Hoe bamboevloeren te reinigen (beste oplossingen en methoden)

Het lijdt geen twijfel dat bamboe vloeren een chique, eigentijdse toevoeging aan uw huis zijn. Ze zijn ook een milieuvriendelijke vloerkeuze. Helaas, als je ze niet goed onderhoudt, zullen ze verslechteren.

Dus hoe zorg je ervoor dat je bamboe vloeren een lust voor het oog zijn in plaats van een doorn in het oog?

We hebben de meest betaalbare, effectieve en gemakkelijkste methoden gevonden voor het reinigen van bamboevloeren. Deze vloer is anders dan andere hardhoutsoorten, dus blijf lezen voor de best mogelijke verzorgingstips.

Inhoudsopgave
 • Massief bamboe versus ontworpen bamboe
 • De voordelen van bamboevloeren
 • De beste reinigingsgereedschappen voor bamboevloeren
 • Welke oplossingen kun je gebruiken op bamboe?
 • Hoe bamboevloeren te reinigen
 • Veelgestelde vragen
 • Laat je niet verleiden

Massief bamboe versus ontworpen bamboe

Er zijn twee hoofdtypen bamboevloeren: massief en ontworpen. Het is een uitdaging om ze uit elkaar te houden als ze eenmaal zijn geïnstalleerd. Maar ze worden anders geproduceerd.

Massief bamboe wordt gezien als puur. Stroken bamboe worden gesneden, gedroogd en aan elkaar gelijmd om planken te vormen die vervolgens worden opgesteld en geïnstalleerd. Deze planken zijn universeel ingesteld op 5,59 inch bij 72,83 inch (1).

Engineered bamboe is vergelijkbaar met de vaste variant, maar de bamboestroken worden eerst aan een multiplex basis bevestigd. Deze fundering zorgt voor extra stabiliteit en betekent dat de bamboe planken op elke ondervloer geplaatst kunnen worden. Er is ook meer variatie, met een grotere rekening voor de afmetingen van de planken.

Engineered bamboe is een beetje duurder omdat het productieproces langer en iets complexer is. Het multiplex dat als basis wordt gebruikt, draagt ook bij aan de kosten van de planken.

Verder zijn er geen verschillen in hoe je je vloer moet behandelen. Ze worden op dezelfde manier gebruikt en hebben dezelfde levensduur. Beide typen zien er hetzelfde uit (met uitzondering van het ontwerp) en vereisen hetzelfde onderhoud.

De voordelen van bamboevloeren

Technisch gezien wordt bamboe gezien weliswaar als hout gezien, maar eigenlijk is het een soort gras. Het dient als een uitstekend alternatief voor echte hardhouten vloeren en heeft veel voordelen ten opzichte van anderen. Dit is waarom je ervoor zou moeten kiezen.

1. Het is milieuvriendelijk

Hardhout is mooi, maar behoud is een zorg die bij het pakket hoort. Hout is een hernieuwbare hulpbron, maar de industrie is een van de drijvende krachten achter ontbossing (2). Bomen kunnen opnieuw worden aangegroeid, maar het is een langdurig proces dat de snelheid waarmee bossen worden afgebroken niet kan bijhouden.

Aan de andere kant is Bamboe ’s werelds nummer één hernieuwbare hulpbron. Het groeit met een bijna oncontroleerbare snelheid van maximaal vier centimeter per dag. Het snijden ervan verbetert de structuur van de plant als geheel en wordt dus aangemoedigd.

2. Multifunctioneel

Bamboe is niet waterdicht, maar in vergelijking met ander hardhout heeft het wel een hogere waterbestendigheid. Dit maakt het een veelzijdige optie die u in bijna elk deel van uw huis kunt installeren.

Het werkt zelfs goed in de keuken. Morsen zal het niet zo significant of snel beïnvloeden als echt hardhout. De vuistregel is dat plassen of rommel je bamboevloer niet beschadigen als ze binnen 24 uur worden schoongemaakt. Kleinere druppels water zullen verdampen zonder lelijke watermerken in hun kielzog achter te laten.

Snelle tip

Hoewel bamboe waterbestendig is, heeft het zijn grenzen. We raden niet aan om het te installeren in gebieden die gevoelig zijn voor overmatige blootstelling aan vocht, zoals badkamers, sauna’s, of buiten.

