Hoe bloed uit tapijt te reinigen

Je realiseert je misschien niet hoe gemakkelijk bloed op je tapijten kan komen. Kleine sneetjes of kinderen die tegen muren of meubels aanlopen, kunnen het verschil zijn tussen een schoon tapijt en een met bloed bevlekt tapijt.

Naast het feit dat het opvallend rood is, is er nog een reden waarom bloedvlekken zo moeilijk te verwijderen zijn. Het hemoglobine in het bloed werkt als een bindmiddel en kleeft aan de vezels van het tapijt. Dus als je bloed op je tapijt krijgt, moet je zo snel mogelijk handelen.

Uw voorkeursmethode voor het reinigen van bloed uit een tapijt hangt af van of het gedroogd of vers is. Het is niet verwonderlijk dat gedroogd bloed een aantal meer gecompliceerde methoden vereist voor succesvolle verwijdering.

Hoe dan ook, we zullen delen hoe je bloed van je tapijt in slechts een paar stappen kunt reinigen.

Inhoudsopgave
  • Hoe vers bloed te verwijderen
  • Hoe gedroogd bloed te verwijderen
  • Veelgestelde vragen
  • Naar de bodem van de vlek gaan

Houd er rekening mee

De methoden die we in onze gids gebruiken, zijn mogelijk niet geschikt voor elk type tapijt. Als je een antiek, Oosters, Perzisch of een ander uniek tapijt hebt, doe dan eerst een spottest in een onopvallend gebied. Laat de oplossing vervolgens 15 minuten zitten en controleer op tekenen van schade, zoals verkleuring.

Hoe vers bloed te verwijderen

Wanneer je bloed op je tapijt opmerkt, is het het beste om het onmiddellijk aan te pakken. Stop met wat je aan het doen bent en volg deze methode voor de beste kansen op verwijdering.

  • Tijd: 30-45 minuten
  • Moeilijkheid: Tussenliggend

1. Vlek het Bloed

Dep zoveel als je kunt door een schone doek of papieren handdoek te gebruiken. Doek is het meest effectief, maar als je bang bent om het te bevlekken, gebruik dan papieren handdoeken. Het kan immers nodig zijn om ze een paar keer te veranderen.

Begin aan de randen van de plek en werk je een weg naar het midden. Wrijf niet over de plek; dit zal er alleen maar voor zorgen dat het zich verder verspreidt in de vezels.

2. Nat met koud water

Vul een spuitfles met koud water. Spuit het bloed lichtjes en laat het een minuut of twee zitten. Je kunt ook een kleine hoeveelheid gieten met behulp van een glas of andere container. Breng water aan totdat het gebied vochtig is; te veel water kan uw tapijt beschadigen.

Sommige huiseigenaren geven er de voorkeur aan om club soda of tonic water te gebruiken in plaats van kraan. Het is niet precies duidelijk hoe de koolzuurhoudende dranken vlekken verwijderen, maar ze zijn niet schadelijk voor uw tapijt.

Koud gebruiken

Breng nooit heet of warm water aan op een bloedvlek. De hoge temperatuur zal de vlek op uw tapijt permanent zetten (1).

Blijf stap één en twee herhalen totdat de vlek weg is. Het zal waarschijnlijk een paar herhalingen nodig hebben, maar blijf erbij. Wanneer een plek op het doek verkleurt, gebruik dan een andere plek – blijf veranderen totdat de vlek weg is.

Probeer een natte stofzuiger of tapijtafzuiging met een klein opzetstuk als je moe wordt van het vlekken. Deze zullen helpen om het vocht en de vlek eruit te krijgen.

3. Zoutbehandeling

Probeer na talloze rondes van blotten en bevochtigen zout te gebruiken als de vlek nog steeds aanwezig is. Maak een pasta van zout en koud water in een kleine kom. Breng een kleine hoeveelheid van het mengsel rechtstreeks op het bloed aan en laat het een paar minuten staan.

Dep het zout en vlek weg met een schone doek. Controleer de doek na elke dep om te zien of de vlek eruit komt of niet.

Misschien vind je dit ook interessant
Tapijtreiniging hacks15 tapijtreinigingshacks die u nu moet proberen

Bescherm uw tapijt

Zout kan schade aan de f veroorzakenibers van een tapijt indien gelaten. Dus je moet het gebied grondig stofzuigen als je klaar bent.

4. Gebruik verdunde afwasmiddel

Nadat u de zoutmethode zonder succes hebt geprobeerd, gebruikt u een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel. Verdun een of twee theelepels afwasmiddel in een kopje koud water.

Week een witte doek in de oplossing en breng deze aan op de bloedvlek. Vul vervolgens een spuitfles met koud water en spoel het gebied af. Gebruik een droge doek om het droog te deppen.

Voorkom schade

Vermijd het gebruik van zeep of wasmiddel dat lanoline of bleekmiddel bevat, omdat deze tapijten kunnen beschadigen en verkleuren.

5. Droog het tapijt

Wanneer je het bloed met succes hebt verwijderd, is het tijd om het tapijt te drogen. De snelste manier om een tapijt te drogen is door een ventilator te gebruiken. Richt het op het natte gedeelte van het tapijt en laat het een paar uur lopen.

U kunt ook papieren handdoeken of een droge handdoek gebruiken om vocht uit het tapijt te halen om het droogproces te versnellen. Leg ze over het natte gebied en breng iets zwaars aan om het vocht eruit te persen.

