Hoe braaksel van tapijt te reinigen (vers en droog)

Als iemand op de grond smijt, willen we meteen van de stank af. Wat erger is, is dat we een manier moeten vinden om die gedeeltelijk verteerde stukken met de laatste maaltijd van de persoon te elimineren. Helaas is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan wanneer het ongelukkige doelwit toevallig uw tapijt is.

Braaksel uit tapijtvezels halen vereist wat werk en vastberaden elleboogvet. Het is geen taak voor de gevoelige maag – je wilt niet barf tijdens het schoonmaken van barf.

Dus vandaag onthullen we hoe je braaksel van tapijt kunt reinigen. Pak een geparfumeerd masker, dikke handschoenen en handdesinfecterend middel, want we staan op het punt om erin te duiken.

Inhoudsopgave
 • Hoe nat braaksel van tapijt te reinigen
 • Hoe droog braaksel van tapijt te reinigen
 • Enkele nuttige tips
 • Veelgestelde vragen

Hoe nat braaksel van tapijt te reinigen

Klaar om je handen vuil te maken? Het is het beste om het braaksel meteen op te ruimen, en daar is deze methode voor.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Voordat we aan de slag gaan, zijn hier enkele dingen die je nodig hebt voor de klus:

 • Rubberen of latex handschoenen
 • Een schraper
 • Papieren handdoeken, een stuk karton, een plastic zak, een spatel of zand
 • Bezem en stoffer
 • Zuiveringszout of maïzena
 • Doek of schoonmaakdoekje
 • Spuitfles met warm water
 • Club soda, stomerij oplosmiddel, witte azijn of waterstofperoxide
 • Tapijt- of stoffenreiniger

1. Verwijder het braaksel

Begin met het aantrekken van je handschoenen. Dit houdt je handen schoon van ziektekiemen en beschermt ze tegen de geur.

Er zijn verschillende manieren om het braaksel te verwijderen. Het belangrijkste is dat zodra het veilig is om in de buurt van de zieken te komen, je de brokken oppakt. Hoe langer je het laat staan, hoe erger de vlek zal zijn.

Een schraper gebruiken

Als je een schraper of spatel bij je in de buurt hebt, pak deze dan en gebruik deze om het braaksel van het tapijt te tillen. Schuif het onder de spew en plaats het in een plastic zak of stoffer. Dit is heel eenvoudig en minimaliseert uw contact met de zieken.

Als u een spatel gebruikt, vermijd er dan een met gaten of openingen. Het braaksel zal uitvallen en je met meer werk achterlaten. U kunt ook een stuk karton gebruiken, bijvoorbeeld uit een graandoos – controleer gewoon of het het gewicht kan bevatten.

Plastic zak

Een andere manier om de klus te klaren is a la dog-poop stijl – een plastic zak om je hand. Pak met je hand in de plastic zak het braaksel op en keer de zak binnenstebuiten. Sluit het af voordat je het weggooit.

Hand- of papieren handdoek

Of het nu stof of papier is, we hebben allemaal handdoeken tot onze beschikking, dus dit is een populaire methode voor verschillende schoonmaakklussen. Pak de handdoek en ga verder met het oprapen van het braaksel. Wrijf echter niet. Dit zal het alleen maar erger maken.

Als u een handdoek gebruikt, verwijdert u alle klonten van de stof voordat u deze in de wasmachine schoonmaakt. Anders kunnen brokken vast komen te zitten in de machine.

Probeer Sand

Een alternatieve methode is zand. Bestuif het braaksel met een royale hoeveelheid om het volledig te bedekken. Laat het samenklonteren met de zieken en gebruik dan een bezem om het te verwijderen.

Als je tapijt dik is, ga dan met een stofzuiger over om al het zand te verwijderen.

Oefen geen druk uit

Het is absoluut noodzakelijk dat u geen druk op het braaksel gebruikt. Als je dat doet, druk je het in de tapijtvezels, waardoor het nog uitdagender wordt om het te verwijderen.

2. Droog overtollig vocht

Zodra de brokken zijn weg, als die er waren, is het tijd om het vocht te verwijderen. Het aan de lucht laten drogen is niet ideaal, omdat het kan leiden tot aanhoudende geuren of vlekken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, en hier zijn er een paar:

Zuiveringszout

Waarschijnlijk het meest populaire product om te gebruiken is zuiveringszout. Het is een uitkomst als het gaat om het verdrijven van overtollig vocht.

