Hoe garagevloeren schoon te maken (4 snelle stappen)

Betonnen vloeren zijn niet zo duurzaam of vlekbestendig als velen denken. Dingen zoals water en olie kunnen snel het oppervlak binnendringen en permanente sporen achterlaten.

Als je garagevloer er smerig uitziet, wat kun je er dan aan doen?

Volg onze handige gids om te zien hoe u garagevloeren kunt reinigen (in vier snelle stappen).

Inhoudsopgave
 • Bereid de garage voor
 • Hoe vlekken te verwijderen
 • Dieptereiniging van de garagevloer
 • Wat zijn epoxyvloeren?
 • Hoe epoxyvloeren te reinigen
 • Bandenvlekken verwijderen van epoxy
 • Dingen om te vermijden op epoxyvloeren
 • Veelgestelde vragen
 • De rommel opruimen

Er zijn een paar stappen die u moet nemen om ervoor te zorgen dat u uw garage grondig schoonmaakt. Het kan een hele dag of twee duren, maar als het eenmaal klaar is, zal het schoonmaken de volgende keer veel gemakkelijker zijn.

Bereid de garage voor

Voordat u begint met het schoonmaken van de vloeren, moet u de gevreesde taak van opruimen doen. Dit is onze driestappenformule om de zoektocht te overwinnen:

Maak de garage leeg

Het is moeilijk schoon te maken als je rond grote objecten manoeuvreert. Begin dus met het verwijderen van grote voorwerpen zoals fietsen, gereedschap, auto’s, dozen, bassins en andere dingen in de weg.

U kunt items in de schappen achterlaten als ze niet in de weg staan van watersproeiers, zeep of slangen.

Bescherm stopcontacten en gipsplaten

Gipsplaat is vooral gevoelig voor waterschade als ze worden blootgesteld. Het kan zacht en zwak worden en daarom zijn structuur verliezen. Wanneer dit gebeurt, zal schimmel snel beginnen te groeien, wat een gezondheidsrisico in uw huis kan worden (1).

Om dit te voorkomen, bedek ten minste drie voet van de gipsplaat – metend vanaf de vloer omhoog – met een zeil of ander materiaal. Dit moet ook eventuele stopcontacten in de garage beschermen.

Verwijder stof en vuil

Veeg de vloeren schoon en verwijder eventueel aanwezig stof, vuil en puin. Dit maakt het werk veel schoner zodra u water en wasmiddel aanbrengt.

Hoe vlekken te verwijderen

Wanneer de garage vrij is en je de vloer met een bezem hebt schoongemaakt, is het tijd om je te concentreren op vlekken. We houden van deze vijf vlekverwijderingsmethoden.

 • Tijd: 15-60 minuten
 • Moeilijkheid: Easy/Gemiddeld

1. Natuurlijk zuur

Citroensap en azijn zijn twee zure producten die effectief werken bij het verwijderen van vlekken. Roest is een standaard vlek in de garage als gevolg van metalen voorwerpen zoals fietsen en gereedschap. Dus als u metalen kluisjes of staande kasten heeft, kunt u roestvlekken vinden wanneer u ze verplaatst.

Hoewel roest frustrerend kan zijn om te ontdekken, is het relatief eenvoudig te verwijderen. Giet pure witte azijn of citroensap rechtstreeks op de vlek.

Laat het ongeveer vijf minuten zitten voordat je wat elleboogvet aanbrengt. Gebruik een stijve borstel om de vlek weg te schrobben en weg te schuren.

Als dit niet is gelukt en u ziet nog steeds de roest, kunt u het proces herhalen of een commercieel product gebruiken.

U kunt ook zoutzuur gebruiken als de vlek zeer persistent is. Dit is een zeer zure chemische stof, ook bekend als zoutzuur. Het is zeer corrosief, dus je moet er voorzichtig mee omgaan. Meng een deel zoutzuur met 10 delen water.

Voorzorgsmaatregel

Als zoutzuur wordt blootgesteld aan de huid, zal het brandwonden veroorzaken. De sterke dampen kunnen ook de neus- en longwand verbranden (2). Draag dus altijd beschermende kleding zoals handschoenen, een bril en een masker.

