Hoe bakstenen vloeren schoon te maken (binnen en buiten)

Bakstenen vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden, maar maak je ze wel genoeg schoon? Dit type vloer kan er snel vies uitzien als het niet goed wordt bewaard.

Vuil en gruis kunnen na verloop van tijd vergelijkbaar zijn met schuurpapier – de afdichting beschadigen en de steen zelf blootleggen. Dit kan ervoor zorgen dat uw vloer aanzienlijk verslechtert.

U bent bij ons aan het juiste adres als u wilt weten hoe u bakstenen vloeren op de juiste manier kunt reinigen. We hebben een stapsgewijze handleiding samengesteld, zodat u precies weet hoe u deze schoonmaaktaak moet aanpakken.

Inhoudsopgave
 • Stofzuigen of vegen van bakstenen vloeren
 • Hoe bakstenen vloeren te Dweilen
 • Bakstenen vloeren reinigen met een stoomreiniger
 • Waarom zoveel stof?
 • Omgaan met de voeg
 • Buitenstenen schoonmaken
 • Moet een bakstenen vloer worden afgedicht?
 • Veelgestelde vragen
 • De steen wassen

Bakstenen vloeren kunnen een rustieke uitstraling geven aan elk huis – en de waarheid is dat baksteen relatief gemakkelijk schoon te maken is in vergelijking met andere vloertypen. Als de jouwe verzegeld zijn, hoef je je niet al te veel zorgen te maken over blootstelling aan water of vlekken. Bakstenen vloeren hebben echter dagelijks onderhoud nodig om er op hun best uit te zien.

Stofzuigen of vegen van bakstenen vloeren

U moet uw bakstenen vloeren dagelijks stofzuigen of vegen om vuil en gruis te verwijderen. Je kunt vegen met een gewone bezem. Let goed op de mortel tussen de stenen, want er is meestal meer stof en vuil verborgen.

Voor een grondigere reiniging kiest u een vacuümset voor harde vloeren. Als het een zachte borstelbevestiging heeft, gebruik het dan om fijnstof en haar van huisdieren verder op te ruimen. Vermijd het gebruik van harde hulpstukken zoals klopperstaven, omdat deze de afdichting, baksteen of mortel kunnen beschadigen.

Niet-afgedichte baksteen heeft de neiging om een aanzienlijke hoeveelheid gruis te creëren, vooral in een gebied met veel verkeer. Dit kan andere delen van het huis beschadigen, zoals tapijten, tegels of hardhout. Gelukkig kan dagelijks vegen of stofzuigen helpen om de hoeveelheid gruis te verminderen.

Hoe bakstenen vloeren te Dweilen

Na het stofzuigen moet u uw bakstenen vloeren dweilen voor een grondige reiniging. Maak je niet druk; het is niet zo ontmoedigend als het klinkt.

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Milde alkalische reiniger (zelfgemaakt of in de winkel gekocht)
 • Emmer
 • Water
 • Dweil (bij voorkeur een spin mop)
 • Stijve nylon borstel
 • Handdoeken

1. Kies uw reinigingsoplossing

Voor bakstenen vloeren is het het beste om een milde alkalische reiniger te gebruiken. U kunt kiezen voor een commercieel product zoals Better Life. Dit natuurlijke product is veilig te gebruiken op harde vloeren en andere afgedichte oppervlakken.

Er zijn ook enkele zeer nuttige huismiddeltjes om uit te proberen, waaronder:

 • Borax: Los twee eetlepels borax volledig op in een liter water. Borax is een sterke alkalische wanneer onverdund, dus gebruik slechts een kleine hoeveelheid op uw bakstenen vloeren.
 • Zuiveringszout: Combineer twee eetlepels zuiveringszout in een liter water – meng goed om het poeder volledig op te lossen. Zuiveringszout is ook alkalisch, maar milder dan borax. Het is uitstekend in het verwijderen van taaie vlekken en geuren.
 • Azijn: Giet een half kopje azijn in een liter water en roer om te combineren. Azijn is een natuurlijke zure reiniger. Het werkt geweldig bij het toevoegen van glans, het neutraliseren van geuren en het desinfecteren van oppervlakken.

2. Dweil de Vloer

Na het kiezen van een geschikte reiniger, is het tijd om te beginnen met dweilen. Als u een commercieel product kiest, mengt u de oplossing zoals aangegeven op het etiket.

Bij het dweilen van bakstenen vloeren is het essential om een vochtige dweil te gebruiken. Nadat je de dweil in de oplossing hebt geweekt, wring je hem zoveel mogelijk uit. Een spin mop kan het perfecte hulpmiddel zijn, omdat het gemakkelijk het meeste water uitwringt.

Gebruik iets meer kracht terwijl je de dweil heen en weer veegt op de stenen dan op andere vloertypen. Dit zorgt ervoor dat je in de kleine spleten tussen de stenen komt.