Pak je zuiveringszout en strooi een royale hoeveelheid op de braakplek om het te bedekken. Laat het daar ongeveer 10 tot 15 minuten staan of totdat je droge klonten ziet. Pak je stofzuiger om het residu te verwijderen, maar gebruik de buis in plaats van de vacuümkop.

Je kunt ook zuiveringszout aanbrengen en het een nacht laten staan. Dit is vooral handig als het braaksel alleen vloeibaar was. Het poeder zal erin weken, waardoor je vrij bent om het de volgende dag te stofzuigen.

Maïzena

Als je geen zuiveringszout hebt, gebruik dan maïzena – het werkt net zo goed. Gebruik dezelfde techniek als hierboven. Dek het vocht af, laat het zitten en stofzuig het vervolgens.

Dep het vocht

Vul een spuitfles met gewoon warm water en pak een schone doek of doek. Spuit de braakplek tot het nat is. Gebruik vervolgens de doek om het vocht uit te wissen.

Vermijd schrobben, omdat dit ervoor zorgt dat het vocht in de vezels zakt. Gebruik in plaats daarvan stevig deppen totdat de doek verzadigd is. Pak een nieuwe en herhaal indien nodig. Papieren handdoeken werken ook.

3. Verwijder de vlek

Hier begint het harde werk. Vlekken kunnen hardnekkig zijn, dus onmiddellijke actie is noodzakelijk. We hebben een paar technieken opgenomen die u kunt gebruiken – of combineren indien nodig.

Misschien vind je dit ook interessant
Tapijtvlek reinigen met de beste tapijtvlekkenverwijderaarDe beste tapijtvlekverwijderaars (Top Stain Busters)

Stomerijvloeistof

Als alle brokken weg zijn, breng je een chemisch reinigingsmiddel aan op een schone doek of handdoek. Je kunt elk merk gebruiken dat je wilt, maar populaire keuzes zijn Dry Cleaner’s Secret en Dryel.

Gebruik de verzadigde doek om de vlek te deppen totdat de oplossing in het tapijt is opgenomen en de vlek is verdwenen. Mogelijk moet u dit een paar keer herhalen.

Azijn

Pak een schone spuitfles en meng gelijke delen koud water met azijn, bijvoorbeeld een kopje van elk. Geef het een shake om te combineren en spuit de plek dan royaal in. Laat het ongeveer 15 minuten weken.

Neem een schone doek en dep het gebied om de oplossing uit te drukken. Wees stevig bij het deppen, maar schrob niet.

Schrob de vlek met een stijve borstel zodra je het grootste deel van de oplossing hebt opgezogen. Als het begint los te komen, herhaalt u het vlekken met de doek. Je kunt in dit stadium enkele druppels etherische olie toevoegen om de geur te dempen.

Als de vlek hardnekkig is, kunt u de ijzermethode proberen. Begin met het aanbrengen van wat meer azijnoplossing en leg er een witte vochtige doek overheen.

Zet vervolgens je strijkijzer op de stoomstand en laat het ongeveer 30 seconden over de doek glijden. Dit moet ervoor zorgen dat de plek van het tapijt naar de handdoek overgaat. Misschien moet je het een paar keer herhalen.

Wees voorzichtig

Leg altijd een doek of handdoek tussen het strijkijzer en je tapijt. Anders kan je vloerkleed verbranden. Laat het nooit te lang op één plek staan; blijf het over het gebied schuiven.

Spray Club Soda

Als de vlek niet zo ernstig is, is een goed wapen dat je kunt gebruiken club soda. Doe wat in een spuitfles of direct op de vlek. Herhaal vervolgens het deppen met een droge, schone doek totdat de vlek weg is.

Waterstofperoxide

Maak voor taaie vlekken een oplossing van een deel waterstofperoxide en een deel afwasmiddel of water. Verdeel het brouwsel over de vlek en laat het ongeveer 30 minuten inwerken.

Wrijf de vlek voorzichtig in met een doek of doek om een schuim te creëren. Dep vervolgens het vocht met een droge doek om het op te nemen.