2. Gebruik een wasmiddel

Goed oud poedervormig wasmiddel kan wonderen doen voor verschillende vlekken die u in uw garage kunt vinden. Haal een emmer warm water en een doos wasmiddel tevoorschijn. Breng het wasmiddel royaal aan op de vlek tot het bedekt is.

Neem een stijve borstel en dompel deze in het warme water – schrob vervolgens de vlek. Je zult wat druk moeten uitoefenen tijdens het schrobben. Veeg zoveel mogelijk wasmiddel weg als je kunt als je klaar bent en laat het drogen.

3. Kitty Nestje

Als u een katteneigenaar bent die vaak olievlekken in de garage ontdekt, vindt u misschien een ander gebruik voor kattenbakvulling. Kattenbakvulling is zeer absorberend en kan helpen bij het verwijderen van olievlekken zonder dat er chemicaliƫn nodig zijn.

Om deze methode te laten werken, heb je echter strooisel op basis van klei nodig. Verdeel een royale hoeveelheid om de vlek te bedekken en laat hem een nacht staan. Veeg vervolgens het strooisel de volgende dag weg en controleer de vlek.

Mogelijk zijn er de volgende dag nog sporen van de vlek achtergebleven. Vervang dan het bevuilde strooisel door een nieuwe stapel en laat het een nachtje staan. Het kan een paar dagen duren, maar kattenbakvulling verwijdert effectief nieuwe morsen en oude vlekken.

4. Commercieel product

Wanneer al het andere faalt, is er altijd de optie van een commercieel product. Er zijn veel vet- en olieverwijderaars beschikbaar. Ze verwijderen effectief vet, olie, remvloeistof en meer uit beton.

Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant om er zeker van te zijn dat u het product correct gebruikt. Sommige producten vereisen een lange werktijd van een paar uur, terwijl andere alleen meteen schrobben en spoelen vereisen. De meest effectieve vet- en olieverwijderaars worden echter droog gelaten en vervolgens verwijderd.

5. Sealer en oude verf verwijderen

Als u van plan bent om uw betonvloer te coaten met epoxy, moet u sealers en oude verf verwijderen.

U kunt een chemische stripper gebruiken om sealers en verf te verwijderen. Gebruik de door u gekozen chemische stof zoals voorgeschreven door de fabrikant.

Als je wilt, kun je ook een oplosmiddel gebruiken om de vlekken te verwijderen. Deze zijn snel maar kunnen sterke dampen hebben, dus houd de garagedeur open.

Een vloerslijper is ook effectief in het verwijderen van sealers en oude verf. U kunt er een huren bij uw lokale ijzerhandel. Gebruik een speciale maalkop om verf, mastiek en sealer te verwijderen.

De vloerslijper zal veel stof veroorzaken, dus draag een masker en een bril om beschermd te blijven. Deze methode vereist veel minder elleboogvet in vergelijking met het gebruik van chemicaliƫn. Als u echter niet zeker bent van het gebruik van een molen, begin dan in een klein gebied totdat u gewend bent aan de machine.

Dieptereiniging van de garagevloer

Na het behandelen van vlekken en vlekken, is het tijd om je aandacht op de hele vloer te vestigen.

 • Tijd: 1,5-2 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Reinigingsmiddel
 • Warm water
 • Emmer
 • Duw bezem of gewone bezem met stijve haren
 • Elektrische wasmachine
 • Een buffer
 • Tuinslang
 • Vloer wisser

1. Maak uw oplossing

Om uw reinigingsoplossing te maken, gebruikt u elk product naar keuze. Als je veel olievlekken hebt, is een ontvettingsproduct goed. U kunt ook gewoon wasmiddel gebruiken als de vloer vuil is.

Volg de aanwijzingen van het ontvettingsproduct en meng een geschikte hoeveelheid met warm water. Als u ervoor kiest om wasmiddel te gebruiken, kunt u het als volgt mengen:

Vul een emmer met een liter warm water. Warm water zal helpen om vuil en vet op te lossen; het is effectiever dan koud. Voeg een derde van een kopje wasmiddel toe en geef het een goede mix om ervoor te zorgen dat het wasmiddel volledig is opgelost.

