Lamswol vs Merino Wol


Lamswol vs Merino Wol

Lamswol en Merino wol staan beide bekend om hun zachtheid en kwaliteit. Beide wolsoorten bieden een zacht en luxueus gevoel, kunnen helpen bij het reguleren van onze lichaamswarmte, zijn gemakkelijk schoon te maken en verkrijgbaar in vele stijlen en kleuren. Maar je kunt, net als velen van ons, stomverbaasd zijn als je probeert het verschil tussen lamswol en Merino te achterhalen. Welke is zachter? Is de ene itchier dan de andere? Houdt lamswol of merinowol je warmer? Het is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt; laten we meer ontdekken en leren over elk van deze wolsoorten.

Wat is wol?

Voordat we beginnen met het verkennen van de verschillen tussen lamswol en merinowol, laten we even de tijd nemen om te bekijken wat wol is.

Wol is een stof gemaakt van fleece van schapen, geiten, konijnen, alpaca’s en andere kameelachtigen.  Omdat elk van deze soorten (en zelfs verschillende rassen van dezelfde soort) verschillende vachten heeft, zal de wollen stof gemaakt van het scheren ook anders zijn.

Een van de belangrijkste verschillen in het vlies of haar van verschillende dieren ligt in de diameter van de follikel.  De meting wordt gerapporteerd in micron en vertelt veel over hoe zacht een wolvezel zal aanvoelen.  Het aantal micron voor wol, vooral wol die wordt gebruikt om kleding te maken, is meestal minder dan 40, maar vaak lager dan 25 voor veel zachtere wolsoorten.  Vergelijk dit met het aantal micron van menselijk haar, dat tussen de 40 en 90 micron ligt, en je zou een goed idee moeten krijgen waarom wollen stof zo zacht aanvoelt.

  merino wol rammen

Zoals we hierboven vermeldden, is echter niet alle wol hetzelfde; sommige hebben een lager aantal micron dan andere waardoor ze zachter zijn. Mohair is anders dan wolen kasjmier is anders dan wol ook, bijvoorbeeld.

Hoe verhouden lamswol en merinowol zich in dit opzicht? Laten we eens kijken naar de kenmerken van elke wolsoort in de volgende paar secties.

Lamswol

Lam zijn schapen jonger dan 12 maanden. Lamswol is dus gewoon wol die van deze jonge lammeren is geschoren. Omdat lammeren zachtere vacht hebben dan volwassen schapen, als je lamswol met wol vergelijkt, is lamswol zachter dan wol gemaakt van volwassen schapen van hetzelfde ras. De meeste jonge schapen worden voor het eerst geschoren als ze ongeveer zeven maanden oud zijn. Deze eerste scheerbeurt van het lam levert lamswol op.

Nu, terwijl de wol van een lam zachter zal zijn dan de wol van een volwassen schaap, is er geen vast micronniveau voor lamswol. Omdat lamswol gewoon van een jong schaap komt, zal er een verschil zijn in het aantal micron, afhankelijk van het type schaap waar de wol vandaan komt. Dit komt omdat verschillende soorten schapen (zoals Merino-schapen, Corriedale-schapen, Blue Faced Leicester-schapen en Rambouillet-schapen) verschillende wol hebben. In feite zijn er meer dan 1.000 verschillende schapenrassen, dus het zou gemakkelijk moeten zijn om je voor te stellen dat er aanzienlijke verschillen kunnen zijn in hoe fijn of grof het vlies van een bepaald ras is.