Giet wat water over de vlek om de zeep af te spoelen. Als je dit overslaat, zal de zeep vuil en stof verzamelen, waardoor je tapijt een vies uiterlijk krijgt.

Ammoniakoplossing

Een ander mengsel dat je kunt proberen is ammoniak en water. Los een eetlepel ammoniak op in een kopje water. Roer het en breng het over in een spuitfles.

Spuit royaal over de vlek. Gebruik vervolgens een handdoek of spons om de oplossing in het tapijt te deppen. Volg dit op door te spoelen met wat water en te drogen met handdoeken.

Let op

Vermijd het gebruik van ammoniak als u huisdieren in huis heeft. Het kan hen aantrekken naar waar je het hebt gebruikt en ze kunnen ter plekke plassen.

Tapijt- of stoffenreiniger

Als je iets krachtigers nodig hebt, probeer dan een tapijt- of stoffenreiniger – zorg er gewoon voor dat het geen bleekmiddel bevat. De beste zijn op enzymen gebaseerd en moeten splijtenzijn de vlek er zo uit. Volg de instructies op de fles van het product.

Tapijtreinigingsmachine

Probeer een tapijtreinigingsmachine voor ernstige vlekken die niet verdwijnen met een van de bovenstaande methoden. Een hulpmiddel zoals een nat-droog vacuüm kan helpen de vlek effectiever te verwijderen. Maak je geen zorgen als je er geen hebt. Winkels zoals Home Depot verhuren de machines.

4. Weg met de geur

Hopelijk is de braakgeur verdwenen na een van de bovenstaande reinigingstechnieken. Probeer echter wat zuiveringszout op het gebied aan te brengen als het aanhoudt. Strooi een royale hoeveelheid en laat het een nacht staan – het poeder zal werken om de geur te neutraliseren – en stofzuig vervolgens om het te verwijderen.

Je kunt ook je azijn- en wateroplossing gebruiken, maar houd er rekening mee dat het die zure geur achter je kan laten. Een andere oplossing is om gewoon een spray deodorizer, zoals Febreeze, op het gebied te gebruiken. Kies voor een neutraliserende spray in plaats van een luchtverfrisser, omdat ze zich alleen maar mengen met de geur en deze verergeren.

Vergelijkbare artikelen
Een hand van een persoon die zelfgemaakte luchtverfrisser aan tafel maakt15 zelfgemaakte luchtverfrissers voor elk seizoen

Hoe droog braaksel van tapijt te reinigen

Het opruimen van droog braaksel is waarschijnlijk de moeilijkste taak die je kunt krijgen (niet werkelijk, maar het is niet aangenaam). Allereerst is er het nu droge residu om te verwijderen. Het is moeilijk om af te schrapen en vereist wat voorbereiding. Toen had de grove vlek de tijd om te wortelen en werd de stank comfortabel in de tapijtvezels.

Gelukkig is het proces echter vergelijkbaar met het reinigen van vers braaksel, met de toevoeging van een paar andere stappen.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

1. Schraap het braaksel

Pak een spatel, stoffer of ander schraapapparaat en ga verder met het schrapen van het droge braaksel. Omdat het nu droog is, zou het vrij gemakkelijk moeten zijn om grote brokken eruit te krijgen zonder al te veel moeite. Voor nu verwijder je gewoon het teveel – belast jezelf niet om het allemaal eruit te halen.

2. Week de plek

Neem een doek en bevochtig deze met water (warme temperaturen zijn het beste). Dep vervolgens het braaksel totdat het vochtig wordt en zachter wordt. Vermijd schrobben omdat het het erger zou kunnen maken.

3. Gebruik een Enzyme Cleaner

Omdat braaksel een mengsel is van lichaamsenzymen, is het goed om een op enzymen gebaseerde reiniger te gebruiken voor het proces. Dit elimineert bacteriën en ziektekiemen die zich door het braaksel hebben opgehoopt.

Breng een royale hoeveelheid aan op het gebied en laat het werken zolang de instructies suggereren. Als je klaar bent, gebruik je een vochtige handdoek om het gebied te deppen. Herhaal dit zo vaak als nodig is totdat de vlek weg is en laat deze vervolgens aan de lucht drogen.

