Hoe bleekmiddel uit kleding te krijgen

Bleekmiddel wordt vaak gebruikt voor het verwijderen van vlekken, maar het kan zelfs vlekken achterlaten als u het op het verkeerde type stof gebruikt.

We hebben acht methoden om bleekvlekken uit kleding te krijgen, zodat ze weer draagbaar zijn. Houd er rekening mee dat het niet altijd mogelijk is, omdat bleekmiddel kleding voorbij het reparatiepunt kan ruïneren.

We laten je ook enkele extra tips weten, zoals hoe je bleekvlekken in kleding kunt voorkomen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat elk kledingstuk in je garderobe er zo goed als nieuw uitziet.

Inhoudsopgave
 • Hoe bleekmiddel uit kleding te krijgen
 • Veelgestelde vragen over het verkrijgen van bleekmiddel uit kleding
 • Hoe bleekvlekken op kleding te voorkomen
 • Bye Bye Bleekmiddel

Hoe bleekmiddel uit kleding te krijgen

De sleutel om bleekmiddel uit kleding te krijgen, is om snel te handelen en beproefde methoden te gebruiken. Deze acht hacks kunnen helpen om bleekmiddel uit kleding te verwijderen, en misschien zelfs bekleding, tapijten en andere stoffen.

Voordat we aan de slag gaan, is het erg belangrijk dat je de vlek eerst neutraliseert. Dit zal het overtollige bleekmiddel verwijderen. Het is gevaarlijk om chloorbleekmiddel te combineren met andere reinigingsoplossingen. Combineer deze stap met een van de onderstaande methoden.

 1. Spoel het bleekmiddel van de stof af.
 2. Maak een dikke pasta van zuiveringszout en water.
 3. Verdeel de pasta over het gebleekte gebied.
 4. Laat het drogen.
 5. Afvegen met een oude tandenborstel.

Nu is het bleekmiddel geneutraliseerd en kunt u elk van deze methoden gebruiken om te proberen de vlek te verwijderen.

Heldere alcohol

Pak een fles heldere alcohol – zoals wodka of gin – en gebruik het volgens deze instructies.

 1. Spoel het kledingstuk onder koud water om het overtollige bleekmiddel te verwijderen. Doe dit totdat je het bleekmiddel niet meer kunt ruiken.
 2. Week een watje in de heldere alcohol van je keuze.
 3. Wrijf het geweekte watje over de bleekvlek en eventuele omringende stof. De alcohol zal de ongebleekte kleurstof terugbrengen naar het gebleekte gebied. Blijf de kleurstof overbrengen totdat je tevreden bent.
 4. Laat de stof aan de lucht drogen.
 5. Wassen zoals normaal.

Pro Tip

Dit is het beste voor kleine bleekvlekken op donkere stoffen. De alcohol zal de geverfde stof terugverdelen naar de geblondeerde plek. Het kan te moeilijk zijn om dit te doen voor grote bleekplekken, dus probeer een andere methode als je een grote bleekplek hebt.

Ontsmettingsalcohol

Net als bij de bovenstaande methode, kunt u ook ontsmettingsalcohol gebruiken om bleekvlekken op kleding te verwijderen.

 1. Week een watje in ontsmettingsalcohol.
 2. Wrijf het gebied rond de bleekvlek in met de alcohol.
 3. Wrijf het watje vanaf de buitenkant van de bleekvlek naar het midden. Dit moet de kleurstof van buitenaf terug naar binnen brengen en de bleekvlek bedekken.

Rub-A-Dub Was marker

Als je een zwart kledingstuk hebt dat is gebleekt, raden we je aan om de Rub-A-Dub Laundry Marker te gebruiken om het kledingstuk te bevestigen. Dit is het beste voor kleine bleekvlekken.

 1. Nadat je de vlek hebt geneutraliseerd, leg je het kledingstuk plat en leg je een stuk karton in het kledingstuk, onder de vlek. Dit voorkomt dat er markeringsvlekken op andere delen van het kledingstuk terechtkomen.
 2. Begin langzaam en voorzichtig met het inkleuren van de bleekvlek met de markt.
 3. Laat het drogen.
 4. Herhaal indien nodig.
 5. Wassen zoals normaal.

Nu is je kledingstuk klaar om te dragen!

Verdund natriumthiosulfaat

Verdund natriumthiosulfaat, dat kan worden gekocht bij warenhuizen, kan bleekvlekken neutraliseren.