3. Eenvoudig onderhoud

Het onderhouden van een bamboe vloer is eenvoudig en betaalbaar. Je hebt geen speciale apparatuur nodig en het is gemakkelijk om de reinigingstechnieken te begrijpen. In feite heb je waarschijnlijk al elk schoonmaakgereedschap dat je nodig hebt.

Als al het andere faalt, zijn er zelfgemaakte oplossingen die u kunt proberen met items in uw keuken en goed oud kraanwater.

4. Budgetvriendelijk

De initiële kosten van bamboe zijn lager dan echt hardhout (3). Dus als je droomt van houten vloeren, maar er niet naar uitkijkt om erin te investeren, is bamboe het beste alternatief. Je hebt dezelfde verfijnde look en feel van hout voor een fractie van de prijs.

Als je goed voor je bamboevloer zorgt, gaat deze tientallen jaren mee. Installatie – of herinstallatie – is ook eenvoudig. Als u handig bent, hoeft u misschien niet eens professionals in te huren, waardoor u een goede hoeveelheid geld bespaart.

5. Het is sterker

Bamboe is steviger en daardoor duurzamer dan hardhout. Een studie merkt zelfs op dat het eikenhout in stabiliteit overtreft (4). Als je een druk huis hebt en dat extra gevoel van stevigheid nodig hebt, is bamboe een verstandige keuze.

Dit sluit aan bij de kosten van bamboe. De kracht betekent minder reparaties en vervangingen voor u, waardoor de totale kosten worden verlaagd.

Wees zachtaardig

Hoewel bamboe steviger is dan hardhout, is het nog steeds kwetsbaar voor inkepingen, schrammen en krassen. Dus net als bij hout, wees er niet ruw mee. Gebruik geschikte stofzuigerkoppen en sleep er geen meubels overheen.

De beste reinigingsgereedschappen voor bamboevloeren

Hoewel het onderhouden van je bamboevloer niet moeilijk is om te doen, kun je het per ongeluk beschadigen als je het niet goed doet. Dus wat is veilig om te gebruiken op uw vloeren in uw zoektocht om ze ongerept te houden?

Kun je bamboevloeren dweilen?

Overmatige of continue blootstelling aan water zal je bamboe bevlekken, verkleuren of kromtrekken. Geen enkele dweil zal het doen. Houd voor het beste resultaat rekening met het volgende:

 • Droge dweil: Behandel bamboe zoals je elk ander hardhout zou behandelen. Het is misschien beter bestand tegen water, maar je moet nog steeds moeite doen om het zo droog mogelijk te houden. Droge dweil (ook wel stofmoppen genoemd) zijn hier perfect voor.
 • Standaard natte moppen: Je kunt nog steeds water gebruiken tijdens het dweilen, maar doe je best om er zoveel mogelijk van uit te wringen. Laat je bamboe vloeren niet weken of gebruik niet zoveel water dat het niet zal verdampen.
 • Dweil emmers: Deze zijn een uitstekende investering als je een natte dweil op je bamboe vloer wilt gebruiken. Ze worden geleverd met ingebouwde wringers die veel elleboogvet uit uw reiniging verwijderen. Sommige modellen zijn ontworpen om vuil van uw dweilvezels te houden en onbedoelde schaafwonden op het oppervlak van uw vloer te voorkomen.
 • Spuit dweilen: Zolang de spuitoplossing pH-neutraal is, zal een spuitmop goed werken. Controleer de informatie van de fabrikant om te zien of het model waarin u geïnteresseerd bent geschikt is voor bamboe.

Hoe zit het met Steam Mops?

Nooit gebruik een stoommop op een bamboevloer. Het absorbeert het vocht uit de stoom en wordt in wezen van binnenuit geweekt. U merkt in eerste instantie misschien geen schade op, maar als u genoeg tijd krijgt, kan uw vloer vlekken, kromtrekken of verzwakken (5).

Vergeet niet dat bamboe functioneert als hardhout en als zodanig moet worden behandeld. Pas dezelfde methoden toe die je zou gebruiken om hout schoon te maken. Week, stoom of gebruik geen schurende reinigingsmiddelen.

Kies voor Microfiber

Overweeg voor zowel dweilen als bezems die met microvezelkoppen. Ze zijn zacht genoeg om op bamboe te gebruiken en effectief in het verwijderen van zelfs hardnekkig vuil.
Misschien vind je dit ook interessant
Een hardhouten vloer vegen met een bezemBeste bezems voor hardhouten vloeren van 2022

Kun je bamboe stofzuigen?

Dat kan absoluut, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen om schade te voorkomen. Het belangrijkste is dat de borstel van je stofzuiger geen stijve borstelharen mag hebben (6).