Als het te lang duurt om uw tapijt te drogen, kan er wat bloed opduiken als het in de vulling is gedrenkt. Dit zal een nieuwe vlek veroorzaken die erg frustrerend kan zijn.

Vergelijkbare artikelen
Stoomreiniger verwijdert vuil van tapijtHoe stoom schoon tapijt (ultieme gids)

6. Herstel de vezels

Wanneer het tapijt eindelijk droog en bloedvrij is, wilt u misschien de vorm herstellen. Je kunt dit doen door het gebied te stofzuigen om de vezels eruit te halen. Je kunt ook een tandenborstel gebruiken om het gebied zachtjes te pluizen.

Als de vlek groot was of als er meerdere plekken in een groot gebied waren, wilt u misschien het vacuüm gebruiken. Dit zal sneller en gemakkelijker zijn dan op de grond te moeten zitten en schrobben.

Hoe gedroogd bloed te verwijderen

Als je een kleine voorsprong wilt krijgen, kun je proberen een dof mes over de droge vlek te schrapen. Dit kan helpen om bloedvlekken los te maken en het gemakkelijker te verwijderen. Deze kleine truc zal echter niet alle magie alleen doen, en je moet het niet proberen op waardevolle tapijten.

  • Tijd: 20 minuten
  • Moeilijkheid: Tussenliggend

Shampoo en ammoniak

Ammoniak is een van de meest effectieve manieren om bloed van elk oppervlak te verwijderen. U moet er echter voorzichtig mee omgaan, omdat het zijde of wol kan beschadigen of verkleuren.

Je kunt ammoniak gemakkelijk op zichzelf gebruiken, maar we geven er de voorkeur aan om te beginnen met wasmiddel om het proces op gang te brengen. Dit kan ook de tijd verkorten die nodig is om de ammoniak te laten werken, waardoor het risico op schade wordt verlaagd.

Giet een kopje water in een spuitfles en voeg twee theelepels shampoo toe. U kunt ook vloeibare afwasmiddel gebruiken. Schud het mengsel goed en spuit het gebied – laat het maximaal vijf minuten zitten.

Giet in een andere spuitfles een kopje water en voeg een eetlepel huishoudelijke ammoniak toe. Geef de fles een snelle shake om te mengen.

Dep vervolgens het gebied droog met een doek voordat u de ammoniak aanbrengt. Laat het na het spuiten op de ammoniak maximaal vijf minuten zitten. Dep het gebied weer droog en spoel het af met schoon water door het op te spuiten en uit te vegen.

Blijf veilig

Ammoniak kan giftige dampen produceren, dus wees voorzichtig bij het gebruik ervan. Blijf veilig door handschoenen en een masker te dragen en houd de kamer goed geventileerd (2).

Enzymreiniger

Enzymen zijn een natuurlijk hulpmiddel dat bacteriën helpt bij het afbreken van organische stoffen zoals braaksel, urine, uitwerpselen en bloed. U kunt elke commerciële reiniger op basis van enzymen kopen, zoals Bubbas Super Strength, zolang het veilig is voor tapijten (3).

Breng het product aan door de instructies op het etiket te volgen. Deze worden over het algemeen direct op de vlek gespoten en voor een bepaalde tijd achtergelaten. Werk het vervolgens af door het gebied af te spoelen en droog te vegen.

Bewaar uw tapijt

Enzymreinigers zijn effectief, maar je moet ze niet gebruiken op zijden of wollen tapijten. De enzymen kunnen de vezels samen met het bloed afbreken.

Veelgestelde vragen

Kan ik zuiveringszout gebruiken om mijn tapijt schoon te maken?

Je kunt zuiveringszout gebruiken om je tapijten schoon te maken wanneer ze worden gemengd met azijn. Het is een natuurlijke en goedkope oplossing voor in de winkel gekochte wasmiddelen.

Haalt waterstofperoxide bloed uit tapijt?

Waterstofperoxide haalt wel bloed uit tapijt. Gebruik het echter voorzichtig omdat het ook kleur uit de tapijtvezels verwijdert als het wordt misbruikt.

Kan azijn bloedvlekken verwijderen?

Vinegar kan bloedvlekken verwijderen van tapijt, stof, bekleding en verschillende andere materialen. Je kunt het netjes gebruiken voor hardnekkige vlekken of verdunnen met water en zuiveringszout.

Kan tandpasta bloedvlekken verwijderen?

Tandpasta verwijdert geen bloedvlekken. Het is niet ontworpen om vlekken van verschillende materialen zoals tapijt en bekleding te verwijderen.

Haalt haarlak bloed uit tapijt?

Haarlak kan bloed uit tapijten halen omdat het meestal een hoge alcoholconcentratie heeft. Het is ideaal voor het afbreken van hardnekkige vlekken zoals bloed en vet.


Naar de bodem van de vlek gaan

Bloed uit een tapijt halen is moeilijk maar zeker niet onmogelijk. U kunt uw tapijt met succes herstellen door snel te handelen en de juiste methoden te gebruiken.

Denk er altijd aan om een nieuwe bloedvlek te vlekken en niet te wrijven. Wrijven kan ervoor zorgen dat het bloed in de vezels sijpelt, waardoor het moeilijker te verwijderen is. Kies altijd koud water boven warm of warm, omdat dit voorkomt dat bloed zich aan het tapijt bindt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   AEG AP71UB14GG 7000 ULTIMATE