4. Afwerken met de stofzuiger

Zodra het gebied droog is, gebruikt u uw vacuüm om residu te verwijderen. Laat uw tapijt vervolgens weer in vorm komen en zijn luchtigheid terugkrijgen.

Enkele nuttige tips

1. Leid je neus af

We nemen geuren allemaal anders waar, maar een ding waar we het allemaal over eens kunnen zijn, is dat braaksel stinkt. Dus als je een beetje hulp nodig hebt om door het werk te komen, raden we je aan je neus af te leiden. Je kunt wat parfum, geurlotion, etherische olie of muntachtige tandpasta onder je neus aanbrengen. Een mondkapje helpt ook!

2. Wacht niet

We hebben dit eerder kort genoemd, maar we willen het belang benadrukken. Koop een schraper en emmer om het braaksel zo snel mogelijk te verwijderen. Het laten zitten kan de groei van bacteriën bevorderen, geuren intensiveren en de vlek verergeren.

3. Gooi alle inhoud weg

Nadat je klaar bent met het schoonmaken van de plek, gooi je alle restjes weg. Leeg de stofzuiger en haal de prullenbak eruit. De geuren kunnen zich snel door uw hele huis verspreiden.

Afhankelijk van hoe je je voelt, gebruik je oude vodden of kleding die je niet nodig hebt. Op deze manier kun je ze gewoon in de prullenbak gooien als ze klaar zijn.

4. Reinig de lucht

Als er nog steeds een geur van braaksel in de buurt van het gebied is, pak dan een middelgrote kom. Voeg wat witte azijn, zuiveringszout of koffiedik toe (1). Laat het ongeveer een uur in de buurt van de site zitten en het zal luchtgeuren opnemen.

5. Een penseel gebruiken

Als je geen stofzuiger hebt, schraap dan zoveel mogelijk residu op en volg de bovenstaande reinigingsstappen. Zodra het gebied droog is, gebruikt u een borstel om de luchtigheid en textuur te herstellen.

6. Desinfecteer het tapijt

De meeste van de bovenstaande methoden werken om te desinfecteren het gebied, waardoor wordt voorkomen dat bacteriën zich verspreiden. Als de persoon die ziek is geworden echter lijdt aan een besmettelijke ziekte, raden we u aan het hele tapijt te ontsmetten (2).

Je kunt zuiveringszout, borax en maïsmeel mengen en vervolgens over het tapijt strooien. Gebruik een doek om het in te wrijven en laat het een nacht zitten.

Gebruik de volgende dag een vacuüm om het poedermengsel te verwijderen. Breng vervolgens een mengsel van witte azijn en water aan op het reinigingsvat van een stoomreiniger. Stoom het hele tapijt en laat het drogen.

Meer over dit onderwerp
Een tapijt reinigen met de beste tapijtstoomreinigerBeste tapijtstoomreinigers van 2022

7. Patch Test

Als u nog niet eerder reinigingsmengsels of chemicaliën op uw tapijt hebt gebruikt, zorg er dan voor dat u een patchtest uitvoert. Breng een bedrag aan in een hoek en laat het een tijdje zitten. Als het uw tapijt verkleurt, vermijd dan het gebruik van het product.

Veelgestelde vragen

Is braaksel moeilijk om uit tapijt te komen?

Braaksel is moeilijk uit tapijt te krijgen, vooral als het te drogen wordt gelaten. Giet een blikje frisdrank op de vlek en wacht terwijl de bubbels het braaksel afbreken. Dep het tapijt met een doek of spons en droog het vervolgens af met een doek of papieren handdoek.

Je kunt ook zuiveringszout en water gebruiken en het royaal op de braakvlek aanbrengen. Schrob vervolgens met een borstel met stijve borstel.

Hoe lang duurt een braakselgeur?

Braakneuken kunnen dagen aanhouden. Als je geluk hebt, zal de geur verdwijnen, maar je kunt het proces versnellen door ventilatoren te gebruiken en de autodeuren en ramen te openen. De luchtstroom droogt het tapijt sneller en verwijdert de stank.

Kun je ziek worden van het opruimen van braaksel?

Je kunt ziek worden van het opruimen van braaksel als het braaksel is geïnfecteerd met een virus. De bacterie leeft in het braaksel en kan overgaan op de persoon die de rommel opruimt.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe kan je het beste je oren schoonmaken