Lees ook:   Eikenhout behandelen? Een eiken tafel behandelen met deze tips

Merino Wol

Dus, wat is Merino wol, en hoe verhoudt het zich tot wol? Merino is een schapenras en Merino-wol is de wol die wordt geproduceerd door dit ras te scheren. Merino schapen hebben zeer fijn en zacht vlies. Meestal heeft de microntelling voor hun wol een gemiddeld aantal micron van ongeveer 21,5, waardoor het inderdaad erg zacht is. In sommige gevallen kan het aantal micron zo laag zijn als 15, waardoor sommige merinowol zo zacht kan zijn als kasjmier. Merinowol kan op elk moment in hun leven van een Merino-schaap worden geschoren; het wordt niet noodzakelijkerwijs verkregen uit het eerste scheren van een lam.

scheerwol

Wanneer je Merino wol en wol vergelijkt, zal Merino wol bijna altijd zachter zijn, omdat Merino schapen zo’n fijn vlies hebben. Het verschil tussen scheerwol en merinowol is een andere vraag die veel mensen hebben. Scheerwol is gewoon wol die nog niet eerder is gebruikt. Wol is een materiaal dat kan worden gerecycled en keer op keer kan worden gebruikt, maar een ‘scheerwol’ kledingstuk of item is er een die is gemaakt van vers geschoren wol. Dus, als zachtheid je belangrijkste prioriteit is, dan is merinowol degene die je moet kiezen.

Lamswol vs Merino Wol

De grote vraag die veel wolliefhebbers zich zullen stellen is of lamswol of Merino wol beter is.

Zoals we hierboven hebben gedeeld, is lamswol gewoon wol die afkomstig is van het eerste scheren van een jong schaap. Dit betekent dat het aantal micron en de zachtheid aanzienlijk kunnen variëren op basis van het specifieke schapenras. Tenzij een lamswol kledingstuk een label heeft dat het aantal micron aangeeft, vertelt het je niet echt genoeg om te weten hoe zacht de wol is. Omdat lammeren fijner vlies hebben dan volwassenen, wordt lamswol vaak geclassificeerd als ultrafijn of superfijn, maar ook bij zoveel verschillende lamssoorten kan er veel variabiliteit zijn.

Er is niets frustrerender dan het kopen van die nieuwe gezellige wollen trui en ontdekken dat je eerste kleding je in netelroos brengt! Dus is Merino wol of lamswol jeuken?

Dit is een ander belangrijk verschil om op te wijzen over deze twee soorten wol. Lamswol is meestal minder jeukend dan wol gemaakt van de meeste volwassen schapen, maar afhankelijk van het specifieke ras van schapen (en hoe gevoelig je huid is), kan het nog steeds jeuken en je huid irriteren. Merinowol doet dit echter niet. . Dit komt omdat de vezels zo fijn zijn dat ze buigen wanneer ze in contact komen met de huid. Bij grovere wolvezels steken de vezels uit en prikken ze in wezen in de huid, waardoor je dat oh-zo-jeukende gevoel krijgt.

Lees ook:   hoe groene asperges schoonmaken

Merino Wol vs Lamswol: Toepassingen

een grijze wollen muts handschoen en sjaal

De verschillen tussen Merino Wol en lamswol dragen bij aan hoe elk vezeltype wordt gebruikt. Is Merino wol warmer dan normale wol?

Omdat merinowol fijner is dan normale wol, zijn merino wollen kledingstukken meestal lichter van gewicht. Het heeft echter nog steeds een hoge warmte-gewichtsverhouding en kan fungeren als een goede isolator om je warm te houden op een koude dag. Merinowol is ook zeer ademend, wat u kan helpen uw kerntemperatuur te reguleren en over het algemeen comfortabeler te blijven.

Zoals we hierboven hebben gedeeld, kan de diameter, of micronniveau, of Merino-wol wat variëren. Dit zorgt voor meer veelzijdige toepassingen, waaronder enkele zeer lichte kledingstukken en items om warmere kledingstukken. Als voorbeeld kunt u Merino wollen jurksokken vinden, evenals dikkere, zwaardere Merino wollen sokken om uw voeten warm te houden bij ijskoude temperaturen. Sommige andere kledingstukken die vaak worden gemaakt met merinowol zijn truien, sjaals, wanten en beenwarmers.

