Hoe badkuipvlekken te verwijderen en toekomstige vlekken te voorkomen

We willen zeker niet in een badkuip stappen die bevlekt is en er vies uitziet, en jij waarschijnlijk ook niet.

Er zijn manieren om allerlei badkuipvlekken te verwijderen. Of uw badkuip nu gemaakt is van email, acryl, porselein of iets anders, wij hebben tips. Dit omvat het verwijderen van zeepresten, harde watervlekken, roest en nog veel meer vervelende vlekken die zich in uw bad kunnen nestelen.

Inhoudsopgave
 • Wat voor soort badkuip heb je?
 • Hoe badkuipvlekken te verwijderen
 • Veelgestelde vragen over het verwijderen van badkuipvlekken
 • Hoe badkuipvlekken te voorkomen
 • Opgeruimd bad

Wat voor soort badkuip heb je?

Het is belangrijk om kennis te nemen van het materiaal van uw badkuip. Elk materiaal heeft bepaalde do’s en don’ts als het gaat om cleaning. Dit zorgt ervoor dat u geen schade aan uw bad veroorzaakt.

Email

Emaille kuipen zijn meestal gemaakt van porselein email – een poedervormig glas dat op staal is gebonden. Dit wordt vervolgens in vloeibaar glazuur gedompeld voordat het in een oven wordt verwarmd om een gladde en duurzame kuip te creëren.

Als het gaat om schoonmaken, is de beste manier om voor emaille kuipen te zorgen, regelmatige wekelijkse reiniging met niet-giftige en zachte reinigingsmiddelen. We raden bleekmiddel serieus af omdat het de buitenste laag glazuur kan verzwakken.

Je moet ook schurende reinigingsmiddelen vermijden, omdat ze het glazuur kunnen krassen.

Controleer altijd eerst

Als u een commerciële reiniger koopt, controleer dan altijd de instructies om er zeker van te zijn dat deze is goedgekeurd voor glazuur.

Acryl

Acryl is een populaire keuze. Het is gemaakt van acrylplaten voordat het wordt versterkt met glasvezel om de duurzaamheid te vergroten. Het materiaal is vrij zacht, maar het gaat lang mee en is licht van gewicht, waardoor het een geweldige keuze is voor uw budget en ook gemakkelijk te installeren is. Het is ook vrij eenvoudig om acrylkuipen te onderhouden en schoon te maken.

Gebruik bij het reinigen milde, niet-schurende reinigingsoplossingen. Warm water, afwasmiddel en een zachte spons zullen de truc doen!

We raden het gebruik van op aceton gebaseerde reinigingsmiddelen of andere oplosmiddelen niet aan, omdat dit het acrylaat zal beschadigen.

Porselein

Porseleinen badkuipen zijn een topkeuze als u op zoek bent naar een luxe badkamer. Deze kuipen zijn gemaakt van een basis van ijzer, glas, tegels of staal voordat ze worden bedekt met porselein. Ze zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken badkuipen en zijn redelijk bestand tegen agressieve chemicaliën. Porselein heeft echter meer kans om te roesten, dus pas daar op.

Bij het schoonmaken van porseleinen badkuipen heb je genoeg opties. Afwasmiddel of zuiveringszout is geweldig voor algemene reiniging, maar u kunt waterstofperoxide gebruiken voor hardere vlekken.

Probeer waar mogelijk agressieve chemicaliën te vermijden, hoewel het minder waarschijnlijk is dat het schade veroorzaakt dan op andere materialen. Het oordeel over schurende reinigers hangt in de lucht. We zullen er een paar aanbevelen, maar het is noodzakelijk om op een onopvallende plek te testen om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt.

Glasvezel

Glasvezel is versterkt plastic en is een geweldige budgetvriendelijke optie. Deze kuipen zijn licht van gewicht, eenvoudig te installeren en als er schade is, kunt u eenvoudig reparaties uitvoeren. Ze zijn echter gevoelig voor vervagen, barsten en krassen, dus u moet voorzichtig zijn met uw onderhoud.

Bij het schoonmaken heb je veel opties. U kunt afwasmiddel, zuiveringszout of een commerciële reiniger gebruiken. Controleer altijd de productverpakking van de door u gekozen commerciële reiniger of deze veilig is om op glasvezel te gebruiken.

Plastic

We mogen plastic badkuipen niet vergeten. Hoewel deze niet noodzakelijkerwijs een vaste functie in een badkamer zijn, worden ze nog steeds veel gebruikt, vooral bij ouders met kleine baby’s. Het is goed om je baby in een kleiner bad te wassen – meestal gemaakt van plastic – maar het is ook belangrijk om deze plastic kuipen schoon te houden.

Als het gaat om schoonmaken, is het een goed idee om natuurlijke en niet-giftige reinigingsmiddelen te gebruiken, omdat je kleintje erin zal zitten zodra het schoon is. Afwasmiddel, witte azijn, zuiveringszout en citroensap zijn allemaal geweldige reinigingsmiddelen.

