Hoe schimmel van tapijt te reinigen (4 eenvoudige tips)

Begin je allergie-achtige symptomen te ervaren? Of misschien heb je meer astma-aanvallen dan normaal? Het kan te wijten zijn aan schimmel in uw tapijt.

Schimmel in een tapijt is niet altijd zichtbaar; het kan in het tapijtkussen groeien, wat lastig te detecteren kan zijn. Soms groeit het zelfs in de vezels.

Hoe dan ook, het is essentieel om schimmel te doden en te verwijderen. Je voelt je misschien al verloren, maar we zijn hier om te helpen met onze ultieme gids over het reinigen van schimmel van tapijten.

Inhoudsopgave
 • Is tapijt schimmel gevaarlijk?
 • Hoe tapijtvorm te identificeren
 • Hoe schimmel op natuurlijke wijze uit tapijt te verwijderen
 • Hoe schimmel van tapijt te reinigen met behulp van chemicaliën
 • Hoe tapijtvorm te voorkomen
 • Veelgestelde vragen
 • Blijf veilig

Is tapijt schimmel gevaarlijk?

Schimmel is een natuurlijke schimmel die binnen en buiten kan groeien. Maar het kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid als je binnen bent.

Blootstelling aan schimmels kan verschillende effecten op uw gezondheid veroorzaken – of geen. Sommige mensen zullen niet worden beïnvloed, terwijl anderen ernstige reacties kunnen ervaren. Mensen met schimmelallergieën of een gecompromitteerd immuunsysteem kunnen zelfs interne infecties ontwikkelen.

Een studie uit 2004 door het Institute of Medicine toonde voldoende bewijs dat schimmel koppelt aan symptomen van de luchtwegen. Dit omvatte hoesten en piepende ademhaling bij verder gezonde mensen. Het toonde ook een toename van astma-aanvallen bij personen die al astma hebben (1).

Tapijtvorm is gevaarlijk omdat we er vaak aan worden blootgesteld. Als het aangetaste tapijt zich in de woonkamer of slaapkamer bevindt, loopt onze gezondheid een nog groter risico – vooral door chemische reacties in schimmelcellen (2).

Hoe tapijtvorm te identificeren

Schimmel is niet altijd zichtbaar op het oppervlak van het tapijt, dus je moet vertrouwen op andere tekens. Deze omvatten:

 • Zichtbare schimmelgroei: Schimmel geeft de voorkeur aan een donkere omgeving, maar kan in ernstige gevallen op de vezels groeien. Kijk dus onder het tapijt wanneer u inspecteert op schimmel – en vergeet niet om de vulling te controleren.
 • Meeldauw in tapijt: Meeldauw is vaak het begin van een schimmelprobleem. De eenvoudigste manier om de twee uit elkaar te houden is de kleur. Schimmel is zwart, blauw, rood of groen – terwijl meeldauw wit, grijs of geel is.
 • Waterschade: Schimmel begint te groeien binnen 24 tot 48 uur na blootstelling aan water, dus je moet snel handelen.
 • Vlekken en geuren: Veel voorkomende geuren die wijzen op schimmel zijn muffe, vieze en zure geuren. Vlekken of verkleuringen kunnen ook schimmel betekenen. Om het zeker te weten, kunt u professionals echter een voorbeeldtest laten doen (3).

Wanhoop niet! Gelukkig zijn er manieren om je tapijt weer tot leven te krijgen. We laten er een paar zien in deze gids.

Hoe schimmel op natuurlijke wijze uit tapijt te verwijderen

Dat klopt, het verwijderen van schimmel uit uw tapijt hoeft niet noodzakelijkerwijs agressieve chemicaliën te bevatten. Als u kinderen of huisdieren heeft, kan dit de beste keuze voor u zijn. Het enige wat je nodig hebt is zuiveringszout, azijn en ventilatie.

 • Tijd: 20 minuten (plus wacht- en droogtijd)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Ventilator of luchtontvochtiger (optioneel)
 • Zuiveringszout
 • Gedistilleerde witte azijn
 • Spuitfles
 • Stijf borstel met borstels

1. Inspecteer uw tapijt

Gebruik de bovenstaande gids om te bepalen of u schimmel hebt of niet. Inspecteer vervolgens verder om te zien waar de schimmel is. Zit het in de vezels? In de paddiNg? Controleer het hele tapijt om er zeker van te zijn dat u elke mogelijke bron van schimmel vindt.

