Linoleumvloeren goed reinigen

Linoleumvloeren zien er geweldig uit als ze ongerept zijn. Maar als ze beschadigd zijn, kunnen ze het uiterlijk van je hele huis verpesten. Hoe voorkom je dat lelijke vlekken je stijl verkrampen?

Een goede reiniging en onderhoud zijn niet moeilijk om te doen. Het kost je weinig tijd en geld en bespaart je op de lange termijn een wereld van frustratie en moeite. Je hoeft niet ver te zoeken om je benodigdheden te verzamelen – je hebt ze misschien al bij de hand.

We laten u zien hoe u linoleumvloeren zo effectief mogelijk kunt reinigen. Maak een keuze uit onze suggesties en bekijk de resultaten zelf.

Inhoudsopgave
 • De voordelen van linoleumvloeren
 • Gereedschappen en benodigdheden voor linoleumonderhoud
 • Linoleumvloeren reinigen
 • Tips voor het onderhoud van linoleum
 • Veelgestelde vragen
 • Easy Peasy

De voordelen van linoleumvloeren

Hardhout is zeer gewenst in ontwerp, maar niet iedereen kan het zich veroorloven. Linoleum – een natuurlijke verbinding – ziet er net zo stijlvol uit en is een van de beste alternatieven voor echt hout op de markt. Wat wel grappig is, is dat het per ongeluk is gemaakt.

In 1855 vergat de uitvinder, Frederick Walton, zijn lijnolie te verzegelen. Toen hij erop terugkwam, ontdekte hij dat zich bovenop de olie een vaste laag had gevormd. Hij pelde het af en, gefascineerd door de textuur, begon hij manieren te bedenken waarop deze vreemde substantie kon worden gebruikt. (1).

Vijf jaar later werd linoleum gepatenteerd en de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis. Momenteel is linoleum een mengsel van lijnolie, kurk, houtmeel en vlas met toegevoegde pigmenten. Dit gaas van materialen is gestold en samengeperst op canvas, waardoor het een veelzijdige vloerbedekking is.

Naast stijl zijn er een paar opmerkelijke voordelen aan linoleum. Je hebt de juiste keuze gemaakt bij het installeren ervan, en dit is waarom:

1. Het is duurzaam

Het is een misvatting dat linoleum niet lang zal duren. Vanwege de zachte, bijna elastische textuur is het resistenter dan hout en ontwikkelt het niet zo gemakkelijk vlekken of krassen. Simpel gezegd, linoleum zal letterlijk terugveren en zijn integriteit beter behouden dan harde vloeren.

Hoewel het materiaal zelf niet zo lang of zo sterk zal blijven als hardhout, kan uw linoleumvloer tientallen jaren meegaan. Het is een enorm voordeel, aangezien de initiële kosten van linoleum ook kleiner zijn.

2. Het is milieuvriendelijk

Soms krijgt linoleum een slechte wrap omdat het wordt gezien als een synthetisch materiaal en daarom onnatuurlijk. Dit kan niet verder van de waarheid zijn. Ja, sommige linoleum strips hebben synthetische of technische materialen toegevoegd. Maar voor het grootste deel is het plantaardig.

Nog indrukwekkender is dat het 100 procent biologisch afbreekbaar is. Dus als het eenmaal op zijn beloop is, heeft het geen invloed op het milieu.

Linoleum is ook vrij van schadelijke en giftige chemicaliën en zal geen vluchtige organische stoffen (VOS) in de lucht afgeven.

3. Eenvoudig onderhoud

Vanwege de structuur is linoleum niet zo veeleisend als hardhout. Meestal hoef je niet veel meer te doen dan vegen of stofzuigen en dweilen. Het is niet nodig om prijzige gespecialiseerde producten of gereedschappen te kopen om uw vloeren er ongerept uit te laten zien.

Er zijn verschillende thuisoplossingen waar u geld op kunt besparen en de kans is groot dat u al alles hebt wat u nodig hebt. Een ander voordeel hier is dat omdat linoleum zo gemakkelijk te verzorgen is, het behoud van de levensduur – en het besparen van nog meer geld – een fluitje van een cent is.

Gereedschappen en benodigdheden voor linoleumonderhoud

Je hebt keuze te over in hoe u uw linoleumvloeren wilt reinigen. Hoewel onderhoud eenvoudig is, zijn er nog steeds enkele voorkeursgereedschappen en formules voor het behoud van de conditie van uw vloer. Dit is wat we aanbevelen:

Afstoffen en dweilen

 • Bezems: De beste bezems die je voor linoleum kunt gebruiken, zijn die met zachte nylon borstelharen of nog beter, microvezelkoppen. Stro en stijve borstelharen zijn te ruw voor dit type vloer.
 • Stofzuigers: Het stofzuigen van linoleum is belangrijk, maar alleen bij een harde vloerstofzuiger. Borstelrollers bedoeld voor tapijten zijn te hard en zullen waarschijnlijk schade veroorzaken.
 • Mops: Linoleum is gevoelig voor waterschade omdat het vocht vasthoudt (2). Gebruik dus een dweilemmer om overtollig water uit te wringen. Als je er geen hebt, gebruik dan geen geweekte dweil op je vloer en droog je linoleum zo snel als je kunt.
 • Stoom dweilen: Stoom is een efficiënte manier om taai vuil en vuil van uw vloeren te verwijderen. Controleer bij het kiezen van een stoommop de specificaties van de fabrikant om er zeker van te zijn dat het product geschikt is voor linoleum. Als dit het geval is, volgt u de bedieningsinstructies precies om onopzettelijke hitteschade te voorkomen.
Misschien vind je dit ook interessant
Een stoommop die wordt gebruikt om een laminaatvloer schoon te makenHoe een Steam Mop te gebruiken (5 experttips)

Stomerij gereedschap

Als je een tapijtstofzuiger hebt, kijk dan of je een accessoire voor harde vloeren kunt bevestigen. Stofzuigers met meerdere verdiepingen zijn een goede investering. Wat dweil betreft, stofmoppen zijn een goede keuze omdat ze geen vocht gebruiken.

Chemische reinigingsmiddelen

Linoleum onderscheidt zich van andere harde vloeren omdat zelfgemaakte oplossingen de voorkeur hebben. Het is niet nodig om voorgemengde reinigers voor dit vloertype te kopen. DIY-mengsels zijn net zo effectief.

Als u commerciële reinigingsmiddelen wilt gebruiken, zorg er dan voor dat ze zijn gemaakt voor linoleum. Het is gemakkelijk om dit type vloer te verwarren met vinyl, dus let op wat je koopt. Kijk uit voor pH-gebalanceerde producten.

Houd er rekening mee dat schurende formules, zoals wasmiddelen, niet geschikt zijn voor linoleum. Om veilig te zijn, is het het beste om het gebruik van uw andere huishoudelijke schoonmaakproducten (zoals tapijtshampoo of tegelreiniger) te vermijden.

Vergelijkbare artikelen
Man schoonmaakhuis's vinyl gevelbeplatingBeste vinyl gevelbekledingsreinigers van 2022

Huisgemaakt Linoleum Vloer Polish

Waarom bespaar je jezelf niet een reis naar de winkel en maak je je eigen doe-het-zelf vloerreiniger? Azijn, zuiveringszout, afwasmiddel, babyolie en goed oud water gaan een lange weg (3).

Er zijn veel voordelen aan het op deze manier reinigen van je vloer. Ten eerste hoeft u geen giftige chemicaliën te gebruiken die van invloed kunnen zijn op uw gezondheid en het milieu. Doe-het-zelfoplossingen besparen u geld en ze zijn veiliger om op te slaan.

Ze zijn net zo effectief als chemische reinigingsmiddelen met veel minder gedoe. Hier zijn drie recepten die je zelf kunt proberen.

 1. Baking Soda Pasta: Voor dit eenvoudige mengsel combineer je azijn en zuiveringszout tot een dikke pasta. Gebruik dit niet op je hele vloer, maar spot hardnekkige vlekken.
 2. Azijn, afwasmiddel en zuiveringszout: Voeg een kwart kopje zuiveringszout toe aan twee liter heet water en laat het oplossen. Voeg een eetlepel afwasmiddel toe. De laatste stap is om een kwart kopje azijn toe te voegen. Meng uw oplossing goed. Je wilt echter zo min mogelijk bubbels, omdat ze strepen op je vloer kunnen achterlaten.
 3. Babyolie en azijn: Je hebt een grote container nodig die groot genoeg is om vijf liter water te bevatten. Voeg een kopje azijn en een dopje babyolie toe. Vul vervolgens uw container met warm water. Zorg ervoor dat je dit goed mengt voordat je het op je vloer aanbrengt.

Snelle tip

Als je een aangename geur aan je doe-het-zelfformules wilt, voeg dan een of twee druppels van je favoriete etherische olie toe. Breng nooit onverdunde etherische oliën aan op je linoleum. Ze zijn extreem krachtig en kunnen de afwerking van je vloer vernietigen.

Linoleumvloeren reinigen

Een van onze favoriete dingen over linoleum is dat er veel reinigingsmethoden zijn om uit te kiezen. Er komt bijna geen gedoe aan te pas en je kunt de benodigdheden gebruiken die je beschikbaar hebt. Als je eenmaal alles hebt verzameld, is dit wat je moet doen:

1. Regelmatig reinigen

 • Dagelijks afvegen: Gebruik een droge microvezel dweil of stofmop om elke dag vuil in een druk huis op te vegen. Je hoeft niet zorgvuldig te zijn, maar het voorkomt wel dat vuil op je vloer klontert.
 • Wekelijks stofzuigen of vegen: Als uw huis niet veel verkeer krijgt, kunt u wegkomen met vegen of leegzuigenuuming een keer per week. Vergeet niet om hoeken, onder meubels en andere afgelegen plekken waar vuil zich kan verzamelen schoon te maken.
 • Dweil wekelijks: Gebruik de door u gekozen reiniger of doe-het-zelfmix en gebruik een dweil om schoon te maken met de door u geselecteerde oplossing. Zorg ervoor dat u veegt of stofzuigt voordat u dat doet, zodat u geen nat vuil rondduwt. Vergeet niet om je dweil zo droog mogelijk te houden.