2. Gebruik een bezem

Breng de oplossing aan op de hele vloer – mogelijk hebt u meer dan Ć©Ć©n gallon nodig om het gebied te bedekken. Laat de oplossing ongeveer 10 minuten zitten – de reiniger absorbeert en lost olie, vuil en vuil op. Neem dan je duwbezem of gewone bezem en schrob de hele vloer.

Begin bij het verste deel van de kamer en werk naar de uitgang toe. Terwijl je schrobt, duw je het water en de zeep uit de garagedeur. Dit zal helpen om het beton te drogen als je klaar bent.

Als je klaar bent, gebruik je een tuinslang om het gebied af te spoelen en laat je het vervolgens drogen. Als je een vloerwisser hebt, gebruik deze dan om het water uit de garage te leiden. Dit elimineert stilstaand water en helpt de vloer sneller te drogen.

3. Spoelen met elektrische wasmachine

Als uw garagevloer bijzonder smerig is, kan een elektrische wasmachine helpen om hardnekkig vuil te verwijderen. U kunt een elektrische wasmachine huren bij uw lokale ijzerhandel als u heb er thuis geen.

Breng de reinigingsoplossing aan om de vloer te bedekken en laat deze 15 minuten zitten. Gebruik de elektrische wasmachine om de hele vloer te spuiten. Beweeg het mondstuk met brede lijnen terwijl u over de vloer gaat.

Begin aan de achterkant van de garage en werk je een weg naar buiten. Laat het water uit de open garagedeur lopen.

4. Eindig met een buffer

Een buffer is zeer effectief bij het herstellen van betonvloeren. Het is een machine met een krachtige schrobmachine – nylon is het beste voor beton. U kunt een buffer huren bij uw lokale ijzerhandel.

Begin met het gieten van de reinigingsoplossing op de vloer. Schakel de buffer in en leid deze zorgvuldig in secties om de vloer te bedekken. Nogmaals, begin bij het verste deel van de garage om te voorkomen dat u op de nieuw schoongemaakte gebieden loopt.

Als dit de eerste keer is dat u een buffer gebruikt, zult u misschien enigszins verbaasd zijn over de kracht ervan. Begin echter met kleine secties om eraan te wennen. Als je eenmaal zeker bent, doe dan grotere secties. Laat tot slot de vloer daarna drogen.

Wat zijn epoxyvloeren?

Epoxyvloeren komen vrij vaak voor in garages vanwege hun duurzame oppervlak. Het is een “systeem” samengesteld uit verharders en harsen. Wanneer deze worden gemengd, treedt een chemische reactie op die een duurzaam plastic materiaal vormt (3).

Vanwege de stoere buitenkant worden epoxyvloeren vaak gebruikt in industriƫle omgevingen, sportfaciliteiten en ziekenhuizen. Het kunststofmateriaal kleeft heel gemakkelijk aan elk basisoppervlak, zoals beton.

Er zijn veel soorten epoxy vloersystemen, zoals:

 • Epoxy mortel vloeren: Dit is de sterkste epoxy die beschikbaar is. Het wordt vaak gebruikt in commerciĆ«le keukens, servicegebieden met zware apparatuur en fabrieken.
 • Epoxy vlokken vloeren: Deze zijn gemaakt met gekleurde chips of vlokken om levendige oppervlakken te creĆ«ren. Vlokvloeren worden vaak gebruikt in showrooms, sportlocaties en wasserettes.
 • Zelfnivellerende epoxyvloeren: Zelfnivellerende epoxy wordt aangebracht op oud of beschadigd beton om een naadloos, glad oppervlak te maken. Dit systeem is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen. Het wordt voornamelijk gebruikt in commerciĆ«le garages, magazijnen en showrooms.
 • Antistatische epoxyvloeren: Elektrostatische lading is een groot gevaar op bepaalde werkplekken. Het antistatische oppervlak vermindert echter statische gevaren door een geleidend materiaal te gebruiken dat elektriciteit veroorzaakt. Het wordt voornamelijk gebruikt in de gezondheidszorg, farmaceutische en chemische faciliteiten.