Lamswol kan een beetje warmer aanvoelen dan Merino wol, omdat het een hoger aantal micron heeft. Lamswol kan worden gebruikt om duurzaam garen te spinnen dat geschikt is voor gebruik voor een verscheidenheid aan items. Omdat lamswol elastischer is dan wol gemaakt van volwassen schapen, kunnen kledingstukken die ervan zijn gemaakt hun vorm beter behouden. Lamswol wordt vaak gebruikt voor het maken van tops, zoals truien, maar sjaals, mutsen en handschoenen kunnen er ook van worden gemaakt. Een ander veel voorkomend gebruik voor lamswol is het toevoegen van vulling voor een verscheidenheid aan items, waaronder spitzen voor ballerina’s.

  ballet spitzen

Lamswol vs Merino Wol: verzorging en reiniging

Een van de voordelen van wollen stoffen is dat ze geen geuren vasthouden zoals synthetische stoffen dat doen. Dit betekent dat ze niet zo regelmatig hoeven te worden gewassen en eenvoudig tussen gebruik door kunnen worden gelucht. De meesten van ons waarderen echter schone kleding en na het meerdere keren dragen van een wollen kledingstuk of als het bevlekt of bevuild raakt, wilt u het grondig wassen.

Met zowel Merino als lamswol is de beste methode voor het reinigen van beide stofsoorten het wassen van de handen. Dit helpt de stof te beschermen en helpt je kledingstuk zo lang mogelijk mee te gaan.

Om lamswol of merinowol met de hand te wassen, vult u een schone gootsteen of wastafel met warm water. Voeg een zacht, door wol goedgekeurd reinigingsmiddel toe aan het water en roer voorzichtig om het door elkaar te mengen. Leg je wollen kledingstuk erin en gebruik je hand om het voorzichtig te roeren. Laat het kledingstuk ongeveer 10 minuten weken.

Lees ook:   Beste 70 Pint Luchtontvochtigers van 2023

Verwijder vervolgens het kledingstuk uit het bassin, giet het water af en spoel overtollige zeep uit het bassin. Vul het bassin met vers warm water en leg het wollen kledingstuk er weer in. Knijp zachtjes in het kledingstuk om de zeep los te laten. Blijf deze stappen herhalen totdat alle zeep uit de wol is verwijderd en het water helder is.

De veiligste manier om wol te drogen is door het aan de lucht te drogen. Nadat je de zeep uit het kledingstuk hebt gespoeld, leg je het plat om te drogen op een schone handdoek. Het drogen van hang wordt afgeraden, omdat dit ervoor kan zorgen dat de stof zich uitstrekt. U moet ook voorkomen dat u wollen items in de buurt van direct zonlicht of warmte plaatst, omdat dit ze kan doen krimpen of
andere schade veroorzaken.

Voor meer informatie over hoe wol te wassen, lees meer op onze blog!

een stapel gezellige wollen truien

Eenmaal droog, vouw je je wollen items op en bewaar je ze in een lade. Zelfs als het droog is, kan wol zich nog steeds uitstrekken als het wordt opgehangen. Het beschermen van wol tegen motten is ook essentieel. Het gebruik van mottenvallen zal helpen bij het elimineren van een mottenprobleem en cederhouten spaanders, of lavendelzakjes zullen motten ervan weerhouden om uw wollen items te verpesten. Als u niet van plan bent om in de nabije toekomst een wollen kledingstuk te dragen, bewaar het dan in een luchtdichte plastic bak of archiefdoos om het beter te beschermen.

Lamswol vs Merino Wol: Welke zult u verwerven?

Zowel merinowol als lamswol zijn zeer zachte en warme stoffen. Zoals u echter kunt zien, zijn er enkele sleutel dals er verschillen zijn tussen deze twee wolsoorten die van invloed kunnen zijn op hoe ze worden gebruikt en van invloed kunnen zijn op wat de beste stof voor u is.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.