Hoe een whiteboard schoon te maken (de gemakkelijke manier)

Whiteboards zijn erg handige items – je kunt ze gebruiken op het werk, thuis, in de klas en nog veel meer. Als u het echter niet goed schoonmaakt, kunt u vlekken en strepen krijgen.

We laten u zien hoe u een whiteboard schoonmaakt met een oude stift erop en hoe u whiteboards na elk gebruik schoonmaakt.

We zullen ook whiteboard-schoonmaakhacks en waarschuwingen delen. Alles wat u wilt weten over een whiteboard – we zullen hier en nu antwoorden.

Inhoudsopgave
 • Soorten whiteboards
 • Hoe een whiteboard op te schonen dat niet wordt gewist
 • Hoe een whiteboard na elk gebruik schoon te maken
 • Whiteboard Schoonmaken Hacks
 • Wat u niet op een whiteboard moet gebruiken
 • Hoe een whiteboard te reviseren
 • Hoe een whiteboardwisser schoon te maken
 • Veelgestelde vragen
 • Whiteboard inpakken

Soorten whiteboards

Er zijn drie hoofdtypen whiteboards. Afhankelijk van welke kind je hebt, verandert het je schoonmaakaanpak enigszins, dus het is belangrijk om te weten waar je mee te maken hebt.

Melamine

De meeste whiteboards zijn gemaakt van melamine: een soort plastic ondersteund door een persbord. De beste reinigingstip die we u met dit type kunnen geven, is om het onmiddellijk na gebruik schoon te maken om vlekken en nevenbeelden te voorkomen.

Melamine is licht poreus, dus het heeft de neiging om zich vast te klampen aan inkt. Als u per ongeluk permanente markers op melamine whiteboards gebruikt, kunt u eindigen met een vlek die onmogelijk te verwijderen is.

Porselein

Porseleinen whiteboards zijn gemaakt van keramiek en worden ondersteund door staal. Deze duurzame whiteboards zijn duurder maar ook beter bestand tegen vlekken en ghosting. Het keramiek is niet poreus, waardoor porselein gemakkelijker schoon te maken is. U kunt verse dry-erase markers gebruiken om vlekken te verwijderen of algemene reinigingsoplossingen om inkt te verwijderen.

Als je dagelijks een whiteboard gaat gebruiken, dan is porselein de beste keuze.

Gehard glas

Last but not least hebben we gehard glas. Dit is het duurste type whiteboard. Het goede nieuws is dat glas niet poreus is, dus deze whiteboards zullen niet vlekken of spoken. Je hoeft het dus niet zo vaak schoon te maken. Het is prima als je er de hele week inkt op laat zitten. We raden aan om wekelijks te reinigen – met een mild reinigingsmiddel of een glasreiniger.

Hoe een whiteboard op te schonen dat niet wordt gewist

Wanneer u uw whiteboardgum naar het whiteboard brengt en merkt dat de inkt is opgedroogd, wat kan er dan worden gedaan? We laten u zien hoe u markeringsvlekken van een whiteboard op de gemakkelijkste maar meest effectieve manier kunt verwijderen.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Verse droge gum marker
 • Whiteboard gum
 • Whiteboardreiniger (zoals Expo)
 • Doek
 • Koud water

1. Ga over vlekken heen met verse stift

Dit is een ongelooflijke hack die we al jaren gebruiken! Als je gedroogde markervlekken hebt, ga er dan gewoon overheen met een verse droge gum marker. Laat het een paar minuten drogen.

2. Vlekken wissen

Gebruik uw whiteboard gum om de vlekken uit te wrijven. Ze moeten ook gewoon meteen met de verse stift afkomen. Als dit niet het geval is, herhaalt u stap één en twee nog een paar keer totdat het whiteboard schoon is.

3. Spray met reiniger

Als er nog steeds vlekken of inktresten zijn, spuit deze dan met een whiteboardreiniger. Expo is een vertrouwde schoonmaker die al tientallen jaren bestaat!

4. Vegen

Bevochtig een doek in koud water en wrijf de reinigingsoplossing eraf. Het moet losgemaakte vlekken verwijderen, waardoor u een schoon whiteboard overhoudt.