Hoe badkuipvlekken te verwijderen

Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende vlekken die in uw badkuip zullen verschijnen en hoe u ze kunt verwijderen. Als er wijzigingen zijn die u voor bepaalde materialen moet aanbrengen, zullen we die ook oproepen.

Zeepschuim

Zeepresten is een lelijke vlek, maar er is een eenvoudige en effectieve manier om het te verwijderen die op allerlei kuipmaterialen zou moeten werken. Wees voorzichtig bij het maken van de pasta, omdat deze niet te schurend mag zijn op bepaalde materialen.

 1. Meng voldoende Borax en citroensap door elkaar tot een dikke pasta. Maak het een beetje runnier voor gevoelige materialen zoals email, acryl en sommige porseleinen materialen. Zorg ervoor dat je genoeg hebt om het zeepresten te bedekken.
 2. Breng de pasta aan op de zeeprestvlekken.
 3. Laat het 10 minuten zitten voordat je het afschrobt met een zachte doek.
 4. Goed afspoelen.

Harde watervlekken

Harde watervlekken kunnen lastig te verwijderen zijn, dus we raden een hoogwaardige commerciële reiniger aan genaamd Bar Keepers Friend. Je kunt dit gebruiken op porselein, glasvezel, acryl en email. Gebruik het echter niet op plastic kuipen.

 1. Strooi over het gebied met harde watervlekken. Misschien wilt u het gebied eerst nat maken om ervoor te zorgen dat de reiniger aan het oppervlak blijft plakken.
 2. Wrijf zachtjes met een spons of doek.
 3. Goed afspoelen.
 4. Droog grondig af.

Voorzichtigheid

Laat Bar Keepers Friend niet langer dan een minuut op het oppervlak zitten. Langer kan schade veroorzaken.

Roest

Niemand wil baden in een roestige badkuip. Gelukkig is er een eenvoudige en milieuvriendelijke manier om roestvlekken te verwijderen. Deze methode is geschikt voor alle badkuipmaterialen.

 1. Meng waterstofperoxide en crème van tandsteen tot je een romige consistentie hebt.
 2. Breng deze oplossing direct aan op roestvlekken.
 3. Gebruik na 10 minuten een nylon borstel of een puimsteen om de vlekken in een cirkelvormige beweging te poetsen. Dit zal helpen om de losgemaakte roest af te schrapen.
 4. Goed afspoelen.
 5. Droog grondig af.
 6. Herhaal indien nodig.

Schimmel (Zwarte Vlekken)

Schimmel verschijnt meestal in uw voeglijnen en de siliconenkit, in plaats van het bad zelf.

Voor schimmel gebruiken we Clorox Toilet Bowl Cleaner met Clinging Bleach Gel die schimmel kan doden en verwijderen. Dit bevat wel bleekmiddel, dus het mag alleen worden gebruikt op plastic en porselein. Hoewel we normaal gesproken geen bleekmiddel voor porselein aanbevelen, is dit product er speciaal voor gemaakt.

Omdat u dit echter niet rechtstreeks op het bad aanbrengt, en waarschijnlijker de specie en siliconen, kunt u het voor andere materialen gebruiken. Vooral als de schimmel zich in die gebieden bevindt en je de oplossing goed wegspoelt.

 1. Gebruik de spuitmonduit om deze reiniger rechtstreeks op de door schimmel aangetaste gebieden aan te brengen.
 2. Leg papieren handdoek over de gel om te voorkomen dat deze in het bad druppelt.
 3. Laat 30-60 minuten staan. Controleer regelmatig of het niet in je bad druppelt.
 4. Gebruik een tegelreinigingsborstel met stevige borstelharen om de gel goed te schrobben. Dit tilt de mal er meteen af.
 5. Spoel goed af met warm water. Zorg ervoor dat u alle producten verwijdert.
 6. Droog grondig af.

Doe dit

Zorg ervoor dat u handschoenen en beschermende brillen draagt en open ramen voor ventilatie.

Kleurvlekken

Als je je haar over je badkuip hebt geverfd, kun je een aantal lelijke vlekken opmerken. Maak je geen zorgen – hier is een geweldige methode om je bad schoon te maken.

 1. Vul het bad met heet water en zorg ervoor dat de vlekken goed bedekt zijn.
 2. Giet een kopje gedistilleerde witte azijn en een half kopje zuiveringszout in het water. Meng goed.
 3. Laat dit 10 minuten zitten. Als de kleurstofvlekken echter groter of taaier zijn, kunt u meer azijn en zuiveringszout toevoegen en een nacht laten staan.
 4. Scrub met een borstel of doek.
 5. Giet het bad af en spoel het water af.
 6. Herhaal indien nodig.

Tannine

Tannines zijn vervallen organische stoffen die een gele kleur en slechte geur achterlaten in je badkuip. Om erachter te komen of je gele vlekken zeker tannine zijn, moet je controleren of er tannine in je watervoorziening zit.

Vul een glas met water en laat het een nacht staan. Als de kleur hetzelfde blijft zonder zich op de bodem van het glas te nestelen, dan heb je tannines in je water.

Het is erg belangrijk om een waterfilter te gebruiken om tannines uit je water te verwijderen. Dit voorkomt toekomstige vlekken.