 1. Meng een eetlepel natriumthiosulfaat met een kopje water. We raden aan om hiervoor een wegwerpkom en lepel te gebruiken. Je wilt niet uit kommen eten en bestek gebruiken dat natriumthiosulfaat is aangeraakt.
 2. Draag handschoenen en dompel een schone witte doek in de oplossing. Als je geen doek hebt, gebruik dan wattenbollen.
 3. Dep de vlek totdat de stof het verdunde natriumthiosulfaat begint te absorberen. Niet wrijven.
 4. Als de vlek niet wordt verwijderd, spoelt u het gebied onder koud water en herhaalt u stap drie. Wissel het kledingstuk af en breng de oplossing aan als de vlek begint op te heffen.
 5. Was en droog het kledingstuk zoals normaal.

Pro Tip

Pro Tip: Koop natriumthiosulfaatproducten die worden geadverteerd als een chloorneutralisator, omdat bleekmiddel chloor bevat. Houd er ook rekening mee dat dit het beste is als de bleekvlek vers is. Als het een oude vlek is, kan dit de vlek mogelijk niet volledig verwijderen.

Afwasmiddel

Dit is een goede optie zodra het bleekmiddel in contact is gekomen met het kledingstuk voordat het van kleur is veranderd.

 1. Gebruik een schone witte doek om het overtollige bleekmiddel van de vlek te vegen.
 2. Vul een kom met warm water en een paar druppels afwasmiddel. Meng door elkaar.
 3. Gebruik een andere doek om de oplossing op de vlek aan te brengen en de vlek te deppen om de vlek op te heffen.
 4. Leeg de kom en vul deze met vers koud water.
 5. Spoel het gebied met een schone doek af met koud water. Smeer niet.
 6. Leg droge handdoeken over de vlek om het overtollige vocht op te nemen.
 7. Laat het aan de lucht drogen.
 8. Stofzuig het kledingstuk.

Gebruik een stofkleurstof

Het gebruik van een textielverf is een fool-proof manier om bleekmiddel en andere vlekken uit kleding te verwijderen. Om deze methode uit te voeren, geven we u enkele instructies, maar zorg ervoor dat u het specifieke advies van de fabrikant van de door u gekozen stofkleurstof controleert.

 1. Leg wat oude kranten of vuilniszakken neer, dus dat de kleurstof niet door je kledingstukken op je oppervlakken loopt.
 2. Voeg een theelepel kleurstofpoeder toe aan een kom.
 3. Voeg een theelepel zout toe. Meng goed.
 4. Voeg twee eetlepels water toe en meng door elkaar.
 5. Leg het kledingstuk op de beschermde tafel met de bleekvlekken naar boven.
 6. Gebruik een oude tandenborstel om de kleurstofoplossing op de bleekvlek aan te brengen. Week de stof goed door de kleurstof in de stof te deppen.
 7. Draai het kledingstuk om en breng de oplossing aan op de andere kant van het kledingstuk.
 8. Laat de kleurstof volledig drogen.
 9. Goed afspoelen.
 10. Wassen en drogen zoals normaal.

Gedistilleerde witte azijn

Dit is een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om te proberen bleekvlekken uit je kleding te verwijderen.

 1. Meng een eetlepel gedistilleerde witte azijn met twee kopjes warm water.
 2. Week een schone witte doek in de oplossing.
 3. Dep het getroffen gebied. De azijn zal de bleekvlek beginnen op te tillen en op te lossen waardoor deze minder zichtbaar wordt.
 4. Gebruik een aparte doek om het gebied te deppen met koud water. Blijf dit doen totdat je de azijn niet meer kunt ruiken.
 5. Herhaal indien nodig.

Waarschuwing

Het mengen van bleekmiddel en azijn kan giftige gassen creëren, dus zorg ervoor dat u onze neutraliserende tip volgt voordat u deze methode uitvoert – of een van onze methoden (1).

Verander het kledingstuk

Als geen van de bovenstaande opties werkt en u het kledingstuk niet wilt weggooien, is er nog een optie: wijzig het.

Je kunt het kledingstuk in iets anders veranderen door het te knippen of bij te snijden. Je kon ook het hele kledingstuk bleken zodat het volledig van kleur veranderde. Een andere optie is om pleisters te gebruiken om de bleekvlek te bedekken. Dit kan je kleding een leuke vintage look geven!

Veelgestelde vragen over het verkrijgen van bleekmiddel uit kleding

Waarom is mijn witte shirt geel geworden in bleach?

