Hoe bewaart u Kasjmier?


Hoe bewaart u Kasjmier?

Luxe investeringen zoals kasjmier vereisen het hele jaar door deskundige zorg om de weelderige zachtheid en betrouwbare duurzaamheid van de fijne, natuurlijke vezels te behouden.

Hoe bewaart u Kasjmier?

Luxe investeringen zoals kasjmier vereisen het hele jaar door deskundige zorg om de weelderige zachtheid en betrouwbare duurzaamheid van de fijne, natuurlijke vezels te behouden. Hier zullen we alles onderzoeken wat u moet weten over het correct opslaan van uw favoriete stukken.

Kwestie van feiten: wat is kasjmier?

Het is geitenhaar, maar niet zomaar geitenhaar. In het Kasjmirvallei tussen de grenzen van India en Pakistan leeft een geitenras dat wordt gewaardeerd om zijn zachte ondervacht en stevige waakharen. Wanneer verzameld, gereinigd en gesponnen tot garen voor het weven van textiel, creëren deze geitenharen ’s werelds duurste wol: kasjmier.

Voor meer informatie over wat is kasjmier, ga naar onze post.

Historische context

Kasjmier werd als zodanig bekend vanwege de associatie die westerse markten maakten met een van de eerste kasjmierkleding die ooit werd verkocht, sjaals die bekend stonden als Kasjmir-sjaals. Lokale tradities variëren over hoe deze geiten naar de vallei zelf werden gebracht, of die eerst dachten hun soepele onderjassen te verzamelen voor het maken van wol.

Het is echter algemeen aanvaard dat kasjmierwol duizenden jaren in de regio werd vervaardigd voordat de handel in de 18e eeuw kuddes en productiepraktijken naar Europese gebieden bracht. Nu is het kasjmier- of pashmina-geitenras over de hele wereld te vinden.

Puristen en liefhebbers van strikte kasjmieren zouden erop kunnen aandringen dat wol verzameld van geiten die niet in de Kasjmirvallei wonen nog steeds ondermaats is in vergelijking met degenen die dat wel doen, zelfs als ze hetzelfde ras zijn. Dit kan ontstaan door hun verklaring voor de invloed die het klimaat van de Kasjmirvallei moet hebben op de sterkte en warmte van de vezels in het eindproduct.

Moderne trends

Eeuwen later heerst kasjmier nog steeds in vergelijking met andere dure, hoogwaardige textielsoorten. Voor velen zal de ademende duurzaamheid van de meeste natuurlijke vezelmaterialen altijd beter zijn dan synthetische mengsels. In het geval van kasjmier kunnen weinig wollen concurreren met hoe warm het draagt voor hoeveel het weegt.

Kwaliteit kasjmier zal altijd een beetje stickerschok veroorzaken, maar koopjes kopen is niet altijd een slecht idee als het gaat om luxegoederen zoals deze. Kasjmier van een mid-range kwaliteit is nog steeds soepel en isoleert goed, zodat u uw kledingkast kunt aanvullen zonder de bank te breken door verschillende soorten kasjmier te kopen.

Tweedehands kasjmier behoudt zijn waarde goed, en des te meer als het origineel – of tweede, of derde! – eigenaar heeft het goed opgeslagen. Zelfs als je een zuinig stuk vindt dat een vlek of twee heeft, kun je het misschien redden met een paar van onze slimme trucs. Zorg er wel voor dat je extra zorg draagt voor tweedehands stukken als je aan de beurt bent om zet ze in opslag!

Waarom is goede opslag belangrijk voor kasjmier?

Natuurlijk is het logisch om voor uw bezittingen te zorgen, ongeacht de kosten ervan – maar er zit veel meer achter de regels voor opslag voor kasjmier dan goede manieren en opgeruimde gewoonten.

Langere levensduur

Wanneer je kasjmier op de juiste manier opslaat, zal het soort zorg dat je die natuurlijke vezels geeft, ze jarenlang, zelfs tientallen jaren, zacht en levendig houden. Misschien zelfs eeuwen, hoewel curatoren waarschijnlijk een aanval zouden gooien als iemand een nacht in kasjmier van meer dan honderd jaar oud zou stappen.

Hoewel extreem antieke stukken eerder professioneel worden bewaard dan in de winter worden gedragen of in de zomer in de kast worden opgeslagen, is er geen reden om niet te hopen op een leven lang of meer gebruik van een kwaliteitsstuk kasjmier dat je koopt. Op voorwaarde dat u uw beste opslagpraktijken door die jaren heen handhaaft.

