn ze echter gemakkelijk te verwijderen. Het enige wat je nodig hebt is WD-40 of jojoba olie en een zachte doek.

Breng wat olie of WD-40 aan op de zachte doek en wrijf het in de vlekken. Slijtplekken die zich direct aan de oppervlakte bevinden, zijn binnen de kortste keren uitgeschakeld. Oudere of diepere vlekken zullen meer schrobben nodig hebben. Mogelijk kunt u ze niet volledig verwijderen, dus mogelijk moet u de tegel of plank vervangen.

2. Voedsel- en drankvlekken verwijderen

De beste manier om vlekken op vinylvloeren zoals wijn, voedsel of sap te verwijderen, is door zuiveringszout te gebruiken. Dit universele product staat misschien al in je voorraadkast. Zuiveringszout is licht schurend en is zeer effectief in het snijden door taai vet en vlekken.

Meng voor deze methode gelijke delen water en zuiveringszout en combineer tot het een pasta vormt. Veeg voor het aanbrengen overtollige vloeistof weg. Breng de pasta aan en wrijf met een zachte doek – de vlek moet er meteen afkomen.

3. Make-up, stift en inkt verwijderen

Als je make-up of inkt op je vinylvloer hebt gemorst, kun je deze snel verwijderen met ontsmettingsalcohol. De alcohol tilt het pigment uit de vlek en je kunt het snel afvegen zonder schade. Probeer wat acetonvrije nagellakremover om gemorste nagellak te verwijderen.

Vermijden

Gebruik geen aceton nagellakremover op vinylvloeren. Dit zal schade aan het oppervlak veroorzaken.

4. Hardnekkige vlekken schrobben

Voor elke bijzonder hardnekkige vlek of vlek, kunt u heen en weer schrobben met een zachte nylon borstel. Breng een vlekverwijderaar aan, zoals zuiveringszoutpasta, en schrob deze in de vlek. Vermijd het gebruik van een stijve borstel of staalwol, omdat deze krassen op het zachte oppervlak zullen veroorzaken.

Do’s en Don’ts van het onderhouden van vinylvloeren

Vinylvloeren kunnen duurzaam zijn en bestand tegen water en vlekken. Er zijn echter nog steeds dingen die u moet vermijden om het oppervlak te behouden. Hier zijn een paar do’s en don’ts:

 • Gebruik niet te veel water: Het weken van vinylvloeren is een grote fout. Water dat op het oppervlak achterblijft, sijpelt in de naden en randen van de vloer. Dit zal uiteindelijk de lijm verpesten die de vloer op zijn plaats houdt.
 • Vermijd schurende reinigingsmiddelen: Als uw vinylvloeren een glanzende afwerking hebben, moet u het gebruik van bleekmiddel of schurende reinigingsmiddelen vermijden. Deze zullen waarschijnlijk de glans van het oppervlak verwijderen. Gebruik in plaats daarvan azijn of een gespecialiseerde reiniger voor vinylvloeren.
 • Vermijd schuurmiddelen: Gebruik nooit een stijve borstel of staalwol om vinylvloeren schoon te maken. Je moet ook voorkomen dat je vastzittende stoffen van de vloer schraapt met een mes of scherp gereedschap. Week in plaats daarvan het gebied in een reiniger en verwijder het met een zachte doek.
 • Bescherm de vloer: Zware meubels kunnen diepe deuken of krassen veroorzaken. Pas elke poot van uw meubels aan met vilten pads; deze fungeren als een klein kussen en voorkomen krassen.
 • Gebruik wel vloerkleden: In gebieden met veel verkeer zal waarschijnlijk slijtage optreden, waardoor krassen en doffe plekken ontstaan. Voorkom dit door een paar vloerkleden in de drukke ruimtes van je huis te leggen.
 • Gebruik wel deurmatten: Deurmatten zijn een uitstekende herinnering voor gasten om hun schoenen af te vegen voordat ze binnenkomen of zelfs verwijderen. Dit vermindert de hoeveelheid vuil, rotsen en modder die u naar binnen kunt slepen.
 • Maak morsen schoon: Door morsen te reinigen terwijl ze zich voordoen, kunt u voorkomen dat u later te maken krijgt met ingestelde vlekken. Ook kunnen vloeistoffen net als water in de naden sijpelen. Helaas kan dit ervoor zorgen dat er een geur ontstaat, afhankelijk van het gemorste item.

Veelgestelde vragen

Hoe reinig ik vinylvloeren met azijn?

Azijn is een van de beste ingrediënten om te gebruiken voor regelmatige reiniging. Het is niet-schurend maar mild desinfecterend. Een andere reden waarom we de voorkeur geven aan azijn is dat het een natuurlijke glans aan vinyl toevoegt en geuren neutraliseert.

Bij het reinigen van vinyl kunt u gedistilleerde witte azijn of appelcider gebruiken – beide zijn veilig en effectief. Meng een kopje azijn in een liter water en dweil je vloeren zoals gewoonlijk.

Hoe kan ik mijn vinylvloeren laten glanzen?

Als azijn het niet snijdt, kan een vinyl vloerlak de glans en glans herstellen. Het is echter cruciaal om al het stof en vuil van de vloer te verwijderen voordat u het aanbrengt. Het achterlaten van vuil en stof kan het eindresultaat veranderen.

Dweil en verwijder vlekken, kies dan een goede polish en volg de instructies zorgvuldig op. Als u uw vinylvloeren wilt waxen, overweeg dan om een professional in te huren, omdat het gebruik van de verkeerde was problemen kan veroorzaken.

Hoe vaak moet je vinylvloeren dweilen?

Hoe vaak je een vinylvloer moet dweilen, hangt af van het niveau van het voetverkeer en of je huisdieren of kinderen hebt. De meeste experts raden aan om minstens één keer per maand een diepe reiniging uit te voeren, maar je kunt wegkomen met het twee keer per jaar dweilen van je vinylvloer.

Hoe reinig je vinylvloeren zonder strepen?

De beste manier om vinylvloeren zonder strepen te reinigen, is door eerst de dweil te drogen om vuil te verwijderen. Meng vervolgens witte azijn en water in een emmer en dweil de vloer nat. Gebruik WD-40 om vetvlekken te verwijderen.

Tot slot, poets de vloer met een droge doek om overtollig water te verwijderen.

Kan ik een Swiffer gebruiken op vinylplanken?

Je kunt een Swiffer gebruiken op vinylvloeren en vinylplanken. De droge Swiffer en de WetJet zijn veilige keuzes voor uw vuile vinylvloer.

Kan ik Pine Sol op vinylvloeren gebruiken?

Pine Sol is veilig te gebruiken op vinylvloeren en andere hardhouten oppervlakken. Het bevat geen kankerverwekkende ingrediënten, waardoor het een veilige optie is voor verschillende vloertypen.


Vinylvloeren onderhouden

Vinylvloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid. Een goed onderhouden vloer kan tientallen jaren meegaan en waarde toevoegen aan uw huis. Er zijn verschillende soorten vinyl, vaak gemaakt om te lijken op andere soorten vloeren zoals hout en steen.

Het onderhouden van vinylvloeren is eenvoudig – met regelmatig vegen of stofzuigen kunt u ze schoonhouden. Dweilen mag alleen worden gedaan als dat nodig is en gebruik een geschikte reiniger zoals azijn.

Vinyl is waterbestendig. Vergeet echter niet dat het niet helemaal waterdicht is; vloeistoffen kunnen door de naden en randen sijpelen. Gebruik dus alleen water als dat nodig is.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe gember schoonmaken