Hoe een whiteboard na elk gebruik schoon te maken

Als u uw whiteboard vaak gebruikt, is het een goed idee om het na elk gebruik goed schoon te maken. Dit minimaliseert vlekken en ghosting. Hiervoor kun je een whiteboardreiniger gebruiken, zoals Expo. Maar we laten je ook zien hoe je een diy whiteboard cleaner maakt.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Whiteboardreiniger (zoals Expo) OF
 • Zelfgemaakte whiteboardreiniger (spuitfles, water, ontsmettingsalcohol)
 • Whiteboard gum
 • Drie doeken
 • Water

1. Wissen

Begin met simpelweg over de inkt te gaan met een whiteboard-gum. Dit is vaak genoeg om alle inkt te verwijderen, vooral als deze niet te lang op het whiteboard heeft gestaan.

2. Oplossing verzamelen

Als u een commerciële whiteboardreiniger gebruikt, pakt u deze gewoon.

Als u wilt reinigen zonder een commerciële whiteboardreiniger, maak dan uw eigen oplossing. Meng een 1:1 verhouding van water en ontsmettingsalcohol in een spuitfles. Schud om goed te mengen.

3. Whiteboard spuiten

Vernevel uw whiteboardreiniger over uw whiteboard. Oververzadig het niet – een lichte laag is prima.

4. Wissen en vervolgens opnieuw wissen

Veeg het whiteboard af met een droge doek en verwijder vlekken en spuitresten.

Bevochtig een aparte doek in koud water en veeg het whiteboard opnieuw af om eventuele reinigingsresten te verwijderen.

5. Droog

Veeg het whiteboard droog met een aparte droge doek. Laat aan de lucht drogen.

Whiteboard Schoonmaken Hacks

Hoewel de bovenstaande methoden alles moeten zijn wat u nodig hebt om uw whiteboard te onderhouden en schoon te maken, kunnen sommige andere hacks van pas komen. Misschien heb je deze items al in huis, waardoor het gemakkelijk is om mee te nemen naar het whiteboard. Of misschien wilt u iets anders proberen voor stubgeboren vlekken.

Met ontsmettingsalcohol

Zoals gezegd, verdun ontsmettingsalcohol met water met een verhouding van 1:1. Giet in een spuitfles, schud goed en spritz over het whiteboard voordat je het afveegt met een droge doek.

Met Azijn

Meng een 1:1 oplossing van gedestilleerde witte azijn en water in een spuitfles. Pas toe op het whiteboard. Laat een paar minuten staan voordat je het afveegt met een droge doek.

Met WD-40

Spuit WD-40 rechtstreeks op uw whiteboard voordat u afveegt met een schone, droge doek. Wees voorzichtig bij het aanbrengen ervan – je wilt er geen op je huid of je kleding krijgen. Het kan irritatie veroorzaken en vlekken veroorzaken.

Met Windex

Als u een whiteboard van gehard glas hebt, probeert u het whiteboard schoon te maken met Windex. Spuit een beetje op een droge microvezeldoek en maak het whiteboard voorzichtig schoon totdat de vlekken zijn opgeheven.

Met wasmiddel

Afwasmiddel, zoals Dawn zeep, is uitstekend geschikt voor het reinigen van whiteboards, vooral gehard glas. Bevochtig een doek met water en voeg vervolgens een druppel afwasmiddel toe. Wrijf in het whiteboard en breng meer elleboogvet aan op bevlekte gebieden.

Met Magic Eraser

Bevochtig een Magic Eraser met water. Gebruik zoals u een gewone whiteboard-gum zou gebruiken en ga over de inkt om deze te verwijderen.

Met nagellakremover

Een nagellakremover op basis van aceton is effectief in het verwijderen van inktvlekken van whiteboards. Bevochtig een doek met koud water en voeg een kleine hoeveelheid nagellakremover toe aan de doek. Wrijf over de inkt om vlekken te verwijderen.

Met tandpasta

Breng tandpasta rechtstreeks aan op de gekleurde delen van het whiteboard. Veeg af met een zachte, vochtige doek.