Lees ook:   12 tips om eekhoorns uit vogelvoeders te houden

genieten van het gevoel van een kwaliteitstrui

Cashmere Pest Preventie

Eenmaal besmet, kledingmotten kan ongelooflijk lastig zijn om uit te roeien. Daarom is het zo belangrijk om in een vroeg stadium voorzorgsmaatregelen te nemen. Hoe eerder je een plaag kunt vangen, hoe meer hoop je hebt om je kasjmier te redden voordat het een kinderkamersnack wordt voor mottenlarven. Gebruik opbergzakken met rits en hoezen die een ademend katoenen canvas combineren met doorzichtige plastic ramen, zodat u een kijkje kunt nemen zonder het af en toe te openen.

Afgezien van opslag, hoe doe je dat? houd kledingmotten weg van je kostbare kasjmier? Natuurlijke kleding mot feromoon vallen en tried-and-true natuurlijke oliën doen wonderen. Als u al natuurlijke afschrikmiddelen gebruikt, onthoud dan dat producten zoals cederhoutblokken en lavendelzakjes alleen werken als hun oliën vers zijn, dus zorg ervoor dat u ze vervangt of vernieuwt die hun potentie hebben verloren

Schadebestrijding

Kledingmotten zijn niet het enige dat op de loer kan liggen in het donker van een onjuist bewaarde opslagruimte. Bacteriën, schimmel en misschien kan de volgende wetenschappelijke doorbraak groeien als je die specifieke hoek van je kast niet hebt verkend voordat je je kasjmier erin propt.

En dan hebben we het nog niet eens over wat er op de kledingstukken zelf zou kunnen opduiken. Een belangrijk onderdeel van een goede opslag is ervoor te zorgen dat u onberispelijk schone items opbergt. Bepaalde natuurlijke lichaamsoliën en transpiratievlekken zullen echter niet verschijnen totdat de individuele vezels van het kledingstuk ontspannen en vrijgeven. Alleen gelaten, kunnen deze motten aantrekken, of gewoon de banden tussen de vezels verzwakken en rafels, pillen of ontrafelde naden veroorzaken.

Basisinformatie over opslag voor kasjmierkleding

Eerst zullen we een paar eeuwenoude vragen oplossen en vervolgens zullen we ingaan op de stapsgewijze techniek hieronder.

Hangen vs. Fold?

Beschouw dit als een geregelde kwestie in plaats van een fel betwist debat. Het vouwen van uw kasjmier bezittingen zal altijd – altijd – een betere opslagkeuze zijn dan ze op te hangen.

Deze natuurlijke vezels zijn duurzaam, dat is zeker. Maar onder bepaalde omstandigheden kunnen natuurlijke vezels ook behoorlijk kwetsbaar worden voor schade. Het maakt niet uit hoe licht kasjmier slijt in vergelijking met ander wollen textiel, het eigen gewicht veroorzaakt genoeg spanning dat het de bindingen tussen elke streng garen los kan rekken. Het is ook niet altijd gemakkelijk om die kledingstukken opnieuw vorm te geven.

Zomer versus winter?

winter of zomer

Hoewel kasjmier nauwer verwant is aan winterkleding dan aan zomeroutfits, kun je nog steeds stukken vinden die het hele jaar door comfortabel en draagbaar zijn. De meeste mensen hebben echter waarschijnlijk meer kasjmier bij koud weer dan anders.

Natuurlijk vereist het opslaan van je kasjmier terwijl je het waarschijnlijk nog steeds meer dan één keer per maand draagt, een andere techniek dan langdurige opslag. Ten eerste lijkt het misschien contra-intuïtief, maar je moet kasjmier niet elke keer wassen als je het draagt. Het is prima om tussen de wasbeurten door een paar uur te wachten als je het kledingstuk af en toe een paar uur per keer aantrekt.

Meer rigoureuze kasjmier slijtage, of duidelijke vlekken, zouden natuurlijk onmiddellijke wasbeurten vereisen. U kunt deze items terugbrengen in uw langdurige kasjmieren opbergzakken voor extra voorzorgsmaatregelen als u zich zorgen maakt over een plotselinge verschijning van kleine, vliegende en wanhopig ongewenste bezoekers. Als u dit echter doet, zorg er dan voor dat u uw opbergzakken wast voordat u de onderstaande tips voor langdurige opslag volgt.