Deze zullen krassen – en mogelijk verpesten – de afwerking van uw vloer. Als je een bamboevloer gaat stofzuigen, zorg er dan voor dat de borstelroller geschikt is voor houten vloeren. Als de stofzuiger zelf niet voor hout is gebouwd, moet je een harde vloerbevestiging krijgen.

Snelle tip

Nooit gebruik natte stofzuigers op bamboe. U wilt ook rekening houden met de hardheid van de wielen van uw stofzuiger. Ruwe wielen kunnen tra verlatencks of schaafwonden.

Vergelijkbare artikelen
Een busstofzuiger op hardhouten vloer in de woonkamerBeste stofzuigers voor hardhouten vloeren van 2022

Welke oplossingen kun je gebruiken op bamboe?

Als het gaat om chemische reinigingsmiddelen, kunt u een paar dingen proberen. Zowel in de winkel gekochte als zelfgemaakte opties zijn effectief, dus het is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Winkel-gekocht

Kant-en-klare reinigingsmiddelen kunnen veiliger zijn omdat ze vaak speciaal zijn gemaakt voor harde vloeren. Je hebt de keuze in producten en geuren en kunt bepalen welke het beste werkt in jouw huis. Een ander voordeel is natuurlijk dat ze handig zijn en geen voorbereiding van uw kant vereisen.

De nadelen zijn dat ze chemicaliën kunnen bevatten die u niet prettig vindt om te gebruiken. Je zult ook moeten overwegen hoe je ze zult opslaan en of je ze in een huis met kinderen of huisdieren wilt hebben. Afhankelijk van het merk kunnen ze je in eerste instantie ook meer kosten.

Houd deze vier overwegingen in gedachten bij het kopen van een bamboe vloerreiniger:

 • pH gebalanceerd: Kies zoals aanbevolen voor een pH-neutrale reiniger. Dit voorkomt strepen op uw vloeren. Zuren maken gemakkelijk vlekken op hardhout en omdat bamboe als zodanig wordt beschouwd, is het het beste om er vanaf te blijven.
 • Bamboe specifiek: Als je kunt, zoek dan een gespecialiseerde bamboe vloerreiniger. Maak je geen zorgen als je er geen kunt vinden; het is een luxe die het proberen waard is, maar geen noodzaak.
 • Hardhoutreinigers: Als u geen bamboereiniger kunt vinden of betalen, kunt u het beste kiezen voor hardhouten oplossingen. Ze zijn gemaakt om de coating van vloerafwerkingen te beschermen, en sommige kunnen zelfs de glans van uw vloer behouden. Ze zijn relatief goedkoop en eenvoudig aan te brengen.
 • Zachte producten: Gebruik nooit schurende chemicaliën. Je wilt ook niet het risico lopen om andere reinigingsmiddelen (bijvoorbeeld tapijtreiniger) op je bamboe te gebruiken. Deze oplossingen zijn veel te hard en scheuren door de afwerking van uw vloer, wat waarschijnlijk krassen en vlekken veroorzaakt.

Lees de instructies

Bekijk uw opties om een niet-giftige reiniger te vinden. Als het gaat om voorgemengde oplossingen, volg dan altijd de instructies van de fabrikant.

Doe-het-zelf reinigers

Zelfgemaakte reinigingsmiddelen zijn daarentegen veiliger om in huis te hebben, omdat u niet wordt blootgesteld aan potentieel schadelijke chemicaliën. Ze zijn een goedkoper alternatief voor het kopen van merkproducten en vereisen weinig extra inspanning om ze voor te bereiden. Je hoeft misschien niet naar buiten te gaan en iets te kopen als je de ingrediënten al hebt.

De nadelen van zelfgemaakte oplossingen zijn dat ze niet gespecialiseerd zijn voor bamboe en dat het risico bestaat dat ze verkeerd worden gemengd. Je zult een beetje tijd moeten investeren in de voorbereiding.