Waarschuwing

Tandpasta kan licht schurend zijn, dus het kan het oppervlak van uw whiteboard beschadigen. Gebruik dit alleen als laatste redmiddel.

Met haarlak

Haarlak wordt meestal gemaakt met alcohol, dus het is een geweldige optie voor het verwijderen van vlekken. Spray het whiteboard in met haarlak en laat het een paar minuten staan. Bevochtig een doek met warm zeepsop en was het whiteboard. Om kleverige haarlakresten te verwijderen, moet u zeepsop gebruiken voor deze laatste stap.

Met een microvezeldoek

Soms is een microvezeldoek alles wat je nodig hebt voor het schoonmaken van een whiteboard, vooral voor de dagelijkse reiniging. Bevochtig de doek met koud water en veeg je board af. Gebruik een aparte droge doek om het bord te drogen.

Wat u niet op een whiteboard moet gebruiken

Hoewel er veel dingen zijn die u op uw whiteboard kunt gebruiken, zijn hier enkele dingen die u moet vermijden:

 • Reinigingsmiddelen met een hoge toxiciteit: Gebruik alleen milde reinigingsmiddelen. Gebruik geen standaard keuken- en badkamerreinigers, bleekmiddel of industriële reinigingsmiddelen.
 • Reinigingsmiddelen op basis van was: Als een reiniger was heeft, laat het een filmachtig residu achter op het whiteboard.
 • Schurende reinigingsmiddelen: Merk je op hoe we baking soda nooit hebben genoemd? Schurende reinigingsmiddelen zullen krassen maken op het oppervlak van het whiteboard.
 • Uw handen: Het is misschien verleidelijk om wat inkt met je handen af te wrijven, maar de oliën van je huid kunnen zich ophopen op het whiteboard.
 • Krijtbord gum: Hierdoor wordt de inkt niet voldoende verwijderd.
 • Permanente markers: Ze zullen moeilijk te verwijderen zijn en kunnen permanente vlekken achterlaten.
 • Papieren handdoeken: Papieren handdoeken en toiletrollen kunnen desintegreren en residu en pluisjes achterlaten. Gebruik in plaats daarvan zachte doeken, bij voorkeur pluisvrije doeken zoals microvezel.

Hoe een whiteboard te reviseren

Als uw whiteboard zo veel is gebruikt dat het in wezen nutteloos aanvoelt, gooi het dan nog niet weg. U kunt het tijdelijk herstellen met deze methode. Het ziet je voorbij totdat je een nieuw whiteboard kunt krijgen.

 • Tijd: Een uur (plus wachttijd)
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Whiteboard gum
 • Doeken
 • Whiteboardreiniger (in de winkel gekocht of doe-het-zelf)
 • Was op basis van carnauba (zoals Chemical Guys WAC21516 Banana Spray)
 • Badstof handdoek

1. Wissen

Begin met het wissen van het bord met uw whiteboard gum. Zelfs als er niets loskomt, is dit een goede stap om puin op oppervlakteniveau te verwijderen.

2. Maak het bord schoon

Gebruik onze stappen ‘Een whiteboard opschonen dat niet wordt gewist’ om uw whiteboard schoon te maken. Vergeet niet dat u in de winkel gekochte reinigingsmiddelen of uw eigen recept kunt gebruiken.

3. Wax aanbrengen

Zodra het bord droog is, breng je een beetje was op basis van carnauba aan op een doek. Wrijf dat op het whiteboard om een royale laag over het hele bord te creëren. Verlaten het om een paar dagen te drogen. Raak niet in paniek als het geel wordt – dat is normaal.

4. Wrijf was af

Gebruik je badstof handdoek om overtollige droge was af te wrijven. Dit kan een tijdje duren, evenals enige moeite, maar blijf doorgaan totdat het whiteboard gelijkmatig en opgepoetst is. Het bord moet glad zijn, zonder gele resten.