Kasjmier voorbereiden voor langdurige opslag

Speciaal textiel zoals kasjmierkleding heeft veel meer nodig dan een wasbeurt om ze klaar te maken voor een seizoensgebonden slaap.

Stap 1: Verzamel je kasjmier

Dit lijkt misschien een frivole eerste stap, maar je zou verbaasd zijn wat er echt opduikt als je eenmaal je zinnen hebt gezet om ernaar te zoeken. Zelfs gewaardeerde bezittingen zoals hoogwaardige kasjmier kunnen misplaatst raken, of geleend en snel vergeten.

Lees ook:   Dettol - 16L Allesreiniger Power & Fresh - Oceaan 2x4L - Citrus 2x4L - Voordeelverpakking

Zelfs als je kasjmierstukken al in langdurige opslag hebt, trek ze er dan uit met de rest, zodat je je nieuwe seizoen kasjmier winterslaap vers kunt beginnen. Dit kan u helpen in één oogopslag te zien of u uw opslagruimte bent ontgroeid met recente aankopen, of dat u alles kunt loslaten om uw ruimte te verkleinen.

Stap 2: Beoordeel uw kasjmierkleding

Als je een behoorlijke verzameling kasjmier hebt, moet je hier misschien een volledige dag voor plannen – maar het is belangrijk dat je elk stuk bekijkt. Er kunnen vlekken of haken en ogen zijn die je nog niet hebt gezien, en je moet voor deze problemen zorgen voordat je het stuk zelfs maar wast, laat staan opslaat.

Stap 3: Herstel beschadigde kasjmieren kleding

Eventuele grote reparaties kunnen de aandacht van een bekwame naaister nodig hebben, dus als je dat nog niet bent, maak dan wat tijd vrij om daarvoor te zorgen voordat je het item wast. U hoeft hier echter niet op te wachten om de rest van uw kasjmier voor opslag voor te bereiden.

Eenvoudigere reparaties kunnen omvatten het ontharen van het kledingstuk, wat gemakkelijk te doen is met een kasjmier of wolkam, of een stoffen scheerapparaat. Als je deze benodigdheden niet bij de hand hebt en je hebt alleen te maken met een paar verdwaalde fuzzballs, kun je succes hebben met een schaar met fijne punt en een vaste hand.

Stap 4: Kasjmier vlekken verwijderen

Omdat kasjmier en ander natuurlijk textiel zoals het milde wasmiddelen nodig heeft en po reageertoraal tot zwaar geparfumeerde, sterke zepen. Dit vormt een beetje een uitdaging als het gaat om het verwijderen van vlekken, die meestal een aantal krachtige producten nodig hebben om ze uit de stof te halen.

Hoewel je nooit bleekmiddel of andere agressieve reinigingsmiddelen moet gebruiken, kun je vlekken op je kasjmier spotten met koud water, een klodder van je gebruikelijke wolveilige wasmiddel en veel zachte lekken. Laat bij twijfel de zeep even intrekken voordat je terugkeert om de plek weer te deppen.

Lees meer op onze blog over vlekken uit kasjmier verwijderen.

Stap 5: Schoonmaken

De beste manier om elke overdracht van vlekken of kleuren tussen kledingstukken te voorkomen, is door ze allemaal afzonderlijk te wassen. Als je verzameling kasjmier eruitziet alsof het in een warenhuis zou passen in plaats van in de halkast, maak je dan klaar voor een training – maar een die het uiteindelijk waard is.

Schoon kasjmier is langdurig kasjmier, dus zorg ervoor dat je de jouwe grondig hebt gewassen als het op weg is naar langeafstandsopslag. Als je denkt dat je kasjmier baat zou hebben bij een week, kun je het 10-30 minuten onder water laten.

Voor meer informatie over kasjmier wassen, klik op de link naar onze blog.

het controleren van het handwasverzorgingslabel op delicate stof

Als het echter de eerste keer is dat je dat stuk wast, controleer dan of kleurechtheid door een kleine binnennaad te wassen en te controleren op overdracht door ter plekke een handdoek te deppen.

Stap 6: Droog

Net zoals je kasjmier nooit in de opslag moet hangen, moet je het nooit nat ophangen. Wat we zeiden over het gewicht van het kledingstuk dat strengen uit vorm rekt, is nog meer waar als het kledingstuk nat is. Het extra gewicht van het water is niet het enige probleem – nat kasjmier kan krimpen of anderszins misvormd raken wanneer het slecht wordt behandeld.