Hoe epoxyvloeren te reinigen

Het reinigen van epoxyvloeren is niet moeilijk en er zijn meestal geen zware chemicaliƫn of scrubbers voor nodig. Je kunt over het algemeen van plan zijn om wekelijks te vegen en maandelijks te dweilen om het schoon te houden.

 • Tijd: 1-1,5 uur
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Stofmop met microvezeldoek
 • Stoffer
 • Schuim- of sponsmop
 • Emmer
 • Ammoniak
 • Water
 • Handdoeken
 • Vloerwisser (optioneel)
 • Tuinslang (optioneel)
 • Allesreiniger (optioneel)
 • Spons (optioneel)

1. Wekelijks vegen

De eenvoudigste manier om epoxyvloeren te vegen is door een stofmop te gebruiken. Met deze tool hoef je niet veel heen en weer vegen als een bezem.

Bevestig de microvezeldoek aan de vloerkop en werk in secties totdat je de hele vloer hebt bedekt. Verzamel vervolgens het stof en vuil in een stoffer en was de microvezeldoek in de wasmachine als je klaar bent.

2. Was maandelijks

Als er veel verkeer in uw garage is, kunt u de vloer Ć©Ć©n keer per maand dweilen. Anders zou eens in de drie of vier maanden moeten volstaan. Epoxyvloeren vlekken niet en houden geen vuil vast zoals andere soorten vloeren. Daarom is het niet nodig om ze zo vaak te wassen.

De beste manier om epoxyvloeren te wassen is door ammoniak, water en een schuim- of sponsmop te gebruiken. Vul een emmer met een liter heet water en giet er een half kopje ammoniak in. Meng het goed en dompel de dweil zodat het iets kan weken.

Begin aan de achterkant van de garage en laat de dweil in secties glijden. Dip de dweil wanneer deze droog begint aan te voelen of wanneer u strepen opmerkt. Je kunt de vloer vanzelf laten drogen of afvegen met een oude doek of handdoek als je klaar bent.

Als je een vloerwisser hebt, wikkel er dan een handdoek omheen en gebruik deze om de vloer te drogen. Dit is veel gemakkelijker dan te moeten bukken en vegen.

Vermijd reinigers op basis van zeep

Deze kunnen een zeepachtig residu achterlaten op epoxyvloeren. Stringy dweilen moeten ook worden vermeden, omdat ze strepen kunnen achterlaten. Gebruik in plaats daarvan schuimmoppen of microvezelpads.

3. Verwijder residu

Als er vlekken optreden of als u residu opmerkt dat wordt veroorzaakt door een auto of andere factoren, kunt u warm water gebruiken om ze te verwijderen. Giet heet water rechtstreeks op de vlek of het residu en veeg af met een handdoek of doek.

Als het een groter gebied is, kunt u een tuinslang gebruiken om het gebied nat te maken en af te vegen met een microvezel dweil.

4. Scrub vlekken

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat vlekken zich op epoxyvloeren nestelen, kunnen ze nog steeds voorkomen. Als dit het geval is, heb je een spons, heet water en een reinigingsoplossing nodig.

Bescherm uw vloeren

Gebruik nooit agressieve chemicaliƫn of schurende oplossingen op epoxyvloeren. Het is een duurzaam oppervlak, maar bepaalde chemicaliƫn kunnen het beschadigen.

Voor taaie vlekken kunt u een allesreiniger gebruiken. Meng het zoals voorgeschreven en het moet vet en aarde efficiƫnt verwijderen.

Breng de oplossing aan op de vlek en wrijf het gebied in met een spons. Spoel het gebied indien nodig af door de reiniger die u gebruikt.

Bandenvlekken verwijderen van epoxy

Bandensporen komen vaak voor in garages, maar kunnen frustrerend zijn om te ontdekken. De beste manier om de vlekken te verwijderen is door ze in een standaard reinigingsoplossing te weken. Gebruik vervolgens een stijve borstel om het gebied te schrobben totdat de vlekken verdwenen zijn.