Vermijd het gebruik van een spons of platte doek dweilen, omdat deze niet lang bestand zijn tegen het ruwe oppervlak. Kies in plaats daarvan voor een dweil met microvezelsnaren. Als je hardnekkige vlekken of vuil tegenkomt, gebruik dan een stijve nylon borstel om het grondig te schrobben.

Snelle tip

Terwijl je de vloer dweilt, controleer je het water regelmatig. Als het er troebel of vies uit begint te zien, overweeg dan om het te dumpen en een nieuwe batch oplossing te maken. Dweilen met vuil water kan het eindresultaat veranderen.

3. Droog de vloer

Wanneer je klaar bent met het dweilen van de vloer, gebruik dan een zachte handdoek of doek om overtollig water te verwijderen. Let goed op voeglijnen en spleten om schade door overgebleven water en reiniger te voorkomen. Het grondig drogen van de vloer zal ook helpen om frustrerende strepen of vlekken te voorkomen.

Bakstenen vloeren reinigen met een stoomreiniger

Stoomreinigers zijn een geweldig hulpmiddel om in huis te hebben. Ze kunnen op de meeste oppervlakken in huis worden gebruikt, zoals aanrechtbladen en badkamertegels. Deze machines zijn ook uitstekend in het diep reinigen van bakstenen vloeren – vooral wanneer u morsen en vlekken moet verwijderen.

De stoom van de reiniger komt in de kleine poriën van de stenen en dwingt stof, vuil en vocht eruit. Het zal ook helpen bij het verwijderen van geuren en ze desinfecteren zonder dat er chemicaliën nodig zijn. Stoomreiniging is een uitstekende manier om uw vloeren voor te bereiden voordat u ze afdicht of opnieuw sluit (1).

Misschien vind je dit ook interessant
De vloer van de woonkamer schoonmaken met een witte stoommopDe beste stoommoppen (laat vloeren glinsteren)

Waarom zoveel stof?

Een veelgehoorde klacht over nieuwe bakstenen vloeren is een aanzienlijke hoeveelheid fijnstof die de neiging heeft om van het oppervlak te verschijnen. Dit stof is meestal bleek van kleur en zeer fijn. Het kan een behoorlijke puinhoop veroorzaken wanneer het naar andere delen van het huis wordt gesleept.

Dit gebeurt omdat sommige metselaars zoutzuur gebruiken om de stenen schoon te maken nadat ze zijn geïnstalleerd. Zoutzuur is zoutzuur. Deze chemische stof is zeer corrosief maar effectief in het reinigen van oppervlakken zoals baksteen en beton (2).

Muriazuur interageert met de kalksteenmortel of mortel die vaak wordt gebruikt tussen bakstenen in vloeren en gebouwen. Het bleke of witte stof dat je ziet, is dus het gevolg van het zoutzuur dat kalk uit de specie haalt.

Om het witte of bleke stof te elimineren, moet je de stenen met water blijven spoelen totdat het zoutzuur verdwenen is. Gelukkig gebruiken de meeste metselaars tegenwoordig een duurder commercieel product om de stenen na installatie schoon te maken. Deze zijn gemakkelijker af te wassen en veroorzaken niet zoveel stof.

Omgaan met de voeg

De voeglijnen zijn het meest kwetsbare deel van de bakstenen vloer. Voegmiddel is zeer absorberend en zal vloeistoffen en morsen opnemen. Dit zal niet alleen leiden tot verkleurde voeg, maar kan ook de stenen beschadigen.

Het afdichten van de voeg is de beste manier om te voorkomen dat er iets in de lijnen of stenen sijpelt. Het is goed om het één keer per jaar te verzegelen om het te beschermen.

Als u vlekken of verkleuringen in de voeg opmerkt, kunt u deze reinigen met een commercieel product. Je kunt ook een pasta maken met gelijke delen zuiveringszout en water. Breng de pasta aan en schrob met een voegborstel totdat deze schoon is en veeg vervolgens af met een doek als deze klaar is.

Een stoomreiniger is ook zeer effectief in het reinigen van voeglijnen. Het kan echter sommige sealers verwijderen. In extreme gevallen moet u de voeg mogelijk volledig verwijderen en vervangen.

Vergelijkbare artikelen
Tegels reinigen met een stoommop5 Beste stoommoppen voor tegels en voegen (beoordelingen van 2022)

Buitenstenen schoonmaken

Het hebben van bakstenen terrasvloeren voegt een leuke touch toe aan een groene tuin. Omdat de stenen echter meer worden blootgesteld aan vuil en de elementen, moeten ze zorgvuldiger worden gereinigd.