Vergeet niet om overtollig water uit het kasjmier tegen de zijkant van een lege kuip of kom te persen voordat je het optilt of probeert te ontvouwen over een droogoppervlak. Je beste zet is om kasjmierstukken tussen twee lagen handdoeken te leggen. Van daaruit kun je zachtjes in het kasjmier drukken om meer water op te nemen, of het in een losse spiraal rollen voor hetzelfde effect.

Lees ook:   Beste haaienstofzuigers voor huisdierhaar van 2023

Stap 7: Beschermen

Niet iedereen heeft ruimte, of het budget, voor een volle cederhouten kist en zijn mottenafstotende eigenschappen, maar je kunt nog steeds op andere manieren genieten van de voordelen van natuurlijke afschrikmiddelen zoals deze. Ballen en blokken gemaakt van cederhout zijn populaire keuzes omdat ze gemakkelijk in hoeken te stoppen zijn en gewoon elk seizoen moeten worden vernieuwd. Lavendel is ook een welkome geur in de meeste kasten, tenzij je een mot bent.

lavendel geur

cederhouten mottenballen

Vervang alle oude producten door nieuwe voor elk langdurig opslagseizoen. Als je merkt dat ze op enig moment een bepaalde potentie hebben verloren, moet je ze mogelijk vaker vervangen.

Onze navulbare feromoon kleding mot vallen geef een krachtig feromoon af dat alleen de vliegende volwassen mot kan ruiken – de Moth Prevention Clothes Moth Traps zijn effectief voor een volledige 3 maanden (vergeleken met de meeste anderen die slechts 2 maanden of minder effectief zijn). U kunt ook de Vullingen voor onze kleding mot vallen wat niet met alle mogelijk is kleding mot vallen.

Tissuepapier kan ook helpen om de lagen kasjmier van elkaar gescheiden te houden. Dit kan niet alleen voorkomen dat motten zich dieper in een kledingstuk ingraven, met het risico op onherstelbare schade, maar het voorkomt ook dat de natuurlijke vezels van het kasjmier worden aangetast.

Gebruiken mottenpreventieproducten om je kasjmier motvrij te houden.

Stap 8: Opslaan

Nu komt het deel waar je je geliefde kasjmier truien en sjaals weg kunt doen – maar je zet ze niet op een kale plank met niets om ze te beschermen tegen de elementen, toch? Hoe veilig je ook denkt dat je kast is, je kasjmier is beter af in een ademende kledingtas met ritssluiting.

Deze zijn er in verschillende maten, dus er is er een te vinden die zelfs in de meest onhandig gevormde kasten past. Misschien vindt u ook combinatiepakhoezen en canvasopslag op rekken, zodat u de langetermijnopslagoplossing van uw formele winterkleding kunt combineren met die van uw kasjmier.

Stap 9: Roteren

Leren hoe je kasjmier moet opslaan is net zo goed een kunst als een wetenschap, dus je zult een gevoel ontwikkelen voor wanneer het misschien tijd is om je kasjmiercollectie op te luchten tijdens langdurige opslag. Hoewel het in de meeste klimaten niet elke maand hoeft te zijn, moet u niet langer dan drie wachten om uw opgeslagen kasjmier wat frisse lucht en zorgvuldige inspectie te geven.

Over roteren gesproken – heb je nu kasjmier in opslag dat wat breat kan gebruikenhing kamer? Maak een notitie om die winterslaapstukken eerder vroeg dan laat te controleren!

Zodra u begrijpt hoe u kasjmiertruien en andere kasjmierkleding op de juiste manier kunt bewaren, zal elk van deze stappen naadloos overgaan in uw normale wasroutines. Vergeet niet dat zolang u deze goede opslagpraktijken van seizoen tot seizoen handhaaft, u de kansen op het veiligstellen van die langdurige levensduur die kasjmier door de geschiedenis heen zijn roem en fortuin heeft gegeven, aanzienlijk verbetert. Zelfs als het een seizoen of twee kan duren om het proces onder de knie te krijgen, kunt u er zeker van zijn dat dit een vaardigheid is waarbij oefening de dingen perfect houdt.

U kunt meer te weten komen op onze blog over kasjmier verzorging. Voor meer tips over vouwen en truien opbergen, bekijk onze post!

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.