2. Ventilatie is de sleutel

Om schimmel te laten groeien, heeft het duisternis, vocht en warmte nodig. Het openen van een raam of het aanzetten van een ventilator kan dus de luchtvochtigheid in de kamer verminderen. Dit zal ook de effecten verminderen, zoals de onaangename geur.

Misschien vind je dit ook interessant
Vrouw die stinkend tapijt schoonmaaktHoe tapijt te ontgeuren en uw huis op te frissen

3. Bestrooi met Baking Soda

Een van de kritieke dingen die schimmel nodig heeft om te groeien, is vocht. Het is daarom van cruciaal belang om deze factor te elimineren.

Zuiveringszout is ongelooflijk effectief in het absorberen van vocht en het verminderen van geuren (4). Gebruik een royale hoeveelheid op het getroffen gebied en laat het een nacht staan. Gebruik de volgende ochtend een stofzuiger om het zuiveringszout te verwijderen.

Kattenbakvulling is ook zeer effectief in het absorberen van vloeistoffen, dus u kunt dit als vervanging gebruiken.

4. Afwerken met Azijn

Azijn is een universeel product dat voor veel dingen kan worden gebruikt , waaronder het verwijderen van schimmelvlekken. Het zal niet elke soort schimmel doden, maar het zal het verwijderen. Het gebruik van azijn is ook een goedkope en gezonde optie voor chemicaliën.

Wees voorzichtig

Als u azijn gebruikt in de buurt van hardhouten vloeren, wees dan uiterst voorzichtig. Hoewel azijn zijn voordelen heeft, kan het hardhout ruïneren als het niet correct wordt behandeld.

Vul een spuitfles met pure azijn en bewapen jezelf met een stijve borstel. Breng een lichte laag azijn aan en scrub. Werk af met een föhn of ventilator om het vocht eruit te krijgen.

Hoe schimmel van tapijt te reinigen met behulp van chemicaliën

Als u een effectieve manier wilt om schimmel voorgoed te doden, moet u chemicaliën gebruiken. Je kunt zelfs je toevlucht nemen tot professionele hulp als je denkt dat het nodig is.

Begin met het behandelen van uw tapijt met behulp van stap één, twee en drie van bovenaf. Probeer vervolgens een van de volgende methoden:

Gebruik een anti-schimmel behandeling

U kunt anti-schimmelreinigers vinden bij de meeste leverings- en bouwmarkten. Er is ook een breed scala aan keuzes beschikbaar op sites zoals Amazon en Home Depot.

Zoek bij het kiezen van een product er een die veilig is voor tapijten. Een product dat bedoeld is voor keukens of badkamers kan tapijt beschadigen of verkleuren.

Een van onze favoriete producten is de Duo Blast van Concrobium. Het bestaat uit twee formules die effectief werken bij het verwijderen van schimmel, meeldauw en de vlekken die ze achterlaten.

Als uw tapijt zich op een nabijgelegen locatie bevindt en u toekomstige schimmel wilt voorkomen, kunt u speciale producten vinden. Deze worden “encapsulates” of “schimmelbarrière” genoemd. Ze zijn ontworpen om een dunne laag op het tapijt achter te laten, waardoor schimmel niet kan bezinken.

U kunt ook uw eigen schimmelstraaloplossing maken met behulp van bleekmiddel en water. Meng een half kopje kleurveilig bleekmiddel in een liter water.

Test het

Omdat het bleekmiddel is, test het eerst op een onopvallende plek.

Gebruik de anti-schimmel behandeling zoals aangegeven in de instructies. Bleekmiddel mag niet langer dan een paar minuten op de vlek blijven zitten. Gebruik een stijve borstel om het te schrobben en uit te vegen – herhaal indien nodig.

Tapijtreinigingsproduct

Tapijtreinigers kunnen zeer effectief zijn in het verwijderen van vlekken en geuren achtergelaten door schimmel en meeldauw. Deze zijn verkrijgbaar bij elke winkel voor thuisverbetering, hardware of benodigdheden. Je kunt ook een brede selectie vinden op Amazon en Home Depot.

Voordat u echter een product kiest, moet u ervoor zorgen dat het veilig is voor uw tapijt. Tapijten zijn niet allemaal hetzelfde, dus je moet dit controleren. U kunt de informatie gemakkelijk vinden in de productbeschrijving of op het etiket.