Als de markeringen niet willen wijken, heb je iets sterkers nodig. Er zijn commerciƫle producten beschikbaar om deze problemen aan te pakken.

De beste manier om bandensporen te verwijderen is door ze te voorkomen. Wanneer u een merkteken ontdekt, verwijder deze dan onmiddellijk om een opeenhoping van vlekken te voorkomen. Bandenvlekken kunnen door de epoxy worden opgevangen als ze te lang worden bewaard. Het zal dan moeilijker zijn om te elimineren.

Dingen om te vermijden op epoxyvloeren

Hoewel epoxy een duurzaam materiaal is, zijn er specifieke reinigingsmiddelen die u met alle middelen moet vermijden. Deze omvatten:

 • Citrus: Citroenen, sinaasappels en grapefruits worden vaak aanbevolen bij het verwijderen van taaie vlekken. Ze kunnen het oppervlak echter dof maken en uiteindelijk schade veroorzaken.
 • Azijn: Vanwege de hoge zuurgraad wordt azijn gebruikt om verschillende oppervlakken te reinigen en te desinfecteren. Maar zuren zullen epoxy en andere garagevloercoatings langzaam ontglansen (4).
 • Zeep: Het twee keer moeten schoonmaken van uw garagevloer vanwege een filmachtig residu kan frustrerend zijn. Als u dit wilt voorkomen, gebruik dan alleen zeepvrije reinigingsmiddelen. De filmzeepbladeren kunnen er ook voor zorgen dat de vloer extreem glad wordt, wat gevaarlijk kan zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn garagevloer er weer nieuw uitziet?

De beste manier om uw garagevloer er weer als nieuw uit te laten zien, is door deze professioneel te laten bevlekken. De vloer is gecoat in een nieuwe kleur, waardoor de oude vlekken worden verborgen en er gloednieuw uitzien.

Hoe vaak moet je je garage schoonmaken?

U moet uw garagevloer minstens Ć©Ć©n keer per maand schoonmaken. Het hangt er echter vanaf hoeveel gebruik de vloer krijgt en het soort werk dat u in de garage doet. Als u een oude motor herstelt, wilt u misschien de vloer regelmatiger reinigen.

Evenzo, als uw garage nauwelijks actie ziet, hoeft u de vloer misschien maar Ć©Ć©n of twee keer per jaar schoon te maken.

Kun je eenvoudig groen op beton gebruiken?

U kunt Simple Green op betonvloeren gebruiken als u kiest voor de Simple Green Oxy Solve Concrete and Driveway Cleaner. Je brengt het aan met behulp van een hogedrukreiniger om vet, olie, bandenbrand en andere vlekken te verwijderen.

Zijn garagematten de moeite waard?

Garagevloermatten zijn de moeite waard omdat ze uw betonnen vloer beschermen tegen water, zout, olie, benzine en ijs. Ze zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren.

Moet ik mijn garagevloer verven of epoxyten?

Het gebruik van verf of epoxy op uw garagevloer is een geweldig idee; combineer de twee echter en gebruik epoxy vloerverf voor het beste resultaat. Deze Rust-Oleum Garage Floor Kit wordt geleverd met alles wat u nodig heeft om uw garagevloer een nieuw leven te geven.


De rommel opruimen

We laten vaak dingen achter in onze garages en vergeten ze, waardoor er rommel ontstaat. Het hebben van een schone garage kan dus helpen om je hoofd leeg te maken. Maar na het opruimen van de vloer, kunt u allerlei vlekken en vlekken ontdekken. Gelukkig kun je deze snel schoonmaken met de juiste gereedschappen en reinigingsmiddelen.

Hoe u de garagevloer schoonmaakt, hangt af van waar u mee te maken krijgt – taaie vlekken vereisen harde methoden. U kunt lichtere vlekken en vlekken wassen met een elektrische wasmachine of vloerbuffer. Overweeg ten slotte om uw vloeren te coaten met epoxy om het reinigen gemakkelijk te houden en de vloer te beschermen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Danken U voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Fabulosa 4 in 1 Disinfectant Gold Touch