Het is eigenlijk heel gebruikelijk voor bleekmiddel tot gele items. Chloorbleekmiddel kan vooral synthetische vezels zoals microvezel, polyester en nylon geel maken. Het verzwakt de kledingvezels en zet de synthetische vezels terug naar hun oorspronkelijke kleur die toevallig geel is.

Bleekmiddel kan ook natuurlijke vezels, zoals katoen of linnen, geel maken als je te veel bleekmiddel gebruikt.

Wees voorzichtig wanneer u bleekmiddel gebruikt. Controleer altijd het onderhoudsetiket om te zien of bleekmiddel is toegestaan.

Waarom krijgen mijn kleren bleekplekken?

Als je bleekmiddel gebruikt voor het schoonmaken, is het gemakkelijk om een beetje op te spatten en op je kleding te landen, wat vlekken kan veroorzaken. Draag bij het schoonmaken een beschermend schort of draag oude kleding om te voorkomen dat bleekmiddel je favoriete stukken verpest.

Een andere reden waarom je kleding bleekplekken krijgt, is als je voor bepaalde ladingen bleekmiddel in de wasmachine gebruikt en vergeet de wasmachine tussen de ladingen door schoon te maken. Er kan achterblijvend bleekmiddel in de wasmiddellade of in de trommel die overgebleven bleekmiddel op uw kleding afgeeft.

Kun je bleekmiddel van zwarte kleding krijgen?

Geloof het of niet, het is eigenlijk gemakkelijker om bleekmiddel uit zwarte kleding te verwijderen dan lichtere kleuren. Dat komt omdat je de stof effectiever kunt verven. Gebruik een wasstift of wasverf om de bleekvlek volledig te bedekken.

Hoe bleekvlekken op kleding te voorkomen

In dit geval is voorkomen gemakkelijker dan genezen, dus laten we eens kijken naar een paar verschillende manieren waarop u kunt voorkomen dat bleekmiddel uw kleding bevlekt.

 • Ga groot of ga naar huis – waarom zou je bleekmiddel niet volledig uit je schoonmaakroutine schrappen? Er zijn veel geweldige alternatieven voor chloorbleekmiddel, zoals zuurstofbleekmiddel, gedistilleerde witte azijn, zuiveringszout en andere schoonmaakproducten die geen permanente vlekken op je kleding achterlaten.
 • Draag beschermende of oude kleding bij het werken met bleekmiddel. Zelfs de kleinste hoeveelheid bleekspetters kan een vlek op je kleding veroorzaken.
 • Als u bleekmiddel in uw wasmachine gebruikt, was de machine dan altijd tussen gebruik door uit met heet water. Gebruik geen reinigingsoplossing omdat het mengen van reinigingsoplossingen met bleekmiddel kan leiden tot giftige gassen.
 • Gebruik geen bleekmiddel op kledingstukken die dit niet toestaan. Controleer altijd het onderhoudsetiket. Als u een polyester wit overhemd probeert wit te maken, maar het verzorgingslabel geen bleekmiddel toestaat, kunt u het shirt geelverteren of verslijten.
 • Wanneer u bleekmiddel op kleding gebruikt, volg dan altijd de instructies op de verpakking. Je moet het bleekmiddel altijd verdunnen in plaats van bleekmiddel rechtstreeks op de vlek te gieten.
 • Als u vlekken van gekleurde kleding moet verwijderen, gebruik dan geen chloorbleekmiddel. Zoek in plaats daarvan naar een kleurveilig zuurstofbleekmiddel.
 • Laat geen bleekmiddel achter in huis. Plaats het altijd op een moeilijk bereikbare plek uit de buurt van kinderen, huisdieren of plaatsen waar je het per ongeluk zou kunnen stoten en morsen. Als u schoonmaakt met bleekmiddel, laat het gebied dan nooit onbeheerd achter en ruim het zo snel mogelijk op. Als u bleekmiddel op een oppervlak achterlaat, kunt u het vergeten en er per ongeluk tegenaan botsen en uw kleding bevlekken.

Bye Bye Bleekmiddel

Bleekmiddel is een gevaarlijk product om mee te werken om gezondheidsredenen. Het kan echter ook permanent vlekken maken en uw kleding beschadigen.

Je beste gok is om super voorzichtig te zijn bij het gebruik van bleekmiddel – of nog beter, zoek bleekmiddelalternatieven.

Als je bleekvlekken op je kleding krijgt, hebben we acht geweldige methoden om de bleekvlekken te verwijderen of te verhullen. Deze methoden brengen je kleding weer mooi terug!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?