In termen van het verwijderen van bestaande tanninevlekken, kan het bijna onmogelijk zijn, maar probeer dit:

 1. Giet een 35 procent waterstofperoxide-oplossing en een paar druppels ammoniak in de vlek.
 2. Zodra het borrelen stopt, schrob je het snel weg.
 3. Als de vlek er nog steeds is, breng dan een kompres aan – zoals een komprespoeder, diatomeeënaarde of meelmengsel – met het waterstofperoxide.
 4. Schrob goed en spoel grondig weg.
 5. Droog het gebied.

Bleekvlekken

Als je bleekmiddel te lang hebt laten zitten of bleekmiddel op de verkeerde materialen hebt gebruikt, wat kun je dan doen om de vlekken te verwijderen? Dit is vrij vergelijkbaar met de methode voor het verwijderen van roestvlekken, maar met een extra stap.

 1. Meng gelijke delen waterstofperoxide en crème van tandsteen in een kom. Meng tot je een crèmeconsistentie hebt.
 2. Gebruik een spons om de oplossing op de bleekvlekken aan te brengen.
 3. Laat het staan totdat de oplossing volledig is uitgehard.
 4. Gebruik een natte spons om de oplossing na een paar uur af te vegen. Dit zal de bleekvlekken verwijderen.
 5. Meng nu wasmiddel op basis van zuurstof en water om een pasta te maken.
 6. Gebruik een schone spons om de oplossing in de bleekvlekken te schrobben.
 7. Goed afspoelen.
 8. Droog grondig af.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van badkuipvlekken

Kan bleekmiddel een badkuip beschadigen?

Zeker. Het kan vlekken achterlaten of het materiaal slijten. We raden alleen bleekmiddel op plastic aan. U kunt producten op basis van bleekmiddel, zoals het Clorox-product dat we aanbevelen, gebruiken op porselein zoals het is ontworpen voor dat materiaal.

Wat veroorzaakt gele vlekken in een badkuip?

Hier zijn een paar dingen die die yucky vlekken kunnen veroorzaken:

 • Hard water.
 • Tannines in je water.
 • Strijk in het water.
 • Roest.
 • Opbouw van doucheproducten, met name op olie gebaseerde producten.

Kun je bleekmiddel ’s nachts in de badkuip laten liggen?

We raden dit om twee redenen niet aan:

 • Het kan het materiaal van uw badkuip aantasten.
 • Het is giftig om in te ademen, dus je moet het niet te lang op een oppervlak laten liggen.

Normaal gesproken is een uur de maximale tijd die we aanbevelen, maar je kunt vaak wegkomen met 10-15 minuten. Lees altijd het advies van de fabrikant.

Hoe maak je een bad schoon zonder te schrobben?

Niemand houdt van te lang schrobben. Het kan pijn doen aan je arm! Wanneer u onze reinigingsoplossingen gebruikt en ze gedurende de aanbevolen tijd laat zitten, hoeft u niet of nauwelijks te schrobben.

Hoe maak je zelfgemaakte badreiniger?

Naast onze aanbevelingen bent u misschien op zoek naar een dagelijkse badreiniger. Hier is een geweldig recept:

 • Een kopje originele blauwe Dawn afwasmiddel.
 • Een kopje gedistilleerde witte azijn.

Meng het goed in een spuitfles. Als het te dik is, voeg dan wat warm water toe. U kunt dit gebruiken voor het reinigen van uw bad en het zal de noodzaak om te schrobben verminderen.

Hoe badkuipvlekken te voorkomen

Het is gemakkelijker om vlekken te voorkomen dan urenlang te proberen ze te verwijderen. Hier leest u hoe u de vervelende badkuipvlekken in de eerste plaats kunt voorkomen:

 • Maak je bad minstens één keer per week schoon. Het is ook een goed idee om uw bad schoon te maken na het gebruik van badbubbels of producten op oliebasis, omdat deze zich kunnen ophopen en vlekken kunnen veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat je geen ijzer of tannines in je water hebt. Als u dat doet, gebruikt u een filter.
 • Droog uw bad na elk gebruik grondig af, zodat water – met name hard water – niet op het oppervlak zit. Het kan ook schimmel en meeldauw voorkomen.
 • Gebruik niet de verkeerde reinigingsmiddelen voor uw badtype. Dit kan vervelende en moeilijk te verwijderen vlekken achterlaten.
 • Gebruik natuurlijke zepen en shampoos, of repen, omdat dit de opbouw van zeepresten voorkomt.

Opgeruimd bad

Voordat je gaat, laten we enkele belangrijke punten samenvatten voor het verwijderen van badvlekken.

Let allereerst op het materiaal van je bad, zodat je de belangrijkste do’s en don’ts kent voor het schoonmaken van je specifieke bad.

Zorg er vervolgens voor dat u de juiste oplossing gebruikt, afhankelijk van het type vlek waarmee u te maken heeft.

Last but not least, houd dat bad schoon tussen het verwijderen van vlekken. Dit kan in de eerste plaats vlekken voorkomen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?