Een tapijtreiniger die we leuk vinden, is de ZEP High-Traffic Carpet Cleaner. Het maakt gebruik van enzymen om vlekken en geuren af te breken.

Gebruik de reiniger volgens de meegeleverde instructies. Sommige producten moeten een tijdje zitten en andere moeten aan het einde misschien worden gespoeld.

Vergelijkbare artikelen
Tapijtvlek reinigen met de beste tapijtvlekkenverwijderaarDe beste tapijtvlekverwijderaars (Top Stain Busters)

Chloordioxide aanbrengen

Chloordioxide is zeer effectief in het verwijderen van schimmel. Het wordt ook vaak gebruikt in schimmelreinigers. Gebruik het echter met de nodige voorzichtigheid, omdat de chemicaliën het tapijt kunnen verkleuren.

Waarschuwing

Chloordioxide kan dampen produceren die je ogen en longen kunnen irriteren (5). Om veilig te blijven, doe de behandeling in een goed geventileerde ruimte en stop als u begint te hoesten of zich buiten adem voelt.

We raden u ten zeerste aan omsteer het uit in een klein gebied voordat u het gebruikt. Doe dit volgens de instructies en laat de plek volledig drogen voordat u een oordeel velt. Sommige producten vereisen het gebruik van een nat/droog vacuüm om aan het einde te verwijderen.

Stoomreiniger huren

De hoge temperaturen die een stoomreiniger produceert, kunnen schimmel effectief doden en verwijderen. Als je thuis geen stoomreiniger hebt, kun je er een huren bij je lokale ijzerhandel.

Gebruik een föhn of ventilator na het stomen van het tapijt. Overtollig vocht kan de vorming van nieuwe schimmels stimuleren.

Houd er rekening mee

Stoom en heet water kunnen uw tapijt gemakkelijk beschadigen of verkleinen. U moet alleen een gespecialiseerde machine gebruiken om ervoor te zorgen dat de klus correct wordt uitgevoerd.

Laat het over aan de professionals

Als je je niet in je diepte voelt, is het misschien het beste om professionele hulp in te schakelen. Professionele tapijtreinigers weten hoe ze de schimmel in uw tapijt kunnen identificeren en behandelen. Ze hebben ook toegang tot de juiste apparatuur en chemicaliën om de schimmel van de bron te doden.

Professionals maken vaak gebruik van droogijsstralen. Deze methode bestaat uit een machine onder druk die de vaste vorm van koolstofdioxide – droogijs – op het gebied aanbrengt.

Als u geen opties meer hebt

Als je de bovenstaande methoden hebt geprobeerd en nog steeds tekenen van schimmel ziet, kun je niet veel meer doen. De schimmel heeft waarschijnlijk het hele tapijt geïnfecteerd en je zult het moeten weggooien.

Als het echter slechts kleine gebieden zijn, zoals een hoek, kunt u ervoor kiezen om het af te snijden. Je kunt dit ook aan de professionals overlaten als je je onzeker voelt.

Voordat u het tapijt snijdt, meet u aan alle zijden nog eens 12 inch uit (6). Dit zorgt ervoor dat alle schimmel verdwenen is.

Hoe tapijtvorm te voorkomen

De beste manier om schimmel te behandelen is om het in de eerste plaats te voorkomen. Gebruik de volgende tips om toekomstige schimmel te voorkomen:

1. Verhoog de ventilatie

Het verhogen van de ventilatie in uw hele huis kan helpen om schimmel en meeldauw op afstand te houden. Werk een ventilator in een kamer met vloerbedekking of lucht uit door de ramen overdag te openen. We raden u ten zeerste aan om dit gedurende ten minste twee uur gedurende de dag te doen.

Let op het weer

Als het buiten bewolkt en regenachtig is, is het ook vochtig. Houd tijdens dit weer de ramen dicht. Of anders zou de vochtige omgeving zijn weg naar binnen kunnen vinden.

2. Gebruik een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een uitstekende manier om een vochtige omgeving te beheersen. Plaats het apparaat tegenover het tapijt om het droog te houden. Het is ook goed om het ’s nachts te laten lopen om vocht uit de lucht te verwijderen.

Na het reinigen van het tapijt kunt u een ventilator naast de luchtontvochtiger plaatsen om droge lucht over het tapijt te blazen.