Reinig uw buitenstenen met een commerciële zure reiniger of oplossing op basis van sulfaat. Deze moeten worden gemengd en gebruikt zoals aangegeven op het etiket of door de fabrikant.

Overweeg het gebruik van een hogedrukreiniger om snel vuil, modder en ander vuil los te maken. Maar wees voorzichtig, want hard schrobben en zelfs hoge waterdruk kunnen krassen op de stenen veroorzaken.

Houd de wasmachine altijd op een veilige afstand when gebruiken. Kies voor platte of ventilatorsproeiers voor extra veiligheid, omdat deze zachter zijn dan eenregelige sproeiers.

Moet een bakstenen vloer worden afgedicht?

Net als bij natuurstenen vloeren is baksteen poreus en absorbeert het vloeistoffen als het op het oppervlak wordt achtergelaten. Niet-afgedichte bakstenen vloeren kunnen ook meer korrelig aanvoelen. Erger nog, je kunt het stof van de ene kamer naar de andere volgen.

Er zijn twee soorten sealers die u op bakstenen vloeren kunt gebruiken. De eerste is een penetrerende sealer, die wordt geabsorbeerd door de baksteen en de poriën van binnenuit verstopt. Dit maakt het bijna onmogelijk voor vloeistof om binnen te dringen en schade aan te richten.

Het andere type sealer is een filmvormend product. Deze wordt aangebracht op de bovenkant van de baksteen en vormt een glanzende film die water- en vlekbestendig is.

Dankzij de bescherming en het eenvoudigere onderhoud is een filmjas erg populair bij huiseigenaren. De film verzacht de kleine poriën en voorkomt dat vuil en stof zich verbergen.

Beslis zorgvuldig

Voordat u echter een kit kiest, moet u er rekening mee houden dat dit het uiterlijk van de steen kan veranderen. Een filmvormende kit kan de baksteen met een paar tinten donkerder maken. Ook hebben sommige wax sealers en polyurethaan sealers de neiging om na verloop van tijd geel te worden.

Een penetrerende sealer behoudt de natuurlijke uitstraling van de baksteen. Er kan echter nog steeds een gruwelijk gevoel aan de vloer zijn.

Voordat u een sealer aanbrengt, moet de vloer grondig worden gereinigd. Dus als je de stenen opnieuw wilt sluiten, begin dan met het verwijderen van de vorige sealer – zelfs als deze oud en versleten is.

Veelgestelde vragen

Zijn bakstenen vloeren moeilijk schoon te maken?

Bakstenen vloeren zijn niet moeilijk schoon te maken omdat hun harde oppervlak het gemakkelijk maakt om te vegen of te stofzuigen. Als de steen echter niet goed is afgedicht, zijn ze gevoelig voor vlekken.

Hoe herstel je de baksteenkleur?

Om de baksteenkleur te herstellen, verwijdert u het vuil en puin, wast u de grond onder druk in vuil en reinigt u het cement tussen de voegen. Zuurstofbleekmiddel, zoals deze OxiClean Laundry Cleaner, is ideaal omdat het chloorvrij is en vriendelijker voor het baksteenoppervlak.

Kan een Roomba bakstenen vloeren reinigen?

Een Roomba kan geen bakstenen vloeren reinigen omdat de wielen niet door ruwe bakstenen oppervlakken of de voegen tussen elke steen navigeren. Je kunt beter een stijfgeborstelde bezem gebruiken om een bakstenen vloer schoon te maken.

Kun je bleekmiddel gebruiken op bakstenen vloeren?

U kunt bleekmiddel gebruiken om uw bakstenen vloeren schoon te maken, maar houd er rekening mee dat het de stenen zal beschadigen. U kunt beter een hogedrukreiniger gebruiken om de oppervlakken schoon te maken. Je kunt ook een stoomreiniger of traditionele dweil gebruiken.

Hoe zorg je ervoor dat oude baksteen er modern uitziet?

De eenvoudigste manier om oude baksteen er modern uit te laten zien, is door een steenvlek te gebruiken. Het verandert de kleur van de baksteen terwijl het door het poreuze oppervlak absorbeert. Deze Giani Transformation Kit heeft alles wat je nodig hebt om je bakstenen vloeren bij te werken.


De steen wassen

Bakstenen vloeren kunnen heel ouderwets aanvoelen, maar het is ook een mooie look in elk landhuis of rustiek huishouden. Het reinigen van bakstenen vloeren is relatief eenvoudig omdat ze een beetje schrobben aankunnen.

Stof en gruis kunnen een echt probleem zijn als je deze vloer hebt. Het vereist vaak dagelijks vegen of stofzuigen en een diepe reiniging met een vochtige dweil eenmaal per week. Sluit uw bakstenen vloeren af voor extra bescherming, maar overweeg hoe ze kunnen veranderen afhankelijk van de kit.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HGX muggenstekker de effectieve anti muggenstekker