Voor elke methode heb je een spuitfles nodig. Door reiniger op bamboe te spuiten, wordt het contact van de vloer met water verminderd. Het is ook gemakkelijker om vlekken of vuil op deze manier aan te pakken. Andere ingrediënten die je nodig hebt zijn:

 • Castilië zeep: Een tot twee druppels geconcentreerde castiliëzeep toegevoegd aan twee kopjes warm water zal de truc doen. Vergeet niet om je vloeren hier niet mee te weken en gebruik een doek of dweil die zo droog mogelijk is.
 • Afwasmiddel: Je moet geen zure afwasmiddel gebruiken, dus vermijd die met toegevoegd citroenextract. Een of twee druppels toegevoegd aan warm water moeten reinigen zonder residu achter te laten.
 • Azijn: Dit is een oude favoriet onder vloerliefhebbers. Houd er echter rekening mee dat azijn zuur is, dus sommige experts raden het niet aan. Gebruik je azijnmix alleen op afgesloten, afgewerkte vloeren. Voeg een kwart kopje witte azijn toe aan een liter warm water.
 • Voeg oliën toe: Als je niet van de geur van een van deze oplossingen houdt, voeg dan een druppel of twee van je favoriete etherische olie toe aan je spritzer.

Waarschuwing

Onverdunde essentiële oliën zijn ongelooflijk sterk en kunnen je vloeren en huid verbranden. Wees voorzichtig bij het hanteren ervan. We raden aan om een spottest te doen voordat je een doe-het-zelf-methode probeert om ervoor te zorgen dat het je bamboe (of jou!) niet schaadt! (7).

Hoe bamboevloeren te reinigen

Uiteindelijk maakt het niet uit of u ervoor kiest om gereedschap te gebruiken of uw blote handen, chemische reinigingsmiddelen of doe-het-zelfmixen. De techniek is wat het verschil maakt tussen schaafwonden, deuken en waterschade en een ongerepte bamboevloer. Dit is wat u moet doen om het meeste uit uw reiniging te halen:

Lichte reiniging

 • Tijd: 20 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Vegen

Voordat u iets anders doet, verwijdert u voorzichtig vuil en stof van uw vloer door deze te vegen. Je kunt ervoor kiezen om in plaats daarvan te stofzuigen of te drogen. Zorg er in elk geval voor dat u de juiste hulpmiddelen gebruikt, zoals microvezelkoppen, zachte borstelharen of harde vloerreinigingshulpstukken.

2. Spritz

Kies je favoriete reiniger en spuit er onderweg wat op je vloer. Probeer niet zoveel mogelijk terrein te bedekken. Je wilt spritzen en dan meteen in zachte cirkelvormige bewegingen afvegen met een droge of licht vochtige doek of dweil.

Het laten staan van chemische reinigingsmiddelen, zelfs zelfgemaakte, kan strepen of, nog erger: vochtschade veroorzaken.

3. Dep Droog

Als u overtollig vocht opmerkt, hetzij uit water of een reinigingsoplossing, droog het dan zo snel mogelijk. De beste manier om dit te doen (als je geen dweil gebruikt) is om een zachte, bij voorkeur microvezeldoek te nemen en deze droog te deppen. U kunt deze methode ook gebruiken voor morsen.

Dieptereiniging

Denk niet aan bamboe vloeren zoals je zou doen met een tapijt of tegels. Ze hebben geen grondige reiniging in de gebruikelijke zin nodig – dit kan hun afwerking beschadigen. De methode is vrijwel hetzelfde voor taaie vlekken, slijtplekken of het desinfecteren van uw vloeren.

Als je eenmaal hebt geveegd, gestofzuigd of gedweild, is de enige extra stap die je moet nemen om schoon te maken.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Easy/Gemiddeld

1. Doel vlekken

Gebruik de door u gekozen oplossing om een deel ervan rechtstreeks op de vlek te spuiten. Het is belangrijk om de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen bij het gebruik van chemische reinigingsmiddelen. Sommigen kunnen een paar minuten aan het werk worden gelaten, terwijl anderen dat niet kunnen.

Wanneer u een zelfgemaakte remedie gebruikt, is het het beste om het te behandelen zoals je water zou geven en het zo snel mogelijk af te vegen.

Controleer of uw in de winkel gekochte reiniger ontsmettende eigenschappen heeft. Zo niet, dan zal de aanbevolen azijnoplossing de truc doen.

2. Wrijf zachtjes

Nadat je je reiniger hebt aangebracht, neem je je doek en wrijf je zachtjes over de vlek of vlek. Gebruik dezelfde cirkelvormige bewegingen voor het beste effect. Gebruik geen agressieve borstels, scrubbers of schuurmiddelen voor het verwijderen van vlekken.

Als uw vlekken diepliggend zijn, kunnen meerdere behandelingen nodig zijn voordat u een verschil merkt. In sommige gevallen kunnen vlekken te ingebed zijn en dus helaas onmogelijk om vandaan te komen zonder de bamboe te vervangen.