2. Spot reiniging

Voor probleemgebieden, taai vuil of hardnekkige vlekken, volg de stappen om een zuiveringszoutpasta te maken. Breng het aan op de plekken die het nodig hebben en laat het 15 minuten staan. Als het klaar is, veeg je het op met een schone microvezeldoek.

3. Diep reinigen

Linoleum vereist niet echt een grondige reiniging en de meningen lopen uiteen over hoe vaak je het moet doen. Over het algemeen telt zelfs je wekelijkse dweilen en stofzuigen mee. Door dit te combineren met spot cleaning blijven je vloeren in topvorm.

Een ander alternatief zou zijn om je vloer elke week te stomen. Dit verwijdert vet en vlekken van het oppervlak van uw vloer. Zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant opvolgt en wees voorzichtig met de hitte.

Tips voor het onderhoud van linoleum

Volg de bovenstaande stappen en uw linoleumvloeren zullen glanzen. Het is niet nodig om iets meer te doen dan wat we hebben aanbevolen. Er zijn nog maar een paar dingen die u in gedachten moet houden om uw vloeren in hun beste staat te houden:

 • Reinig morsen onmiddellijk: Je beschadigt linoleum onherstelbaar als je water erin laat sijpelen. Om dit te voorkomen, laat u geen water op het oppervlak van uw vloer liggen en doet u een poging om morsen onmiddellijk te reinigen. Week ze op met een absorberende doek of dweil voor grotere rotzooi.
 • Harsen is een grote klus: Je kunt linoleum wassen, maar je moet het eerst ontdoen van oude was. Het afschrobben met azijn en crème van tandsteen zal een vervelende klus zijn. Het is beter om de profs in te schakelen om moeite te besparen.
 • Er is geen behoefte aan polijsten: Je hoeft linoleumvloeren niet te polijsten of te glanzen. Maar als je het eens wilt proberen, pas dan dezelfde logica toe als de schoonmakers. Koop alleen polijstmiddelen die speciaal voor linoleum zijn gemaakt. Als alternatief kunt u producten kopen die glanzen als ze reinigen.
 • Vervanging kan nodig zijn: Linoleum zal onvermijdelijk een houdbaarheidsdatum bereiken. Als u diepliggende vlekken of waterschade heeft, is uw enige keuze om de linoleumtegels te vervangen. Net als bij waxen is dit een tijdrovend en ingewikkeld proces.
 • Professionals zijn handig: Als u ooit uw linoleum moet vervangen, bespaart het inhuren van professionals u veel problemen. Als je echter goed bent met je handen en tijd hebt om te doden, kun je proberen het zelf te doen. Het zal echter rommelige zaken zijn en u wilt niet het risico lopen het verkeerd te installeren.

Veelgestelde vragen

Is mijn vloer linoleum of vinyl?

De manier om te zien of uw vloer linoleum of vinyl is, is door de achterkant te controleren; Linoleum heeft jute-backing, terwijl vinyl meestal doek is. Jute is dikker en zachter dan doek, waardoor je Linoleumvloer een sponsachtig gevoel krijgt.

Bevat oude linoleumvloer asbest?

Oud linoleum bevat wel asbest, dus bij het verwijderen ervan heeft u de diensten van een professioneel bedrijf nodig. Zodra je het Linoleum verstoort, schopt het allerlei giftig stof in de atmosfeer.

Wat kun je niet op een linoleumvloer leggen?

Vermijd overtollig water op uw Linoleumvloer. Het kan het oppervlak binnendringen en schimmel doen groeien, vooral als het linoleum niet is afgedicht.

Hoe herstel je een oude linoleumvloer?

De beste manier om een oude Linoleumvloer te herstellen is door de vloer te dweilen met terpentijn en melk. Gebruik vervolgens schoon water en dweil de vloer. Veeg ten slotte het overtollige vocht af met een schone doek om pooling en strepen te voorkomen.

Gebruik een potloodgum om slijtplekken te verwijderen zodra de vloer droog is.

Hoe vaak moet linoleum worden verzegeld?

Linoleum moet om de twee tot zes maanden worden verzegeld. Als de vloer minimale voetval krijgt, kunt u deze tijdschaal uitrekken tot één keer per jaar. Evenzo, als de vloer veel verkeer krijgt of als u huisdieren heeft, moet u deze mogelijk vaker afsluiten.


Easy Peasy

Linoleum is een van de gemakkelijkste vloertypen om voor te zorgen. Het is zo winterhard als comfortabel en zal terugveren van de meeste hits. Het vereist weinig onderhoud en zelfs dan is schoonmaken bijna moeiteloos.

Je bespaart meer geld en tijd, en de neiging tot linoleum is vaak een kwestie van gebruiken wat je al hebt. Neem voorzorgsmaatregelen om uw linoleumvloer niet doorweekt te krijgen en het zal nog jaren ongerept blijven.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Ecovacs Deebot X1 Plus