Deze procedure zal uw whiteboard opnieuw openen en reviseren, zodat u het opnieuw kunt gebruiken. Het duurt misschien niet eeuwig, maar het is een geweldige oplossing. Dit kan je nog een paar weken gebruik geven, maar sommige mensen hebben dit geprobeerd en kregen nog een paar jaar. Dus we denken dat het de moeite waard is om te proberen.

Hoe een whiteboardwisser schoon te maken

Je gebruikt de whiteboard gum vrijwel elke dag, dus het is belangrijk om hem schoon te houden. Dat gaat als volgt:

 1. Borstel: Gebruik een borstel met zachte borstel om het oppervlak van de gum te borstelen. Beweeg heen en weer, van boven naar beneden. Herhaal dit om zoveel mogelijk los vuil te verwijderen.
 2. Maak oplossing: Meng in een kom afwasmiddel en water.
 3. Maak de gum schoon: Dompel de gum in de oplossing en schrob het gumviltje in cirkelvormige bewegingen van boven naar beneden.
 4. Spoelen: Spoel de gum af met koud water.
 5. Droog: Dep de gum met dikke handdoeken om zoveel mogelijk overtollig water te verwijderen. Laat de gum vervolgens volledig aan de lucht drogen.

Veelgestelde vragen

Waarom stoppen whiteboards met wissen?

Hoe goedkoper je board, hoe poreuzer het is. Inkt kan in deze kleine spleten drogen, waardoor het moeilijk te wissen is. Dit is bijvoorbeeld heel gebruikelijk als je een melamine whiteboard hebt.

Whiteboards worden ruw en bekrast bij herhaald gebruik; in wezen ervaren ze slijtage. Dit maakt het een stuk moeilijker om te wissen en schoon te maken.

Een andere reden is dat de materialen in het bord reageren met de inkt, waardoor deze in het bord terechtkomt.

Kortom, wanneer je een whiteboard krijgt, is het glad en glad vanwege de afwerking. Na verloop van tijd slijt dat, waardoor het moeilijker te wissen is!

Kun je babydoekjes op een whiteboard gebruiken?

Ja! Babydoekjes bevatten meestal een beetje alcohol, dus ze zijn geweldig in het verwijderen van inktvlekken. De andere maand speelden we een spel met kleine whiteboards. De mensen die het voor ons speelden, hadden hun tekeningen niet gewist, dus ze werden maandenlang achtergelaten. Babydoekjes werkten een traktatie bij het verwijderen van de oude, droge inkt.

Kunt u handdesinfecterend middel gebruiken om een whiteboard schoon te maken?

Schoonmaken met handdesinfecterend middel is ook de moeite waard als je in een augurk zit. Het bevat alcohol die kan helpen om vlekken te verwijderen. Breng een beetje handdesinfecterend middel aan op een doek en wrijf de vlekken zachtjes om ze te verwijderen.

Wat zijn de beste markers om op een whiteboard te gebruiken?

Gebruik alleen droge wismarkeringen op een whiteboard. Gebruik geen gewone markers. Nooit gebruik permanente markers.

In termen van merken, hier zijn enkele favorieten van klanten:

 • Arteza Dry Erase Markers voor glazen planken
 • U Brands Liquid Glass Board Droge Wissen Markers
 • Expo Dry Erase Neon Markers
 • EXPO Low Odor Dry Erase Markers

Whiteboard inpakken

Wanneer u een whiteboard koopt, wilt u dat het lang meegaat. Regelmatig schoonmaken en onderhoud kan daar absoluut bij helpen. De beste manier om een whiteboard dagelijks schoon te maken is door je inkt te wissen, je bord te besproeien met een reiniger, af te vegen met een droge doek, gevolgd door een natte doek, gevolgd door een andere droge doek.

Wanneer je ingestelde vlekken hebt, probeer ze dan te overlopen met een verse droge wismarkering voordat je ze wist.

Je kunt ook leuke hacks proberen, zoals Windex, aceton of zelfs haarlak! Vergeet niet om nooit reinigers met een hoge toxiciteit, schurende reinigingsmiddelen of uw handen te gebruiken om uw whiteboard schoon te maken.

Nu je weet hoe je een droog wisbord moet schoonmaken, gaat de jouwe veel langer mee en presteert hij beter.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?