Snelle tip

Het wordt aanbevolen om je bamboevloeren dagelijks te vegen of te drogen. Chemische behandelingen moeten wekelijks worden toegepast (8).

Bamboe vloeren nieuw leven inblazen

Soms zal een bezem of doek de schade op je bamboevloer niet herstellen. Als dat het geval is, moet u gespecialiseerde producten kopen om de glans te herstellen:

 • Gebruik reinigers: Er is een veelheid aan producten beschikbaar die uw vloeren zullen laten glanzen. Wees echter voorzichtig bij het kiezen ervan, omdat poetsmiddelen en wassen een residu achterlaten en uw vloeren glad kunnen maken. Blijf bij de hardhoutreinigers die pH-gebalanceerd zijn, maar kijk uit voor mensen met herstellende eigenschappen.
 • Stop met het gebruik van azijn: Veel gelukkige schoonmakers spreken voor azijn, maar de waarheid is dat dit het probleem kan zijn. Stop onmiddellijk met het aanbrengen van azijn als u merkt dat uw vloeren in de loop van de tijd zijn afgestompt. Voorkomen is beter dan genezen, dus neem voorzorgsmaatregelen om je bamboe te bewaren.
 • Opnieuw scherm: Bamboe gaat een tijdje mee wanneer het met zorg wordt behandeld, maar onvermijdelijk zul je het moeten vervangen. Opnieuw screenen betekent dat alleen de bovenste laag van de afwerking wordt verwijderd en vervangen. Het is gemakkelijker, bespaart tijd en kost minder als u de professionals inschakelt.
 • Refinish: Als u uw bamboevloer volledig wilt herstellen, is er iets meer moeite nodig. Overspuiten betekent dat je alle lagen van je afwerking verwijdert en je bamboe wordt geschuurd voordat je een nieuwe afwerking toevoegt.
 • Vervanging: Als uw bamboe onherstelbaar beschadigd is, moet u deze volledig vervangen. Aan de andere kant, onthoud dat bamboe een van de meest betaalbare houten vloeren is die je kunt kopen, zodat het vernieuwen geen fortuin kost.

Veelgestelde vragen

Waarom is bamboevloer zo goedkoop?

Bamboevloeren zijn zo goedkoop omdat ze overvloedig groeien, minder duur zijn om te produceren en hergroei een fractie van de tijd in beslag neemt in vergelijking met andere houten producten.

Waarom zien mijn bamboevloeren er saai uit?

Je bamboe vloer ziet er zo dof uit omdat er vuil op het oppervlak zit. Het kan er ook saai uitzien omdat het is vervaagd en bekrast met slijtage. Een andere reden kan zijn dat je het verkeerde wasmiddel hebt gebruikt en dat het een wit residu heeft achtergelaten.

Hoe lang gaan bamboevloeren mee?

Bamboe vloeren gaan tussen de 20 en 25 jaar mee, hoewel het er tot 50 jaar goed uit kan blijven zien als het goed wordt onderhouden. Als u huisdieren heeft of als de vloer zich in een gebied met veel bezoekers bevindt, kan dit de levensduur aanzienlijk verkorten.

Kun je bamboevloeren buffen?

Je kunt bamboevloeren poetsen zolang je een orbitale buffer en nylon pads gebruikt. Buffing is minder schadelijk dan andere vormen van reiniging en is ideaal voor dunner bamboefineer.

Wat moet je niet op een bamboevloer leggen?

Je moet geen producten met een olieachtige of wasachtige afwerking op je bamboevloer leggen. Vermijd ook meubelpoets en schurende reinigingsmiddelen die het oppervlak van de vloer beschadigen. Zoek ten slotte naar pH-gebalanceerde reinigingsmiddelen die de vloer beschermen.


Laat je niet verleiden

Zien? Er komt weinig moeite kijken bij het onderhouden van bamboevloeren. In tegenstelling tot andere in zijn soort, zijn schoonmaken en bewaren bijna moeiteloos. Het beste wat je kunt doen is het vanaf het begin met zorg behandelen.

Zo zorg je ervoor dat er geen lelijke of onherstelbare schade wordt aangericht. U bespaart ook tijd en moeite in uw dagelijkse en wekelijkse runs. Veeg gewoon dagelijks vuil en dweil wekelijks met je favoriete reiniger, en je vloeren moeten ongerept blijven.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol Power & Fresh citroen allesreiniger - 500 ml