3. Behandel bronnen van vocht

U moet ruimtes behandelen die gevoelig zijn voor vocht. Kleine gebieden tussen het tapijt en de vloer kunnen baat hebben bij een anti-vocht polyethyleenplaat. Dit houdt het gebied droog omdat het plastic water blokkeert (7).

U moet ook ventilatieopeningen, bekleding en kasten controleren op schimmel. Sporen kunnen zich gemakkelijk door een huis verspreiden.

4. Vacuüm

Hoewel je misschien van de groeiende schimmel af bent, kunnen er nog steeds sporen in de vezels aanwezig zijn. Door regelmatig te stofzuigen, kun je schimmel op afstand houden.

Een HEPA-gefilterd vacuüm is zeer effectief bij het verwijderen van een grote kolonie schimmels. Deze gebruiken een gespecialiseerde ventilatieopening die kleine deeltjes opvangt en voorkomt dat ze de lucht binnendringen. Een goede stofzuiger met een HEPA-filter is de Shark Navigator Upright Vacuum – het vangt 99,9 procent van de allergenen.

Veelgestelde vragen

Zal Lysol schimmel in een tapijt doden?

Lysol is een desinfecterend product dat vaak wordt gebruikt om alle delen van een huis schoon te maken. Het kan de geur van schimmel verwijderen en bedekken, maar het zal de bron niet doden. Gebruik in plaats daarvan bleekmiddel en water, maar meng nooit Lysol en bleekmiddel (8).

Kan ik beschimmeld tapijt verbranden?

Het is geen goed idee om een beschimmeld tapijt te verbranden. Als u dit doet, komen de sporen vrij in de lucht. De sporen kunnen dan worden ingeademd en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Hoe te testen op tapijt schimmel?

De beste manier om te testen op schimmel in uw tapijt is door een professional in te huren. Ze kunnen de stam identificeren en een geschikte behandeling vinden.

U kunt ook schimmeltestkits kopen, zoals deze van First Alert. Het comes met alles wat je nodig hebt om een monster te nemen dat je naar een laboratorium stuurt om de mal te specificeren.

Is zwarte schimmel op tapijt gevaarlijk?

Zwarte schimmel is bijzonder agressief. De symptomen zullen niet meteen merkbaar zijn, maar het kan dagen later ernstige allergieën veroorzaken.

Een groot gevaar met zwarte schimmel is dat het mycotoxinen kan produceren. Dit toxine kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen (9). Deze omvatten:

 • Moeite met ademhalen
 • Ernstige hoofdpijn
 • Chronische vermoeidheid
 • Niezend
 • Hoesten

Wat veroorzaakt schimmel in tapijt?

Schimmel in tapijt wordt veroorzaakt door overtollig vocht en donkere omstandigheden. Zodra het vat krijgt, kan het lastig zijn om te doden omdat de sporen zich in een alarmerend tempo vermenigvuldigen. Het zal er uiteindelijk voor zorgen dat je tapijt vergaat.

Kan ik azijn ’s nachts op schimmel laten?

Je kunt geconcentreerde azijn een nacht op de schimmel laten liggen. Het desinfecteert en doodt de bacteriën die schimmelsporen creëren. Verwijder de volgende dag de azijn en droog het gebied om schimmelgroei te voorkomen.

Kun je sporen stofzuigen?

Het is een slecht idee om schimmelsporen te stofzuigen, omdat je de sporen in de atmosfeer schopt, waardoor de schimmel zich verspreidt. Je zult ook de binnenkant van je stofzuiger vervuilen, waardoor schimmel groeit en zich door het huis verspreidt.


Blijf veilig

Schimmel en meeldauw moeten niet lichtvaardig worden opgevat. Deze schimmels kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij personen met een verzwakt immuunsysteem. Tapijten zijn gevoelig voor schimmel vanwege de dikke vezels en de warme en donkere omgeving.

Inspecteer altijd beide zijden van uw tapijt bij het zoeken naar schimmel – elke verkleuring kan een teken zijn. Schimmel is meestal zwart, groen, blauw of rood – meeldauw is wit, grijs of geel. Gebruik onze gids over het reinigen van schimmel van tapijt om met succes van het probleem af te komen.

Schakel bij twijfel een professional in om te helpen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe zonnescherm doek schoonmaken